Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 26 januari 2021

Staatssecretaris Michel versnelt evaluatie privacywet

HLN
Staatssecretaris Michel versnelt evaluatie privacywet
Staatssecretaris voor Privacy, Mathieu Michel, versnelt de evaluatie van de privacywet van 2018, zo kondigde hij aan in de Kamercommissie Justitie. Volgens Michel zijn de verwachtingen van de burgers de afgelopen drie jaar gewijzigd, zowel in de richting van de versterking van de bescherming van de private levenssfeer als van een grotere transparantie over het gebruik van de verzamelde gegevens.
Lees verder

Coronabesmetting fataal voor tijgerin in Zweedse dierentuin, besmette gorilla's in de VS aan de beterhand
In het dierenpark van Borås, in Zweden, heeft een coronabesmetting het leven gekost aan de zeventienjarige tijgerin Natasja. De tijger werd erg ziek en had al onderliggende ziektes. Na een paar dagen viel de beslissing om het dier af te maken, zo meldt de Zweedse omroep SVT.
Lees verder

Pierre François geeft rechtszaak Patro tegen KBVB weinig kans: "Promotie naar profcompetitie dwing je niet af in minitoernooi op twee weekends"
De voetbalbond is gedagvaard door Patro Eisden en 46 profs uit de hoogste amateurreeks 1ste nationale: zij halen discriminatie aan niet te mogen spelen terwijl de profs in 1A en 1B wel mogen. Pro League-CEO en jurist Pierre François geeft in persoonlijke naam als jurist het initiatief niet veel kans: "Het is niet omdat een speler een profcontract heeft dat de competitie professioneel is."
Lees verder

Pierre François geeft rechtszaak Patro en Luik tegen KBVB weinig kans: "Promotie naar profcompetitie dwing je niet af in minitoernooi op twee weekends"
De voetbalbond is gedagvaard door Patro Eisden en 46 profs uit de hoogste amateurreeks 1ste nationale: zij halen discriminatie aan niet te mogen spelen terwijl de profs in 1A en 1B wel mogen. Pro League-CEO en jurist Pierre François geeft in persoonlijke naam als jurist het initiatief niet veel kans: "Het is niet omdat een speler een profcontract heeft dat de competitie professioneel is."
Lees verder

"Jongens, wat een kieken": N-VA-raadslid vergeet microfoon uit te schakelen op Antwerpse gemeenteraad
Het betrapte gezicht van Antwerps gemeenteraadslid Kevin Vereecken (N-VA) spreekt boekdelen. Tijdens een verhitte discussie over de overvolle trams in Antwerpen vergeet hij zijn microfoon uit te schakelen en noemt hij raadslid Peter Mertens (PVDA) een 'kieken'. Vereecken wordt daarop de les gespeld door partijgenoot en voorzitter Bart De Wever.
Lees verder

Baby op lijnbus gewond bij botsing met Mini Cooper
Een baby is dinsdag gewond geraakt bij een ongeval met een bus van De Lijn aan de Boeveriepoort in Brugge. Het kindje zat met de mama op de bus en viel bij de aanrijding uit de buggy.
Lees verder

Raadkamer gelast vrijlating onder voorwaarden van Fornieri in dossier-Nethys
De raadkamer van Luik heeft de vrijlating onder voorwaarden gelast van François Fornieri. Dat hebben zijn advocaten in een persbericht bekendgemaakt. François Fornieri, CEO van het beursgenoteerde biotechbedrijf Mithra, werd donderdagavond na twee dagen verhoor aangehouden in het kader van het dossier-Nethys en beschuldigd van verduistering gepleegd door een persoon in een openbaar ambt en van misbruik van vennootschapsgoederen.
Lees verder

Verenigd Koninkrijk biedt burgers uit Europese Unie geld aan om te vertrekken
Het Verenigd Koninkrijk biedt burgers uit de Europese Unie (EU) geld aan om te vertrekken en terug te gaan naar hun land van herkomst, meldt de krant The Guardian. De mensen die hiervoor kiezen krijgen geld voor bijvoorbeeld vliegtickets en tot 2.000 pond (2.257 euro) om zich elders te vestigen.
Lees verder

Minister Beke: "Centra voor Geestelijke Gezondheid krijgen 5,6 miljoen extra subsidies"
De Vlaamse regering heeft in december al beslist een bijkomende subsidie van 5,6 miljoen euro toe te kennen aan de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG), bovenop de initiële investering van meer dan 20 miljoen in mentaal welzijn in het kader van het actieplan 'Zorgen voor morgen' bij de start van de coronacrisis. Dat stelt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke, nadat Groen eerder op de dag een Urgentieplan voor Mentaal Welzijn voorstelde.
Lees verder

Nederland debatteert over taakstrafverbod bij geweld tegen hulpverleners en journalisten
Op dit moment belandt 40 procent van de geweldplegers tegen hulpverleners achter de tralies. Dat blijkt uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak. Als het aan ministers Grapperhaus en Dekker ligt, wordt dat 100 procent. De Tweede Kamer debatteert over een wetsvoorstel dat gaat over een taakstrafverbod. Daarbij mag een rechter iemand die geweld heeft gepleegd richting een hulpverlener géén taakstraf opleggen.
Lees verder

Vanessa Bryant herdenkt overleden man Kobe en dochter Gianna met brief
Vanessa Bryant (38), de weduwe van de LA Lakers basketballer Kobe Bryant, heeft dinsdag stilgestaan bij de dood van haar man en 13-jarige dochter Gianna. Het is precies een jaar geleden dat de twee omkwamen door een helikopterongeluk.
Lees verder

Deze explosieve cocktail liet het coronaprotest in Nederland ontsporen
De gewelddadige protesten in Nederland komen niet uit de lucht gevallen. Het kon alleen ontploffen omdat er al een explosieve cocktail was. In de shake: een sterke antivaxx-beweging die plots steun kreeg van rechtse complotdenkers, terwijl harde protesten traditie zijn sinds de Pieten-saga. Voeg daarbij jongeren met een kort lontje dat op rellen kickt, én een lakse overheid. "Veel te lang is er speelruimte gegeven aan complotdenkers."
Lees verder

Bathscaping: de nieuwe wellnesstrend die badtijd tot veel meer maakt dan bruisballen en zeepsop
In tijden van corona - en laten we eerlijk zijn: verveling, stress en hopen frustraties - is het belangrijker dan ooit om onszelf in de watten te leggen. "Zelfzorg is een must", bevestigt psychologe en onderneemster Isabelle Ulenaers. Daar hoef je de deur niet voor uit te komen. Bathscaping is een heuse wellnesstrend en het betekent zoveel als je eigen badkamer omtoveren tot een zenpaleis. Het enige wat je nodig hebt zijn enkele producten, mooie accessoires én de juiste mindset.
Lees verder

Duitse seriedoder in Frankrijk beschuldigd van ontvoering en moord op Jonathan (11) in 2004
Martin Ney, een Duitse gevangene die eerder al tot levenslang werd veroordeeld voor soortgelijke feiten, is maandagavond in Frankrijk in verdenking gesteld voor de ontvoering van en doodslag op de 11-jarige Jonathan in april 2004. Dat heeft het parket vandaag bekendgemaakt.
Lees verder

Coronaboete voor Brits koppel dat 210 km aflegt op zoek naar zondagse lunch
"210 kilometer rijden op zoek naar een zondagse lunch is geen essentiële reis." Dat was de inschatting van de Britse politie, die een koppel twintigers prompt met een coronaboete bedacht. De twee waren met de auto van Derbyshire naar York gereisd om hun magen te vullen. Naar eigen zeggen had een van hun moeders hen "in de steek gelaten".
Lees verder

Tweede week van februari wordt 'grootste liefdesverklaring aan Belgische muziek ooit': ook VRT doet mee
Van maandag 8 tot en met zondag 14 februari vindt de 'Week van de Belgische muziek' plaats: muziek van eigen bodem wordt die week extra in de schijnwerpers gezet op onder meer VRT. Zo willen de initiatiefnemers, VRT en VI.BE, de muzieksector, die zwaar getroffen is door de coronacrisis, een hart onder de riem steken.
Lees verder

Nederlandse politie wordt massaal getipt over mogelijke rellen
Nederland houdt wederom zijn hart vast voor mogelijke coronarellen, na drie avonden van geweld op rij in tal van steden. Er lijken ook dinsdag weer heel wat oproepen op sociale media te circuleren 'om te gaan rellen'. De Nederlandse politie krijgt veel meldingen binnen van mensen over mogelijke onlusten.
Lees verder

Republikeinse senator wil impeachment Trump onwettig laten verklaren
Rand Paul, een Republikeinse senator uit Kentucky en bondgenoot van Donald Trump, zal zich vandaag in de Amerikaanse Senaat verzetten tegen het geplande afzettingsproces tegen de voormalige president. Volgens Paul gaat de berechting van een voormalige president in tegen de Amerikaanse grondwet.
Lees verder

Behandeling Eli Lilly tegen Covid-19 dringt hospitalisaties en overlijdens met 70 procent terug
Een combinatie van twee synthetische antilichamen van de Amerikaanse farmagroep Eli Lilly tegen COVID-19 heeft gezorgd voor een daling met 70 procent van de hospitalisaties en overlijdens bij hoogrisicopatiënten die recentelijk positief getest hebben op de ziekte. Dat heeft het bedrijf dinsdag gemeld.
Lees verder

Kan in opspraak gekomen Armie Hammer ooit nog opnieuw aan de bak in Hollywood na beschuldigingen van kannibalisme?
"Ik ben erg trots op m'n afkomst, maar ik zou graag mijn eigen nalatenschap hebben. Ik hoop dat die niets te maken heeft met mijn achternaam, maar alles met mijn persoon zelf." Profetische woorden, want Armie Hammer (34), een steenrijke vrouwenmagneet, hééft naam gemaakt. Als acteur, maar ook - en vooral - als liefhebber van sadistische seks en gegrild mensenvlees. Of dat z'n carrière onherstelbaar beschadigd heeft, valt nog af te wachten volgens Dan Hassler-Forest, docent mediastudies: "De aantijgingen zijn zo sensationeel en ongebruikelijk dat heel wat mensen ze moeilijk serieus gaan kunnen nemen."
Lees verder