Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 2 januari 2021

Portugal neemt voorzitterschap EU over

Portugal neemt voorzitterschap EU over

Portugal is de komende zes maanden voorzitter van de Europese Unie. Het neemt die rol over van Duitsland, dat het voorbije halfjaar het voorzitterschap waargenomen heeft.

Lees verder

Amerikaanse verpleger vernietigt met opzet 500 doses coronavaccin

In de Amerikaanse staat Wisconsin heeft een ziekenhuis een medewerkers ontslagen die met opzet 500 doses van een vaccin tegen het coronavirus heeft ontdooid, waardoor deze niet langer bruikbaar waren. Het personeelslid is ook opgepakt, zegt de lokale politie.

Lees verder

Verenigd Koninkrijk definitief weg uit Europese interne markt

Het Verenigd Koninkrijk heeft om middernacht, of 23 uur Britse tijd, de douane-unie en de Europese interne markt verlaten. Vier en een half jaar na het veelbesproken referendum waarin de Britten ervoor kozen om de EU te verlaten is de brexit nu ook in de praktijk een feit.

Lees verder

Brexit laat zich voorlopig niet voelen aan Kanaaltunnel

Het einde van de overgangsperiode van de brexit laat zich momenteel niet voelen in de vorm van files bij de Kanaaltunnel. Bijna tweehonderd vrachtwagens hebben in de nacht van donderdag op vrijdag 'probleemloos' de Kanaaltunnel gebruikt na het vervullen van de douaneformaliteiten.

Lees verder

Ook Orlando Magic is niet langer ongeslagen in de NBA

Orlando heeft als laatste team zijn ongeslagen status in het nog prille NBA-seizoen moeten inleveren. De Magic verloor donderdag thuis van Philadelphia met 92-116.

Lees verder

Twintig doden bij busongeval in Algerije

Bij een busongeluk in Algerije zijn donderdag twintig mensen omgekomen. Elf anderen raakten gewond. De meeste slachtoffers zijn Afrikanen van uiteenlopende nationaliteiten.

Lees verder

'Op andere nachten is het al drukker geweest dan nu'

De politie in Brussel legde zes feestjes stil. 84 personen kregen een pv omdat ze de avondklok vanaf 22 uur niet respecteerden. Op enkele in brand gestoken auto's, voetzoekers en vuurwerk na, beleefde de hoofdstad al bij al een rustige overgang.

Lees verder

OVERZICHT. 'Overwegend rustige oudejaarsnacht' voor politiediensten

Politiediensten in het hele land hebben een 'overwegend rustige oudejaarsnacht' beleefd, leert een overzicht van de incidenten ons. De ergste feiten vonden plaats in Brussel, waar 20 wagens in brand werden gestoken en 209 arrestaties werden uitgevoerd, maar in Antwerpen, Mechelen, Gent, Brugge en Oostende kijken de politiediensten 'best tevreden' terug op de festiviteiten.

Lees verder

Oudejaars-sms bijna traditie van het verleden

Het aantal in ons land verstuurde sms'jes bleef vannacht beperkt tot ongeveer 17 miljoen: gemiddeld nog ongeveer 1,5 per Belg. Dat zijn er duidelijk minder dan vorig jaar. De oorzaak is duidelijk: er worden meer wensen verstuurd via sociale media als Facebook en Whatsapp, al is er geen enorme piek in het internetverbruik merkbaar.

Lees verder

Lichaam van vrouw aangetroffen na lockdownfeestje in Lede

In het Oost-Vlaamse Lede is vrijdagmorgen het lichaam van een 59-jarige vrouw aangetroffen na een nieuwjaarsfeestje in overtreding van de coronaregels. Dat bevestigt het parket Oost-Vlaanderen.

Lees verder

Vorig jaar was het 1,6 graden warmer dan normaal

Nu 2020 helemaal achter ons ligt, kan het KMI met zekerheid zeggen dat het het warmste jaar ooit was. In Ukkel bedroeg de gemiddelde temperatuur 12,2 graden Celsius en dat was sinds het begin van de metingen in 1833 nooit hoger. Er sneuvelden ook nog een reeks andere records.

Lees verder

Wereldkampioene Ceylin Alvarado wint eerste veldritslag van 2021 in Baal

Ceylin Alvarado heeft de eerste cross van het nieuwe jaar gewonnen. De Nederlandse wereldkampioene was in Baal de sterkste en handigste na een mooi duel met haar landgenote Lucinda Brand. Belgisch kampioene Sanne Cant werd vijfde.

Lees verder

Bonobo's in Zoo Planckendael verwelkomen nieuwjaarsbaby

In Zoo Planckendael in Mechelen heeft de groep bonobo's in de nacht van donderdag op vrijdag een nieuw familielid mogen verwelkomen. Moeder Nayembi beviel van een nieuwjaarsbaby, die op het eerste gezicht in goede gezondheid verkeert.

Lees verder

Rapper MF DOOM overleden op 49-jarige leeftijd: 'Al wat je nodig had in hiphop was dit album'

De hiphopwereld rouwt om MF DOOM. De Amerikaanse rapper overleed twee maanden geleden al, maar zijn vrouw maakte het nieuws nu pas bekend via Instagram. Het enigmatische hiphopicoon ging zijn hele carrière schuil onder een masker en had een grote invloed op alternatieve rap.

Lees verder

Illegale rave in Frankrijk met 2.500 deelnemers nog altijd aan de gang

Bijna 2.500 feestvierders verzamelden donderdagnacht in een hangar in de buurt van Rennes. De politie is er niet in geslaagd een einde te maken aan de illegale rave.

Lees verder

Pool Dawid Kubacki wint op nieuwjaarsdag tweede manche van Vierschansentournee in Garmisch-Partenkirchen

De Pool Dawid Kubacki heeft vrijdag op nieuwjaarsdag in het Duitse Garmisch-Partenkirchen de tweede manche van de 69e editie van de Vierschansentournee op zijn naam geschreven.

Lees verder

Dit moet u doen wanneer u terugkeert uit het buitenland

België maakt zich op voor het einde van de kerstvakantie. Om een herhaling van het scenario van vorig jaar, waarbij het coronavirus uit het buitenland geïmporteerd werd, te voorkomen, gelden sinds donderdag strengere maatregelen voor vakantiegangers.

Lees verder

Mathieu van der Poel schiet voor vierde jaar op rij raak op nieuwjaarsdag en wint GP Sven Nys in Baal

Mathieu van der Poel heeft voor het vierde opeenvolgende jaar de Grote Prijs Sven Nys in Baal gewonnen. Van der Poel bleek van een kopgroep van vijf uiteindelijk de sterkste en kwam solo over de meet. Wout van Aert bood het meeste weerwerk en begint het jaar met een tweede plaats, Tom Pidcock mocht als derde man mee het podium op. Eli Iserbyt werd bij zijn terugkeer in het veld vierde en blijft comfortabel leider in de X2O Badkamers Trofee.

Lees verder

Vlotte vaccinatie bewoners moet personeel overtuigen

Als er in wzc's dosissen van het vaccin over zijn, wordt ook al personeel gevaccineerd. Omdat er in die groep nog terughoudendheid bestaat, worden de zorgkundigen bevraagd.

Lees verder

Portugal kondigt nationale dag van rouw af om 'de stem van Lissabon' te herdenken

Portugal verliest met Carlos do Carmo een van zijn meest geliefde muzikanten. Maandag wordt hij herdacht met een nationale dag van rouw. De zanger met bijnamen als 'de stem van Lissabon' of 'de Frank Sinatra van de fado' overleed vrijdag op 81-jarige leeftijd.

Lees verder

Speel met Lego op het werk, breek je tegels uit en nog 19 andere ideeën voor 2021

Is er een jaar dat meer vernieuwing kan gebruiken dan 2021? De Standaard geeft alvast enkele impulsen, en presenteert 21 frisse ideeën voor 2021. Leg uw smartphone eens een dag aan de kant, bijvoorbeeld, of vraag een halve dag vrij aan je baas om aan je eigen idee te werken. Of zoek gewoon eens de eenzaamheid op, ze is niet altijd zo akelig.

Lees verder

Journalistiek jaarverslag: een kwestie van vertrouwen

De redactie van De Standaard blikt terug op een jaar van oorlogsverslaggeving tegen een onzichtbare vijand. Een jaar waarin de wetenschapsredactie plots de belangrijkste nieuwsleverancier werd en een ongeziene pandemie de maat der dingen zou bepalen. Van formatie over verkiezingen in de VS tot Black Lives Matter in onze achtertuin.

Lees verder

Advocaat van de rode duivel
Lees verder

Ongehoord. 'Ik snap wel dat de mensen mij beu zijn'
Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.
Lees verder

Aantal nieuwe coronabesmettingen blijft aan stevig tempo zakken

Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land is gezakt tot 1.657 per dag. Daarmee is opnieuw sprake van een daling van 30 procent ten opzichte van een week eerder.

Lees verder

Dit waren de meest opvallende online vergadermomenten van 2020

Vorig jaar werd ons leven onvermijdelijk omgegooid. We werden beperkt in onze vrijheid en thuiswerken werd de norm. Vergaderingen moesten plots online gebeuren en dat bleek soms een uitdaging. Sommigen hadden problemen met hun micro of werden afgeleid door familie, anderen lieten zich dan weer gaan met de achtergronden in Zoom. 2020, het jaar van corona en dus ook van de vele digitale vergaderingen.

Lees verder

Lisa Montgomery mag nog voor eedaflegging Biden worden terechtgesteld

In de Verenigde Staten kan de executie van de enige vrouw die in een federale dodencel zit er nog deze maand komen. Dat oordeelt een Amerikaanse rechter in beroep. De executie is gepland voor 12 januari, dat is voor de eedaflegging van toekomstig president Joe Biden, een tegenstander van de doodstraf.

Lees verder

Cartoon van de dag - januari 2021

Elke dag brengt De Standaard nieuwe cartoons van huiscartoonist Lectrr.

Lees verder

Brit wint superpot van 44 miljoen euro met EuroMillions

Voor één speler van het loterijspel EuroMillions in het Verenigd Koninkrijk is 2021 alvast goed begonnen. Hij of zij won vrijdagavond de jackpot van meer dan 44 miljoen euro.

Lees verder

Hasselbaink (ex-Antwerp) keert terug als trainer bij Burton Albion in League One

Jerrel 'Jimmy Floyd' Hasselbaink gaat voor de tweede keer aan de slag als hoofdtrainer van Burton Albion. De 48-jarige Nederlander moet de hekkensluiter van de League One, het derde niveau van Engeland, voor degradatie behoeden. Hasselbaink promoveerde in 2015 met Burton Albion vanuit League 2.

Lees verder

PBA Tour Championship 3: Caudron stoot door naar achtste finales, Leppens redt het niet

Frédéric Caudron heeft zich dankzij een 3-1 overwinning tegen de Turk Savas Bulut geplaatst voor de achtste finales op het BPA Tour Championship 3 driebandentoernooi (190.000 euro), dat plaatsvindt nabij het Zuid-Koreaanse Seoel.

Lees verder

Feyenoord haalt spits bij Argentijnse River Plate

Feyenoord rekent in het nieuwe jaar op aanvaller Lucas Pratto. De 32-jarige Argentijn wordt tot het einde van het seizoen gehuurd van de Argentijnse topclub River Plate. Pratto moet het spitsenprobleem bij de Rotterdammers oplossen.

Lees verder

2021 is alvast goed begonnen voor Dylan Groenewegen: sprinter is vader geworden

Het is niet het jaar geweest van Dylan Groenewegen, die voor negen maanden geschorst werd nadat hij de horrorcrash met Fabio Jakobsen veroorzaakte in de Ronde van Polen. Maar 2021 is alvast goed begonnen voor de Nederlandse wielrenner. Hij werd vannacht vader van een zoontje: Mayson Groenewegen.

Lees verder