Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 6 januari 2021

Novak Djokovic en Rafael Nadal nemen deel aan ATP Cup in Melbourne

Novak Djokovic en Rafael Nadal nemen deel aan ATP Cup in Melbourne

De Serviër Novak Djokovic en de Spanjaard Rafael Nadal, de nummers een en twee van de wereld in het tennis, zullen volgende maand aantreden op de ATP Cup in het Australische Melbourne. Dat bevestigde de ATP.

Lees verder

Aankoop legervrachtwagens voor Raad van State na klacht concurrent

Defensie wil zo'n negenhonderd vrachtwagens aankopen bij het Nederlandse DAF. Het dossier zit vast bij de Raad van State na een klacht van een concurrent. Het gaat om een aankoop van 259 miljoen euro.

Lees verder

Geen kat die het zag, maar Stuart Bingham lukt eerste 147 van snookerjaar en staat verrassend hoog in illuster rijtje

Stuart Bingham is het nieuwe jaar begonnen met een 147 maximum break en dit in zijn eerste wedstrijd van de Championship League snooker, die van start is gegaan in het Engelse Milton Keynes.

Lees verder

Drama in Japan richting Olympische Spelen: beste sumoworstelaar test positief op corona

In Japan is de belangrijkste sumoworstelaar, de 35-jarige Hakuho, besmet met het coronavirus.

Lees verder

Wout van Aert is voor het eerst papa geworden

Wout van Aert is vader geworden. Zijn vrouw Sarah De Bie beviel maandag van hun eerste kindje, Georges.

Lees verder

Huwelijk Sergio Herman voorbij

Topchef Sergio Herman (50) en de Nederlandse tv-ster Ellemieke Vermolen (44) zijn niet langer een koppel. Dat schrijft 'Dag Allemaal' en werd door de manager van de chef-kok bevestigd.

Lees verder

Cipier ernstig gewond na aanval in Gentse gevangenis

In de gevangenis van Gent is dinsdagochtend een cipier aangevallen door een gedetineerde. Hij raakte daarbij ernstig gewond.

Lees verder

Live | Crisiscentrum geeft meer uitleg bij de coronacijfers

Ook vandaag nemen de coronacijfers een zachte duik. Door de feestdagen worden wel fors minder tests uitgevoerd. De positiviteitsratio blijft daardoor steken op zo'n 7 procent. Om 11 uur geeft het Crisiscentrum meer uitleg bij de cijfers op een persconferentie. U kunt die hierboven live volgen.

Lees verder

Trump en Biden in de clinch in Georgia: 'Ze willen de Senaat stelen'

In de VS voeren Donald Trump en de nieuwgekozen president Joe Biden maandag campagne in Georgia, waar dinsdag de tweede ronde van de Senaatsverkiezingen plaatsvindt. Als de Democraten de twee Senaatszetels van Georgia niet weten te veroveren, behouden de Republikeinen de meerderheid in de Senaat en zal Biden in de komende jaren van hen afhankelijk zijn om zijn beleid goed te keuren.

Lees verder

Republikeinse Congresvrouw in advertentie: 'Ik zal mijn wapen dragen in Congres'

Een van de nieuwste leden van het Amerikaanse Congres, de Republikeinse Lauren Boebert, heeft in een video beloofd dat ze een pistool zal dragen tijdens haar termijn in Washington D.C.. In de advertentie, die ze op Twitter plaatste, is te zien hoe ze het pistool laadt voordat ze de stad intrekt. 'Ook al werk ik nu in een van de meest liberale steden van Amerika, ik weiger mijn rechten op te geven', zegt ze in de video die al meer dan twee miljoen keer is bekeken.

Lees verder

Raadkamer verwijst tien verdachten aanslagen Brussel naar assisenhof

Tien verdachten van de aanslagen van 22 maart 2016 moeten voor het hof van assisen verschijnen. Dat heeft de Brusselse raadkamer dinsdag beslist.

Lees verder

Mats Hummels heeft gedwongen vertrek uit Duitse nationale ploeg nog altijd niet verteerd: "Het was surreëel"

Meer dan twee jaar nadat hij met nog twee andere wereldkampioenen plots uit de kern van de nationale ploeg werd gezet, heeft Mats Hummels het nog steeds moeilijk met die gedwongen exit. Dat geeft de Duitse verdediger dinsdag toe in een gesprek met Sport Bild magazine.

Lees verder

Bewoners van luxehotel halen slag thuis tegen organisatoren Australian Open

De organisatie van de Australian Open moet op zoek naar een nieuwe locatie om de tennissers onder te brengen tijdens de verplichte quarantaineperiode voor het toernooi. De eigenaars van appartementen in een luxehotel in Melbourne dat eerst was voorzien als accommodatie, dreigden met juridische actie en haalden hun slag thuis.

Lees verder

Tegenstander van België in voorronde WK kiest voor Zwitserse coach

De Estse voetbalbond heeft de Zwitser Thomas Häberli dinsdag aangesteld als nieuwe bondscoach. Hij ondertekende een contract tot eind 2022. Estland is een tegenstander van België in de voorronde van het WK 2022.

Lees verder

Nieuw record in Antwerpse haven: vorig jaar 65,4 ton cocaïne in beslag genomen

In de haven van Antwerpen is in 2020 65,4 ton cocaïne in beslag genomen. Een nieuw record is dat, met een stijging van drie ton ten opzichte van een jaar eerder.

Lees verder

Greta Thunberg wordt volwassen

Greta Thunberg is sinds afgelopen zondag 18 jaar. Wat ­betekent dat voor de ­Zweedse tiener die in elk land de kinderen op straat kreeg voor het klimaat?

Lees verder

Fazli Kocabas wil als eerste profvoetballer scheidsrechter worden in België: "Ideaal voor mij"

Fazli Kocabas wil zich als eerste (ex)profspeler omscholen tot scheidsrechter. De 31-jarige Belg van Turkse origine, die onder meer voor Union, OHL, Roeselare en Virton uitkwam en inmiddels gestopt is, volgt bij de KBVB een speciaal opleidingsprogramma. Dinsdag gaf hij meer toelichting aan de zijde van topscheidsrechter Alexandre Boucaut.

Lees verder

DAKAR. Zware crash en opgave Ten Brinke - Colsoul, tweede zege voor Al-Attiyah

Nasser Al-Attiyah (Toyota Hilux) heeft zijn tweede opeenvolgende etappe in de Dakar gewonnen. In de stand wipt hij over Carlos Sainz (MINi John Cooper Works Buggy) die dinsdag ruim een half uur verloor. Stéphane Peterhansel (MINI John Cooper Works) reed vroeg in de etappe lek, eindigde toch nog als 3e en blijft leider. Bernhard Ten Brinke en Tom Colsoul (Toyota Hilux) crashten met de finish in zicht. Hun wagen sloeg vier keer over de kop en is totaal vernield. Ten Brinke en Colsoul kwamen ongeschonden uit de crash.

Lees verder

Franse politicoloog Olivier Duhamel legt functies neer na beschuldigingen van incest

De Franse politicoloog en gewezen Europarlementslid Olivier Duhamel legt al zijn functies neer nadat hij ervan wordt beschuldigd zijn stiefzoon seksueel te hebben aangerand.

Lees verder

Marc Van Ranst kritisch voor Antwerp en Franky Vercauteren: 'De regels gelden ook voor nieuwe trainers'

Antwerp stelde dinsdagmiddag nieuwe trainer Franky Vercauteren voor. Maar dat viel niet in goede aarde bij de bekendste viroloog van het land.

Lees verder

Live | Wouter Beke geeft uitleg over vaccinatiestrategie in Vlaams Parlement

In de commissie Welzijn krijgt Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) vanmiddag enkele vragen over onze vaccinatiestrategie. Daarvoor komen ook nog een tiental andere onderwerpen aan bod (hier vindt u de agenda van de zitting terug). U kunt het debat hierboven live volgen.

Lees verder

Speculatie over vlucht van Trump naar Schotland bij inauguratie van Biden

Wanneer Joe Biden wordt beëdigd als nieuwe president van de Verenigde Staten, zou zijn voorganger wel eens ver weg kunnen zijn. Er zijn aanwijzingen dat Donald Trump zijn laatste dag als president zal doorbrengen op Schotse bodem.

Lees verder

De 'mondkapmeeuw', het symbool voor dodelijke slachtoffers van rondslingerende mondmaskers

Het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam heeft een nieuwe aanwinst: de 'mondkapmeeuw'. Het opgezette dier met een mondmasker rond zijn pootje is 'een dramatisch tijdsbeeld', klinkt het in een persbericht.

Lees verder

VBO: 'Nauwelijks marge voor hogere lonen'

Het VBO schetst – twee weken voor de onderhandelingen voor een nieuwe loonakkoord starten – een grimmig beeld van de toestand van de Belgische bedrijven. 100.000 bedrijven die voor de crisis kerngezond waren, hebben volgens het VBO ernstige financiële problemen. Marge voor loonsverhogingen is daardoor nauwelijks.

Lees verder

Rush op huis met tuin jaagt woningprijs omhoog

De verkoopprijzen van vastgoed zijn vorig jaar met meer dan 6 procent gestegen. Vooral duurdere huizen met tuin en appartementen met drie slaapkamers waren in trek.

Lees verder

Vandenbroucke over versneld vaccinatieplan: 'Geen enkel vaccin mag in de diepvries blijven liggen'

Nu Pfizer meer duidelijkheid heeft gegeven over toekomstige leveringen, wil federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke dat geen enkel vaccin in de diepvries blijft liggen. Concreet zullen dus alle bewoners van woonzorgcentra in de komende weken een eerste dosis van het Pfizer-vaccin krijgen toegediend.

Lees verder

Simulatie toont toekomstige Oosterweelverbinding in Antwerpen

De Oosterweelverbinding wordt steeds concreter. In Zwijndrecht en op Linkeroever werd de werf voor het 'mobiliteitsproject van de eeuw' in 2020 al erg zichtbaar, in 2021 is rechteroever aan de beurt en zal ook die zijde van de Schelde een transformatie ondergaan. Een nieuwe simulatie toont vanuit vogelperspectief hoe een groot deel van het nieuwe tracé er over ongeveer tien jaar -na realisatie- zal uitzien.

Lees verder

Nederlandse premier erkent fout vaccinatiestrategie: 'Baal dat we twee weken achterlopen'

Nederland loopt in vergelijking met andere Europese landen achter met het vaccineren van de bevolking, en premier Marc Rutte moest daar dinsdag in de Tweede Kamer tekst en uitleg bij geven. Hij gaf toe dat er dingen misliepen bij de vaccinatiestrategie.

Lees verder

Voetballer Tuur Dierckx bezoekt covid-afdeling na lockdownfeest

KVC Westerlo-voetballer Tuur Dierckx, die in december werd betrapt op een lockdownfeest in zijn woning, heeft dinsdag op vraag van zijn club een bezoek gebracht aan het ziekenhuis van Geel. Dierckx betuigde er enerzijds zijn spijt over het voorval en ging er ook in gesprek met covid-patiënten en ziekenhuispersoneel. 'Een mooi gebaar', vindt de ziekenhuisdirectie.

Lees verder

Opmerkelijk: wielerrevelatie Marc Hirschi verlaat per direct zijn ploeg Team DSM

Team DSM (voordien Team Sunweb) en Marc Hirschi nemen afscheid van elkaar. Het contract van de Zwitserse revelatie liep nog tot 31 december 2021, maar beide partijen kwamen overeen om de overeenkomst met onmiddellijke ingang te beëindigen. Verdere commentaar wil de ploeg niet kwijt.

Lees verder

Sels kandidaat om zichzelf op te volgen als rector van KU Leuven

In de marge van zijn nieuwjaarsboodschap heeft rector Luc Sels aangekondigd dat hij kandidaat is om zichzelf op te volgen aan het hoofd van de KU Leuven. De rectorverkiezingen zijn gepland in mei.

Lees verder

Al meer dan 200.000 eenden afgemaakt omwille van vogelgriep in Frankrijk

In Frankrijk zijn inmiddels al meer dan 200.000 eenden afgemaakt in een poging om de verdere verspreiding van de vogelgriep op boerderijen tegen te gaan.

Lees verder

Drie wedstrijden schorsing in plaats van vier voor Hans Vanaken (Club Brugge)

Club Brugge heeft alle registers opengetrokken om de schorsing van vier speeldagen voor middenvelder Hans Vanaken aan te vechten. De Disciplinaire Raad van de Voetbalbond heeft uiteindelijk beslist om Vanaken vier wedstrijden te schorsen, waarvan drie effectief. Hij krijgt ook een boete van 1.500 euro.

Lees verder

Bondgirl Tanya Roberts dan toch overleden

De Amerikaanse actrice Tanya Roberts, die Bondgirl Stacey Sutton speelde in 'A view to a kill' (1985), werd ten onrechte doodverklaard, maar zou nu toch overleden zijn.

Lees verder

Mogelijk 110 patiënten besmet door defect ontsmettingsapparaat in Antwerps ziekenhuis

Het Sint-Vincentiusziekenhuis in Antwerpen roept 110 patiënten terug om ze te controleren op een mogelijke darminfectie of besmetting met hepatitis B of C en in het slechtste geval zelfs hiv. De betrokken patiënten werden onderzocht met endoscopen waarvan niet zeker is dat ze goed gedesinfecteerd werden.

Lees verder

Nieuwe moordpartij in Oost-Congo: 21 mensen gedood bij aanval

In de buurt van de Oost-Congolese stad Beni zijn bij een nieuwe moordpartij zeker 21 mensen 'op een brutale manier' omgebracht. VN-bronnen en plaatselijke bronnen schrijven het geweld opnieuw toe aan de Allied Democratic Forces (ADF), een van oorsprong Oegandese rebellenbeweging die al jaren dood en verderf zaait in de ruime regio.

Lees verder

Eerste partijcongres in vijf jaar tijd van start in Noord-Korea

In Noord-Korea is het achtste partijcongres van de regerende Koreaanse Arbeiderspartij van start gegaan. Dat zegt het Noord-Koreaanse persbureau KCNA. Het is het voor eerst in vijf jaar dat het partijcongres samenkomt.

Lees verder

Is Conner Rousseau gepolijst of gewoon geslepen?

Conner Rousseau, de nog altijd maar 28-jarige SP.A-voorzitter, is als een raket omhooggeschoten naar de top van het politieke firmament. Maar hoe authentiek is de posterboy van de socialisten?

Lees verder

Is Conner Rousseau gepolijst of gewoon geslepen?

Conner Rousseau, de nog altijd maar 28-jarige SP.A-voorzitter, is als een raket omhooggeschoten naar de top van het politieke firmament. Maar hoe authentiek is de posterboy van de socialisten?

Lees verder

Wallonië schakelt vanaf midden februari versnelling hoger bij vaccinaties

Wallonië zal vanaf midden februari de toediening van vaccins tegen het coronavirus sneller kunnen uitvoeren. Dat heeft een woordvoerder van Waals minister van Volksgezondheid Christie Morreale (PS) dinsdagavond meegedeeld.

Lees verder

Tientallen activisten opgepakt in Hongkong op basis van Chinese veiligheidswet

In Hongkong zijn woensdag een vijftigtal pro-democratische activisten opgepakt op basis van de omstreden Chinese veiligheidswet die deze zomer werd ingevoerd. Dat melden lokale media. Het zou gaan om de grootste actie tegen de oppositie tot nu toe op basis van de wet.

Lees verder

Leider van extreemrechtse Proud Boys weer vrijgelaten in VS

De leider van de extreemrechtse groep Proud Boys is dinsdag weer vrijgelaten uit de cel, één dag nadat hij in Washington was opgepakt. Dat hebben de lokale media meegedeeld.

Lees verder

Corona-app werkt nu ook in buitenland

'Coronalert' praat voortaan met de corona-apps van tien Europese landen. Het uitwisselingssysteem was klaar net voor de kerstvakantie, waarin veel mensen op reis zijn gegaan. Toch komt de verbinding er nu pas.

Lees verder

Aantal nieuwe coronagevallen blijft dalen

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België blijft verder dalen. Ook het aantal overlijdens en de ziekenhuisopnames blijven afnemen, zo blijkt woensdagochtend uit de voorlopige gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Zoektocht naar nieuwe wandelwegen leidt naar privéterrein: 'We krijgen wekelijks telefoontjes van kwade eigenaars'

Wandelknooppunt.be telt drie keer meer ­gebruikers dan in het voorjaar. Maar ook het aantal klachten groeit, van eigenaars die wandelaars in hun tuin aantreffen.

Lees verder

Motivatiebarometer peilt ook naar 'vaccinatiebereidheid'

De motivatiebarometer van de UGent, die in kaart brengt hoe gemotiveerd we zijn om de maatregelen na te leven, zal ook peilen naar de vaccinatiebereidheid onder de bevolking. De bevraging wordt ook uitgebreid naar Wallonië.

Lees verder

Dr. Dre in het ziekenhuis opgenomen met een hersenbloeding

De Amerikaanse rapper en producer Dr. Dre is maandag opgenomen in het ziekenhuis met een hersenbloeding. Op Instagram laat de 55-jarige muzikant weten dat het goed gaat met hem en dat hij het ziekenhuis gauw mag verlaten.

Lees verder

Veroordeelde terrorist steekt cipier neer

De gedetineerde die gisteren een vrouwelijke cipier neerstak in het werkhuis van de gevangenis van Gent, is de Antwerpse terrorist Hassan Hamdaoui (39), 'de schrik van het Sint-Jansplein'.

Lees verder

Trump zet Pence onder druk: 'Als hij ons helpt, winnen we het presidentschap'

De ontslagnemende Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter laten weten dat vicepresident Mike Pence de uitslag van de voorbije presidentsverkiezingen kan terugdraaien. Adviseurs ontkennen aan persagentschap Reuters dat Pence dat zal doen.

Lees verder

Misnoegde LeBron James toont waarom hij de beste basketter ter wereld is: "Uitspraak van rechter is een dolk in ons hart"

De LA Lakers hadden het vannacht niet onder de markt met de Memphis Grizzlies. De NBA-kampioen won met 92-94 dankzij het duo LeBron James (26 punten, 11 rebounds, 7 assists) en Anthony Davis (26 punten, 10 punten, 4 rebounds). Met 6 op 8 staan de Lakers in de Western Conference aan de leiding.

Lees verder