Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 31 januari 2021

LIVE. Tienduizenden Belgen die terugkeren uit rode zone laten zich niet testen - Duitsland dreigt met juridische stap...

HLN
LIVE. Tienduizenden Belgen die terugkeren uit rode zone laten zich niet testen - Duitsland dreigt met juridische stappen na vertragingen in levering vaccins
Volgende week zullen in België 58.625 mensen een eerste dosis van het coronavaccin van Pfizer toegediend krijgen en 5.750 anderen een eerste dosis van het vaccin van Moderna. In de woonzorgcentra zullen volop tweede dosissen toegediend worden, waardoor de immuniteit de komende weken maximaal opgebouwd zal worden bij deze ouderen. Ondertussen nemen de ziekenhuisopnames in ons land verder af. Tussen 24 en 30 januari zijn dagelijks gemiddeld 118,7 nieuwe patiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen, een daling van 10 procent in vergelijking met de zeven dagen voordien. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

LIVE. Winterkoopjes zijn fiasco: Mode Unie trekt aan alarmbel - Duitsland dreigt met juridische stappen na vertragingen in levering vaccins
Uit een rondvraag van Mode Unie en Unizo blijkt dat acht op de tien ondernemers voorlopig minder hebben verkocht tijdens de wintersolden dan normaal het geval is. De Mode Unie dringt daarom aan op versterkende maatregelen en wil een financiële compensatie en een tijdelijke btw-verlaging, net zoals in de horeca. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Iñas en Julie maken van hun coronanood een deugd: "Al een jaar met vakantie in Nieuw-Zeeland"
Drie maanden geleden keken ze samen met 46.000 anderen naar een rugbywedstrijd in een van de grootste stadions van Nieuw-Zeeland. De kerstperiode brachten ze gezellig door bij een familie in Pukehina. Nieuwjaar vierden ze samen met duizenden anderen op het The Other Side-festival in Whangamata. Hun weekends vullen ze met beachparty's en homeparty's. En een mondmasker moesten ze nog maar één keer dragen. Antwerpenaars Julie en Iñas, op hun wereldreis gestrand 'down under', vieren al elf maanden 'gedwongen' vakantie op Nieuw-Zeeland. Met dank aan corona.
Lees verder

Dierentuinen zitten in nesten: geen bezoekers, maar verzorging kost parken miljoenen
Ook dierentuinen hebben het zeer moeilijk door de verplichte sluitingen. De historische Amsterdamse zoo Artis moet na ruim 180 jaar noodgedwongen haar drie leeuwen wegdoen, in Rotterdam vreest men zelfs dieren te moeten euthanaseren bij gebrek aan inkomsten. Ook bij ons lijden onder meer ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael een miljoenenverlies en werden alle projecten on hold gezet.
Lees verder

"Trump schuift twee impeachment-advocaten aan de kant"
Voormalig president Donald Trump heeft zaterdag abrupt afscheid genomen van twee advocaten die aan zijn verdediging hebben gewerkt voor de impeachmentprocedure die binnenkort begint in de Amerikaanse Senaat. De beslissing zou met wederzijds goedvinden zijn genomen. Dat melden CNN en persbureau Reuters op basis van een bron.
Lees verder

"Er zijn meer politieagenten dan betogers": gevreesde coronarellen blijven voorlopig uit
Boezemde de massaal uitgerukte en indrukwekkende politiemacht de relschoppers angst in? Werden ze afgeschrikt door het voorspelde winterse weer? Of was er gewoon niemand die zin had om te rellen tegen de coronamaatregelen? Feit is dat de gevreesde opstanden in ons land zaterdag overal zijn uitgebleven. In Brakel daagden uiteindelijk meer agenten dan betogers op, in Antwerpen werden acht jongeren bestuurlijk aangehouden. Vandaag worden mogelijk nog wel problemen verwacht in Brussel, waar demonstranten verwacht worden in het centrum en aan de Heizel.
Lees verder

COLUMN. Aversie voor àlles wat een beetje ferm uit de hoek komt, houdt gevaren in
Romelu Lukaku heeft zich deze week ferm kwaad gemaakt. Zò kwaad hadden we hem nog nooit gezien, las ik bij een foto met de treiterige Ibrahimovic. Ik ken weinig van voetbal, maar dan vind ik onze Rode Duivel nog de kwaadste niet. Akkoord, er was wat geroep en een tik met het voorhoofd, maar bij beide heren werkte de noodrem nog, niemand moest zijn tanden in het gras gaan zoeken. Niettemin heet dat "sensational shouting" in de Britse sportkranten, "an X-rated fight", een ruzie waar je rode oortjes van krijgt. Zou het? Mijn oortjes hebben al pikantere dingen gehoord, ik hoop de uwe ook.
Lees verder

Zonnige en koude start van de dag, pas op voor gladde wegen
Vandaag begint zonnig en koud met algemene grondvorst, waardoor het glad kan zijn op de wegen. In het uiterste zuiden en zuidwesten van het land hangt dan weer vrij veel lage bewolking en begint de dag minder zonnig. In de loop van de dag komt er meer en meer bewolking opzetten.
Lees verder

OVERZICHT. Aantal besmettingen blijft stijgen, ziekenhuisopnames nemen af
Tussen 24 en 30 januari zijn dagelijks gemiddeld 118,7 nieuwe patiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is een daling van 10 procent in vergelijking met de zeven dagen voordien. In totaal zijn er nu 1.766 mensen (-2 procent) gehospitaliseerd, 318 patiënten (+1 procent) hebben intensieve zorgen nodig. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

OVERZICHT. Aantal besmettingen blijft stijgen, ziekenhuisopnames nemen af
Tussen 24 en 30 januari zijn dagelijks gemiddeld 118,7 nieuwe patiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is een daling van 10 procent in vergelijking met de zeven dagen voordien. In totaal zijn er nu 1.766 mensen (-2 procent) gehospitaliseerd, 318 patiënten (+1 procent) hebben intensieve zorgen nodig. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Johan (57) en Katleen (52) helpen Vlamingen aan hun droomstulpje in Spanje: "Bart Kaëll en Luc Appermont hebben via ons gekocht"
"Wij spreken hier zeven talen op kantoor. Misschien is dat wel de reden waarom mensen graag bij ons komen én kopen." Katleen Baeten (52) en Johan Cocquyt (57) ruilden meer dan 15 jaar geleden West-Vlaanderen voor Spanje. Vanaf maandag is het echtpaar te zien in 'Costa Belgica' op VTM2. Net als de vier andere Vlaamse makelaarsfamilies lieten ze alles achter en trokken ze als makelaar naar het zuiden. "We ontvangen klanten ook bij ons thuis. Als er problemen zijn: ze wéten ons wonen."
Lees verder

Steeds meer assumpties naar de prullenmand: dit is het profiel van de 21.000 coronadoden
Eén jaar na de eerste coronabesmetting doodde het virus bijna 21.000 Belgen, de zwaarste dodentol sinds de Eerste Wereldoorlog. Wat vertellen de beschikbare statistieken over de doden? Is corona – oneerbiedig gezegd – een 'oudewijven- en dikkemannenziekte' of kunnen we onszelf daar niet mee geruststellen?
Lees verder

De verzegelde 'Bart De Pauw-enveloppe' mag geopend worden, vinden de actrices
Actrices Maaike Cafmeyer en Liesa Naert hebben geen enkel bezwaar tegen het openbaren van de 'enveloppe' met de initiële meldingen over grensoverschrijdend gedrag bij de VRT door Bart De Pauw. 'Mijn cliëntes willen maar één ding en dat is dat het vooruitgaat.'
Lees verder

"Goed slapen 's nachts begint al overdag": slaapcoach geeft tips die wél werken voor een betere nachtrust
Gemiddeld heeft een mens acht uur slaap nodig, maar hoe komt het dat zoveel mensen slecht slapen en 's avonds maar moeilijk de weg naar dromenland vinden? En wat helpt nu écht om beter te slapen? Slaapcoach Ellen Smets geeft advies. "Het aantal prikkels dat we op een dag binnen krijgen is enorm gestegen, maar onze hersenen zijn niet mee geëvolueerd."
Lees verder

Wout van Aert versus Mathieu Van der Poel: 4-4 (en altijd wel animo)
D-Day in Oostende. Een nieuwe tweestrijd Van Aert versus Van der Poel kondigt zich aan. Op het scherpst van de snee. In het zand ditmaal. Acht keer al stonden de twee tenoren eerder tegenover elkaar op het WK Veldrijden. De tussenstand: 4-4. En altijd animo. Wie pakt er deze namiddag de leiding?
Lees verder

Schrijfster Lize Spit openhartig: "Ik neem opnieuw antidepressivum en dat voelt als een tegenslag"
Sinds december ligt 'Ik ben er niet', de opvolger van debuut- en monstersucces 'Het Smelt', van Lize Spit (32) in de rekken. Bijna twee maanden na de lancering blikt Spit terug op de hoogtes en laagtes van afgelopen maanden. "Ik voel dat mijn depressieve gedachten weer de kop opsteken", vertelt ze aan interviewer Magali De Reu.
Lees verder

Politie betrapt 15 feestvierders op lockdownfeestje in bedrijf
De politiezone Turnhout heeft zaterdagavond een lockdownfeestje stilgelegd in een bedrijf aan de Achterstehoek in Lille. Vijftien personen waren er aan het feesten. In de Otterstraat in Turnhout was terwijl een verjaardagsfeest bezig.
Lees verder

Meyrem Almaci: "We moeten de virologen dankbaar zijn. Zij hebben het vuile werk opgeknapt voor de afwezige regering in de eerste lockdown"
Er zit een haar in de boter tussen politici en experten. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert bekritiseerden uitgebreid de "doemberichten" die enkele virologen verspreiden in de media. "Pijnlijk", volgens Groen-voorzitter Meyrem Almaci. Volgens haar moeten we de virologen net dankbaar zijn, zo stelt ze in een interview in de Zondag.
Lees verder

Noa Lang: overbodig in Amsterdam, onmisbaar in Brugge: "Bij Ajax had hij een airtje: 'Ik ben een grote jongen'"
Met zijn prestaties zorgt hij in België voor spektakel, in Nederland voor commotie. Noa Lang (21), die ook Hollands voetbalgeweten Johan Derksen (71) niet onberoerd laat. "Natuurlijk steekt het bij Ajax-mannen Van der Sar en Overmars. Ook al heeft hij er hier niet veel van gebakken."
Lees verder

Na de vreemde naam, nu het bizarre kapsel: vriendin van Elon Musk geeft zoontje nieuwe coupe en lokt reactie uit
Het zoontje van Tesla-ondernemer Elon Musk (49) en zangeres Grimes (32) en is nog geen jaar oud, maar het jongetje zit ondertussen al aan zijn derde naam, X AE A-Xii. Toen dat bekend raakte kreeg het koppel heel wat te verduren, al is er ook nu weer commotie ontstaan. Via Instagram deelde moeder Grimes hoe haar oogappel een knipbeurt geeft in bad, en ook dat lokt heel wat reactie uit.
Lees verder