Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 4 januari 2021

LIVE. Lieven Boeve over eerste schooldag na vakantie: “Aantal leerlingen dat in quarantaine moet, is beperkt”

HLN
LIVE. Lieven Boeve over eerste schooldag na vakantie: "Aantal leerlingen dat in quarantaine moet, is beperkt"
De kerstvakantie is voorbij en de scholen zijn weer open. Binnen het onderwijs blijven de veiligheidsmaatregelen nog zeker tot de krokusvakantie van kracht. Intussen is het uitkijken naar de start van de echte vaccinatiecampagne in ons land, vanaf morgen. Een nieuwe vergadering van het Overlegcomité, waar ook de regio's mee aanschuiven, vindt vrijdag plaats. Volgens minister Frank Vandenbroucke is het echter nog te vroeg voor versoepelingen. Alle ontwikkelingen over het coronavirus leest u in dit liveblog.
Lees verder

IN BEELD. Amper toeristen op beroemde stranden van Bali, wel tonnen plastic afval
Er zijn bijna geen toeristen op de paradijselijke stranden van het Indonesische eiland Bali op dit moment. Wél plastic, plastic en nog eens plastic. Elke dag opnieuw spoelt er op de stranden tot wel 60 ton afval aan.
Lees verder

NASA wil robothond Spot naar Mars sturen
Ontmoet Spot, de robothond die reeds schapen hoedde in Nieuw-Zeeland, wordt ingezet door de New York City Police Department (NYPD) en binnenkort ook Mars zal verkennen.
Lees verder

Bitcoin beleeft vrije val na sterke opmars van voorbije weken
De opmars van de bitcoin is maandag abrupt ten einde gekomen. De digitale munt verloor in korte tijd 14 procent van zijn waarde en zakte tot 27.805 dollar. Tegen het einde van de ochtend werd de munt voor iets meer dan 29.000 dollar (23.600 euro) verhandeld.
Lees verder

Tesla sluit 2020 af met recordcijfers: meer dan half miljoen auto's gebouwd
Tesla heeft het jaar 2020 afgesloten met recordcijfers. De Amerikaanse producent van elektrische wagens bouwde vorig jaar in totaal 509.737 voertuigen, zo maakte hij bekend.
Lees verder

Week na eerste vaccinatie van Jos (96) en medebewoners: "Niemand heeft pijn of last, laat dat tweede spuitje maar komen"
Exact een week geleden kregen Jos Hermans (96) en zijn medebewoners van woonzorgcentrum Sint-Pieter in Puurs-Sint-Amands de eerste coronavaccins van Vlaanderen toegediend. "We waren op alles voorzien, maar het spuitje bezorgde niemand pijn of last. Dat is een hele opluchting, we zijn klaar voor de tweede dosis op 18 januari", zegt directeur Fred Rogier.
Lees verder

Aandeelhouders Peugeot-Citroën keuren fusie met Fiat Chrysler goed: 'Stellantis' wordt vierde grootste autoconstructeur ter wereld
De aandeelhouders van de Franse autobouwer PSA (Peugeot, Citroën en Opel) hebben maandag nagenoeg unaniem de fusie met het Italiaans-Amerikaanse Fiat Chrysler Automobiles (FCA) goedgekeurd. Het fusiebedrijf, Stellantis, wordt de op drie na grootste autoconstructeur wereldwijd.
Lees verder

WikiLeaks-oprichter Julian Assange wordt niet uitgeleverd aan de Verenigde Staten
WikiLeaks-oprichter Julian Assange (49) moet niet uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten. Dat heeft een rechter in Londen maandag beslist. De Amerikaanse autoriteiten willen de oprichter van de klokkenluiderssite vervolgen voor de publicatie van vertrouwelijke documenten. Assange riskeert volgens Amerikaanse media een gevangenisstraf van 175 jaar, als hij wel zou worden uitgeleverd.
Lees verder

WikiLeaks-oprichter Julian Assange wordt niet uitgeleverd aan Verenigde Staten
WikiLeaks-oprichter Julian Assange (49) moet niet uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten. Dat heeft een rechter in Londen maandag beslist. De Amerikaanse autoriteiten willen de oprichter van de klokkenluiderssite vervolgen voor de publicatie van vertrouwelijke documenten. Assange riskeert volgens Amerikaanse media een gevangenisstraf van 175 jaar, als hij wel zou worden uitgeleverd.
Lees verder

Deze 11 tips om productiever te zijn en meer gedaan te krijgen vonden we op TikTok
Een nieuw jaar, een nieuwe start. Misschien dus ook tijd om nieuwe goede gewoontes te incorporeren die je kunnen helpen productiever te zijn? Wij selecteerden elf verrassend nuttige tips die we tegenkwamen op ... TikTok. De app wordt doorgaans uitsluitend gebruikt voor entertainment en is dus een nogal onverwachtse plaats om carrièregericht advies op terug te vinden. Desalniettemin vonden wij deze tips erg behulpzaam en jij vast ook.
Lees verder

Alle hoop van Joe Biden rust op deze twee kandidaten: cruciale verkiezingen beslissen morgen over lot president
De inwoners van de Amerikaanse staat Georgia trekken morgen naar de stembussen voor de tweede ronde van de Senaatsverkiezingen. Voor de twee zetels van de staat was er op 3 november geen kandidaat met de vereiste 50 procent van de stemmen. De resultaten worden cruciaal voor president Joe Biden en zijn beleidsagenda de komende jaren.
Lees verder

Zeven Belgen starten vanaf zondag met Australian Open-kwalificaties, primeur voor Lara Salden
Komende zondag starten de kwalificaties voor de Australian Open, die wegens de coronacrisis in Doha (mannen) en Dubai (vrouwen) plaatsvinden. Bij de vrouwen doen Greet Minnen (WTA 110), Ysaline Bonaventure (WTA 122), Marie Benoit (WTA 237) en Lara Salden (WTA 246) een gooi naar een plek op de hoofdtabel. Kimmer Coppejans (ATP 175), Ruben Bemelmans (ATP 225) en Arthur De Greef (ATP 338) wagen hun kans bij de mannen.
Lees verder

Buur redt bejaarde man van 'postbezorger'
Een man van 82 jaar is zaterdag overvallen door een man die zich voordeed als postbezorger en vervolgens zijn huis binnendrong. De buurman alarmeerde de politie.
Lees verder

Bejaarde man in huis overvallen door 'postbezorger'
Een man belde zaterdag rond 13.15 uur aan bij een woning op de Grote Markt in Zoutleeuw. De man mompelde iets over Bpost en het verrichten van een aangetekende zending. Hij zou nog 100 euro moeten krijgen. De 82-jarige bewoner zei dat hij van niets wist en wilde de deur sluiten. De verdachte man stak zijn voet tussen de deur en kwam binnen. De bejaarde man ging naar zijn telefoon om de politie te bellen. De man volgde hem en er ontstond een schermutseling met wat duw- en trekwerk. De kerstboom viel tijdens de schermutseling op de grond. De overvaller kon de telefoon uit de handen van het slachtoffer nemen.
Lees verder

Als buitenwipper had dartskampioen Price na een gevecht 47 hechtingen nodig, als rugbyspeler feestte hij vooral: "Ik ga nu 50 huizen kopen"
Gerwyn Price (35) schreeuwde zondag zijn grootste jubelkreet uit. De WK-titel darts bekroont de opvallende carrièreswitch van de spierbundel uit Wales die tot 2014 rugby speelde. Zijn straffe opmars in het darts ging gepaard met een reputatie van 'bad boy'. Een portret van 'The Iceman'.
Lees verder

VAB en Touring kennen zoals verwacht drukke ochtend met veel startproblemen
Op de eerste dag na de kerstvakantie kregen bijstandsorganisaties VAB en Touring tot wel 60 procent meer oproepen binnen, vooral omwille van startproblemen. Hiermee is deze winterprik zwaarder dan die van eind november. Ook de komende dagen worden meer oproepen verwacht, want het KMI voorspelt opnieuw nachtvorst.
Lees verder

Onrust over virusmutatie die voor uitbraken zorgt in Kempen: "Maar D614G-mutatie werd overal in België waargenomen, al maanden"
In verschillende Kempense gemeenten zijn de voorbije dagen opvallende uitbraken van het coronavirus vastgesteld en er is onrust over de mogelijke mutatie of variant van het virus. Er moet nu verder worden onderzocht of die ook besmettelijker is dan gewoonlijk, zo verklaart microbioloog Herman Goossens bij HLN LIVE.
Lees verder

Binnen 200 dagen starten Olympische Spelen in Tokio: krijgt Thiam wel de kans om haar goud te verdedigen? En op hoeveel medailles mikt het BOIC?
In de propvolle sportzomer van 2021 zijn de Olympische Spelen het neusje van de zalm. Vandaag over exact 200 dagen, op 23 juli, staat de openingsceremonie gepland van Tokio 2021. Of gooit corona toch nog roet in het eten? Een stand van zaken met prangende vragen over de impact van de crisis en de Belgische olympiërs.
Lees verder

Ontslagen werknemer sloopt uit wraak ruim 50 gloednieuwe Mercedes-busjes
Een ontslagen medewerker van de Mercedes-Benz-fabriek in het Spaanse Vitoria heeft 2020 afgesloten door een reeks splinternieuwe Mercedes-busjes te slopen. Het zou om een wraakactie tegen zijn voormalige werkgever gaan.
Lees verder

Ontslagen werknemer steelt bulldozer en sloopt ruim 50 gloednieuwe Mercedes-busjes
Een ontslagen medewerker van de Mercedes-Benz-fabriek in het Spaanse Vitoria heeft 2020 afgesloten door een reeks splinternieuwe Mercedes-busjes te slopen. Het zou om een wraakactie tegen zijn voormalige werkgever gaan.
Lees verder