Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 29 januari 2021

Herman Goossens pleit voor wekelijkse speekseltesten bij leerkrachten

Herman Goossens pleit voor wekelijkse speekseltesten bij leerkrachten

Om de verspreiding van het coronavirus en de Britse variant op scholen tegen te gaan pleit Herman Goossens, professor microbiologie aan het UZ Antwerpen, voor wekelijkse speekseltesten bij leerkrachten en een beleid waarbij leerkrachten, leerlingen en ouders betrokken worden. 'Alles is er om dit te doen', aldus Goossens donderdagochtend op Radio 1.

Lees verder

Verpleegkundige blijft grootste knelpuntberoep

De nieuwe knelpuntberoepenlijst van VDAB is er: de job van verpleegkundige blijft de lijst aanvoeren. Ook jobs in de bouw en de IT raken moeilijk ingevuld.

Lees verder

IOC-voorzitter krijgt forse kritiek voor timing Spelen deze zomer

Thomas Bach, de Duitse voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), wordt in eigen land fors bekritiseerd na zijn toespraak van woensdagavond. Bach houdt vast aan de huidige planning voor de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio (23 juli-8 augustus). Duits gezondheidsexpert Karl Lauterbach noemt de gang van zaken 'zeer problematisch'.

Lees verder

Amir Bachrouri nieuwe voorzitter Vlaamse Jeugdraad

Als voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad zal Amir Bachrouri drie jaar lang de stem van 2,7 miljoen kinderen en jongeren vertegenwoordigen. Eerste agendapunt: perspectief voor de jeugd in deze coronacrisis.

Lees verder

Nieuw-Zeeland pakte pandemie het best aan, België 72ste op ranglijst denktank Lowy Institute

Nieuw-Zeeland heeft de pandemie van het coronavirus het best aangepakt, aldus een studie van het Australische Lowy Institute. De denktank onderzocht 98 landen de gezondheidscrisis beheerd heeft. België staat 72ste in de ranglijst.

Lees verder

Textielgroep De Sutter haalt slag thuis om E5 Mode

De ondernemingsrechtbank van Dendermonde heeft zonet zijn vonnis uitgesproken met betrekking tot de verkoop van E5 Mode. De textielgroep De Sutter haalt het van Colruyt en een onbekend Singaporees fonds.

Lees verder

OPROEP. Hoe ervaren studenten het einde van de examens in tijden van lockdown?

De examens zijn gedaan, de lesvrije week begint. In normale tijden is dat voor studenten het moment om de stress achter zich te laten en de remmen los te gooien. Maar dat zit er dit jaar niet in. Hoe gaan zijn daarmee om? Zijn er alternatieven? En hoe kijken zij intussen, een jaar na de start van de epidemie, tegen de toekomst aan?

Bent u student en wil u hierover getuigen? Stuur dan een mail met een korte schets van uw situatie en getuigenis naar binnenland@standaard.be.

Lees verder

Joe Biden neemt reeks maatregelen in strijd tegen klimaat

Joe Biden heeft een reeks maatregelen goedgekeurd die het klimaat opnieuw op de agenda zetten in de Amerikaanse politiek. Het gaat onder meer het pauzeren van federale olie- en gascontracten en om een schrapping van subsidies voor fossiele brandstoffen.

Lees verder

Beer achtervolgt toerist op skipiste in Roemenië

Een toerist was zaterdag op de besneeuwde bergen in Roemenië aan het skiën, toen er plots een beer opdook en hem begon te achtervolgen. Andere skiërs op de skilift zagen het gevaar komen en waarschuwden de man: 'Sneller, en zeker niet achter je kijken', riepen ze volgens de Roemeense media. Geluk was aan zijn zijde, want de skiër kwam met de schrik vrij.

Lees verder

Live | Volg hier toespraak van koning Filip voor 'gestelde lichamen'

Naar jaarlijkse gewoonte spreekt koning Filip straks de verschillende regeringen in ons land toe, de zogenaamde 'gestelde lichamen'. Ook premier Alexander De Croo (Open VLD) neemt er het woord. Door de coronacrisis vindt de plechtigheid digitaal plaats. U kunt die hierboven live volgen.

Lees verder

Jan Terlouw stopt met schrijven van kinderboeken: 'Sta te ver van de huidige kinderen af'

Jan Terlouw stopt met het schrijven van kinderboeken. Dat vertelt hij in de literaire podcast De Grote Vriendelijke Podcast.

Lees verder

Noorwegen sluit grenzen: wintersportcompetitie in gevaar

In de strijd tegen virusmutaties heeft Noorwegen zijn grenzen gesloten. Daardoor dreigt de wintersportcompetitie van onder meer het schansspringen en noordse combinatie in het water te vallen. Ook de finales van de wereldcup biatlon en langlaufen zijn onzeker.

Lees verder

Uw coronavoucher vervalt bijna: omboeken of reis laten terugbetalen?

De reissector heeft al 210.757 'coronavouchers' voor pakketreizen uitgeschreven, goed voor 356 miljoen euro aan tegoedbonnen. De federale overheidsdienst Economie zet alle regels nog eens op een rij over de vouchers en mogelijke terugbetalingen.

Lees verder

Hekken oorzaak mysterieuze olifantensterfte in Botswana: 'Dieren hebben bewegingsruimte nodig'

Volgens wetenschappers is de massale sterfte van ten minste 350 olifanten in Botswana afgelopen jaar waarschijnlijk het gevolg van het netwerk van hekken, waardoor de olifanten niet meer vrij rond kunnen trekken.

Lees verder

Axel Witsel begint zijn revalidatie

Axel Witsel is woensdag in Antwerpen bij kinesist Lieven Maesschalck begonnen aan zijn revalidatie. De Rode Duivel postte op zijn socialemediakanalen een filmpje, waarin hij - met een ondersteunende laars aan de linkervoet - revalidatieoefeningen doet.

Lees verder

Carey Mulligan krijgt excuses van filmblad Variety: 'Alsof ik niet knap genoeg was voor de rol'

Een recensie van haar nieuwe film Promising young woman schoot bij actrice Carey Mulligan in het verkeerde keelgat. Filmblad Variety zette vraagtekens bij haar casting, maar heeft nu spijt van de 'ongevoelige taal en insinuaties'.

Lees verder

Belgische Voetbalbond hervormt licentiesysteem

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) voert een grondige hervorming van het licentiesysteem voor het profvoetbal door. Het doel is het financieel beheer van de club tijdens het seizoen te verbeteren.

Lees verder

Oproep | Hoe ervaren studenten het einde van de examens in tijden van lockdown?

De examens zijn gedaan, de lesvrije week begint. In normale tijden is dat voor studenten het moment om de stress achter zich te laten en de remmen los te gooien. Maar dat zit er dit jaar niet in. Hoe gaan zijn daarmee om? Zijn er alternatieven? En hoe kijken zij intussen, een jaar na de start van de epidemie, tegen de toekomst aan?

Lees verder

Gwendolyn Rutten: 'Laat de patenten los bij covid-vaccins'

'Covid-19-vaccins zouden publiek goed moeten zijn.' Met een opmerkelijke tweet wakkert Gwendolyn Rutten (Open VLD) de discussie over het patentrecht aan.

Lees verder

Turnhoutse politie bereidt zich voor op mogelijke rellen met waterkanon, drones en honden

De Turnhoutse politie zet zaterdag de grote middelen in om mogelijke rellen in de stad te vermijden. Burgemeester Paul Van Miert (N-VA) belt ouders van opstandige jongeren op: 'Kinderen zaterdagavond zeker thuis houden'.

Lees verder

Fervente wintersporters gaan 'werken' in Oostenrijk

Om toch maar te kunnen skiën, hebben wintersporters een achterpoortje gevonden om naar Oostenrijk te reizen: een vergunning aanvragen voor beroepsdoeleinden. Tientallen Scandinaviërs en Britten hebben zich officieel laten inschrijven in bekende skioorden als Sankt Anton of Bad Gastein. Werken doen ze niet, skiën en boarden des te meer, en 's avonds bouwen ze wilde feestjes.

Lees verder

Pfizer en BioNTech achten hun vaccin werkzaam tegen varianten

Het vaccin van Pfizer en BioNTech behoudt het overgrote deel van zijn werkzaamheid tegen de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten van het coronavirus. Dat stellen de twee bedrijven donderdag in een gezamenlijk communiqué.

Lees verder

En plots werd kapper knelpuntberoep

De coronacrisis dreigt nieuwe knelpuntberoepen in het leven te roepen. Door de lange sluiting zien kapperszaken, evenementenbureaus of restaurants werknemers afhaken en elders werkzekerheid zoeken.

Lees verder

Fotograaf deelt bodycambeelden van geweld tijdens rellen in Nederland

In verschillende Nederlandse steden is het de voorbije dagen tot geweld gekomen na protest tegen de coronamaatregelen. Een Nederlandse fotograaf heeft nu bodycambeelden gedeeld van het geweld zondagavond in Eindhoven. Zo wil hij laten zien hoe hevig het eraan toeging.

Lees verder

Onderwijscommissie keurt eindtermen tweede en derde graad goed

De Onderwijscommissie van het Vlaams Parlement heeft de eindtermen voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs goedgekeurd. Het Katholiek Onderwijs verzet zich tegen die nieuwe set basisdoelen.

Lees verder

3D-printer bouwt ecologisch huis van klei

De Italiaanse 3D-printfabrikant WASP heeft een eerste huis gebouwd uit alleen maar duurzame en recycleerbare materialen. Klei dat gemaakt werd met de lokale grond diende om een koepelvormige structuur te bouwen. Het bedrijf voorspelt dat het de toekomst van huisvesting zou kunnen worden. De definitieve presentatie staat gepland voor het voorjaar.

Lees verder

Tien jaar in verwachting van een adoptiekind

Een homostel heeft een klacht ingediend omdat ze al jaren wachten op een adoptiekind en nog steeds geen vooruitzicht hebben. Volgens de Vlaamse ombudsdienst is ­adoptie aan een grondige stresstest toe.

Lees verder

Nieuwe namen voor en op de SBS-zenders Vier, Vijf en Zes

Vier, Vijf en Zes heten voortaan Play4, Play5 en Play6. Met Play7 komt er nog een zender bij, en met Goplay een gratis streamingdienst. En met Kobe Ilsen nóg een VRT-gezicht dat een uitstapje maakt naar Vier – sorry, Play4.

Lees verder

Toegenomen telewerk bepaalt voortaan mee het loon

Het toegenomen telewerk zorgt ervoor dat de prijzen van toetsenborden en computermuizen voortaan worden meegenomen in de indexkorf. Op die manier bepalen ze mee de inflatie en bijgevolg ook de indexering van de lonen en uitkeringen. Dat heeft het statistiekbureau Statbel donderdag bekendgemaakt.

Lees verder

'Fossiel van 's werelds grootste dinosaurus gevonden'

Experts hebben de overblijfselen van een gigantische dinosaurus in het zuiden van Argentinië ontdekt. Ze geloven dat 'het fossiel is van een van de grootste wezens die ooit op aarde heeft gelopen'.

Lees verder

Revue Ravage, nu ook als luistertheater

Zondagavond 31 januari kan je op Klara luisteren naar het theaterstuk 'Revue Ravage'. In 2015 schreef Tom Lanoye deze luchtige satire over een socialistische partijvoorzitter (rol van Josse De Pauw) die zich vastklampt aan de macht. Het tekstboekje verscheen destijds gratis bij De Standaard en is hieronder opnieuw te herlezen.

Lees verder

Duitse vaccinatiecommissie: geef AstraZeneca-vaccin enkel aan mensen jonger dan 65

Enkel mensen jonger dan 65 jaar zouden het coronavaccin van AstraZeneca mogen krijgen. Dat adviseert de Duitse vaccinatiecommissie van het Robert Koch Instituut.

Lees verder

België zal export Pfizer-vaccins kunnen blokkeren

EU-lidstaten zullen de export van vaccins die op hun grondgebied zijn geproduceerd vanaf morgen kunnen blokkeren, als de afgesproken leveringen aan de EU daardoor in het gedrang zouden komen.

Lees verder

Ronde van Valencia uitgesteld

Opnieuw wordt een koers uitgesteld. De Ronde van Valencia, die normaal tussen 3 en 7 februari zou worden gereden, wordt verplaatst naar een latere datum. De organisatie werd gedwongen tot die beslissing door de coronasituatie in Spanje.

Lees verder

Amanda Gorman treedt als eerste dichter ooit op tijdens Super Bowl

De Amerikaanse dichteres Amanda Gorman mag op 7 februari een eigen gedicht voordragen voor aanvang van de Super Bowl, het hoogtepunt van het American football-seizoen.

Lees verder

Felipe Avenatti nieuwe spits van Antwerp

Felipe Avenatti wordt de langverwachte nieuwe spits van Antwerp. De 27-jarige Uruguayaan wordt tot het einde van het seizoen gehuurd van Standard, mét aankoopoptie.

Lees verder

Recordbedrag voor portret van Botticelli

De Italiaanse renaissanceschilder Sandro Botticelli is een klinkende naam, maar hij schilderde slechts een dozijn portretten. Werk van hem haalt ook hoogst zelden de kunstmarkt.

Lees verder

Dramaserie 'Bridgerton' breekt record op Netflix

Het Brits kostuumdrama Bridgerton is volgens Netflix zijn 'grootste serie ooit' op het streamingplatform. Wereldwijd bekeken 82 miljoen huishoudens de show in de eerste 28 dagen dat het online staat. Dat is meer dan Netflix zelf had gehoopt.

Lees verder

Strenge winter in Oost-Turkije: wegen bedekt onder 8 meter sneeuw

Door de aanhoudende sneeuwval in de Turkse provincie Mus liggen de wegen begraven onder een dikke laag sneeuw. Er wordt al dagenlang gewerkt om de 350 toegangswegen weer vrij te maken, maar evident is het niet. De sneeuw en temperaturen die zakken tot -15 graden Celsius zorgen voor heel wat problemen in het dagelijkse leven.

Lees verder

Kids with Buns, Ramkot en The Haunted Youth winnen De Nieuwe Lichting

Gitaren in alle maten en vormen spelen een belangrijke rol in De Nieuwe Lichting van 2021. De zijn er voor de softies, de melancholici en de moshers.

Lees verder

Vandenbroucke scherp voor AstraZeneca: 'Geen begrip voor volstrekt gebrek aan transparantie'

Premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) kregen vragen over de vaccinatiestrategie in de Kamer. De Croo maant aan tot voorzichtigheid met betrekking tot de mutaties, Vandenbroucke legt zich niet neer bij het gebrek aan transparantie van AstraZeneca.

Lees verder

Navalni moet voorlopig in de cel blijven

Een Moskouse rechtbank heeft beslist dat Aleksej Navalni in voorhechtenis moet blijven.

Lees verder

Bouchez streng voor Van Ranst: 'Als hij vrijheid wil, moet hij opstappen'

Het zit er bovenarms op tussen MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en viroloog Marc Van Ranst. De politicus vindt dat Van Ranst zijn communicatie moet aanpassen. 'Als je ervoor kiest adviseur te zijn van de regering, moet je het beleid ook steunen', zei Bouchez in Terzake. Marc Van Ranst is het niet eens met Bouchez.

Lees verder

Club buigt achterstand om en wint van Cercle

Een moedig Cercle Brugge was niet opgewassen tegen grote broer Club, dat voor de tweede keer in vijf dagen een achterstand ongedaan maakte. De jarige Brandon Mechele wiste de 1-0 van Musaba uit, Lang legde de winning goal binnen.

Lees verder

Nederlandse Nobelprijswinnaar Paul Crutzen (87) overleden

De Nederlandse Nobelprijswinnaar Paul Crutzen (87) is overleden. Dat heeft zijn familie donderdag tegenover de Nederlandse openbare omroep NOS bevestigd. Hij overleed in Duitsland in het bijzijn van zijn naaste familie.

Lees verder

Duitse experten raden AstraZeneca af voor 65-plussers, België wacht op Europese beslissing

Boven 65 is de werkzaamheid van het vaccin onduidelijk, oordelen de Duitsers. België wacht op het EMA.

Lees verder

Cristiano Ronaldo overtrad coronamaatregelen met tripje naar skigebied

De Portugese sterspeler van Juventus Cristiano Ronaldo (35) werd verondersteld in Turijn te blijven, maar trok met zijn vriendin Georgina Rodriguez naar het ski-oord Courmayeur (Valle d'Aosta). Daarmee overtrad hij de Italiaanse coronamaatregelen.

Lees verder

Tim Cook tackelt Facebook in Brussel

Tim Cook, de ceo van Apple, lanceerde gisteren een verschroeiende aanval op Facebook, al noemde hij dat ­bedrijf niet bij naam. De ingrepen die Apple doet in het belang van privacy, zijn Facebook steeds meer een doorn in het oog.

Lees verder

KV Oostende geeft in allerlaatste seconde twee punten uit handen tegen Standard

Tot in de 95ste minuut stond KV Oostende op de vierde plaats. Twee goals van Sakala leken de Rouches zonder punten naar huis te sturen, maar na een zenuwslopend slotoffensief redde Bokadi toch nog een Luiks puntje in de slotseconden. Of hoe de Kustboys bijna echte Stuntboys werden.

Lees verder

Als de topsporter begint te tobben

Atlete Hanne Maudens herkende zich deze week heel erg in de beslissing van wielrenner Tom Dumoulin. Die neemt een pauze voor onbepaalde duur om uit te zoeken wat hij écht wil in het leven. Ook bij Maudens slopen vorig jaar de muizenissen in het hoofd. Ondanks een kwalificatie voor de Olympische Spelen, besloot ze het roer om te gooien.

Lees verder

Hoe een 'onmogelijke' lawine negen Russische hikers fataal werd

De dood van een groep studenten in de barre winterkou van de Oeral, in 1959, was decennialang voer voor speculatie. Nu is er eindelijk een plausibele verklaring, al is het zeer de vraag of de Russen ze ook zullen aanvaarden. 'Mensen hebben nu eenmaal een zwak voor mysteries.'

Lees verder

Schrijf-ze-VRIJdag van Amnesty International kaart etnisch profileren in België aan

Zowat honderdduizend jongeren in meer dan zeshonderd lagere en middelbare scholen in Vlaanderen en Brussel nemen vrijdag deel aan de dertigste editie van de Schrijf-ze-VRIJdag van Amnesty International. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie. Er wordt onder meer actie ondernomen tegen etnisch profileren in ons land.

Lees verder

Aantal ziekenhuisopnames licht gedaald, in totaal zijn meer dan 700.000 mensen besmet

Na enkele dagen van stijging, is er nu sprake van zeer lichte daling van het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames per dag. Het gaat tussen 22 en 28 januari om 1 procent minder dan de week voordien. In totaal zijn nu al meer dan 700.000 besmettingen geregistreerd in ons land. Dat blijkt donderdagochtend uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Trump wil Republikeinen helpen bij volgende verkiezingen

Voormalig president Donald Trump wil de Republikeinse partij helpen aan een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden als er volgend jaar weer nieuwe leden van het parlement worden gekozen. Dat laat Republikeinse fractieleider Kevin McCarthy weten na een bezoek aan Trump op zijn resort Mar-a-Lago in Florida.

Lees verder

Amerikaanse actrice Cicely Tyson op 96-jarige leeftijd gestorven

De Amerikaanse actrice Cicely Tyson, bekend van films als 'Fried Green Tomatoes', 'The Help' en de televisiereeks 'Roots' is overleden. Dat laat haar manager weten. Tyson werd 96 jaar oud.

Lees verder

Uitgeverij: 'Pippi Langkous is niet racistisch'

De boeken over Pippi Langkous behoeven geen label, zo stelt de uitgeverij. In de recentste uitgave werden 'verouderde of storende' bewoordingen al geschrapt. De tekeningen met stereotiepen bleven.

Lees verder

Anthony Vanden Borre kondigt afscheid aan bij Anderlecht: 'Ze zijn niet eerlijk tegen mij geweest'

Anthony Vanden Borre (33) heeft de stilte doorbroken. Anderhalf jaar lang beulde hij zich af om een comeback te maken bij Anderlecht, geholpen door zijn vriend Vincent Kompany. Het draaide niet uit zoals gehoopt. VdB belandde in de B-kern en kwam de jongste weken opeens niet meer trainen. Hij focuste op de Belgian Football Academy, de jeugdacademie die hij opricht in Dubai, en nu lijkt hij te stoppen met profvoetbal. 'Ze zijn bij Anderlecht niet eerlijk tegen mij geweest.'

Lees verder

Vaccin van Novavax is voor 89 procent doeltreffend, blijkt uit klinische studies

Uit klinische studies blijkt dat het coronavaccin van het farmabedrijf Novavax voor 89,3 procent doeltreffend is. Dat meldt het Amerikaanse bedrijf donderdag in een mededeling. Voor de Zuid-Afrikaanse coronavariant lijkt het vaccin minder goed te werken. Ons land heeft geen vaccins besteld bij Novavax.

Lees verder