Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 9 januari 2021

Gewonde bruinvis aangespoeld op strand van Nieuwpoort: “Kans dat hij het haalt is klein, maar bestaat”

HLN
Gewonde bruinvis aangespoeld op strand van Nieuwpoort: "Kans dat hij het haalt is klein, maar bestaat"
Op het strand van Nieuwpoort is vrijdagavond een levende maar gewonde bruinvis aangespoeld. Het dier had een infectie aan de borstvin opgelopen en zou wellicht sterven zonder menselijke tussenkomst. "De bruinvis is overgebracht naar een onderzoeks- en opvangcentrum nabij Goes in Nederland. De kans dat dit mannetje het haalt is niet zo groot, maar bestaat. Laat het ons hopen", zegt marien bioloog Jan Haelters.
Lees verder

Britse prof bestempelt alcohol als puur vergif: "Eigenlijk drink je het best niet meer dan 2 glazen wijn ... per jáár!"
Omdat 2020 afgrijselijk was. Omdat 2021 beter moet worden. Omdat we helemaal alleen zijn. Omdat we 'binnenkort' weer met veel mogen zijn. Redenen genoeg om te drinken, maar voor de Engelse verslavingsexpert David Nutt is geen enkele goed genoeg. "Als het nu op de markt zou worden gebracht, zouden we het een harddrug noemen en verbieden." Mogen we dan nooit nog een glaasje nuttigen? Wat zijn de gevolgen nu écht voor je gezondheid? En wanneer weet je of je verslaafd bent?
Lees verder

Nieuw terras of zwembad aanleggen? Zo financiert u het best
Wil u tegen de komende lente de buitenkant van uw huis nog wat verfraaien door de aanleg van een zwembad of terras? Het kan ook met een lening. Spaargids.be bekijkt de voor- en nadelen van een financiering via hypothecair krediet versus renovatielening.
Lees verder

Meghan Markle heeft haar kans op de Britse nationaliteit verkeken
Niet dat ze die op dit moment nog wilt, maar Meghan Markle (38), de vrouw van prins Harry (35), kan fluiten naar een Brits paspoort. De hertogin van Sussex voldoet namelijk niet meer aan de strikte voorwaarden om een aanvraag in te dienen. Dat stelt de Daily Mail vrijdag.
Lees verder

Onheilspellende berichten doen vermoeden dat Trump-fans nieuwe aanval op Capitool plannen
Plannen Trump-fans een nieuwe bestorming van het Capitool? De vraag werpt zich op nadat techbedrijven Google, Apple en Twitter ingrijpende maatregelen nemen uit vrees voor nieuwe oproepen tot geweld. Twitter verwees expliciet naar 'nieuwe gewapende protesten, waaronder een tweede aanval op het Capitool'. Het gaat mogelijk om onheilspellende berichten die werden verspreid via de app Parler.
Lees verder

De onheilspellende berichten over plannen voor tweede aanval op Capitool
Plannen Trump-fans een nieuwe bestorming van het Capitool? De vraag werpt zich op nadat techbedrijven Google, Apple en Twitter ingrijpende maatregelen nemen uit vrees voor nieuwe oproepen tot geweld. Twitter verwees expliciet naar 'nieuwe gewapende protesten, waaronder een tweede aanval op het Capitool'. Het gaat mogelijk om onheilspellende berichten die werden de verspreid via de app Parler.
Lees verder

KOERS KORT. Challenge Mallorca uitgesteld
De Challenge Mallorca, een verzameling van vier eendagskoersen die eind januari op het Spaanse eiland voorzien waren, wordt vanwege de coronacrisis uitgesteld tot mei. Dat hebben de organisatoren zaterdag bekendgemaakt.
Lees verder

Twee nieuwe besmettingen met Britse coronavariant in ons land
Er werden twee nieuwe gevallen van de Britse variant van het coronavirus gesignaleerd in ons land. Dat meldt Piet Maes, onderzoeker van het Rega-Instituut van de KU Leuven, op Twitter.
Lees verder

Teambaas van Haas na uitlekken van video waarin F1-nieuwkomer Mazepin vrouw betast: "Hij moet snel volwassen worden"
De Russische F1-nieuwkomer Nikita Mazepin moet snel volwassen worden en de rel die hij creëerde door een video met ongepast gedrag te verspreiden via social media ligt zeker nog niet achter hem. Dat zegt teambaas Günther Steiner van het Formule 1-team van Haas.
Lees verder

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken over De Wever: "Dit is liegen van het platste soort"
"Bart De Wever probeert de aandacht af te leiden van de verdeeldheid in zijn eigen partij. Heel veel mensen willen met het Vlaams Belang regeren, en dus wendt hij zich tot deze laffe streken en platte leugens." Dat zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in een reactie op het HLN-interview met Bart De Wever.
Lees verder

Amerikaanse skiër in helikopter afgevoerd naar ziekenhuis na zeer zware val tijdens reuzenslalom in Adelboden
De Amerikaanse skiër Tommy Ford is zwaar ten val gekomen in de wereldbekerwedstrijd reuzenslalom in het Zwitserse Adelboden. De 31-jarige Ford verloor de controle over zijn ski's, vloog voorover en belandde enkele tientallen meters verderop in een vangnet. Hij bleef roerloos liggen en werd lang ter plaatse verzorgd.
Lees verder

Vinyl is weer helemaal in: hierop moet je letten als je een platenspeler koopt
Na de komst van de cd was vinyl een tijdlang helemaal afgeschreven, maar intussen zijn platen - zélfs in streamingtijden - aan een serieuze comeback bezig. Onze techredacteur somt op waar je op moet letten als je een nieuwe platenspeler wil kopen en tipt meteen zijn drie aanraders van het moment.
Lees verder

Vlap moet met reserves spelen tegen Lierse: hoelang pikt hij dit?
Het leken zijn weken van de waarheid te worden. Michel Vlap (23) wilde in januari meer dan ooit spelen bij Anderlecht, maar het ziet er niet naar uit dat dat tegen OH Leuven het geval is. Vandaag moet Vlap met de reserves opdraven.
Lees verder

Crevits trekt 10 miljoen uit voor opleidingen voor technisch werklozen
Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) maakt tien miljoen euro vrij voor opleidingsplannen voor technisch werklozen. De CD&V-minister wil zo vermijden dat tijdelijke werkloosheid verloren tijd wordt. Ze lanceert een oproep aan haar federale collega Pierre-Yves Dermagne om ervoor te zorgen dat opleiding een structureel onderdeel wordt van tijdelijke werkloosheid.
Lees verder

James Cooke is apetrots op zijn petekind Louisa: "Ze hebben een van haar nummers al eens gedraaid op Studio Brussel"
"Toen ik eens slecht in mijn vel zat, stond er 's ochtends plots een make-upartieste voor mijn neus." Een peter die zo grappig, creatief en sociaal is als James Cooke (36): je kan het slechter treffen. Dat beseft ook zijn petekind Louisa (14), de oudste dochter van James' zus Fleur. De twee vertellen in een uniek dubbelgesprek over hun band, de zoektocht naar jezelf en je geaardheid, de huwelijksplannen van James en het talent van Louisa. "Ik wil weleens iets samen met haar doen, maar Gert (Verhulst, red.) vindt dat ze het alleen ook kan."
Lees verder

Hugo Camps over Guy Thys, iconische coach voor iconisch elftal: "De Rode Duivels hebben veel aan hem te danken"
U heeft gekozen. Uit de (online) verkiezing, georganiseerd door de voetbalbond, met véél meer Belgische grootheden dan er plaats voor was, kwam dit iconisch elftal. En wijlen Guy Thys, die de Rode Duivels in de jaren 80 keer op keer naar het WK leidde, mag hen van u coachen. Onze columnist Hugo Camps legt uit wat hem zo bijzonder maakte.
Lees verder

De 'Fox-eye' of een 'Liquid glow': Beautyredactrice Sophie deelt haar 20 favoriete ontdekkingen van 2020
Beautyredactrice Sophie kent de beautywereld als haar broekzak. Ook al bleef het deurtje van haar beautykastje dit jaar vaker gesloten, waren er het afgelopen jaar toch een aantal innovaties die haar hart hebben veroverd. Ze zet voor jou haar favoriete nieuwigheden in een top 20: een bloemlezing van de crème de la crème. "Eerlijk: veel make-up hebben we het voorbije jaar niet gedragen. Uitzondering op de regel: mascara. Wat daar nog vernieuwend aan kan zijn? Veel."
Lees verder

Indonesisch vliegtuig met 56 passagiers vermist nadat het boven zee vloog: "Plots 3.000 meter hoogte verloren"
Een passagiersvliegtuig van de Indonesische lowcostmaatschappij Sriwijaya Air is vermist nadat het opgestegen was op de luchthaven van Jakarta. Alle contact is verbroken, melden de autoriteiten. Het vliegtuig heeft 56 passagiers aan boord, onder wie 7 kinderen.
Lees verder

Indonesisch vliegtuig met 56 passagiers vermist nadat het boven zee vloog
Een passagiersvliegtuig van de Indonesische lowcostmaatschappij Sriwijaya Air is vermist nadat het opgestegen was op de luchthaven van Jakarta. Alle contact is verbroken, melden de autoriteiten.
Lees verder

UAE Team Emirates maakt komst van Zwitsers toptalent Hirschi nu ook officieel
UAE Team Emirates maakte de komst Marc Hirschi nu ook officieel bekend. Het Zwitsers talent ondertekent een contract van drie jaar. Hirschi ontbond eerder deze week nog zijn verbintenis bij Team DSM.
Lees verder