Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 30 januari 2021

Geraardsbergen test bijna 3.000 leerlingen en leerkrachten

Geraardsbergen test bijna 3.000 leerlingen en leerkrachten

In het Oost-Vlaamse Geraardsbergen worden vanaf vrijdag alle kinderen en leerkrachten van de lagere scholen testen. In totaal gaat het om 2.800 mensen. Ze doen dit nadat al vier scholen in de stad moesten sluiten door coronabesmettingen.

Lees verder

Regering stopt met faillissementenstop

Er komt een einde aan het moratorium waarmee de federale regering ondernemingen de voorbije twee coronagolven beschermde tegen een gedwongen faillissement. In ruil wordt de toegang tot procedure voor gerechtelijke bescherming soepeler, meldt De Tijd.

Lees verder

'QAnon Shaman' wil getuigen tegen Trump tijdens impeachmentproces

Jacob Chansley, ook bekend als Jake Angeli of de man die in opvallende klederdracht deelnam aan de bestorming van het Amerikaanse Capitool, wil getuigen tijdens het impeachmentproces tegen voormalig president Donald Trump. Dat heeft de advocaat van de man meegedeeld.

Lees verder

Doug Emhoff, officieel eerste 'second gentleman' in Witte Huis

'Second gentleman' is nu ook een officiële term, het Amerikaanse woordenboek Merriam-Webster, de Engelstalige Van Dale, heeft het begrip opgenomen in zijn lijst. Zo heeft de echtgenoot van de eerste vrouwelijke Amerikaanse vicepresident Kamala Harris een aanspreektitel.

Lees verder

Live | Crisiscentrum geeft persconferentie over coronavirus

Na enkele dagen van stijging, is er sprake van een zeer lichte daling van het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames per dag. In totaal zijn al meer dan 700.000 besmettingen geregistreerd in ons land. Om 11 uur geeft het crisiscentrum meer uitleg over de recente cijfers.

Lees verder

Alexandria Ocasio-Cortez wijst steun Ted Cruz af: 'Door jou was ik bijna vermoord'

Het Democratische Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez moet niet weten van steun van de Republikeinse senator Ted Cruz. 'Drie weken geleden heb je me bijna laten vermoorden.'

Lees verder

Hele provincie kreeg fel gecontesteerde avondklok, maar buiten stad Antwerpen was effect amper merkbaar

De avondklok die gouverneur Cathy Berx afgelopen zomer in de provincie Antwerpen invoerde, had vooral rechtstreeks effect op het aantal besmettingen in de binnenstad en nauwelijks in de randgemeenten of de andere steden in de provincie. Dat blijkt uit een evaluatie die net is gemaakt en die onze redactie al kon inkijken.

Lees verder

Beursgang Dr. Martens levert 1,3 miljard pond op

De beursgang van het bekende schoenenmerk Dr. Martens in Londen heeft de eigenaren een bedrag opgeleverd van 1,3 miljard pond, omgerekend bijna 1,5 miljard euro. Het aandeel ging vrijdag 18 procent omhoog op de eerste handelsdag.

Lees verder

Bondgenote Navalni speelt piano terwijl politie binnenvalt

De politie is woensdag binnengevallen bij een persoonlijke arts van de Russische oppositieleider Aleksej Navalni. Terwijl ze in haar huis te werk gingen speelde Anastasia Vasilyeva gewoon verder op haar piano. Ook andere panden van verschillende medewerkers werden doorzocht.

Lees verder

Ook plusdochter Kamala Harris tekent modellencontract bij IMG Models

Ella Emhoff, de 21-jarige plusdochter van de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris, heeft een lucratief contract bij IMG Models in de wacht gesleept. Dat meldt The New York Times.

Lees verder

Diplomatieke visumvete tussen VK en China over Hongkong

China zei vrijdag dat het het British National (Overseas)-paspoort niet langer zal erkennen als een geldig reisdocument of identiteitsbewijs. Die beslissing komt nu dat Hongkongers met zo'n paspoort vanaf zondag gemakkelijker in het Verenigd Koninkrijk zullen kunnen wonen en werken.

Lees verder

18-jarige opgepakt voor oproep tot rellen in Gent

In Gent heeft de politie een 18-jarige jongen opgepakt die op sociale media had opgeroepen tot rellen uit protest tegen de coronamaatregelen. Dat meldt het parket Oost-Vlaanderen, dat de aanhouding vraagt van de tiener.

Lees verder

Vanaf maandag sneltesten voor bezoekers in woonzorgcentra

Vanaf maandag 1 februari kunnen de Vlaamse woonzorgcentra bezoekers testen op covid-19 met een sneltest. Bezoekers die positief testen, krijgen dan - uiteraard - geen toegang tot het woonzorgcentrum.

Lees verder

Van Avermaet en Naesen starten seizoen in Frankrijk

Greg Van Avermaet en Oliver Naesen kennen hun nieuw koersprogramma na de annuleringen van de Ronde van Valencia en de Ruta del Sol. Beide renners van AG2R-Citroën starten hun competitie in Frankrijk.

Lees verder

Wout van Aert verwacht tweestrijd met Van der Poel

Wout van Aert verkende vrijdagochtend het parcours van het WK in Oostende. De kopman van de Belgen stond vooraf de pers te woord en kon dus nog niet veel indrukken geven over het parcours.

Lees verder

Situatie in Portugal zorgwekkend: 'Het aantal doden stijgt onvoorstelbaar snel'

Na versoepelingen in de kerstperiode kampt Portugal met zijn ergste coronavirusopstoot sinds het begin van de pandemie. De ziekenhuizen staan onder zware druk.

Lees verder

Belgian Cats in tweede pot voor loting olympisch baskettoernooi

De Belgische nationale basketploeg bij de vrouwen is in de tweede pot onderverdeeld voor de loting van het olympisch baskettoernooi (26 juli-8 augustus), zo bevestigde de Internationale Basketfederatie Fiba vrijdag. De loting wordt op 2 februari achter gesloten deuren gehouden in het Zwitserse Mies.

Lees verder

Vaccinaties in Vlaanderen 'op schema', maar de moeilijkste hordes komen nog

Na een maand vaccineren hebben in Vlaanderen 94.000 rusthuisbewoners en ruim 70.000 zorgverleners een prik gekregen. 'De vaccinatiecampagne begint goed te lopen en zal de komende weken in crescendo gaan', verzekert minister-president Jan Jambon.

Lees verder

Gewezen militairen bestormden Capitool: 'Onze plicht te doden en te sterven voor onze rechten'

De bestorming van het Capitool werd weken vooraf gepland met militaire precisie door veteranen van het Amerikaanse leger. Dat blijkt uit de officiële aanklacht. Drie gewezen militairen krijgen een cruciale rol toebedeeld en worden vervolgd voor samenzwering.

Lees verder

Wouter Deprez vertelt waarom hij meedoet aan CurieuzeNeuzen in de Tuin

De hitte- en droogterecords volgen elkaar op, en dat laat zich ook meer en meer voelen in uw tuin. Hoe wapenen we onze tuinen tegen de droogte? Dat onderzoekt CurieuzeNeuzen in de Tuin, het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte ooit. In bovenstaande video vertelt komiek Wouter Deprez waarom ook hij deelneemt aan het onderzoek.

Lees verder

Kristen Stewart onherkenbaar als prinses Diana in eerste foto Spencer

De Amerikaanse actrice Kristen Stewart vertolkt de rol van prinses Diana in de biografische film Spencer. Voor het eerst is een beeld vrijgegeven van Stewart en de gelijkenis is treffend.

Lees verder

Brit op paddleboard redt paarden van verdrinking

Een familie in Chester in het Verenigd Koninkrijk vreesde voor het leven van enkele paarden die verzeild raakten in een ondergelopen weide. Ze schakelden een buur in om met zijn drone over het overstroomde gebied te vliegen en zo de paarden te lokaliseren. De paarden, die nog net met hun hoofd boven water stonden, konden uiteindelijk gered worden door een voorbijganger op een sup.

Lees verder

Krijgt het AstraZeneca-vaccin groen licht? Volg persconferentie van het EMA

Krijgt het coronavaccin van AstraZeneca groen licht van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA)? En onder welke voorwaarden? Volg de persconferentie van het EMA om 16.30 uur hier.

Lees verder

Vaccin Johnson & Johnson beschermt bij één dosis voor 66 procent tegen covid-19

Eén dosis van het vaccin van Johnson & Johnson is in 66 procent van de gevallen effectief tegen covid-19, blijkt uit grote fase 3-studie. Het farmabedrijf zegt dat het vaccin 66 procent van milde tot ernstige gevallen voorkomt. Geen van de gevallen in de studie moest worden opgenomen of is gestorven.

Lees verder

Betoging in de regen voor overleden Ilyes Abbedou

Vijf verschillende organisaties hebben vrijdag betoogd aan de Congreskolom in Brussel. Ze willen meer informatie over de omstandigheden van het overlijden van Ilyes Abbedou. 'Men mag niet sterven, alleen en verlaten in een cel, omdat men geen papieren heeft', vindt de organisatie voor mensen zonder papieren.

Lees verder

KMI waarschuwt voor rijm- en ijsplekken zaterdag

Het KMI waarschuwt voor rijm- en ijsplekken vanaf zaterdagochtend tot -avond. Dat kan over heel het land leiden tot gladheid op de wegen.

Lees verder

Vaccins mogen niet zomaar uit de EU worden geëxporteerd

Farmabedrijven die met de Europese Unie een aankoopovereenkomst voor de leveringen van een coronavaccin hebben afgesloten, zullen voortaan expliciete toestemming moeten vragen als ze dat vaccin ook naar landen buiten de Unie willen exporteren. De Europese Commissie heeft vrijdag het licht op groen gezet voor zo'n transparantiemechanisme.

Lees verder

AA Gent en STVV moeten boete van 5.000 euro betalen na schending coronaprotocol

De Pro League heeft aan zes clubs een boete opgelegd voor inbreuken op het coronaprotocol op speeldagen 21 en 22 van de Jupiler Pro League. Dat raakte vrijdag bekend. In totaal gaat het om 13.750 euro. Dat bedrag gaat integraal naar Tele-Onthaal. AA Gent en STVV moeten elk 5.000 euro boete betalen.

Lees verder

Regi Penxten en Elke Vanelderen na negen jaar huwelijk uit elkaar

'Eenentwintig jaar geleden kruisten onze blikken voor het eerst. Nu, na negen jaar huwelijk, hebben Elke en ik beslist elk onze eigen weg te gaan', zo kondigt Regi Penxten zijn breuk met Elke Vanelderen aan via Facebook.

Lees verder

Opvoeder topsportinternaat veroordeeld voor seksueel grensoverschrijdend gedrag

W.W., opvoeder in het Gentse topsportinternaat waar zowat alle topgymnasten en andere jonge topsporters verblijven, is veroordeeld voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hij mag tien jaar geen beroep of hobby uitoefenen waarbij hij met minderjarigen in contact komt, krijgt een voorwaardelijke celstraf van acht maanden en een geldboete van 4.000 euro waarvan de helft met uitstel.

Lees verder

Motivatiebarometer staat stilaan op storm

De motivatiebaro­meter ziet er niet rooskleurig uit. We hebben almaar minder ­energie om vol te houden, zeker wat sociale restricties betreft.

Lees verder

Federale relanceplannen zijn klaar: van investeringen in het spoor tot een energie-eiland in de Noordzee

Premier Alexander De Croo (Open VLD) en staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) hebben het federale luik van het coronarelanceplan voorgesteld. Net als bij alle andere entiteiten is het lijstje iets ruimer gemaakt, 1,6 miljard in plaats van 1,25, omdat Europa mogelijk bezwaar zal maken tegen sommige projecten.

Lees verder

Republikeins parlementslid onder vuur na ophefmakende uitspraken over wapendracht

Enkele weken na haar start in het Congres ligt Marjorie Taylor Greene, een Republikeins parlementslid uit Georgia, onder vuur voor uitspraken die ze in het verleden heeft gedaan over de wapendracht. Ze achtervolgde een jongeman die de schietpartij in Parkland in 2018 overleefde en steunt openlijk de extreemrechtse complotgroep QAnon.

Lees verder

Analyse | Alweer verandert een puzzelstuk van de vaccinatiestrategie

De gebrekkige data over het AstraZeneca-vaccin maken de vaccinatiecampagne complexer, al leidt dit niet per se tot vertraging.

Lees verder

'Dancing' Dimitri van den Bergh meteen uitgeschakeld op Masters darts

Onze landgenoot Dimitri van den Bergh is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de achtste finales van The Masters. 'Dancing' Dimi kwam nooit in de wedstrijd tegen de Brit Chris Dobey en verloor met 6-2.

Lees verder

Oostenrijker laat fortuin na aan Frans dorp waar hij onderdook voor nazi's

De Oostenrijker Eric Schwam heeft een deel van zijn fortuin nagelaten aan het Franse dorp Chambon-sur-Lignon, als dank dat hij en zijn familie daar konden onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog. De 90-jarige Schwam overleed op 25 december.

Lees verder

Resultaten coronatests in twee Antwerpse wijken bekend: 45 van de 1.527 positief

Vorige week werden 6.500 inwoners van twee buurten in postcode 2018 opgeroepen om zich te laten testen. De testperiode liep vandaag af en ondertussen werden de resultaten van 1.527 bewoners geanalyseerd, 45 personen testten positief op covid-19. De Britse variant werd bij zes personen vastgesteld. Daarnaast werden ook de resultaten van ongeveer achthonderd leerlingen en leerkrachten van zes basisscholen in de betrokken buurten geanalyseerd.

Lees verder

Antwerp ondanks Lamkel Zé-show pas in slotfase voorbij rode lantaarn Waasland-Beveren

Antwerp heeft in extremis de drie punten binnengehaald tegen rode lantaarn Waasland-Beveren: 3-2. De door de supporters zo verguisde Didier Lamkel Zé trapte The Great Old met rake afstandsschoten tot twee keer toe op voorsprong, maar twee tegengoals waar doelman Ali Beiranvand er niet goed uitzag leken de thuisploeg van een verdiende zege te houden. Pas in de slotfase wist de mee opgerukte Dylan Batubinsika de 3-2 over de streep te trekken. Antwerp springt voorlopig over Genk naar de tweede plek.

Lees verder

Ongehoord | 'Op deze manier worden we het Luxemburg van Europa'
Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.
Lees verder

Oproep | Bent u langdurig ziek en voelt u zich afgeschreven voor de arbeidsmarkt?

Met één druk op de knop beslisten de overheid en de ziekenfondsen om dit jaar de controle op een grote groep langdurig zieken los te laten. Voor sommigen is een terugkeer naar werk hoe dan ook niet meer mogelijk. Maar door de coronacrisis en de hoge werkdruk is er ook gewoon niet voldoende tijd om iedereen grondig te begeleiden naar aangepast werk.

Lees verder

Sneeuw en stevige vriestemperaturen op komst

Een sneeuwzone trekt dit weekend over ons land. Zondagochtend kan het stevig vriezen en gaat het 's avonds ook regenen.

Lees verder

Coronacijfers | Minder ziekenhuisopnames, aantal besmettingen blijft stijgen

Uit de dagelijkse cijferupdate van Sciensano blijkt dat er iets minder patiënten in het ziekenhuis liggen en worden opgenomen met het coronavirus. Het aantal besmettingen blijft stijgen.

Lees verder

Speciale 'kotbubbel' op komst voor studenten

De minister van Hoger Onderwijs van de Franse gemeenschap Valérie Glatigny (MR) werkt samen met haar Nederlandstalige en Duitstalige collega's aan een project dat voor een speciale contactbubbel voor studenten moet zorgen. Dat zegt ze zaterdag in een interview in de krant Le Soir.

Lees verder