Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 22 januari 2021

Geen ‘Bob’ maar ‘Axelle’ of ‘Timmy’: sleutelhanger met naam van overleden kind voor chauffeurs onder invloed

Geen 'Bob' maar 'Axelle' of 'Timmy': sleutelhanger met naam van overleden kind voor chauffeurs onder invloed

Wie bij een alcoholcontrole betrapt wordt op rijden onder invloed zal voortaan ook een sleutelhanger krijgen. Maar daarop staat niet 'Bob', maar de naam van een kind dat omgekomen is door een ongeval waarbij de chauffeur onder invloed was.

Lees verder

Kranten focussen op boodschap en eenheid en overwinning democratie

De eedaflegging van Joe Biden en Kamala Harris haalt wereldwijd de voorpagina's. In de meeste gevallen gaat de meeste aandacht naar Bidens boodschap om het land te verenigen, en zijn uitspraak dat democratie heeft gezegevierd. Voor het vertrek van Trump is veel minder aandacht.

Lees verder

Harde kern Antwerp haalt uit naar bestuur na comeback van Didier Lamkel Zé

Winning-goal of niet, Didier Lamkel Zé is nog altijd persona non grata bij de supporters van Antwerp. De Kameroener was dan wel matchwinnaar tegen Cercle Brugge, een spandoek maakte duidelijk wat de harde kern ervan vond dat Lamkel Zé opnieuw een kans kreeg na zijn fratsen van de voorbije weken.

Lees verder

Bagdad opgeschrikt door eerste zelfmoordaanslag in anderhalf jaar

In het centrum van Bagdad is donderdag een zelfmoordaanslag gepleegd op een markt. Twee kamikazes bliezen zichzelf op. Volgens de Iraakse staatstelevisie zijn er daarbij voor het eerst sinds juni 2019 dodelijke slachtoffers gevallen.

Lees verder

Agente die gefilmd werd terwijl ze burgers uitscheldt, gaat vrijuit door procedurefout

Een politieagente die in 2018 tijdens een patrouille in Anderlecht burgers uitschold met racistische en homofobe beledigingen, heeft haar sanctie met succes aangevochten. Dankzij een procedurefout ontloopt ze haar straf. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Lees verder

Hoe Bernie Sanders de show stal met zijn wanten

Een dikke jas in plaats van een geklede mantel, wollen wanten en wat post onder de arm: Bernie Sanders stal op zijn eigen manier de show tijdens de eedaflegging van president Joe Biden.

Lees verder

Nederlandse telecomoperator Youfone landt in België

De Nederlandse telecomaanbieder Youfone komt naar ons land. Het gaat dat doen via het Proximus-netwerk. Dat heeft Proximus donderdag bekendgemaakt.

Lees verder

China bouwt quarantainekamp voor 4.000 mensen

In Shijiazhuang, in de provincie Hebei, heeft China in sneltempo een quarantainekamp laten optrekken dat meer dan 4.000 personen kan huisvesten. Het kamp komt er na een uitbraak van het coronavirus in enkele noordelijke provincies deze maand. China hoopt het aantal besmettingen in te dijken voor Chinees Nieuwjaar op 12 februari.

Lees verder

Stijgend reproductiegetal baart Sciensano geen zorgen

Het reproductiecijfer van het coronavirus klimt voor het eerst sinds december opnieuw boven de 1, maar volgens Sciensano geeft dat een wat vertekend beeld. 'Het blijft al weken vrij constant'.

Lees verder

Jan Bakelants zal zijn carrière beëindigen bij Intermarché-Wanty Gobert

Jan Bakelants (34) zat eind 2019 lange tijd zonder ploeg en maakte vorig jaar pas laat de overstap naar Circus-Wanty Gobert, intussen Intermarché-Wanty Gobert. Hij tekende toen begin januari een contract. 'Ik was heel blij dat ik verder kon koersen. Ik voel me hier heel goed in de ploeg en hoop om me in 2021 opnieuw vaker te laten zien.'

Lees verder

Wout van Aert verlengt contract bij Jumbo-Visma tot en met 2024

Wout van Aert (26) heeft zijn contract bij Jumbo-Visma, dat eind dit jaar zou aflopen, met drie jaar verlengd tot en met 2024. Dat heeft de Nederlandse WorldTour-formatie donderdag bekendgemaakt.

Lees verder

Diatta staat dicht bij AS Monaco, dat 20 miljoen euro heeft klaarliggen voor de Senegalees

Krépin Diatta lijkt Club Brugge te gaan verlaten. AS Monaco deed een bod van 20 miljoen euro op de 21-jarige Senegalees, die woensdagavond nog scoorde tegen KV Oostende. Een princiepsakkoord tussen Club en de Monegasken is nakend. Blauw-zwart zou ook een percentage krijgen bij een eventuele doorverkoop van Diatta. Komend weekend tegen KRC Genk is hij er al niet meer bij.

Lees verder

Parket-generaal vraagt parlement om onschendbaarheid van Dries Van Langenhove op te heffen

Het parket-generaal van Oost-Vlaanderen heeft het parlement gevraagd om de parlementaire onschendbaarheid van Dries Van Langenhove op te heffen.

Lees verder

Waar is Senegals briljantste studente Diary Sow?

Een briljante studente en schrijfster uit Senegal die in Frankrijk studeert, is sinds begin januari vermist. Heel Senegal en Senegalese expats vragen zich al weken af: waar is Diary Sow? Gisteren vertelde een vriendin anoniem aan Le Parisien dat Diary oké is. De druk op haar schouders deed haar wegvluchten.

Lees verder

Stad Antwerpen roept 6.500 inwoners op zich preventief te laten testen

In twee Antwerpse wijken binnen postcode 2018 is er de voorbije dagen een hoog aantal coronabesmettingen, vergeleken met het gemiddelde van de rest van de stad. De stad Antwerpen roept daarom de zowat 6.500 inwoners van de buurten op om zich de komende dagen te laten testen op het coronavirus in het testdorp op Spoor Oost.

Lees verder

Waaghalzen beklimmen 360 meter hoge schoorsteen in Slovenië

Jan Žnidaršic and Matevž Pogaca, die samen de 'Dunking Devils Squad' vormen, beklommen een 360 meter hoge schoorsteen in Trbovlje, Slovenië. 'Ik had de klim onderschat', zei Žnidaršic achteraf. 'Als ik heel eerlijk ben, was het best eng om zo hoog te zijn. Het is een van de meest beangstigende dingen die ik ooit deed.'

Lees verder

Klimaatverandering trekt tropische regengordel scheef: regenwouden in gevaar

Tot nu toe dachten wetenschappers dat de klimaatverandering de ligging van de tropische regengordel grootdeels ongemoeid liet. Dat blijkt fout: een kanteling bedreigt regenwouden met droogte en droogtebestendige ecosystemen met overstromingen.

Lees verder

Kortsluiting teistert elektrische start van Volkswagen

Het grote elektrische offensief van Volkswagen start in mineur, nu de nagelnieuwe ID.3 kampt met ernstige softwareproblemen.

Lees verder

Britse festival Glastonbury gaat ook dit jaar niet door

Het Britse muziekfestival Glastonbury moet ook de editie van dit jaar uitstellen vanwege de coronapandemie. De organisatie meldt dat op de festivalwebsite.

Lees verder

Zware aardbeving tussen Indonesië en Filipijnen

De Talaudeilanden, een eilandengroep tussen Indonesië en de Filipijnen, zijn getroffen door een aardbeving van 7,1 op de schaal van Richter. Dat bericht het Indonesische agentschap voor meteorologie en geofysica, dat eraan toevoegt dat er geen tsunamigevaar is. Er zou geen sprake zijn van grote schade, maar deskundigen waarschuwen wel voor naschokken.

Lees verder

Oproep | Kinderen en hun vragen over corona

Nu almaar meer basisscholen kampen met besmettingen en dus steeds meer kinderen getest worden, stellen zij misschien ook meer vragen over covid-19. Waarover zijn ze zoal bezorgd? Wat begrijpen ze maar moeilijk? Weten ze voldoende wat een wisser doet? We willen het graag weten.

Lees verder

Jean Graton, bedenker van stripheld Michel Vaillant, overleden

Striptekenaar Jean Graton, de bedenker van de stripverhalenreeks 'Michel Vaillant', is in Brussel overleden. Hij werd 97 jaar.

Lees verder

De Croo: 'Pfizer vervolgen geen oplossing'

In de Kamer willen de volksvertegenwoordigers weten of de regering, in navolging van Italië, Pfizer zal vervolgen omwille van de gebrekkige leveringen. Niet het moment voor getrokken messen, zegt de premier. Gebrek aan daadkracht, vindt de oppositie.

Lees verder

'Vogue' publiceert dan toch editie met 'juiste' cover van Kamala Harris

Na kritiek op de gekozen cover met de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris, heeft modemagazine 'Vogue' besloten om een 'speciale' editie uit te brengen met de juiste foto.

Lees verder

Zeven overlijdens na coronavaccin, voorlopig geen oorzakelijk verband aangetoond

Sinds het begin van de vaccinatiecampagne zijn in België zeven mensen overleden nadat ze het coronavaccin kregen toegediend. Maar er is voorlopig nog geen oorzakelijk verband tussen de inenting en het overlijden vastgesteld. Dat blijkt donderdag uit cijfers die het geneesmiddelenagentschap FAGG online heeft geplaatst.

Lees verder

Recordstijging huurprijs appartement

Een appartement huren is duurder geworden, terwijl de huurprijzen van huizen pas op de plaats maakten.

Lees verder

Gigantisch walvissenkarkas geborgen in Italië

De kustwacht heeft in Napels een enorm walvissenkarkas geboren. Het was een walvissenkalfje in nood die de kustwacht alarmeerde. Ze volgden het kalf en kwamen uit bij de dode walvis. Het karkas is een van de grootste die ooit geborgen werd in de Middellandse Zee.

Lees verder

Antwerps café stopt met 'Trump-boycot': 'Weer Coca-Cola op de kaart'

Café Zeezicht op de Dageraadplaats in Antwerpen is gestopt met de anti-Trump-boycot, waarin het allerlei Amerikaanse producten als Coca-Cola, Lays-chips of Heinz-sausjes van zijn menu haalde.

Lees verder

Politieke reacties op beelden van agentes zijn niet mals: 'Te veel klachten over racisme'

De beelden van de politieagentes in Anderlecht uit 2018 doen de politieke gemoederen hoog oplaaien. PS-kopstuk Ahmed Laaouej roept de minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) op om werk te maken van een nationaal verzoeningsproject. 'En snel.' Verlinden wijst op de hervorming van de tuchtwet.

Lees verder

Brand bij grootste vaccinproducent ter wereld: vijf doden

Bij een brand in een grote vaccinfabriek in India zijn vijf mensen om het leven gekomen. Volgens de autoriteiten komt de productie van coronavaccins niet in gevaar.

Lees verder

De Croo wuift kritiek N-VA over nieuwjaarsreceptie weg

In de Kamer van Volksvertegenwoordigers kon premier De Croo zich niet vinden in het betoog van N-VA fractieleider Peter De Roover. Geen verontschuldigingen en geen versoepeling van de coronamaatregelen bij het afscheid van dierbaren.

Lees verder

Hoe president Biden zich het Oval Office eigen maakt

Nu Joe Biden officieel aan het hoofd van de Verenigde Staten staat, neemt hij ook plaats in het Oval Office. Met een aantal ingrepen reflecteert het officiële kantoor de ambities van de president.

Lees verder

Opnieuw acht rechter coronamaatregelen onwettig

Een man die voor de rechtbank moest verschijnen omdat hij geen mondmasker droeg op een overdekte markt, is door een Brusselse politierechter vrijgesproken.

Lees verder

Vandenbroucke: 'België loopt geen enkel vaccin mis'

'Niet in hoeveelheid, niet in snelheid. België loopt geen enkel vaccin mis', maakte minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) zich sterk in de kamer op donderdag. De oppositie was niet onder de indruk.

Lees verder

Nederlandse avondklok gaat zaterdag om 21 uur in

De avondklok in Nederland komt er. Maar ze gaat vanaf 21.00 uur gelden en niet vanaf 20.30 uur. De eindtijd blijft 4.30 uur.

Lees verder

Zulte Waregem ziet dubbele voorsprong in rook opgaan na ultieme ingreep van de VAR

Zulte Waregem heeft in eigen huis een 2-0-voorsprong weggegeven. OHL knokte zich nog in de eerste helft terug in de wedstrijd toen Xavier Mercier net voor rust de aansluitingstreffer maakte. Henry zette de gelijkmaker op het bord en versierde in het slot een penalty. In eerste instantie miste Hubert, maar de VAR liet de penalty hernemen. Mercier miste de tweede poging niet en maakte de remonte compleet. 2-3 voor OHL dus.

Lees verder

Diatta verlaat Club Brugge voor AS Monaco

De transfer van de 21-jarige Senegalese winger Krépin Diatta van landskampioen en competitieleider Club Brugge naar het Franse AS Monaco is afgerond, zo bevestigde Club Brugge.

Lees verder

Mithra-topman François Fornieri aangehouden in verduisteringszaak

François Fornieri (58), de ceo van het Waalse biotechbedrijf Mithra, is gisteravond door de Luikse onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Dat melden de kranten van Sudpresse. Hij wordt beschuldigd van verduistering gepleegd door een persoon in een openbaar ambt en van misbruik van vennootschapsgoederen.

Lees verder

Antwerpen test dertien straten in joodse wijk

De stad Antwerpen roept 6.500 inwoners op om zich te laten testen. In twee buurten waar vooral joodse Antwerpenaars wonen, zijn vier keer meer besmettingen dan elders in de stad.

Lees verder

Gent zal Koning Leopold II-laan nieuwe naam geven

Stad Gent maakt komaf met de Koning Leopold II-laan. Burgemeester Matthias De Clercq (Open VLD) volgt hierin een van de 30 aanbevelingen rond dekolonisering in de stad. Een nieuwe naam voor de laan langs het Citadelpark is er nog niet.

Lees verder

EU staat Belgisch verbod op niet-essentiële reizen toe

De EU-leiders laten de politieke ruimte open om niet-essentiële reizen binnen de EU te beperken. Dat opent voor België de weg om vandaag al een tijdelijk en gericht reisverbod af te kondigen.

Lees verder

Genk overleeft 80 minuten met tien man tegen AA Gent (en had eigenlijk nog kunnen winnen)

Van een dolle donderdagavond gesproken. Een vroege rode kaart, kansen aan beide kanten en een geredde strafschop. De wedstrijd tussen KRC Genk en AA Gent had veel, behalve een winnaar. 1-1 werd het in de Luminus Arena. Vooral de Buffalo's kunnen daar niet tevreden mee zijn.

Lees verder

Iedereen is het eens over rekeningrijden en toch komt het er niet

Sinds de Brusselse regering aankondigde dat ze een slimme kilometerheffing wil invoeren, gaat er geen week voorbij of de gemoederen in de Wetstraat laaien op. Het dossier splijt het land, de sociale partners en zelfs de partijen - en zit dus muurvast.

Lees verder

De hoge heuvel die ons wacht: lees hier de vertaling van het gedicht van Amanda Gorman

De jonge, zwarte dichteres Amanda Gorman (22) stal bij de eed­aflegging van president Joe Biden de harten met een gedreven hymne. Lees hier de Nederlandse vertaling van haar inauguratiegedicht De hoge heuvel die ons wacht.

Lees verder

Zuid-Koreaanse shorttrackcoach meer dan tien jaar in de cel voor misbruik

De voormalige Zuid-Koreaanse shorttrackcoach Cho Jae-beom is donderdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien en een half jaar. Een rechtbank in Suwon heeft Cho schuldig verklaard aan het seksueel misbruik van olympisch kampioene Shim Suk-hee, zo meldde nieuwsagentschap Yonhap.

Lees verder

IS eist eerste zelfmoordaanslag in Bagdad in 3 jaar op

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de dubbele zelfmoordaanslag in de Iraakse hoofdstad Bagdad opgeëist. Bij die aanslag op een veelbezochte markt donderdag vielen donderdag 32 doden en 110 gewonden.

Lees verder

Nieuwe James Bondfilm opnieuw uitgesteld, nu tot oktober

De geruchten gingen al een tijdje, en nu heeft filmstudio MGM bevestigd dat James Bond-film 'No Time To Die' inderdaad pas later dit jaar te zien is. De eerder al uitgestelde première stond gepland voor 2 april dit jaar, maar de planning is nu dat de film vanaf 8 oktober 2021 in de bioscopen te zien.

Lees verder

Google dreigt ermee zoekmachine in Australië af te sluiten

Internetgigant Google dreigt ermee zijn zoekmachine af te sluiten in Australië. Reden is een voorstel voor een nieuwe gedragscode die Google zou verplichten om te betalen voor links naar nieuwsartikelen.

Lees verder

1.600 voltijdse gezondheidswerkers nodig in vaccinatiecentra

Als de 95 Vlaamse vaccinatiecentra op volle toeren draaien, dan zullen daarvoor zo'n 1.600 zorgkundigen nodig zijn. Per centrum gaat het om zo'n veertien verpleegkundigen, één arts en een deeltijdse apotheker.

Lees verder

Lichte stijging van gemiddeld aantal ziekenhuisopnames

Op weekbasis is zijn het aantal ziekenhuisopnames opnieuw gestegen, met 3 procent. Het aantal besmettingen daalt nog wel. Dat blijkt vrijdag uit de voorlopige cijfers op het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Wat staat naast reizen nog op agenda Overlegcomité?

De cijfers laten vandaag nog niet toe om versoepelingen aan te kondigen, maar misschien wordt wel al een beetje perspectief geboden.

Lees verder

Belgische, Franse en Nederlandse fiscus onderzochten Lotus Bakeries

Na een onderzoek van de Belgische, Nederlandse en Franse fiscus heeft koekjesbakker Lotus Bakeries, onder meer bekend van zijn speculoos, 320.000 euro vennootschapsbelasting moeten bijbetalen als fiscale rechtzetting. Dat schrijft Le Soir vrijdag op basis van vertrouwelijke documenten die de Franse nieuwssite Mediapart heeft kunnen inkijken.

Lees verder

Cocaïne en crystal meth overspoelen Limburg

Niet alleen de provincie Antwerpen had het voorbije jaar te kampen met een onrustwekkende stijging van de drugscriminaliteit. Ook in Limburg bleek de georganiseerde drugsmaffia zeer actief.

Lees verder