Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 5 januari 2021

Coronavirus muteert volop: hoe gevaarlijk is dat? En wat betekent dat voor onze vaccinatiestrategie?

HLN
Coronavirus muteert volop: hoe gevaarlijk is dat? En wat betekent dat voor onze vaccinatiestrategie?
Het coronavirus muteert pijlsnel. Dat resulteerde al in een Britse variant, een Zuid-Afrikaanse variant en wellicht nog tientallen andere die onder de radar blijven. En dat is heel normaal. Virusmutatie is een loterij. Maar hoe duiken die varianten plots op? En wat betekent dat voor onze vaccinatiestrategie? Uw vragen beantwoord.
Lees verder

Ex-rechercheur Danny Durinck (58) werkte twee jaar lang mee aan moordonderzoek Peter De Vleeschauwer: "Dat we daders niet gevonden hebben, wringt nog altijd"
Eén van zijn laatste grote wapenfeiten was de 'God van Temse' achter de tralies zetten, een cafébaas die een concurrent in koelen bloede doodschoot voor diens eigen deur. Het was een onderzoek dat Danny Durinck (58) leidde vanaf de feiten tot het assisenproces vorig jaar. De rechercheur ging een half jaar geleden op pensioen en kan terugblikken op een rijkgevulde carrière. Maar niet altijd werd het harde werk beloond. Twee jaar lang beet hij de tanden stuk op het moordonderzoek in de zaak Peter De Vleeschauwer. "En dat wringt nog altijd." Lees alle verhalen van voormalige politiemensen in onze reeks Recherche op rust.
Lees verder

Clara Cleymans over 'We Moeten Eens Praten': "Niets mis met in jogging in de zetel liggen, maar misschien zoek je het avontuur dan sneller ergens anders"
"Dit soort pareltjes zouden zonder corona geen kans gekregen hebben." Maandag startte Eén met de eerste van vier nieuwe fictiereeksen, gemaakt tijdens het onvergetelijke jaar 2020: 'We Moeten Eens Praten', met Clara Cleymans (31) en Rik Verheye (34) in de hoofdrol. Zij zetten een koppel neer dat op het punt staat uit elkaar te gaan, maar lo and behold: plots is er een acute lockdown en zijn ze (alleszins nog even) tot elkaar veroordeeld. Herkenbare televisie, aldus Clara. "Je zal als kijker naar je lief zal kijken en denken, oei ja, hier hebben wij ook gezeten."
Lees verder

Duurste Leffe ooit? Drie maand cel en 1.000 euro boete voor cafébaas die vrijgevige klant glas schenkt: "Dit is buiten alle proportie"
Drie maand cel en een geldboete van 1.000 euro. Dat harde verdict kreeg cafébaas Wim Poppe van Leuvens wereldcafé Gitan te horen in de politierechtbank tijdens een coronazitting. De cafébaas serveerde in juni een Leffe aan een toevallige passant die honderd euro doneerde, terwijl zijn zaak enkel open mocht zijn voor takeaway. "Dit is buiten alle proportie. Is het niet de taak van agenten om de situatie een beetje in te schatten?", fulmineert de cafébaas.
Lees verder

Drie maand cel en 1.000 euro boete voor cafébaas die Leffe schenkt aan vrijgevige klant: "Dit is buiten alle proportie"
Drie maand cel en een geldboete van 1.000 euro. Dat harde verdict kreeg cafébaas Wim Poppe van Leuvens wereldcafé Gitan te horen in de politierechtbank tijdens een coronazitting. De cafébaas serveerde in juni een Leffe aan een toevallige passant die honderd euro doneerde, terwijl zijn zaak enkel open mocht zijn voor takeaway. "Dit is buiten alle proportie. Is het niet de taak van agenten om de situatie een beetje in te schatten?", fulmineert de cafébaas.
Lees verder

Zwitserse revelatie Marc Hirschi verlaat Team DSM, het voormalige Team Sunweb
Opmerkelijk wielernieuws. Marc Hirschi rijdt in 2021 niet meer voor Team DSM, het voormalige Team Sunweb. De 22-jarige Zwitser was een van de revelaties van het voorbije wielerjaar.
Lees verder

Marc Hirschi verlaat Team DSM, het voormalige Team Sunweb
Marc Hirschi rijdt in 2021 niet meer voor Team DSM, het voormalige Team Sunweb. Dat maakte het WorldTour-team zelf bekend.
Lees verder

Spanje verontwaardigd over moeizame start vaccinatie: "Onaanvaardbare chaos"
De langzame start van de inentingscampagne zorgt in Spanje voor verontwaardiging. Er heerst een "onaanvaardbare chaos", klonk het dinsdag in een hoofdartikel van de krant El Mundo.
Lees verder

Vaccin voor 200 euro te koop op dark web: oplichters proberen munt te slaan uit pandemie
Het dark web heeft een nieuwe manier ontdekt om geld te verdienen. Sinds enkele weken bieden oplichters er zogezegde coronavaccins aan tegen woekerprijzen. Een onderzoek dat het Franse dagblad Le Parisien kon inkijken, ontdekte dat van alle producten die in de 25 grootste winkels van het clandestiene web worden aangeboden, tien procent gelinkt is aan Covid-19.
Lees verder

Racing Genk begint aan zeven matchen in 25 dagen, coach Van den Brom: "Druk programma geen excuus"
Een Europese maand voor Racing Genk, met gemiddeld om de drie dagen een wedstrijd. "Eind januari zal veel duidelijk zijn", zegt John van den Brom. De Nederlander onderstreept zo nogmaals de ambitie van zijn team om Club Brugge het vuur aan de schenen te leggen. "Als wij doen wat we moeten doen, kunnen we van iedereen winnen."
Lees verder

Nederlandse fietsagenten rijden binnenkort mogelijk met zwaailichten
De Nederlandse politie is gestart met het testen van blauwe zwaailichten voor agenten op de fiets. Zo willen ze beter zichtbaar zijn en veiliger en efficiënter te werk kunnen gaan. De proef duurt vier maanden en loopt bij zes teams in de regio's Tilburg, Breda, Amsterdam, Groningen, Zoetermeer en Boxtel. Elk team krijgt vier fietsen met opvallende blauwe verlichting bovenop de normale fietsverlichting.
Lees verder

Ouders naar rechter tegen onderbreking verhoogde kinderbijslag
Een groep ouders stapt naar de rechter tegen de onderbreking van de zorgtoeslag voor kinderen met een handicap in het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag. Dat meldt de Vlaamse Groen-fractie. Welzijnsminister Wouter Beke (CD&V) wil de evaluatie versnellen.
Lees verder

Dit zijn volgens u de vier beste verdedigers die ooit het shirt van de Rode Duivels hebben gedragen
De KBVB bestaat 125 jaar en naar aanleiding daarvan kon u de voorbije maanden uit 127 internationals en 11 bondscoaches uw '125 jaar Icons elftal' samenstellen. De stemmen zijn geteld en deze week presenteren wij u de strafste 11 Duivels over alle generaties heen én hun bondscoach.
Lees verder

Recordaantal van 40 coronagevallen in de Premier League bij laatste testronde
De Premier League had vandaag geen goed nieuws te melden van het coronafront. Tussen 28 december en 3 januari testten liefst veertig spelers of stafleden in de Premier League positief op het coronavirus. Het vorige record, bij de vorige testronde tussen 21 en 28 december, bedroeg 18 besmettingen. De Premier League koos ervoor nadien de spelers en stafleden elk twee maal per week te testen.
Lees verder

De Wever in onderbroek is nieuws tot in Amerika
Vraag aan een Brit of een Amerikaan wie Bart De Wever is en hij/zij zal allicht het antwoord schuldig moeten blijven. Althans tot deze week. Britse en Amerikaanse nieuwssites met een dagelijks bezoekersaantal van miljoenen lezers, pikken het nieuws op over het radio-interview dat de Antwerpse burgervader zaterdagochtend gaf.
Lees verder

Belgische copiloot Tom Colsoul moet Dakar verlaten na zware crash: "We begonnen te tollen en gingen overkop"
Hij ging voor een top vijf, maar Tom Colsoul verlaat na drie etappes de Dakar. De Belgische corijder crashte samen met de Nederlander Bernhard ten Brinke zwaar in Saudi-Arabië. Het duo bleef ongedeerd, maar de Toyota is na het ongeluk aan 257 kilometer per uur niet meer te repareren. "We begonnen te tollen en zijn twee of drie keer overkop gegaan."
Lees verder

Wil Trump inauguratie Biden boycotten door te gaan golfen in Schotland? "Geen essentiële verplaatsing", reageert Schotse premier
Of Donald Trump over twee weken aanwezig zal zijn op de eedaflegging van zijn opvolger Joe Biden, is steeds twijfelachtiger. Er gaan nu zelfs geruchten de rond dat Trump zou willen gaan golfen op zijn domein in Schotland, als ultiem teken van gebrek aan respect tegenover Biden. Maar volgens de Schotse premier Nicola Sturgeon denkt Trump daar maar beter twee keer over na. In de huidige coronatijden is komen golfen geen essentiële verplaatsing en mag Trump het land eigenlijk niet in, zo zei ze vanmiddag.
Lees verder

Twee Australische vissers redden naakte voortvluchtige uit moeras vol met krokodillen
Kev Joiner en Cam Faust zagen zondag in East Point bij Darwin een naakte man in de bomen hangen, boven een moeras vol met krokodillen. De twee Australische vrienden redden de man uit zijn benarde positie. Het bleek om een 40-jarige voortvluchtige te gaan.
Lees verder

Amazon breidt vrachtvloot uit met elf Boeings
De Amerikaanse webwinkelreus Amazon voegt elf Boeings toe aan het vliegtuigpark. Eerder tijdens de coronacrisis had 's werelds grootste webwinkel al extra vliegtuigen aangetrokken.
Lees verder

Ambulances in LA gevraagd om geen patiënten meer te vervoeren met weinig kans op overleven
Los Angeles County, met bijna tien miljoen inwoners de grootste county van de VS, wordt al wekenlang enorm zwaar getroffen door Covid-19. De ziekenhuizen liggen zo overvol, dat ambulances nu de richtlijn hebben gekregen om geen patiënten meer binnen te brengen die weinig kans maken om te overleven. De patiënten die toch overgebracht worden, moeten vaak urenlang wachten tot er een bed voor hen beschikbaar is.
Lees verder