Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 28 januari 2021

Chelsea heeft opvolger voor Frank Lampard beet: Thomas Tuchel wordt nieuwe coach

Chelsea heeft opvolger voor Frank Lampard beet: Thomas Tuchel wordt nieuwe coach

Thomas Tuchel wordt de nieuwe coach van Chelsea. Dat maakten de Blues dinsdag bekend. De Duitser volgt in Londen de ontslagen Frank Lampard op.

Lees verder

Verlinden: 'We verbieden de reizen die gemist kunnen worden'

Vanaf vandaag zijn de Belgische grenzen gesloten voor toeristische verplaatsingen. 'Dat was een moeilijke beslissing', aldus minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden woensdagochtend op Radio 1. 'We willen het dagelijks leven van de mensen niet onnodig moeilijk maken', zei ze ook.

Lees verder

Wanneer mag ik toch nog op reis en hoe werkt de 'verklaring op eer'? Alles wat u moet weten over het reisverbod

Wie vanaf vandaag, woensdag, ons land nog uit of in wil, mag dat alleen als het écht moet. Je moet kunnen bewijzen dat je reis wel degelijk essentieel is en dat met 'een verklaring op eer'. Buitenlandse vakanties en uitstapjes zijn verboden tot 1 maart, en dus ook tijdens de krokusvakantie. 'Zo maken we het moeilijk voor het virus', zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. 'Maar niet onnodig moeilijk voor mensen die voor hun werk, de zorg voor een familielid, of het bezoek aan een partner toch naar het buitenland moeten.'

Lees verder

Telenet lanceert gratis sportkanaal

Telenet haalt een reeks sportwedstrijden van achter de betaalmuur. Het telecombedrijf lanceert op 2 februari de zender 'Play Sports Open', waarop de klant gratis een selectie van onder meer voetbal-, basketbal-, hockey-, veldrit- en F1-wedstrijden zal kunnen kijken, aangevuld met randprogramma's.

Lees verder

Huwelijk Elliot Page en Emma Portner voorbij

De acteur Elliot Page (33) en choreografe Emma Portner (26) laten weten dat ze een punt zetten achter hun huwelijk. Ze waren drie jaar getrouwd.

Lees verder

De stijlgeheimen van Kim Hertogs: 'Het doet er niet toe wat je draagt, wel hoe je het draagt'

Kim Hertogs speelt één van de hoofdrollen in de nieuwe serie 'Mijn slechtste beste vriendin', vanaf februari te zien is op Streamz. Dit zijn alvast haar stijlgeheimen.

Lees verder

Koppel kampeert op parking OCMW na uithuiszetting: 'We staan schaakmat'

Het zijn harde tijden door corona, maar voor een koppel uit Beveren zijn de laatste dagen bijzonder zwaar. Al een week lang leven ze op straat. Vorig jaar al werden ze uit hun sociale woning gezet, nadat de huur fors werd verhoogd. Uit protest kamperen ze nu op de parking van het OCMW in Beveren, maar het OCMW kan voorlopig enkel een tijdelijke oplossing bieden.

Lees verder

Ouders opgepakte jongeren betoging bereiden gezamenlijke klacht voor

Een aantal ouders van jongeren die zondag opgepakt werden na afloop van de betoging tegen klassenjustitie, bekijken of ze gezamenlijk een klacht kunnen indienen tegen de politie. Dat meldt de vader van één van de betrokken jongeren.

Lees verder

'Zomermaanden bepalen of Brussels Airlines extra steun nodig heeft'

Als Brussels Airlines deze zomer niet op een redelijk niveau kan draaien, heeft de luchtvaartmaatschappij extra steun nodig. Dat heeft Koen Van Loo, de gedelegeerd bestuurder van de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM), woensdag gezegd in de Kamercommissie voor Financiën en Begroting.

Lees verder

Verenigd Koninkrijk wil hotelquarantaine voor reizigers

De Britse overheid zal woensdag een hotelquarantainesysteem voor reizigers uit risicolanden aankondigen. Dat melden verschillende Britse media. Dinsdag kwamen verschillende Britse ministers bijeen om de precieze aanpak te preciseren.

Lees verder

Kalfje van zeer bedreigde giraffensoort geboren in safaripark Beekse Bergen

In Beekse Bergen is deze week een Nubische giraffe geboren, een van de meest bedreigde giraffensoorten. Dat meldt het Nederlandse safaripark in een persbericht.

Lees verder

EU en AstraZeneca op ramkoers: 'Er was geen verbintenis met Europa'

AstraZeneca heeft een vergadering met de Europese Commissie vandaag geschrapt. In interviews zegt de topman van het farmabedrijf dat de Europese Unie onterecht klaagt over het niet nakomen van het vaccincontract: 'Het was geen verbintenis met Europa. We hebben gezegd dat we ons uiterste best gingen doen.'

Lees verder

Crowdfunding voor vernielde winkel in Den Bosch levert 100.000 euro op

Haar vijftigste verjaardag had winkeluitbaatster Maaike Neufeglise zich wel anders voorgesteld. Maandagnacht sloegen relschoppers in Den Bosch haar winkel kort en klein tijdens de protesten tegen de avondklok, met een ongeziene schade tot gevolg. 'De winkel is ons kindje. Mijn hart is gebroken.' Veel mensen trokken zich haar lot aan en begonnen massaal geld in te zamelen.

Lees verder

Oproep | Leeft u zonder een eigen auto?

Om de klimaatdoelstellingen te halen en de files terug te dringen, zou het goed zijn als we allemaal de auto wat vaker in de garage laten staan. Maar hoe haalbaar en aantrekkelijk is dat vandaag in Vlaanderen?

Lees verder

Club Brugge treft Turkse Baseksehir in eerste ronde UEFA Youth League, Genk moet tegen Slovaakse Zilina

Club Brugge en Racing Genk kennen hun tegenstanders in de eerste ronde van de UEFA Youth League, het kampioenenbal voor spelers onder 19 jaar. Club Brugge werd woensdag bij de loting in het Zwitserse Nyon aan het Turkse Basaksehir gekoppeld. Racing Genk treft het Slovaakse Zilina.

Lees verder

Lucinda Brand: 'Kan ook zomaar naast het podium vallen'

Met elf overwinningen en het eindklassement in de Wereldbeker op zak, ontpopte Lucinda Brand zich de voorbije weken tot één van de favorieten voor het WK veldrijden bij de vrouwen. 'Het niveau ligt ongelooflijk hoog', blikte ze vooruit. 'Op een WK wordt alles op één dag beslist, dus ik kan zomaar naast het podium vallen.'

Lees verder

'Vlaanderen vakantieland' keert terug op Eén

Later dit voorjaar komt Eén met een gloednieuwe versie van 'Vlaanderen vakantieland' op de proppen. Dat meldt de VRT woensdag in een persbericht. 'Met 'Vlaanderen vakantieland' wil Eén opnieuw inspiratie bieden voor reizen in eigen regio, op een moment dat we daar allemaal nood aan hebben', klinkt het.

Lees verder

Trump krijgt zijn Youtubekanaal niet terug

Youtube heeft de voormalige Amerikaanse president Donald Trump voor onbepaalde tijd geschorst van zijn platform. Dat meldden de Amerikaanse media dinsdag. Het kanaal blijft bestaan, maar kan voor onbepaalde tijd geen video's meer uploaden.

Lees verder

Wordt vrouw achter Franse MeToo opnieuw schuldig bevonden aan laster?

Journaliste Sandra Muller, die met #balancetonporc de Franse versie van #metoo in het leven riep, werd gedagvaard door de man die ze in 2017 met naam en toenaam van seksuele intimidatie had beschuldigd. In eerste instantie werd ze schuldig bevonden aan laster, woensdag wordt de zaak in hoger beroep behandeld.

Lees verder

Ook in Nederland wordt 'homogenezingstherapie' strafbaar

Het Nederlandse parlement wil dat homogenezingstherapie, ook wel conversietherapie, strafbaar wordt. Een voorstel werd dinsdag met ruime meerderheid door de Nederlandse Kamer aangenomen.

Lees verder

Vader berooft zich van het leven en doodt ook dochter: 'Moeder vreesde eerder al dat hij het kind iets zou aandoen'

In Vilvoord zijn de lichamen van een 35-jarige vader en zijn zesjarige dochter aangetroffen. De man was eerder deze week opgepakt omdat de moeder vreesde dat hij hun kind iets zou aandoen. Het parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd voor moord lastens de 35-jarige man en een mogelijk nog onbekende dader.

Lees verder

Geen afkoelingsweek in basisonderwijs, leerlingen krijgen wel vaste plaatsen

Er komt geen afkoelingsweek in het basisonderwijs in de week voor de krokusvakantie. Leerlingen in het lager onderwijs krijgen wel vaste plaatsen in de klas en in de refter. Dat is woensdag beslist op onderwijsoverleg tussen minister Ben Weyts (N-VA), de vakbonden en de virologen.

Lees verder

Vlaamse begroting nog dieper in de put

Een tekort van 4,1 miljard euro voor dit jaar is nog meer dan gedacht. En dan is de 500 miljoen euro compensatie voor mensen met zonnepanelen nog niet meegerekend.

Lees verder

China gebruikt nu ook anale wissers om coronavirus op te sporen

Wie hier een coronatest ondergaat, krijgt een wisser in de neus. In China heeft de overheid beslist om nu ook bijkomend anale wissers te gebruiken in hoogrisicozones.

Lees verder

Liefde staat centraal in nieuwe haute-couturecollectie Chanel

Het Franse modehuis Chanel heeft zijn nieuwe haute-couturecollectie voorgesteld. De modeshow onder leiding van creative director Virginie Viard ging door onder de gigantische koepel van het Grand Palais in Parijs. De Nederlandse fotograaf en filmmaker Anton Corbijn legde alles vast op beeld. De collectie weerspiegelt dat wat we in deze moeilijke tijden vaak moeten missen: familie en het gevoel van samenzijn.

Lees verder

Stéphane Moreau vrij onder voorwaarden

Stéphane Moreau, ex-ceo van Nethys, is door de raadkamer in Luik vrijgelaten onder voorwaarden. Dat bevestigde zijn advocaat Adrien Masset aan De Standaard. Ook de voormalige Nethys-bestuurder Pol Heyse is vrijgelaten.

Lees verder

Verenigd Koninkrijk sluit scholen, pubs en restaurants zeker tot 8 maart

De Britse premier Boris Johnson heeft woensdag de lockdown in zijn land verlengd tot 8 maart. Pas dan gaan de scholen weer open en kunnen de coronamaatregelen versoepelen. Sommige aankomende reizigers moeten voortaan verplicht in quarantaine in hotels die de overheid ter beschikking stelt.

Lees verder

Onderzoek naar dodelijke fles wijn in Puurs stopgezet

Een jaar nadat een vrouw (41) uit Puurs is gestorven na een slok rode wijn waarin dodelijke drugs zaten vermengd, is het onderzoek stilgelegd. Dat heeft het parket bevestigd na berichtgeving van de Gazet van Antwerpen.

Lees verder

Moskee in Houthalen-Helchteren dreigt erkenning te verliezen

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) wil de erkenning van de Yesil Camii-moskee in Houthalen-Helchteren intrekken na enkele homofobe uitspraken.

Lees verder

Regenboognetwerk CD&V betreurt verzoening tussen Puurs-Sint-Amands en 'lgbt-vrije' zusterstad

Het Regenboognetwerk van CD&V vraagt om extra voorwaarden bij een verzoening tussen Puurs-Sint-Amands en zusterstad Debiça. De band tussen beide gemeenten staat onder druk door een geschil over lgbt-rechten. 'Het is niet voldoende dat alleen de burgemeester gehoord wordt in deze kwestie', reageert Orry Van der Wauwer (CD&V).

Lees verder

China beloont inwoners als ze tijdens Chinees Nieuwjaar thuisblijven: 'Tijdelijk afscheid voor een betere hereniging'

Chinese bedrijven en lokale overheden betalen mensen in steden om tijdens het Lentefestival, ook wel gekend als Chinees Nieuwjaar, thuis te blijven en niet te reizen voor familiebijeenkomsten.

Lees verder

Canadese miljonair doet zich voor als motelmedewerker en krijgt vaccin bedoeld voor inheemse bevolking

De ceo van een Canadese casinoketen heeft ontslag genomen nadat hij de coronaregels had overtreden. Hij was samen met zijn vrouw naar een afgelegen dorp gereisd en daar lieten ze zich inenten tegen covid-19. Een vaccin dat bedoeld was voor de risicogevoelige inheemse bevolking.

Lees verder

Boeing 737 Max mag weer vliegen in Europa

De Europese luchtvaartautoriteit Easa zet het licht op groen voor de terugkeer van de Boeing 737 Max in het Europese luchtruim.

Lees verder

Brusselaars kunnen kiezen tussen elf vrouwen voor nieuwe naam Leopold II-tunnel

De Brusselaars hebben de keuze tussen elf vrouwen om de Leopold II-tunnel van naam te veranderen. Dat maken minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou (PS) bekend. Op de shortlist figureren onder meer de namen van Semira Adamu, Marie Curie en Rosa Parks.

Lees verder

VS waarschuwt voor verhoogde dreiging binnenlands terrorisme

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid waarschuwt voor een verhoogde dreiging van binnenlands terrorisme na de presidentsverkiezingen.

Lees verder

Tegen 2023 geen paarden of pony's meer op kermissen

Ten laatste tegen 2023 mogen er geen pony's of paarden meer gebruikt worden in carrousels op kermissen, jaarmarkten en aanverwante evenementen. Dat staat in een decreet van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) dat het Vlaams Parlement woensdag unaniem heeft goedgekeurd.

Lees verder

Apple is waardevolste merk van de wereld

Apple is 's werelds waardevolste merk, voor Amazon en Google. De merkwaarde van ­Apple is met 87 procent gestegen, tot 263 miljard dollar. Dat blijkt uit de jaarlijkse rangschikking van Brand Finance Global 500.

Lees verder

Genk bibbert in het slot, maar Onuachu zorgt voor de drie punten tegen Zulte Waregem

Paul Onuachu heeft Racing Genk na vier wedstrijden zonder zege nog eens de drie punten bezorgd. In de 3-2-zege tegen Zulte Waregem scoorde de Nigeriaan opnieuw twee keer. Door zijn twee goals staat zijn doelpuntentotaal nu al op 22.

Lees verder

Beerschot en Kortrijk houden elkaar in evenwicht met gelijkspel

Zo spektakelrijk de heenmatch was, des te eentoniger de terugwedstrijd werd. Beerschot en Kortrijk hielden elkaar wederom in evenwicht. Het werd ditmaal geen 5-5, maar een droge 0-0. De schaarse kansen werden stuk voor stuk de nek omgewrongen, waardoor iedereen op zijn honger bleef zitten.

Lees verder

Opnieuw protest in Polen: omstreden abortusverbod bijna van kracht

Het bijna totaalverbod op abortus in Polen wordt woensdag van kracht. Dat heeft de Poolse overheid aangekondigd. De regeling lokte grote protesten uit. Ook nu komen opnieuw mensen op straat.

Lees verder

AstraZeneca-productiesite in Wallonië geïnspecteerd op vraag van Europese Commissie

Het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) bevestigt dat het federaal geneesmiddelenagentschap (FAGG) op vraag van de Europese Commissie bevolen werd een inspectie uit te voeren op de productiesite van het coronavaccin van AstraZeneca, in Seneffe (Henegouwen). Het verslag van die inspectie zou over enkele dagen klaar zijn.

Lees verder

Conflict AstraZeneca drijft spanning tussen EU en Londen op

Er woedt een vaccinoorlogje tussen de EU en het VK na verklaringen van AstraZeneca dat de EU minder doses krijgt omdat Londen sneller was. 'Dat werkt misschien bij de beenhouwer, maar niet bij contracten', zegt Eurocommissaris Kyriakides.

Lees verder

AA Gent kan twaalfde nederlaag nipt vermijden met doelpunt in slotseconde

AA Gent heeft tegen STVV een blamage maar nipt kunnen vermijden. Met een doelpunt in de allerlaatste seconde van de wedstrijd wisten de Buffalo's een heerlijke treffer van Facundo Colidio uit: 1-1.

Lees verder

Charleroi en OH Leuven mogen nog hopen op Play-off 1 na gelijkspel

Ze zijn allebei aan een mindere reeks bezig, maar Charleroi en OHL mogen nog altijd hopen op Play-off 1 na een 1-1 gelijkspel. In een potige wedstrijd verdeelden ze gisteren de punten. Nummer zes OHL heeft 7 op 21 en staat nu op één punt van de top vier, Charleroi telt 1 op 18 en staat op drie punten van die felbegeerde vierde plaats.

Lees verder

Is Navalni de man die Poetin van zijn troon duwt?

In heel Rusland werd afgelopen weekend betoogd door pro-Navalni fans. Het centrum van Moskou zag zwart van de mensen, 3.600 mensen werden opgepakt. Wordt het heet onder de voeten van president Poetin?

Lees verder

Is Navalni de man die Poetin van zijn troon duwt?

In heel Rusland werd afgelopen weekend betoogd door pro-Navalni fans. Het centrum van Moskou zag zwart van de mensen, 3.600 mensen werden opgepakt. Wordt het heet onder de voeten van president Poetin?

Lees verder

Politie houdt 25 mensen aan in Rotterdam tijdens 'beheersbare avond'

De Rotterdamse politie spreekt van een 'beheersbare avond' in de stad en regio. In vergelijking met de afgelopen dagen deden er zich beduidend minder incidenten voor, aldus de politie, die ook woensdagavond met veel mensen op straat was in Rotterdam om rellen te voorkomen.

Lees verder

Bernie Sanders zamelt 1,8 miljoen dollar in met inauguratiefoto

Bernie Sanders heeft 1,8 miljoen dollar (1,5 miljoen euro) opgehaald met de verkoop van producten met daarop de foto van de linkse senator zoals hij erbij zat tijdens de beëdiging van Joe Biden tot president: met mondkapje op en dikke wanten aan. Dat maakte hij woensdag zelf bekend.

Lees verder

Facebook sluit 2020 af met 11 miljard dollar winst

Facebook heeft in het laatste kwartaal van 2020 meer dan 28 miljard dollar aan inkomsten binnengehaald, voornamelijk uit reclame. Zo komt het techbedrijf uit op 11,22 miljard dollar nettowinst, een stijging van 53 procent tegenover het jaar voordien.

Lees verder

Facebook stopt met het aanbevelen van politieke groepen aan gebruikers

Facebook gaat stoppen met het aanbevelen van activistische en politieke groepen aan gebruikers van het socialmediaplatform.

Lees verder

Belgische Staat krijgt 434 dagen meer om plan-Wathelet te schrappen

De Belgische Staat krijgt van de milieustakingsrechter 434 dagen extra om de aanpassingen aan de vliegroutes van en naar Brussels Airport die in de periode 2012-2014 in het kader van het plan-Wathelet werden doorgevoerd, te schrappen en een 'Staten-Generaal van de nationale luchthaven' te organiseren.

Lees verder

Recht op asiel is 'in gevaar' in Europa, waarschuwt UNHCR

Het recht op asiel is 'in gevaar' in Europa. Dat zegt het Hoog Commissariaat voor de vluchtelingen van de VN (UNHCR) donderdag. Het is 'gealarmeerd' door de pushbacks en het geweld tegen vluchtelingen. In een mededeling roept UNHCR op om die praktijken te stoppen.

Lees verder

Einde terugdraaiende teller levert federaal 7 miljoen op

De opbrengst wordt gebruikt om de taksen op energie te doen dalen.

Lees verder

James Bond poseert met overjaarse producten

Dat de release van de Bondfilm No time to die steeds wordt uitgesteld, is vervelend voor de bedrijven die veel geld hebben betaald voor product ­placement.

Lees verder

Coronacijfers blijven stijgen, reproductiecijfer wel opnieuw onder 1

De coronacijfers blijven stijgen, al gaat het in het geval van het dagelijkse aantal ziekenhuisopnames om een lichte stijging van 3 procent. Het reproductiecijfer, dat al enkele dagen net boven de 1 schommelt, is wel gezakt tot net onder dat getal. Dat blijkt donderdagochtend uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Matthijs van Nieuwkerk op VTM met Popquiz

Met Matthijs van Nieuwkerk (60) haalt VTM de populairste presentator van Nederland in huis. Na jaren openlijk geflirt met ons land tekent de ex-host van De wereld draait door voor Popquiz, een muzikaal spelprogramma gemaakt door Tom Lenaerts.

Lees verder

Yannick Bestaven wint oceaanrace Vendée Globe na tachtig dagen

De Fransman Yannick Bestaven (Maître Coq IV) heeft de Vendée Globe 2020 gewonnen, de mythische oceaanrace waarbij non-stop solo de wereld rond gevaren wordt. De race, een van de meest prestigieuze zeilwedstrijden, vindt om de vier jaar plaats.

Lees verder

Britse variant wordt in februari dominant

De Britse variant is aan een steile opmars bezig in ons land. Dagelijks groeit hij ongeveer 12 procent sneller dan de 'oude' variant, berekenden de wetenschappers Tom Wenseleers, Niel Hens en Emmanuel André.

Lees verder

Vlaanderen kocht vorig jaar meer dan 1.000 hectare natuur aan

De Vlaamse overheid heeft vorig jaar bijna 1.049 hectare aan natuur aangekocht, een stijging tegenover het jaar voordien, toen dat 717 hectare was. In totaal werd 46 miljoen euro uitgegeven om de gebieden te verwerven. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Agentschap Natuur en Bos (ANB).

Lees verder

Een stuk zachter, maar bijna overal regen

Het regent donderdagochtend vrijwel overal, al is dat op meerdere plaatsen matige regenval. In totaal kan er 10 tot 15 l/m² vallen.

Lees verder

Cold case heropend die Frankrijk al 36 jaar in de ban houdt

Meer dan 36 jaar na de moord op de kleine Grégory Villemin (4) wil het Franse gerecht DNA-stalen afnemen van 37 mensen die de kleuter kenden. Justitie in Frankrijk komt daarmee tegemoet aan de wens van Grégory's ouders, die de zoektocht naar de mysterieuze 'raaf' – die in een brief de moord opeiste – nooit hebben opgegeven.

Lees verder