Doorgaan naar hoofdcontent

Bijna 80 procent van nieuwkomers kan niet verplicht worden inburgeringstraject te volgen

HLN
Bijna 80 procent van nieuwkomers kan niet verplicht worden inburgeringstraject te volgen
Bijna 80 procent van de nieuwkomers in Vlaanderen is niet verplicht een inburgeringstraject te volgen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid An Moerenhout (Groen) heeft opgevraagd bij minister van Inburgering Bart Somers (Open Vld). Door de inburgeringstrajecten betalend te maken, verhoogt Somers ook de drempel voor wie vrijwillig een traject wil starten, meent Moerenhout.
Lees verder

"Laat je maar injecteren met ik weet niet wat voor rotzooi": uitspraken dopingzondaar Riccò tegen coronavaccin doen stof opwaaien
Op sociale media heeft ex-wielrenner maar vooral dopingzondaar Riccardo Riccò (37) een uitgesproken standpunt ingenomen over het coronavaccin. De Italiaan is stellig tegen verplichte vaccinatie. "Is dit een grap?! Niemand kan me dwingen om me te laten injecteren met spul dat slecht is voor mijn lichaam." Of hoe de ironie niet ver te zoeken is. Riccò is levenslang geschorst voor het gebruik van EPO en bloedtransfusies.
Lees verder

OPROEP. Had u vannacht een noodgeval waarmee u nergens terecht kon?
De voorbije nacht waren de noodnummers 100, 101 en 112 door een panne bij de noodcentrales moeilijk bereikbaar in ons land. Zat u vannacht met een noodgeval en kon u door de storing de nooddiensten niet bereiken? Laat het ons weten via een mailtje naar luc.beernaert@dpgmedia.be en vergeet niet het telefoonnummer te vermelden waarop we u vandaag kunnen bereiken.
Lees verder

Zo'n 2.500 reizigers keerden besmet terug van reis: "En zij kunnen Britse variant meebrengen"
Zowat 2.500 mensen zijn na de kerstvakantie met een coronabesmetting teruggekeerd van hun reis in het buitenland. Dat zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven) bij HLN LIVE. "Dat is een zorg, want zij lopen het risico om de Britse variant mee te brengen."
Lees verder

70.000 extra vaccins dankzij 'superspuit'
Volgens de bijsluiter bevat een flacon van het Pfizer-vaccin ­voldoende voor vijf prikjes. Maar op het terrein slagen onze zorgkundigen er bijna standaard in om een volwaardige zesde dosis uit het ­flesje te puren. De winst is enorm: 20 procent extra dosissen. Of op de ongeveer 350.000 dosissen die Pfizer deze maand aan ons land levert, een bonus van 70.000, schrijven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen.
Lees verder

Tour-winnaar Pogacar en UAE-ploegmaats kregen al coronavaccin
De eerste wielrenners zijn gevaccineerd. 27 Renners en 32 stafleden van WorldTour-ploeg UAE Team Emirates kregen gisteravond hun eerste coronavaccin. Daarbij dus ook Tour de France-winnaar Tadej Pogacar.
Lees verder

Israël is wereldleider in vaccinatie, maar moet toch strengere lockdown invoeren. Hoe komt dat?
In geen enkel land ter wereld loopt het vaccineren zo vlot als in Israël. In twee weken tijd werden 1,2 miljoen mensen ingeënt. Toch stijgt het aantal nieuwe besmettingen sterk. Nochtans werd er op 27 december een lockdown van twee weken ingevoerd - de derde al. Het parlement besliste gisteren om die te verlengen tot minstens 21 januari. De scholen sluiten weer en reisbeperkingen worden strenger.
Lees verder

Transfer Talk. Genk ziet jonge middenvelder naar Schalke 04 verkassen - United gooit 21 miljoen euro op tafel voor Diallo (18)
Racing Genk ziet talent Marouane Balouk verkassen naar Schalke 04, waar de 18-jarige middenvelder zijn handtekening heeft gezet onder een profcontract. Dat heeft Balouk op Instagram bekendgemaakt. "Ik ben heel blij te kunnen aankondigen dat ik mijn profcontract ondertekend heb bij de erg mooie club Schalke 04", schreef Balouk bij een foto waarop hij poseert met een shirt van de rode lantaarn in de Bundesliga, die al 30 competitiematchen op rij niet kon winnen. "Ik kan niet wachten om te debuteren en deze prachtige kleuren te dragen."
Lees verder

Bestorming op Capitool kostte het leven aan deze vijf mensen: ze werden neergeschoten, vertrappeld of kregen een hartaanval
Bij de bestorming op het Capitool, woensdagnamiddag in Washington, vielen vijf doden. Ashli Babbitt, een veterane van 35, werd neergeschoten door een bewakingsagent. Drie andere Trumpfans stierven na "medische noodgevallen", gaande van een hartaanval tot verschillende breuken. Bij de rellen kwam ook één agent om het leven, hij overleed aan zijn verwondingen.
Lees verder

Koffieholics, opgelet: wetenschappers ontdekken manier om kop koffie extra goed te doen smaken
Niks gaat boven een stomende kop zwart goud 's ochtends. En dan liefst een zo lekker mogelijke kop zwart goud, alsjeblieft. Goed nieuws, wat dat betreft: een nieuwe wetenschappelijke studie onthult in welke omstandigheden je koffie je het meeste smaakt – en je kan ze zelf creëren.
Lees verder

PROMOJAGERS SUPERTIP. Aperitief Martini te koop aan dumpingprijs
Hou je van Martini? Dan moet je volgens de Facebookgroep Promojagers België dit weekend bij warenhuisketen Albert Heijn zijn. "Door een grote opruimactie krijg je bij aankoop van enkele flessen bubbels een tweede fles gratis", aldus beheerder Gunther Devisch. "Dat geldt onder meer voor het populaire aperitief Martini Bellini."
Lees verder

Extra geld voor België uit herstelfonds
Relancebeleid België krijgt bijna 800 miljoen euro extra uit het Europees herstelfonds. Dat schrijven De Standaard en L'Echo. Door een herberekening van de verdeling van het geld uit het fonds, kan België nu rekenen op 5,925 miljard euro aan subsidies.
Lees verder

2020 was warmste jaar in Europa sinds begin van metingen
Het afgelopen jaar was in Europa het warmste jaar ooit sinds het begin van de waarnemingen. Wereldwijd gold 2020 als even warm als het vorige recordjaar 2016. Dat blijkt vrijdag uit gegevens van de Europese klimaatdienst Copernicus. 2020 sluit volgens de vaststellingen van Copernicus meteen ook het warmste decennium tot nu toe af.
Lees verder

Football Talk. Leander Dendoncker is opnieuw fit na blessureleed
Leander Dendoncker (25), die de voorbije vier competitiewedstrijden met Wolverhampton Wanderers miste, heeft deze week opnieuw meegetraind bij de nummer 13 van de Premier League. "Leander is aan het terugkeren. Hij heeft getraind en komt opnieuw in de selectie. Later zullen we beslissen of hij kan spelen", verklaarde coach Nuno Espirito Santo.
Lees verder

Toppers spelen in aanloop naar Australian Open demonstratietoernooi in Adelaide
De top drie van de tenniswereldranglijst bij de mannen en vrouwen gaat in de aanloop naar de Australian Open eerst naar Adelaide. Novak Djokovic, Rafael Nadal, Dominic Thiem, Ashleigh Barty, Simona Halep en Naomi Osaka brengen in die stad hun verplichte twee weken quarantaine door. Ze spelen in Adelaide ook een demonstratietoernooi voordat ze naar Melbourne komen voor de Australian Open.
Lees verder

"Apple en Hyundai in gesprek over ontwikkeling elektrische wagen"
De koers van het aandeel van de Zuid-Koreaanse autobouwer Hyundai is vrijdag omhoog geschoten op de beurs in Seoel. Naar verluidt voert het autoconcern gesprekken met het Amerikaanse technologiebedrijf Apple over een samenwerking op het gebied van elektrische auto's en accu's. Dat heeft een woordvoerder van Hyundai bevestigd bij CNBC. Apple heeft nog niet gereageerd.
Lees verder

Geëngageerd toptalent en een brok energie: een kennismaking met Genk-aanwinst en Amerikaans international Mark Mckenzie
Et voilà. Racing Genk heeft opnieuw een slag thuisgehaald. Met Mark McKenzie (21) halen de Limburgers één van de beste jonge centrale verdedigers uit de MLS binnen - ze betaalden om en bij 4,5 miljoen euro. Een kennismaking.
Lees verder

Transfer Talk. Genk ziet jonge middenvelder naar Schalke 04 verkassen - Ajax maakt van Haller duurste aankoop in Eredivisie
Ajax heeft de komst van Sébastien Haller afgerond. De Amsterdamse club betaalt 22,5 miljoen euro aan West Ham United voor de Franse spits. Dat maakt hem de duurste aankoop ooit van een club uit de Eredivisie.
Lees verder

Jo Vally heeft één grote wens voor het komende jaar: "Mogen we in 2021 eindelijk eens wat andere gezichten op tv zien, alsjeblieft?"
"Ik zei 'ja' tegen 'The Masked Singer', maar hoorde er daarna niets meer van. En ik blijf proberen om een plaatsje in 'Liefde Voor Muziek' te bemachtigen, zonder succes." Jo Vally (62), die volop werkt aan een nieuw album, heeft het er moeilijk mee dat de tv-zenders hem vergeten lijken te zijn. "Het zijn altijd dezelfden die de kansen krijgen, heel democratisch is dat toch niet", vindt hij.
Lees verder

Tussen ster en corona. De mysterieuze Michelin-hoofdinspecteur: "Natuurlijk kunnen er maandag sterren sneuvelen"
Eindelijk een feestje of het zoveelste verdriet? Maandag weten onze topchefs het, want ondanks een dubbele lockdown wordt dan de nieuwe Michelingids — en dus de bijbehorende verzameling sterren — voorgesteld. Faut le faire, al moesten de inspecteurs zich wel in de nodige bochten wringen. "Op één vlak zijn we zeker niet flexibel geweest: onze kritische blik op het bord", vertelt Michelin-hoofdinspecteur Werner Loens. "Ook maandag kunnen dus sterren verdwijnen."
Lees verder