Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 30 januari 2021

29.000 langdurig zieken krijgen uitkering tot aan pensioen: “De werk­belasting voor artsen moest omlaag”

HLN
29.000 langdurig zieken krijgen uitkering tot aan pensioen: "De werk­belasting voor artsen moest omlaag"
De Hoge Commissie van de Geneeskundige Raad voor Invaliditeit (GRI) ­heeft beslist om een grote groep langdurig zieken die dit jaar controle zouden krijgen, meteen te erkennen tot aan de wettelijke ­pensioenleeftijd. In totaal gaat het om 29.229 uitkeringsgerechtigde personen die behoren tot een van de volgende drie categorieën: ze zijn tien jaar of langer ­arbeids­ongeschikt, ouder dan 58, of ­minstens 50 én al vijf jaar of ­langer arbeids­ongeschikt. Dat schrijft De Standaard zaterdag.
Lees verder

Hoe de ultraorthodoxe joden in Antwerpen écht denken over corona en de maatregelen: "Wij willen niet in angst leven"
De ultraorthodoxe Joden in Antwerpen deden vorige week menig wenkbrauw fronsen toen bleek dat ze écht wel met te veel sabbat hadden gevierd in de synagoge. En het was niet de eerste keer dat ze de coronaregels aan hun laars hadden gelapt. Maar hoe komt dat toch? Wat denken chassidiem nu écht over corona en de maatregelen?
Lees verder

Niels Destadsbader: "Ik ga geregeld wandelen met de weduwe van Johny Voners"
Niels Destadsbader (32) heeft een emotioneel jaar achter de rug: hij verloor drie van zijn beste vrienden aan kanker en vorige maand moest hij ook afscheid nemen van zijn grootmoeder. 2020 was ook het jaar van het megasucces van zijn hit 'Verover Mij', van de ongelooflijke hype van 'The Masked Singer', een show die hij presenteerde, en het jaar waarin hij zijn lief Julie aan de buitenwereld voorstelde. "Een jaar van hoogtes en laagtes, om dan nog maar over die verdomde corona te zwijgen!"
Lees verder

Het is 5 voor 12 voor de Jupiler Pro League: 'Super Champions League' is nu écht concreet en zal in 2024 voor revolutie zorgen in Europa
Dit keer gaat het niet over mógelijke initiatieven van Europese topclubs of nationale bonden, het is de eerste keer dat plannen lekken die ­bewijzen dat de UEFA zélf stappen zet om een vorm van 'Super ­Champions League' op de been te brengen – met alle gevolgen vandien. Het ­Belgische profvoetbal is gewaarschuwd.
Lees verder

Wie kan nog volgen? Van VT4 tot Play4 en van NIR tot Eén: zo vaak veranderden de Vlaamse zenders van naam
Vergeet VIER, VIJF en ZES. Hier zijn Play4, Play5 en Play6. Vanaf volgende week krijgen de zenders een nieuwe naam. Het is niet de eerste keer dat er zo'n rebranding gebeurt en ook andere Vlaamse zenders gingen hen al voor. Moeite om nog te volgen? Dit overzicht van alle naamsveranderingen doorheen de jaren schept duidelijkheid.
Lees verder

Drie journalisten van deze krant schrijven hun tienerzoon of -dochter een brief. "Lief kind, wat ik je zeggen wou..."
Sinds deze week hebben ze weer een béétje ademruimte, onze Vlaamse jongeren. Maar Het Grote Perspectief? Nee, daarvoor moeten ze nog geduld oefenen. Een situatie die steeds meer weegt. Als straks de elfde maand vol maatregelen ingaat, wat zég je als ouder dan eigenlijk nog tegen je kind? Drie van onze journalisten — Anke Michiels, Sabine Vermeiren en Sven Spoormakers — zochten de woorden en goten ze in een brief.
Lees verder

(Alweer) haar in de boter tussen politici en experten: "Ze moeten stoppen met hun doemberichten"
De 'overcommunicatie' van virologen deze week, werd niet in dank afgenomen door de politiek. Zit er (opnieuw) een haar in de boter? "Doemberichten de wereld in sturen, zonder nuance, gaan de bevolking alleen maar demotiveren", is te horen in de Wetstraat.
Lees verder

INTERVIEW. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) belooft: "Van zodra het virus versoepelingen toelaat, komt de jeugd eerst"
Als Vlaams minister van Jeugd heeft Benjamin Dalle (CD&V) eigenlijk niet zo veel macht als zijn titel doet vermoeden. En dus ontpopt hij zich maar als de lobbyist van de jongeren, zelfs tot in het diepe Luxemburg. "Ik zal niet pleiten om hen eerst te vaccineren. Maar laatst, dat kan ook niet."
Lees verder

Miljardenfonds in de maak: regering rekent ook op kleine spaarder om bedrijven te redden
De federale overheid trekt 750 miljoen euro uit om Belgische bedrijven eerst te helpen overleven, en ze dan klaar te stomen voor de toekomst. De bedoeling is om binnenkort een veelvoud daarvan op te halen bij grote investeerders, en later dit jaar ook bij gewone gezinnen. "Het rendement zal uiteráárd hoger zijn dan bij het spaarboekje", zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V).
Lees verder

Sneeuwbuien en gladde wegen in vrijwel heel het land
Zaterdag mogen we ons verheugen op sneeuw. Dat gaat echter wel gepaard met gladde wegen in heel het land, waarschuwt het KMI.
Lees verder

OVERZICHT. Iets minder patiënten in ziekenhuizen, kaap van 21.000 corona-overlijdens bereikt
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in ons land blijft stijgen. Qua aantal nieuwe ziekenhuisopnames is er een lichte daling van 6 procent in vergelijking met de vorige periode. Ook het totale aantal Covid-19-patiënten is zeer lichtjes afgenomen. Er zijn nu 1.810 mensen (-1 procent) gehospitaliseerd, 316 patiënten (-2 procent) hebben intensieve zorgen nodig. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Huiszoeking bij Matexi in onderzoek naar huisvestingsmaatschappij die Vlaamse overheid miljoenen kostte
Het gerecht heeft een huiszoeking uitgevoerd op het hoofdkantoor van woningbouwer Matexi. Het gaat over een sociale huisvestingsmaatschappij die Matexi oprichtte en die de Vlaamse overheid miljoenen euro's heeft gekost. Dat schrijft De Tijd zaterdag.
Lees verder

Nu een reis boeken voor deze zomer of wachten op lastminutes? Onze reisexpert bekijkt promo's en garanties: "Grote kortingen vaak geldig tot 2023"
Ook in de belangrijkste boekingsperiode van het jaar blijft corona het nieuws domineren. En dus pakken reisorganisaties uit met vroegboekkortingen en garanties om klanten te overtuigen nu toch al die zomerreis vast te leggen. Soms geldt het aanbod zelfs tot in 2022. Onze reisexpert Johan Lambrechts pikt er enkele opvallende aanbiedingen uit en checkt de garanties mocht er in de tweede jaarhelft nog een negatief reisadvies of -verbod gelden.
Lees verder

Belgisch bondscoach Vanthourenhout en vader Van der Poel zijn het eens: "Mathieu heeft de beste kansen"
Het is zondag aflevering 167 in de tweestrijd tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert in het veld. De voorlopige stand is 52-114 in het voordeel van Van der Poel. Of als je het tot wereldtitels beperkt: 3-3. Wie daar zondag 4-3 van maakt? Adrie van der Poel, vader van Mathieu, en Sven Vanthourenhout, de Belgische bondscoach, zijn het eens: "De beste kansen zijn voor Mathieu van der Poel.» En de anderen? «Die komen echt niet tot hun enkels."
Lees verder

Na 21 jaar gaan Elke en Regi uit elkaar: een terugblik op hun huwelijk
Zo succesvol zijn carrière het voorbije jaar was, zo pijnlijk bolde zijn huwelijk richting einde. Regi Penxten (44) gaat in alle vriendschap uiteen met Elke Vanelderen (42). Zijn grote liefde, al 21 jaar lang. "Er is geen spijt, er is geen nijd. We kijken vol liefde terug op onze tijd samen." Die schonk hen twee dochters, Ellie Martha (7) en Renée (4). "Mama en papa zijn is de belangrijkste rol van ons leven, die blijven we samen vervullen."
Lees verder

Achter elke sterke man staat een sterke vrouw, ook bij Mathias Vergels en Gio Kemper
Meisjesidolen Mathias Vergels (28, links) en Gio Kemper (29, rechts) zetten hun vrouwen in de kijker. Mathias lonkt naar extra views met 'Thuis'-collega Lynn Van den Broeck en Gio zet zijn Amber in om zijn fans te leren kennen.
Lees verder

Limburgse rapper Dikke komt op 1 binnen in Ultratop
De debuutplaat van Dikke, de rappende Limburgse mijnwerkerszoon Mohamed Eddahbi Agounad (23), is met een knal de hoogste regionen van de Ultratop binnengekomen.
Lees verder

Voortvluchtige in Amsterdam opgepakt tegen wie in ons land alles samen 60 jaar is geëist
De Amsterdamse verkeerspolitie heeft een automobilist tegengehouden die in ons land een strafzaak tegen zich heeft lopen waarin opgeteld zestig jaar cel is geëist. De verdachte is opgepakt en wordt waarschijnlijk uitgeleverd.
Lees verder

Liefde in tijden van lockdown... Brugge maakt zich op voor babyboom: "We verwachten dit jaar honderden kindjes extra"
De regio rond Brugge zal plots véél meer piepjonge inwonertjes tellen. In het grootste ziekenhuis AZ Sint-Jan verwachten ze in februari 35 procent meer kindjes. Volgens het diensthoofd gynaecologie speelt de lockdown een grote rol. Ook de Brugse ex-Miss België Cilou Annys, zelf uitbaatster van een winkel met babyspullen, vertoeft al enkele dagen opnieuw op een roze wolk dankzij zoontje Emeryck. "We hebben het allemaal duidelijk heel gezellig gemaakt."
Lees verder

Paul de Leeuw verontschuldigt zich voor uitspraken over Aziaten: "Botte, kortzichtige opmerking"
Paul de Leeuw (58) heeft gisteravond aan het begin van de Nederlandse show 'Op1' excuses aangeboden voor zijn uitspraken vorige week; over 'de mentaliteit van Aziatische mensen'. Terugkijkend noemt hij het een 'nogal botte, kortzichtige opmerking'.
Lees verder