Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 1 januari 2021

20 auto’s en hoop stadsmeubilair in brand gestoken in Brussel

HLN
20 auto's en hoop stadsmeubilair in brand gestoken in Brussel
Tussen 18 uur en middernacht zijn in de zes Brusselse politiezones 20 wagens en twee scooters in brand gestoken. Dat meldt de lokale politie Brussel Hoofdstad/Elsene, die de ordediensten tijdens deze oudejaarsnacht coördineert. Er waren ook 55 oproepen voor brandend straatmeubilair en 10 brandweerinterventies, waarvan drie voor woningbranden. De ziekenwagens van de Brusselse brandweer moesten ook al 75 keer uitrukken, terwijl de MIVB beschadigingen vaststelde aan 3 bussen, twee trams en twee tramhaltes. In Schaarbeek kon de politie enkele molotovcocktails ontmantelen en moesten een fietsenstalling en een auto eraan geloven.
Lees verder

Pechverhelpers moeten wegspringen voor appende trucker die rode kruizen negeert
Een medewerker van de bergingsdienst en een inspecteur van de Nederlandse overheidsinstantie Rijkswaterstaat zijn woensdagavond aan de dood ontsnapt op de A2-snelweg bij Zaltbommel (Gelderland). Een vrachtwagen reed op een afgesloten rijstrook op hen in. De twee konden nog net over de vangrail springen.
Lees verder

Vlaamse regering maakt 300 miljoen euro vrij voor renovatiesteun
Op 1 januari start de Vlaamse regering met een nieuw renovatiebeleid. Ambitie is om de komende jaren op kruissnelheid 95.000 renovaties per jaar te ondersteunen, tegen 60.000 vandaag. Dat meldt minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). In 2021 alleen mobiliseert de Vlaamse regering ongeveer 300 miljoen euro om alleenstaanden en gezinnen te helpen bij hun renovatieplannen.
Lees verder

Auto volledig uitgebrand op oprit vlak naast woning op oudejaarsavond, overslag nipt vermeden
Op de oprit van een woning aan de Waasmunsterbaan in Lokeren is donderdagavond een wagen volledig uitgebrand. Een politiepatrouille en een buurman probeerden de vlammen onder controle te houden en spoten de zijgevel van de woning nat in afwachting van de komst van de brandweer van Lokeren.
Lees verder

Verenigd Koninkrijk verlaat officieel de interne Europese markt
De nieuwe douane- en grensformaliteiten tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn om middernacht ingegaan. De Britten hebben om 23 uur Engelse tijd de interne Europese markt verlaten en staan dan, vier jaar na het brexitreferendum, daadwerkelijk op eigen benen.
Lees verder

Dertiger bezweken na aanrijding met auto in Heppen
Een voetganger die op oudejaarsavond door een voertuig werd aangereden op de Dorpsstraat in Heppen (Leopoldsburg), is bezweken aan de opgelopen verwondingen. Dat liet de lokale politie Kempenland vanochtend weten. Rond 22 uur werd een man uit Leopoldsburg geschept door een wagen.
Lees verder

VN boos om Iraanse executie van man die op zijn zestiende werd beschuldigd van moord
In Iran is donderdag een man geëxecuteerd voor een moord die hij twaalf jaar geleden zou gepleegd hebben. Hij was toen zestien jaar oud. Dat meldt Amnesty International. Het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de VN reageert verbolgen en wijst erop dat dergelijke executies volgens het internationaal recht verboden zijn.
Lees verder

VN boos om Iraanse executie van man die moord pleegde toen hij 16 jaar oud was
In Iran is donderdag een man geëxecuteerd voor een moord die hij twaalf jaar geleden zou gepleegd hebben. Hij was toen zestien jaar oud. Dat meldt Amnesty International. Het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de VN reageert verbolgen en wijst erop dat dergelijke executies volgens het internationaal recht verboden zijn.
Lees verder

Man uit Zandhoven overlijdt na vuurpijl in gezicht
In Zandhoven is gisteravond een 28-jarige man om het leven gekomen bij een ongeluk met vuurwerk. Dat zegt de lokale politie van de zone ZaRa. Het slachtoffer kreeg een vuurpijl in zijn gezicht en die ontplofte.
Lees verder

Ticketmaster schikt voor 10 miljoen voor hacken van concurrent
Ticketmaster schikt voor een bedrag van tien miljoen dollar na te hebben ingebroken in de accounts van concurrent Songkick. Dat heeft het Amerikaanse Ministerie van Justitie bekendgemaakt.
Lees verder

Man in Elzas sterft na ongeval met vuurwerk
In de Elzas in Frankrijk is een man van 25 jaar om het leven gekomen na een ongeval met vuurwerk op oudjaar. Dat heeft de prefectuur meegedeeld. Een tweede man van 24 is met ernstige verwondingen aan het gezicht naar het ziekenhuis gebracht.
Lees verder

Britten maken dankzij brexit komaf met tampontaks
Groot-Brittannië heft vanaf vandaag geen btw meer op tampons en maandverband. Het ministerie van Financiën maakte bekend dat het afschaffen van de belasting op essentiële menstruatieproducten nu mogelijk is door de brexit.
Lees verder

Amerikaanse ziekenhuismedewerker verpestte opzettelijk bijna 600 doses van coronavaccin
In de Amerikaanse staat Wisconsin heeft een ziekenhuis een apotheekmedewerker ontslagen die met opzet 500 doses van een vaccin tegen het coronavirus heeft ontdooid, waardoor deze niet langer bruikbaar waren. Het personeelslid is ook opgepakt, zegt de lokale politie.
Lees verder

Trump verlengt bevriezing werkvisa tot maart
In de Verenigde Staten verlengt uittredend president Trump de bevriezing van bepaalde visa om in het land te kunnen werken tot maart. Hij wil niet dat de jobs die er moeten komen door de economische heropleving na de coronacrisis naar buitenlanders gaan.
Lees verder

LIVE. Aantal nieuwe besmettingen in ons land blijft dalen
2021 wordt het jaar waarin we komaf kunnen maken met de corona-ellende. De vaccinatiecampagnes komen op gang en we kunnen beginnen uitkijken naar de dag waarop we weer uit onze bubbel mogen treden. Voorlopig blijven voorzichtigheid, social distancing en mondmaskers echter de regel. Voor Belgen die terugkeren uit het buitenland is quarantaine voortaan verplicht na een verblijf van meer dan 48 uur in een rode zone, en wordt een coronatest verplicht op dag één en dag zeven na terugkeer. Voorts komen er ook extra controles op deze maatregelen. Volg alle nieuws over Covid-19 in onze liveblog.
Lees verder

De 21 jongeren van 2021: "Ik ben het beste bewijs dat je àlles kan bereiken"
De toekomst is aan de jeugd, en al helemaal aan deze 21 jongeren van wie we in 2021 zullen horen. Aan talent geen gebrek - in de sport, in de muziek, in de politiek en in de zakenwereld. Zij zijn het baken van hoop wanneer er straks, als het vaccin aan de donkere tijden een einde heeft gemaakt, opnieuw gesupporterd, gezongen, gefeest en gefeliciteerd kan worden - mét knuffels en klapzoenen.
Lees verder

Frustratie bij Center Parcs: "Onze bungalows mogen niet verhuurd worden. Maar wie controleert coronaregels in vakantiehuisjes?"
Terwijl de vakantiehuisjes aan de kust en de Ardennen worden overspoeld door Vlaamse gezinnen die er een deel van de kerstvakantie doorbrengen, staan de honderden bungalows in Center Parcs al twee maanden leeg. Dat moet wringen bij Erwin Dezeure, managing director van Center Parcs België. "Ik gun het particuliere verhuurders, maar de vraag is wel: wie houdt daar toezicht? Wie garandeert dat het daar allemaal veilig is georganiseerd? Center Parcs heeft een externe audit laten uitvoeren en is coronaproof verklaard. Eigenlijk gek dat de overheid zo'n kwaliteitslabel negeert."
Lees verder

Ooit tegelzetter bij Bergkamp en halfjaar in obesitaskliniek, nu is Michael van Gerwen de Michael Jordan van het darts
Dimitri Van den Bergh schonk zichzelf geen kwartfinale tegen Michael van Gerwen, de absolute topfavoriet op dit WK darts. De Nederlander schoot in het midden van vorig decennium als een komeet naar de top van de sport en geldt al tien jaar op elk toernooi als de te kloppen man. 'The New York Times' noemde hem zelfs ooit de Michael Jordan van de darts. Nu woont hij in een optrekje van 1,2 miljoen euro, maar vóór zijn carrière verbleef hij een halfjaar in een obesitaskliniek en zette hij de badkamertegels van Dennis Bergkamp. Het kan verkeren.
Lees verder

Idalie Samad neemt nú al afscheid van haar 'Familie'-personage Bahar: "Zóveel liefde gevoeld die laatste opnamedag"
Ze leek even de rijzende ster van 'Familie' te worden, maar haar personage Bahar verdwijnt eind deze week uit de reeks. "Ik wist tijdens mijn studie al dat ik in een onzekere sector ging werken", zegt Idalie Samad (25).
Lees verder

OVERZICHT. Belgische coronacijfers blijven de goede kant op gaan: aantal besmettingen daalt met 31 procent
Ook op de eerste dag van het nieuwe jaar evolueren de coronacijfers in ons land positief. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens die gezondheidsinstituut Sciensano heeft gepubliceerd.
Lees verder