Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 24 december 2020

Verenigd Koninkrijk en Europese Unie sluiten op het nippertje een handelsakkoord: dit zijn de belangrijkste punten

HLN
Verenigd Koninkrijk en Europese Unie sluiten op het nippertje een handelsakkoord: dit zijn de belangrijkste punten
Nadat ze eind januari al uit de Europese instellingen verdwenen, verlaten de Britten op 31 december na het verstrijken van de overgangsperiode ook de douane-unie en de interne markt. Vandaag werd een historisch akkoord bereikt over de handelsrelaties en andere samenwerkingsdomeinen.
Lees verder

Ook jonge kinderen tellen binnenshuis mee als knuffelcontact: wie mag je nu thuis uitnodigen? En mag oma dan nog babysitten?
Knuffelcontact is verkozen tot woord van het jaar. Maar als het gaat over kinderen die jonger zijn dan twaalf jaar, blijkt het begrip toch voor héél veel verwarring te zorgen. Hoe zit het nu precies in elkaar? Mogen oma en opa tijdens de kerstvakantie op hun jonge kleinkinderen passen? En mogen ze allemaal mee aanschuiven aan de feesttafel?
Lees verder

Ongeneeslijk zieke Isabelle (41) viert Kerstmis voor de laatste keer samen met haar gezin: "Dit wordt een gezellig feest dat we nooit meer zullen vergeten"
Kerstmis zal dit jaar voor iedereen anders aanvoelen, maar dan vooral voor de Truiense Isabelle Knapen (41). Twee keer moest ze vechten tegen borstkanker, totdat de ziekte zich verder verspreidde in het hersenvocht. In mei hoorde Isabelle dat ze nog maar enkele maanden te leven had, maar december heeft ze nog gehaald. Samen met haar man Bart en hun drie kinderen viert ze Kerstmis voor de laatste keer.
Lees verder

Ongeneeslijk zieke Isabelle (42) viert Kerstmis voor de laatste keer samen met haar gezin: "Dit wordt een gezellig feest dat we nooit meer zullen vergeten"
Kerstmis zal dit jaar voor iedereen anders aanvoelen, maar dan vooral voor de Truiense Isabelle Knapen (42). Twee keer moest ze vechten tegen borstkanker, totdat de ziekte zich verder verspreidde in het hersenvocht. In mei hoorde Isabelle dat ze nog maar enkele maanden te leven had, maar december heeft ze nog gehaald. Samen met haar man Bart en hun drie kinderen viert ze Kerstmis voor de laatste keer.
Lees verder

Koning Filip hoopvol in kerstboodschap: "Einde van de crisis ligt komende maanden echt binnen ons bereik"
Koning Filip wil in deze moeilijke tijden de bevolking een hart onder de riem steken. "De uitdagingen blijven enorm, maar het einde van de crisis ligt de komende maanden echt binnen ons bereik", zegt de koning in zijn jaarlijkse kersttoespraak. Ook benadrukt hij dat het belangrijk is om voor elkaar te blijven zorgen.
Lees verder

Minister Crevits over brexit-handelsakkoord: "Impact op visserij zal groot zijn"
Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V), bevoegd voor Visserij, reageert opgelucht dat er een akkoord is bereikt tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Hierdoor zullen Vlaamse vissers de volgende jaren verder tong, zeeduivel, roggen en pladijs mogen vangen in Britse wateren, bevestigt ze. "Toch zal de impact op de visserijsector groot zijn. Zij verdienen nu specifieke aandacht zodat een leefbare visserij in Vlaanderen mogelijk blijft", klinkt het.
Lees verder

Democraten willen stimuluscheque verhogen met Trumps steun, maar Republikeinen blokkeren de boel
Een Democratisch wetsvoorstel om aan de meeste werkende Amerikanen een stimuluscheque van 2.000 dollar te geven, is vandaag tegengehouden door de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden.
Lees verder

Warmste Week eindigt in Warmste Straat met optreden van Selah Sue
De Warmste Week in Leuven van radiozender Studio Brussel zit erop. De Adolphe Bastinstraat won een coronaproof miniconcert van Selah Sue als Warmste Straat.
Lees verder

Zes verdachten van gewelddadige overvallen op bekende Nederlanders blijven in cel
Vijf mannen die zijn opgepakt op verdenking van een serie gewelddadige overvallen bij onder anderen de Nederlandse YouTube-ster Nikkie de Jager en voetbalanalist René van der Gijp, blijven de komende negentig dagen vastzitten. Een zesde verdachte blijft nog dertig dagen in voorarrest. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam vandaag besloten.
Lees verder

Intussen 13 rusthuisbewoners overleden sinds corona-uitbraak na bezoek Sinterklaas
Het sinterklaasbezoek in woonzorgcentrum Hemelrijck lijkt steeds zwaardere gevolgen te hebben. Gisteren ging het nog om 110 besmette bewoners en vier overlijdens, maar vandaag komen daar nog eens elf besmettingen en negen overlijdens bij. Ook onder het personeel werden zes nieuwe besmettingen vastgesteld.
Lees verder

Al 13 bewoners overleden in woonzorgcentrum waar Sinterklaas op bezoek kwam
De dodentol na een corona-uitbraak in het woonzorgcentrum Hemelrijck in Mol blijft stijgen. Gisteren ging het nog om 110 besmette bewoners en vier overlijdens, maar vandaag komen daar nog eens elf besmettingen en negen overlijdens bij. Ook onder het personeel werden zes nieuwe besmettingen vastgesteld. Mogelijk heeft de uitbraak te maken met een sinterklaasbezoek twee weken geleden.
Lees verder

Tientallen locaties, het warmste koor en 628 liter soep uitgedeeld: dit was 'De Warmste Week' 2020
'De Warmste Week' zit er weer op. 2020 was een uitzonderlijk jaar, en dat vroeg om een uitzonderlijke editie. Deze keer geen grote acties om geld op te halen, wel de persoonlijke inzet van mens tot mens om anderen te steunen. En dat werd de afgelopen week massaal gedaan.
Lees verder

Tientallen gebruikers klagen Amazon Ring aan nadat hackers hen pesten via smartcamera's en slimme deurbellen
Tientallen gebruikers van Amazon Ring, een fabrikant van smartcamera's en slimme deurbellen, dienen klacht in tegen het bedrijf nadat hackers de camera's wisten te kraken en de eigenaars bestookten met bedreigingen, racistische scheldpartijen en afpersing. De slachtoffers beschuldigen Amazon Ring van zwakke beveiligingsmaatregelen, waardoor de hackers hun toestellen konden overnemen.
Lees verder

Zo vieren de sterren kerst: CR7 pakt uit met aangepaste pyjama, Sergio Ramos met uitpuilende trofeeënkast
Kerstavond is normaal gezien een gezellig gebeuren met de familie, maar door de coronapandemie wordt er dit jaar in beperkte kring gevierd. Ook de internationale sportvedetten vieren enkel met hun eigen gezin. Hieronder vindt u een overzicht van hoe de sterren kerstavond doorbrengen.
Lees verder

Julie Vermeire deelt eerste foto van nieuwe vriend (en brengt meteen kerst met hem door)
Julie Vermeire (22) kan het jaar 2020 op een positieve noot afsluiten. De dochter van Jacques Vermeire, ook bekend van 'Dancing with the Stars', heeft opnieuw de liefde gevonden. Dat maakt Julie op kerstavond zelf bekend op Instagram met een liefdevolle foto.
Lees verder

Verenigd Koninkrijk verlaat uitwisselingsprogramma Erasmus
Als gevolg van het vandaag overeengekomen post-brexitakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU, stappen de Britten uit het Erasmus-uitwisselingsprogramma voor studenten. De Britse eerste minister Boris Johnson zegt nu werk te wel maken van een eigen wereldwijd uitwisselingsprogramma.
Lees verder

Na jaren en véél korting: Neverland van Michael Jackson eindelijk verkocht
Neverland, het oude erf van wijlen Michael Jackson, is dan toch verkocht geraakt. Dat melden diverse Amerikaanse media. De nieuwe eigenaar blijkt een bekende van The King of Pop te zijn: Miljardair Ron Burkle, een voormalig zakelijk adviseur van de zanger, heeft het optrekje gekocht voor 22 miljoen dollar, omgerekend ruim 18 miljoen euro. Dat is echter een vijfde van wat de ranch vijf jaar geleden nog waard was.
Lees verder

VN-missie in Centraal-Afrikaanse Republiek krijgt versterking uit Rwanda voor verkiezingen
Driehonderd Rwandese blauwhelmen zijn vandaag aangekomen in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), als versterking van de VN-missie daar. Dat maakt de VN-missie MINUSCA op Twitter bekend. Op zondag vinden in de CAR parlements- en presidentsverkiezingen plaats.
Lees verder

VS willen consulaat in Westelijke Sahara openen
De Amerikaanse regering start het proces voor de opening van een consulaat in het omstreden gebied van de Westelijke Sahara. Bovendien begint onmiddellijk een virtuele vertegenwoordiging, zo kondigt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vandaag op Twitter aan. Washington had de soevereiniteit van Marokko over het gebied erkend, in ruil voor een normalisering van de betrekkingen met Israël.
Lees verder

Spaanse koning oefent indirect kritiek uit op vader Juan Carlos
De Spaanse koning Felipe heeft vanavond in zijn kersttoespraak benadrukt dat de kroon moet staan voor oprechtheid, eerlijkheid en transparantie. Dat had hij bij zijn troonsbestijging in 2014 gezegd en dat geldt nog steeds.
Lees verder