Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 27 december 2020

Storm Bella bezorgt ons wisselvallig en winderig weekend

Storm Bella bezorgt ons wisselvallig en winderig weekend

Wie sneeuw wil zien, moet naar de Ardennen. Elders in het land wordt het vooral nat en winderig, dankzij storm Bella.

Lees verder

Boston Celtics in rouw: legende K.C. Jones (88) overleden

NBA-legende K.C. Jones is vrijdag op 88-jarige leeftijd overleden. Dat deelde zijn ex-club Boston Celtics mee.

Lees verder

Eerste lading van 10.000 Pfizer-vaccins aangekomen in UZ Leuven

De eerste lading van 10.000 vaccins van Pfizer/BioNTech is zaterdagmorgen aangekomen in UZ Leuven. Zondag worden ze ontdooid. Maandag start het vaccineren van de bewoners van drie woonzorgcentra in België.

Lees verder

Kinesisten zien stijgend aantal kaakklachten door mondmaskers

De mondmaskerplicht is letterlijk een kaakslag: onze kaken doen ervan pijn. Dat stellen kinesisten vast, die spreken van een verdubbeling van het aantal kaakbehandelingen. 'Het mondmasker op zijn plaats houden en erdoorheen praten, belast de kaak ferm. En dan zet ook nog eens de "verbeten" coronastress zich op de kaak', zegt kinesiste Fien Jonnaert, gespecialiseerd in kaaktherapie.

Lees verder

Ook golflegende Greg 'The Shark' Norman in het ziekenhuis met corona: "Dit vat mijn kerstdag samen"

Geen fijne kerst voor Greg Norman. De 65-jarige Australische golflegende werd in zijn woonplaats in de Amerikaanse staat Florida in het ziekenhuis opgenomen. Alhoewel Norman eerder deze week nog negatief testte, had hij toch alle symptomen. "Dit vat mijn kerstdag samen", meldde Norman via de sociale media.

Lees verder

Grote rookpluim na explosie in industriezone in Temse

In Temse heeft zich iets na 10 uur een zware ontploffing voorgedaan. Er hangt een geelbruine rookwolk boven de industriezone en buurtbewoners meldden een luid geraas in de Oost-Vlaamse gemeente. Het lawaai is ook over de Schelde in Bornem en Puurs hard te horen.

Lees verder

Tien potvissen aangespoeld in Yorkshire

Op een van de stranden van het Engelse graafschap Yorkshire is donderdag een groep van tien potvissen aangespoeld. De enorme dieren zijn allemaal overleden. Onderzoekers spreken van een 'massa-aanspoeling'.

Lees verder

Dendoncker en zijn ploegmaats mogen niet meer naar supermarkt gaan

De voetballers van Wolverhampton Wanderers en hun gezinsleden mogen hun boodschappen de komende weken niet zelf doen. Het bestuur van de club van Leander Dendoncker heeft de supermarkt tot verboden gebied verklaard om het risico in aanraking te komen met het coronavirus in te perken.

Lees verder

Von der Leyen: 'Vaccineren helpt naar terugkeer normale leven'

Net voor de eerste coronavaccinaties in de Europese Unie plaatsvinden, zegt voorzitter Ursula Von der Leyen van de Europese Commissie de hoop te hebben dat alles in het komende jaar weer normaler gaat verlopen. 'De vaccinaties zullen helpen om geleidelijk aan terug te keren naar ons normale leven', klinkt het in een videoboodschap.

Lees verder

Er klinkt weer kerstmuziek in de Notre-Dame

In de Notre-Dame in Parijs hebben twintig zangers een kerstconcert gegeven. Voor de bijzondere gelegenheid droegen zij geen feestelijke kledij, maar wel veiligheidsoveralls en helmen. Bekijk en beluister het concert in bovenstaande video.

Lees verder

Roger Federer verrast 100-jarige Belgische fan met kerstkaartje

De Zwitserse tennisser Roger Federer heeft een Belgische vrouw op Kerstmis een persoonlijk kaartje gestuurd. Maria-Louisa De Belder is grote fan van Federer en is op kerst 100 jaar geworden, daarom kwamen haar kleinkinderen op het idee om haar te verrassen. Bekijk het ontroerende moment waarop Maria-Louisa het kaartje ontvangt in bovenstaande video.

Lees verder

Opvallende maatregel: Dendoncker en zijn ploegmaats mogen niet meer naar supermarkt

De voetballers van Wolverhampton Wanderers en hun gezinsleden mogen hun boodschappen de komende weken niet zelf doen. Het bestuur van de club van Leander Dendoncker heeft de supermarkt tot verboden gebied verklaard om het risico in aanraking te komen met het coronavirus in te perken.

Lees verder

Belgische douane stelt 'green lane' in om vlot transport coronavaccins te garanderen

De Belgische douane heeft een zogeheten 'green lane' ingesteld om het transport van coronavaccins vlot te laten verlopen. Dat meldt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) zaterdag. De maatregel zorgt ervoor dat de ladingen met vaccins niet worden tegengehouden door de douanediensten.

Lees verder

Superprestige Heusden-Zolder: Lucinda Brand wint spurt van vier na razendsnelle race

Niet langer Wereldbeker maar wel alle grote namen van de partij in Heusden-Zolder: op het razendsnelle parcours op en rond het F1-circuit draaide het bij de vrouwen uit op een spannend duel tussen een rist Nederlandse dames. In een spurt met vier nam Lucinda Brand de maat van drie landgenotes, Alicia Franck finishte als achtste.

Lees verder

Britse dubbelagent George Blake, 'mol' van KGB, overleden

De vroegere dubbelagent en 'mol' binnen de Britse geheime inlichtingendienst George Blake, die in de jaren 1950 spioneerde voor de KGB van de Sovjet-Unie, is op 98-jarige leeftijd overleden in Moskou. Dat melden de Russische persagentschappen.

Lees verder

Eerste vaccinaties starten maandag: 'Patiënten krijgen na 21 dagen tweede inspuiting'

Op maandag 28 december om 11 uur zullen in ons land de eerste covid-19-vaccinaties van fabrikant Pfizer worden toegediend. Het Pfizer-vaccin moet twee keer ingespoten worden om effectief te zijn en dat moet gebeuren na een termijn van 21 dagen. Dat bevestigen de experten van de 'taskforce operationalisering van de vaccinatiestrategie' zaterdag in een Zoom-sessie.

Lees verder

Archeologen leggen Romeins eethuis bloot in Pompeï

Archeologen hebben in Pompeï, de oude Romeinse stad die onder lava werd bedolven na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius in 79 na Christus, een eethuis met goed bewaarde fresco's opgegraven.

Lees verder

Brugse politie legt kerstfeest van studenten stil in vakantiewoning

De politie van Brugge heeft vrijdagavond een kerstfeest met 14 studenten in een vakantiewoning stilgelegd.

Lees verder

Mathieu van der Poel koerst onbedreigd naar zege in Heusden-Zolder, Eli Iserbyt komt zwaar ten val

Mathieu van der Poel heeft voor de vierde opeenvolgende keer de GP Eric De Vlaeminck in Heusden-Zolder gewonnen. De wereldkampioen reed in de tweede ronde weg nadat Wout van Aert een lekke band opliep en werd nadien nooit meer bedreigd. Van Aert knokte zich nog terug naar een tweede plek voor Lars van der Haar. Eli Iserbyt kwam zwaar ten val en reed de wedstrijd niet uit, waardoor Toon Aerts de nieuwe leider is in de Superprestige.

Lees verder

Uitblinker Noa Lang dirigeert Club Brugge in tweede helft voorbij Eupen (ondanks rode kaart Hans Vanaken)

Bas Dost doet nog niet mee, dus zorgde een landgenoot voor de doelpunten. Noa Lang vuurde Club Brugge voorbij een verdedigend Eupen met twee knappe goals en een assist. Blauw-zwart worstelde een helft lang met de Panda's én met zichzelf, maar won uiteindelijk toch vlot met 3-0. Het verloor wel Vanaken na een rode kaart. Na de nederlaag tegen Gent kan het zo met een gerust hart als leider richting 2021.

Lees verder

Meer duidelijkheid over timing vaccinatie: personeel in eerstelijnszorg en ziekenhuizen mogelijk vanaf maart

De experten van de 'taskforce operationalisering van de vaccinatiestrategie' hebben meer duidelijkheid gegeven over de fasering van de vaccinatiestrategie. Eerst zijn de woonzorgcentra aan de beurt, nadien volgt het ziekenhuispersoneel.

Lees verder

Uitstekende Youri Tielemans levert voor Leicester City absolute topprestatie af tegen Manchester United

Leicester City, met Youri Tielemans en Timothy Castagne de hele wedstrijd op het veld, heeft zaterdagmiddag in eigen huis 2-2 gelijkgespeeld tegen Manchester United. Hoewel er een paar mooie doelpunten bijzaten, was het na afloop toch vooral likkebaarden bij de statistieken die Youri Tielemans kon voorleggen.

Lees verder

'Dit voertuig zal binnen 15 minuten ontploffen': koppel vluchtte weg voor onheilspellende aftelklok in Nashville

Betsy Williams en Kim Madlom werden op kerstochtend gewekt door een onheilspellende boodschap die uit een camper vlak bij hun woning in Nashville weerklonk. Even later vond een grote ontploffing plaats.

Lees verder

Eerste sneeuw lokt veel volk: grote drukte in de Hoge Venen

De kerstvakantie, de coronamaatregelen én de eerste sneeuwval in ons land: het blijkt een combinatie die veel volk richting Hoge Venen lokte. Vooral aan de Baraque Michel was er een toestroom aan wandelaars, met grote verkeershinder tot gevolg.

Lees verder

Koppel en twee jonge kinderen naar ziekenhuis na CO-vergiftiging

Vier bewoners van een woning in de Peerdekensstraat in Beerse zijn zaterdagmiddag overgebracht naar het ziekenhuis na CO-intoxicatie.

Lees verder

Cercle Brugge pakt 0 op 15 na late tegengoal én penaltymisser in 90ste minuut tegen Zulte Waregem

Zulte Waregem heeft tegen Cercle Brugge afgerekend met zijn thuiscomplex. Het klopte de vereniging met 1-0. Een goal van Dompé volstond voor de zege. Bostyn werd in het slot nog de held bij Essevee door de penalty van Hoggas te stoppen. Zulte Waregem wordt door de zege twaalfde, Cerle blijft veertiende.

Lees verder

Schade lijkt mee te vallen voor Eli Iserbyt na zware val in Heusden-Zolder

Brute pech voor Eli Iserbyt op tweede kerstdag. De Europese kampioen kwam tijdens de Wereldbekermanche in Heusden-Zolder lelijk ten val en moest daardoor de strijd staken. Iserbyt werd van het parcours gedragen en afgevoerd met een ziekenwagen. Er werd gevreesd voor een elleboogbreuk, maar Iserbyts team Pauwels Sauzen-Bingoal liet zaterdagavond weten dat er alvast geen breuken gevonden zijn.

Lees verder

AA Gent ziet opmars gestuit worden in Kortrijk na vroege rode kaart Yaremchuk en talloze gemiste kansen

AA Gent heeft na drie opeenvolgende overwinningen terug een nederlaag geleden in de Jupiler Pro League. De Buffalo's speelden driekwart van de wedstrijd met z'n tienen nadat Yaremchuk al vroeg rood pakte. KV Kortrijk won dankzij een goal van Faïz Selemani terwijl de bezoekers verschillende grote kansen de nek omwrongen. Eindstand: 1-0.

Lees verder

KV Oostende smeert OH Leuven een 1 op 9 aan en sluit aan bij de top acht

KV Oostende trekt met een big smile 2021 in. Het won zaterdagavond op OH Leuven, tegenwoordig een heuse subtopper. Malinov bracht OHL eerst nog op voorsprong, maar KVO vocht na de rust terug en scoorde nog twee keer. Het sluit zo dichter aan bij de top-8. Leuven blijft achter met 0 op 6.

Lees verder

Verenigd Koninkrijk investeert ruim 100 miljoen pond in eigen Erasmusprogramma

Het Verenigd Koninkrijk is van plan ruim 100 miljoen pond (ongeveer 111 miljoen euro) te investeren in een nieuw programma voor de uitwisseling van studenten, na het vertrek van het land uit het Europese Erasmusprogramma.

Lees verder

Standard lijdt vierde nederlaag op rij tegen STVV

STVV heeft in de degradatiestrijd een heel goede zaak gedaan. De Kanaries gingen op het veld van Standard winnen met 1-2 en smeerden de Rouches zo een vierde opeenvolgende nederlaag aan, waardoor de grond onder de voeten van coach Philippe Montanier nog wat heter wordt. STVV moest bijna de hele tweede helft met z'n tienen spelen na een rode kaart van Caufriez.

Lees verder

Laatste rechte lijn naar vaccinatiecampagne: 'Het spuitje zetten is het eenvoudigste deel'

Maandag krijgen de bewoners van drie woonzorgcentra een eerste prikje van het coronavaccin. Het gaat nog om een generale repetitie voor de echte aftrap op 5 januari, maar de experts voorzien geen problemen meer. 'Wat betreft de logistiek, zijn we er helemaal klaar voor.'

Lees verder

Philippe Montanier ontslagen bij Standard na nieuwe nederlaag tegen STVV

Het hing al in de lucht, zeker na de nederlaag tegen STVV zaterdagavond, en kort na de wedstrijd kwam het nieuws naar buiten: Philippe Montanier is ontslagen als trainer van Standard. Dat werd op televisie bevestigd door ceo Alexandre Grosjean.

Lees verder

Dit waren onze meest verhelderende video's van 2020

2020 was een jaar boordevol nieuws. De videoredactie van De Standaard voorzag dat nieuws dagelijks van beeld en klank. Dit zijn onze meest verhelderende video's van het jaar.

Lees verder

Daling van gemiddelde aantal nieuwe besmettingen zet zich voort

Het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen blijft dalen. Dat blijkt zondagochtend uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames daalt eveneens, maar het aantal patiënten in de ziekenhuizen blijft wel ongeveer gelijk.

Lees verder

Europol waarschuwt voor fraude met coronavaccins

Europol waarschuwt voor misbruik met coronavaccins, nu de vraag naar die vaccins zo groot is. Dat heeft de Belgische Europol-direceteur Catherine De Bolle gezegd aan de kranten van de Duitse Funke-Mediengruppe, nu verschillende Europese landen de komende dagen de vaccinatiecampagnes uitrollen.

Lees verder

Kanye West lost nieuwe plaat om 'geboorte van Christus te vieren'

Kanye West (43) heeft een nieuw album uit: Emmanuel, een korte ep van vijf nummers. Het is al het tweede jaar op rij dat de Amerikaanse rapper een album uitbrengt met kerst.

Lees verder

Storm Bella trekt over ons land

Met storm Bella trekt er zondag een actieve storing door het land met veel regen en wind. In de Ardennen valt de neerslag onder de vorm van (natte) sneeuw. De wind is krachtig tot zeer krachtig met rukwinden van tachtig tot honderd kilometer per uur.

Lees verder

PS-voorzitter Paul Magnette: 'Ik was graag premier geweest'

In een interview met 'De Zondag' geeft PS-voorzitter Paul Magnette (49) toe dat hij graag premier was geworden.

Lees verder