Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 13 december 2020

LIVE. Gemiddeld aantal nieuwe besmettingen stijgt in heel Vlaanderen - Eerste vaccins in VS klaar voor distributie

HLN
LIVE. Gemiddeld aantal nieuwe besmettingen stijgt in heel Vlaanderen - Eerste vaccins in VS klaar voor distributie
Het gemiddelde aantal dagelijkse coronabesmettingen blijft boven de 2.000 liggen, op 2.183,9. Dat is een minieme stijging van 0,3 procent, zo blijkt zondag uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Wel gaat in alle vijf de Vlaamse provincies het aantal bevestigde besmettingen omhoog. Volg alle nieuws over Covid-19 in dit liveblog.
Lees verder

LIVE. Nieuwe besmettingen stijgen in heel Vlaanderen - Nederlandse en Duitse regeringen overleggen over strengere maatregelen Eerste vaccins in VS klaar voor distributie
Het gemiddelde aantal dagelijkse coronabesmettingen blijft boven de 2.000 liggen en stijgt nu ook ligt tegenover een week geleden, zo blijkt vanmorgen uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. In alle vijf de Vlaamse provincies gaat het aantal bevestigde besmettingen omhoog. Ook in Duitsland en Nederland stijgen de cijfers, en volgt overleg over strengere maatregelen. Volg alle nieuws over Covid-19 in dit liveblog.
Lees verder

LIVE. Eerste vaccins in VS klaar voor distributie - 'Duitsland uiterlijk woensdag in harde lockdown'
Het gemiddelde aantal dagelijkse coronabesmettingen blijft boven de 2.000 liggen, op 2.176. Dat is nog slechts een daling van 1 procent, zo blijkt uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. In de Verenigde Staten overleden 3.309 coronapatiënten in 24 uur tijd, dat is de dodelijkste dag in het land sinds de start van de pandemie. Volg alle nieuws over Covid-19 in dit liveblog.
Lees verder

Arrestaties en gewonden bij zware rellen na demonstratie voor Trump in Washington, president vliegt in heli over
Aanhangers van de Amerikaanse president Donald Trump hebben zaterdag opnieuw gedemonstreerd in Washington tegen de verkiezingsuitslag. Amerikaanse media meldden dat duizenden demonstranten zich in het centrum van de Amerikaanse hoofdstad hadden verzameld. Op een aantal plekken kwam het tot zware schermutselingen tussen extreemrechtse leden van de zogenaamde Proud Boys en tegendemonstranten. Volgens lokale media zijn er ten minste 23 mensen gearresteerd. Vier mensen zijn met steekwonden naar een ziekenhuis gebracht.
Lees verder

Duitsland trekt aan noodrem in ultieme poging virus te stoppen: "Uiterlijk vanaf woensdag in harde lockdown"
De harde lockdown in Duitsland zal uiterlijk woensdag beginnen en duurt in principe tot 10 januari, met een lichte versoepeling tijdens de kerstdagen. Daarover zijn Berlijn en de deelstaten het gisterenavond eens geraakt tijdens een voorbereidende vergadering, zo melden Duitse media. Bondskanselier Angela Merkel bespreekt deze voormiddag de details van de strenge coronamaatregelen met de zestien deelstaatleiders.
Lees verder

COLUMN. "Beste studenten, weet dat jullie tijd komt"
Beste studenten
Lees verder

Countrylegende Charley Pride (86) overleden
De Amerikaanse countrylegende Charley Pride is op 86-jarige leeftijd overleden aan complicaties van het coronavirus. Dat meldt zijn familie zaterdag op de website van de zanger. "Zijn rijke bariton en onberispelijk gevoel voor songs veranderde de Amerikaanse cultuur", aldus de familie. De muzikant van eenvoudige komaf werd de eerste zwarte superster in de countrymuziek.
Lees verder

Londen raadt supermarkten aan extra voorraden aan te leggen vanwege brexit
Britse ministers hebben supermarktketens aangeraden extra levensmiddelen en andere waren in te slaan, nu een zogenaamde no deal alsmaar waarschijnlijker wordt. Dat schrijft The Sunday Times. Leveranciers van medicijnen en vaccins kregen het advies om voor zes weken voorraad op te slaan op beveiligde locaties in het Verenigd Koninkrijk. Voor de zwaarst getroffen industrieën komt er een reddingspakket van miljarden, weet dan weer The Sunday Telegraph.
Lees verder

Recordaantal inschrijvingen voor hoger onderwijs in coronajaar
Dit academiejaar (2020-2021) zijn er, middenin de coronacrisis, 270.680 inschrijvingen geteld voor de basisopleidingen en schakelprogramma's van het hoger onderwijs. Dat is 4,5 procent méér dan vorig jaar en het hoogste cijfer ooit, meldt het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. De cijfers staan ook in De Zondag. Er is een stijging in alle soorten opleidingen. De lerarenopleidingen én de opleidingen in de gezondheidszorg laten een mooie groei optekenen.
Lees verder

Nieuwe dienstregeling NMBS vandaag van start
Vanaf zondag rijden de treinen volgens een nieuwe dienstregeling. Er rijden elke week meer dan 400 treinen extra, een aantal dat tegen 2023 zal oplopen tot bijna 1.000, zo belooft spoorwegmaatschappij NMBS. Het gaat onder meer om extra vroege en late treinen rond de steden. Reizigersorganisatie TreinTramBus ziet toch nog pijnpunten, zeker in het weekend.
Lees verder

Leuvense kankeronderzoeker Johan Swinnen draagt actie voor goed doel op aan zieke zoon: "Zo dankbaar dat we Pieter na tien jaar nog hebben"
Hij doet het weer. Na zijn heroïsche tochten naar Compostela en Rome trekt de Leuvense kankeronderzoeker Johan Swinnen (55) opnieuw zijn loopschoenen aan voor het goede doel. En ook zijn jongste hartverwarmende actie 'Hou(t) me vast' draagt hij op aan zijn zieke zoon Pieter (23), bij wie bijna tien jaar geleden een agressieve hersentumor werd vastgesteld. "Uit dankbaarheid, omdat we onze jongen nog altijd bij ons hebben." Een dubbelgesprek.
Lees verder

OVERZICHT. Aantal coronabesmettingen weer in stijgende lijn, ziekenhuisopnames en overlijdens dalen wel nog
Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen is de afgelopen 7 dagen zeer beperkt toegenomen, nu tot 2.184 per dag. Dat blijkt uit het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. In de cijfers tekenen alle vijf de Vlaamse provincies een stijging op. Elke dag worden nog 180 mensen in het ziekenhuis opgenomen. Het gemiddeld aantal overlijdens blijft wel fors dalen, met 21 procent.
Lees verder

Gemiddeld aantal nieuwe overlijdens door corona daalt in België met 21 procent
Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen is de afgelopen 7 dagen zeer beperkt toegenomen. Dat blijkt zondag uit het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. In de cijfers van zondag tekenen wel alle vijf de Vlaamse provincies een stijging op. De andere indicatoren dalen wel nog. Vooral het gemiddeld aantal overlijdens blijft fors dalen, met 21 procent.
Lees verder

De webshop van Ianthe Tavernier is onverwacht succes: "Dit overtreft onze verwachtingen"
Op artistiek vlak is het door ­corona ook voor ­actrice Ianthe ­Tavernier (32) rustiger dan voorzien. Maar een maand geleden lanceerde ze samen met haar zus Saartje haar eigen online boetiek Coco d'Anvers. En daarmee heeft Ianthe de handen meer dan vol, zo blijkt. "Enkele van mijn bekende vriendinnetjes hebben al iets leuks gekocht."
Lees verder

Via TikTok geef je niet alleen je dansmoves prijs, waarschuwt Staatsveiligheid
Je installeert best geen TikTok op apparaten die je gebruikt voor je werk, of waarop gevoelige informatie staat. Dat zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) op basis van informatie van de Staatsveiligheid.
Lees verder

De webshop van Ianthe Tavernier doet het beter dan verwacht: "Dit doet zo'n deugd!"
Op artistiek vlak is het door ­corona ook voor ­actrice Ianthe ­Tavernier (32) rustiger dan voorzien. Maar een maand geleden lanceerde ze samen met haar zus Saartje haar eigen online boetiek Coco d'Anvers. En daarmee heeft Ianthe de handen meer dan vol, zo blijkt.
Lees verder

Ontbijten met HLN-lezer en foodfotograaf Bram Debaenst (41): "Mijn liefde voor dit vak is niet ontstaan uit een passie voor eten, het ging eerder omgekeerd"
In onze rubriek 'Ontbijt met Lezer' schuiven we dit weekend aan bij Bram Debaenst (41) uit Gent. Deze foodfotograaf ziet in de kookrubriek van Nina regelmatig foto's van zijn hand opduiken. "Natuurlijk heb ik vaak ook restjes over van de shoots. Onlangs hadden we hier honderd taartjes staan en die hebben we uitgedeeld bij de buren".
Lees verder

'All I Want For Christmas' nu ook op 1 in officiële Britse top 40
Mariah Carey's kerstklassieker 'All I Want For Christmas Is You' heeft na 26 jaar eindelijk de eerste plaats bereikt in Groot-Brittannië. De single stijgt deze week voornamelijk dankzij bijna 11 miljoen streams naar nummer 1. Vorige week slaagde de kerstprinses er ook al in om de hoogste plek te halen in de concurrerende (en meer beluisterde) Britse hitlijst Official Big Top 40.
Lees verder

Zondag begint droog, maar natte namiddag wacht
Het blijft zondag een groot deel van de dag droog. Ten zuiden van Samber en Maas duurt het een tijdje vooraleer de lage bewolking openbreekt, elders zijn er brede opklaringen. In de loop van de dag neemt de bewolking opnieuw toe vanaf het westen en in de namiddag bereikt een regenzone het westen van het land. De maxima schommelen van 3 graden in de Hoge Venen en 7 graden in Vlaanderen, zo meldt het KMI.
Lees verder

Kaaskenner Frederic Van Tricht zoekt de lekkerste raclette uit de supermarkt: "Aangenaam verrast over kwaliteit van de kaas"
Elke week onderwerpen we dagdagelijkse producten aan een test. Een raclette-feestmaal wint elk feestperiode aan populariteit. Zulke plakjes gesmolten kaas, het is dan ook makkelijke, lekkere en hartverwarmende winterkost. De bekende Antwerpse kaasaffineur Frederic Van Tricht proefde het aanbod van de supermarkt en was aangenaam verrast. "De meeste zijn voldoende dun gesneden, mild van smaak en smelten mooi." En ze hoeven bovendien niet eens duur te zijn.
Lees verder