Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 2 december 2020

LIVE. België koopt 2 miljoen vaccins van Moderna - “Ministers Volksgezondheid botsen over vaccinatiestrategie”

HLN
LIVE. België koopt 2 miljoen vaccins van Moderna - "Ministers Volksgezondheid botsen over vaccinatiestrategie"
Het Verenigd Koninkrijk is het eerste land ter wereld dat goedkeuring heeft gegeven voor vaccinatie met het Pfizer/BioNTech-vaccin. Het middel moet vanaf volgende week beschikbaar zijn. In België worden ten vroegste halfweg januari vaccins tegen Covid-19 verwacht. Mogelijk kan er dan ook al gevaccineerd worden. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in dit liveblog.
Lees verder

"Binnen 10 jaar geen plaats meer voor handgeschakeld": 4 goede redenen om voor een automaat te kiezen
De grootste stap vooruit in de geschiedenis van de auto? Onze auto-expert Joost Bolle geeft al vijftien jaar hetzelfde antwoord: de automatische versnellingsbak. Die is nu ook aan zo'n snelle opmars bezig, dat er over tien jaar waarschijnlijk geen handgeschakelde auto's meer zullen zijn. Maar wat zijn nu de precieze voordelen ? En hoeveel betaal je extra voor per autotype?
Lees verder

Meer ruimte voorzien in een rijwoning van amper 3,9 meter breed? Dit koppel kreeg het voor mekaar
Renaud en Mélanie besloten om hun smalle rijwoning in Watermaal-Bosvoorde te renoveren. De opdracht: extra ruimte creëren. Een unieke uitdaging voor een woning met een gevel die amper 3,9 meter breed is. Bouwsite Livios mocht gaan kijken naar het straffe resultaat!
Lees verder

Dominique Persoone verrast 'Bake Off '-kandidaten met bijzondere proef: "Maak 'love boobies'"
De resterende 'Bake Off Vlaanderen'-kandidaten gaan geen enkele uitdaging uit de weg, maar wanneer ze horen dat ze 'love boobies' moeten maken, krabben ze zich toch even in het haar. Zeker als blijkt dat ze daarvoor oesters moeten gebruiken.
Lees verder

Lockdownpret gegarandeerd met deze 5 gezelschapsspelen voor het hele gezin
Niets zo knus als samen met het hele gezin rond een bordspel. Zeker in de herfst en winter, terwijl de regen tegen de ramen tikt. De volgende klassieke en gloednieuwe gezelschapsspelen mogen dus niet in jullie spelletjeskast ontbreken.
Lees verder

Defour mist inhaalduel tegen Eupen en is ook onzeker voor match tegen ex-club Standard
Steven Defour mist het inhaalduel van morgen tegen Eupen. De middenvelder ondervindt nog te veel hinder aan de kuit en KV Mechelen wil geen risico nemen. Hij is ook onzeker voor de wedstrijd tegen zijn ex-club Standard van komende zondag. Aangezien Aster Vranckx morgen geschorst is, mist Malinwa twee belangrijke pionnen op het middenveld. KV moet ook Igor de Camargo, die herstelt van een scheurtje in zijn kuit, nog missen deze week.
Lees verder

Europese groepsvordering van ook Test Aankoop tegen Apple: "iPhones bewust trager gemaakt"
De Europese consumentenorganisatie Euroconsumers, waartoe ook Test Aankoop behoort, klaagt Apple aan voor ongeveer 180 miljoen euro in vier Europese landen. Woensdag wordt in België en in Spanje een groepsvordering ingediend, zegt Test Aankoop, de volgende weken gebeurt hetzelfde in Italië en Portugal. Het Amerikaanse technologiebedrijf zou opzettelijk de prestaties van de batterijen van oudere iPhone 6-modellen hebben vertraagd door middel van software-updates. Dit om gebruikers te verleiden een nieuwe iPhone te kopen.
Lees verder

Haar van Oeigoeren uit Chinese kampen 'zeer waarschijnlijk' verwerkt in Nederlandse extensions
Waarschijnlijk zijn er in Nederland extensions en pruiken te koop met haar dat onder dwang is afgenomen bij Oeigoeren, een islamitische bevolkingsgroep. Dit zou gebeuren in Chinese kampen in de regio Xinjiang. Zeker één Chinese haarfabrikant, die ook haar uit Xinjiang haalt, heeft meerdere vrachten mensenhaar naar Nederland geëxporteerd. Dit blijkt uit onderzoek van Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico voor de Groene Amsterdammer en LINDA.
Lees verder

Sandra Kim worstelt met de aandacht na 'The Masked Singer': " Ik zie soms echt af door de pijn, maar the show must go on"
"Ik wil niet continu in de schijnwerpers staan zoals bijvoorbeeld James Cooke of Karen Damen." Bijna één maand na haar overwinning in het VTM-programma 'The Masked Singer' voelt Sandra Kim (48) nog naweeën van haar tv-avontuur. Ze krijgt veel aandacht, maar dat ziet ze niet per se als een goede ontwikkeling, zeker niet na de miserie die ze met haar ex-manager meemaakte. Voor 'De Slimste Mens' moeten ze haar al zeker niet vragen, al heeft ze wél nog een eitje te pellen met ex-deelneemster Noémie Wolfs...
Lees verder

Woedende kiesambtenaar Georgia eist dat Trump stopt aanhangers op te hitsen: "Hier gaan doden vallen"
Gabriel Sterling, een van de hoogste verkiezingsambtenaren van de Amerikaanse staat Georgia, heeft op een kwade persconferentie president Trump opgeroepen zijn aanhangers tot de orde te roepen. Gewone burgers die meewerken aan het tellen van de stemmen krijgen doodsbedreigingen, en dat gaat fout aflopen, aldus een emotionele Sterling. "De druppel vandaag was een strop voor een twintiger die gewoon zijn job deed en een uitslag heeft doorgestuurd. Dit moet stoppen."
Lees verder

Kompany: "We hebben 5 à 6 spelers die op het WK van 2026 of 2030 het mooie weer zullen maken bij de Rode Duivels"
2 op 9. Meer dan een maand niet gewonnen. De druk neemt toe bij Anderlecht, maar Vincent Kompany blijft positief. "Ik zie dat we op de juiste manier omgaan met wat er op dit moment moet gebeuren."
Lees verder

KIJK LIVE. Vincent Kompany staat pers te woord in aanloop naar duel tegen Zulte Waregem
De druk neemt toe op Anderlecht. De laatste zege van de Brusselaars dateert van 1 november. Kan paars-wit zich vrijdag herpakken tegen Zulte Waregem? Vincent Kompany geeft om 11.30 uur zijn wekelijkse persbabbel. Die kan u hierboven LIVE bekijken.
Lees verder

Gerrard klaar om Standard te ontvangen: "Wij zijn favoriet, zij zitten in een veel moeilijkere situatie"
Standard speelt morgen op het veld van Rangers de laatste kaarten uit in de groepsfase van de Europa League. De Luikenaars moeten in Ibrox Park, op de voorlaatste speeldag, winnen van de ploeg van Steven Gerrard. "Standard heeft een gevaarlijke ploeg."
Lees verder

Football Talk. Defour onzeker voor match tegen ex-club Standard - Duivels kennen morgen tegenstander in Final Four
De Nederlandse oud-voetballer, tv-presentator en sportcommentator Frank Kramer is op 73-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Philip Kooke, schrijver van de biografie van de markante Kramer, die nog een boodschap achterliet. "Mensen, het was mooi. U wordt allemaal hartelijk bedankt." Kramer was al enige tijd ziek.
Lees verder

Lowie Frieton of Hakuna Patata: deze Belgische frituren hebben wel héél grappige namen
Een kleintje met stoofvleessaus en mayonaise, alstublieft! Vers gebakken friet is onze nationale trots. In elk dorp kom je wel een frietkot tegen. Zoals frituur 't Dorp of Onder den Toren. Al pakken sommige uitbaters het origineler aan. Omdat de 'Week van de Friet' in volle gang is, gingen we op zoek naar opvallende frituurnamen. Als ode aan de vettige delicatesse en de heiligdommen die haar serveren.
Lees verder

Sciensano gaat op zoek naar coronavirus in onze riolen: "Kan vroeg waarschuwingssysteem zijn voor nieuwe opflakkeringen"
Het gezondheidsinstituut Sciensano is met een onderzoek gestart naar de aanwezigheid van het coronavirus in ons afvalwater. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd. "Doel is om via deze analyses zicht te krijgen op de algemene virusverspreiding onder de bevolking, zonder mensen te moeten testen", klinkt het.
Lees verder

Tot 7.500 bestellingen per minuut: Zalando breekt record tijdens Cyber Week
Webwinkel Zalando trok nog nooit eerder zoveel klanten tijdens 'Cyber Week' als dit jaar. Door de coronacrisis wordt er veel meer online gewinkeld en daar profiteert de Duitse webwinkel van. Het modebedrijf had meer dan 1 miljoen nieuwe klanten tijdens het kortingenfestival en verbreekt daarmee het record van vorig jaar.
Lees verder

Vrees dat executie Iraans-Zweedse VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali vandaag al plaatsvindt
De 49-jarige Iraans-Zweedse spoedarts Ahmadreza Djalali zou zijn overgebracht naar de beruchte gevangenis Rajaj in de buurt van Teheran. Dat maakt zijn geplande executie nog dreigender dan ze al was. Volgens verschillende bronnen vinden de executies daar telkens op woensdag plaats. Het Iraanse regime beschuldigde Djalali in 2016 van spionage. Na een schijnproces werd de professor ter dood veroordeeld. Hij was verbonden aan het Karolinska-instituut in Stockholm en was sinds 2011 ook gastdocent aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB).
Lees verder

Welke aardappel kies je en welke olie zorgt voor de beste smaak? Twee frituristen delen hun tips voor lekkere frietjes
Elke Belg houdt van frieten. Zes op de tien eten ze zelfs minstens wekelijks. Sterrenchef Luc Bellings bezocht vorige week al de bekendste frietkoten van de Vlaamse hoofdsteden. Maar hoe maak je ze zelf het lekkerst klaar? Maakt het uit welke aardappel je kiest? En wat met het frietvet? Wij vroegen naar aanleiding van de Week van Friet aan Davy Vannieuwenhuyze en Melissa Buyse van Frituur Davy in Bissegem (Kortrijk) - uitgeroepen tot de beste frituur van Vlaanderen 2019 - hun gouden tips.
Lees verder

INTERVIEW. Onderwijsexpert Dirk Van Damme wil nog niet van 'verloren generatie' spreken: "Wel prioritair inzetten op basiscompetenties taal en rekenen"
"Als de cijfers gunstig blijven evolueren, wil ik dat scholen de kans krijgen om meer dan 50% contactonderwijs aan te bieden", stelt onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). Viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) tempert echter. Het secundair onderwijs houdt er volgens hem maar beter rekening mee dit schooljaar niet meer naar voltijds naar contactonderwijs te kunnen terugkeren. Valt de achterstand dan nog wel in te halen? Wat bij een slecht kerstrapport? En welke rol moeten ouders spelen? Pedagoog Dirk Van Damme (64), onderwijsexpert bij de OESO, geeft antwoorden.
Lees verder