Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 24 december 2020

LIVE. Aantal ziekenhuispatiënten daalt onder kaap van 2.500 - Eerste miljoen coronavaccinaties toegediend in VS

HLN
LIVE. Aantal ziekenhuispatiënten daalt onder kaap van 2.500 - Eerste miljoen coronavaccinaties toegediend in VS
In het Verenigd Koninkrijk is nu ook een tweede erg besmettelijke Covid-19-variant vastgesteld die gelinkt wordt aan Zuid-Afrika. Ondertussen is het verkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland weer op gang gekomen, mits reizigers een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Het aantal vastgestelde coronabesmettingen stijgt bij ons nog wel, maar die stijging verloopt elke dag trager. Volg alle nieuws over Covid-19 in onze liveblog.
Lees verder

Moeten we ons zorgen maken over de nieuwe Zuid-Afrikaanse virusvariant? Virologen leggen uit
De ongerustheid over nieuwe mutaties van het coronavirus wakkert sneller aan dan de vuurkorf in uw tuin. In het Verenigd Koninkrijk verspreidt een vermoedelijk besmettelijker variant zich razendsnel. Daar komt nu ook een Zuid-Afrikaanse mutant bij die wetenschappers uit hun slaap houdt. Ook die lijkt bijzonder besmettelijk, mogelijk ook voor jongeren. Of is die snelle circulatie eerder aan feestvierders te wijten? Zal het vaccin ons wel beschermen tegen die variaties op hetzelfde thema? We vragen het aan virologen Marc Van Ranst en Johan Neyts (beide KULeuven).
Lees verder

Wisselvallige dag met kans op witte kerst in Ardennen
Het is vandaag eerst meestal zwaarbewolkt met lokaal nog lichte regen of enkele buien. Vanaf de middag ongeveer wordt het vanuit het noordwesten wisselvallig met opklaringen, stapelwolken en soms buien. Dat meldt het KMI.
Lees verder

Muggen zijn er nog steeds, krokussen komen al piepen: 'decemberlente' brengt natuur in de war
Muggen zoemen ons 's nachts nog steeds wakker, terwijl de eerste krokussen al door het gras piepen. Het is veel te warm voor de tijd van het jaar en dat bezorgt de natuur slapeloosheid. "Fauna en flora raken steeds moeilijker gesynchroniseerd", zeggen experten.
Lees verder

Foodmaker ging bijna kopje-onder, maar ambities blijven groot: "Volgend jaar verkopen wij meer dan McDonald's"
"Ik kom al jaren toe met vier uur, maar dit jaar sliep ik geregeld maar twee uur per nacht. Aan het roer in een heftige storm denk je maar één zaak: niet zinken." Met 70.000 gezonde maaltijden per dag en dertien eigen restaurants was Lieven Vanlommel (42) met zijn bedrijf Foodmaker klaar om flink te oogsten dit jaar. Maar toen lag er plots die bananenschil. "En toch: volgend jaar verkopen wij hier meer dan McDonald's."
Lees verder

Astrid 1 mag betalen, bij Astrid 2 valt internet uit: : pure kafka tussen Proximus, onze journaliste en haar naamgenoot
5G, glasvezel, een concurrentieslag: straffe uitdagingen liggen de telecomsector in't verschiet. Komt dat goed? Een simpele kwestie - twee Belgen met dezelfde naam en foute facturen tot gevolg - oplossen, is voor Proximus blijkbaar niet eenvoudig. Astrid Roelandt (30) en haar naamgenote Astrid Roelandt (31) - onze journaliste - kunnen dat beamen.
Lees verder

Onze lezers vertellen over hun 'kleine gelukjes' in coronatijden: "Mijn vier boefjes, die oma's hart veranderen in peperkoek"
In deze moeilijke tijden tellen ze tiendubbel, onze 'kleine gelukskes'. Met een kerstfeest in lockdown zijn ze goud waard. Daarom deze Dialoog-special, waarin onze lezers hun kleine gelukjes delen.
Lees verder

"Minder cadeaus onder de kerstboom? Dat zal geen grote gevolgen hebben""
Nu bomma Wilrijk, nonkel Danny en die verre achternicht vanavond niet aan de feesttafel kunnen aanschuiven, liggen er allicht minder cadeaus onder de boom. "Geschenken zijn het cement van sociale relaties", zegt Dimitri Mortelmans (48), hoogleraar sociologie (UAntwerpen). "Maar ze dit jaar overslaan zal geen grote gevolgen hebben."
Lees verder

Onze lezers vertellen over hun 'kleine gelukjes' in coronatijden
In deze moeilijke tijden tellen ze tiendubbel, onze 'kleine gelukskes'. Met een kerstfeest in lockdown zijn ze goud waard. Daarom deze Dialoog-special, waarin onze lezers hun kleine gelukjes delen.
Lees verder

Vlaamse ombudsman: "Nood aan grotere bekendheid van helpdesk voor huurders en verhuurders"
De meeste Vlaamse huurders en verhuurders vinden bij problemen de weg niet naar de helpdesk private huur van de Vlaamse regering. De bekendheid moet beter. Dat is één van de belangrijkste adviezen van de Vlaamse Ombudsdienst na bemiddeling bij 272 huurders en verhuurders met acute problemen in de eerste coronagolf.
Lees verder

Van 'Die Hard' tot de musical '14-18': het wordt een atypische kerst met typisch tv-aanbod
De feestdagen zien er dit jaar dan wel ietsje anders uit, maar zelfs in uw kleine bubbel kan u opnieuw rekenen op uw grote televisievriend. Met verschillende shows, een flinke portie humor en films voor het hele gezin krijgt u ook in een atypisch jaar een typisch kerstmenu voorgeschoteld. Wij maken voor u een selectie uit wat de zenders in petto hebben.
Lees verder

OVERZICHT. Stijging van aantal coronabesmettingen blijft vertragen, nog elke dag 180 opnames in ziekenhuizen
De stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen blijft vertragen. Tussen 13 en 20 december waren er gemiddeld 2.522 nieuwe infecties per dag. Dat is een stijging met 6 procent ten opzichte van de vorige periode. Een dag eerder steeg dat wekelijks gemiddelde nog met 7 procent. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van Sciensano. Er worden elke dag meer testen afgenomen, gemiddeld nu bijna 38.700 per dag. In de ziekenhuizen liggen opnieuw minder dan 2.500 patiënten.
Lees verder

"Door al mijn tegenslagen, geniet ik nu des te meer": 'The Voice Senior'-finaliste Marie-Jeanne (63) bestormt de hitlijsten
Een zware jeugd en ook in haar volwassen leven heel wat ellende: 'The Voice Senior'-runner-up Marie-Jeanne Van Dyck weet wat knokken is. Met 'Past the Point of Rescue' - het duet dat ze met haar coach Karen Damen opnam - zet ze dan ook onbevreesd de aanval op de hitlijsten in. "Ik heb veel tegenslag gekend. Daarom geniet ik hier nu des te harder van."
Lees verder

Vlaanderen trekt 26,9 miljoen euro uit voor strijd tegen droogte
De eerste lokale projecten van de zogenaamde Blue Deal kunnen starten. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA). Met het initiatief wil de Vlaamse regering de strijd tegen droogte en waterschaarste opvoeren. De schop gaat in de grond voor 69 lokale projecten. Er is een totale investering van 26,9 miljoen euro voorzien.
Lees verder

Lukaku zet jacht op Ronaldo in: op naar een straf statement in 2021?
Door een gedeeld record kan een streep. Geen vijftigste doelpunt voor Romelu Lukaku bij Inter. Geen plaats naast Andriy Shevchenko. Puur cijfermatig had hij bijna de strafste binnenkomer van een buitenlander in Italië voor mekaar, maar zijn beste jaar ooit eindigt zonder laatste knal. Dan maar het vizier op 2021. Zou hij Ronaldo nog naar de kroon kunnen steken?
Lees verder

Eerste seizoenszege voor Wout van Aert in 'parkske' waar hij al vaak trainde: "Rotnerveus, was ik. Stom, hé?"
Bingo voor Wout van Aert. Thuis, in eigen Herentals, dan nog. Kan het mooier? Ja, er was een lekke band van aartsrivaal Mathieu van der Poel voor nodig. Maar om het met een moddervet cliché te zeggen: da's cross. "Deze gouden kans mocht ik niet laten liggen."
Lees verder

Hallucinante beelden: Russische cameraploeg filmt hoe agentes machteloos staan tegenover aanwezigen lockdownfeest in Anderlecht
Een lockdownfeest in Anderlecht met meer dan dertig personen is vrijdagavond stilgelegd door de politie. De twee agentes die ter plaatse gingen na een melding over geluidsoverlast stonden machteloos tegenover de aanwezige mannen in de kelder. "Onze dames werden letterlijk overlopen."
Lees verder

Meeste trams en bussen van De Lijn rijden, bonden beslissen straks over verdere acties
Ondanks de werkonderbrekingen bij openbaarvervoermaatschappij De Lijn is er deze ochtend een aanzienlijk aanbod van bussen en trams. Straks beslissen de bonden of de acties voortgezet worden.
Lees verder

'Glazen Huis'-actie RTBF brengt ruim 7 miljoen euro op
In Vlaanderen heeft radiozender Studio Brussel het concept van het 'Glazen Huis' al even achter zich gelaten - dit jaar wordt er gefocust op het bedanken van de mensen die zich voor anderen hebben ingezet - maar in Wallonië laten enkele radio-dj's zich nog elk jaar opsluiten. Met succes, want de actie van de Franstalige openbare omroep RTBF bracht maar liefst 7.061.534 euro op.
Lees verder

Overspelige Dominic West mag toch op kerstkaart familie
Ondanks zijn slippertje met actrice Lily James (31) in oktober, staat Dominic West (51) deze feestdagen nog gewoon op de kerstkaart van zijn vrouw Catherine Fitzgerald (49). De landschapsarchitecte deelde woensdag een foto van het hele gezin op sociale media.
Lees verder