Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 30 december 2020

LIVE (20u45). Knoopt Beerschot weer aan met de zege of zet STVV opmars voort?

HLN
LIVE (20u45). Knoopt Beerschot weer aan met de zege of zet STVV opmars voort?
• Aftrap: 20u45
Lees verder

"Grote leverancier Apple gebruikt dwangarbeid van Oeigoeren"
Lens Technology, een leverancier van Apple die het glas voor iPhones produceert, zet in zijn fabrieken dwangarbeiders in. Het gaat om Oeigoeren, een moslimminderheid in China. Dat bericht de Washington Post op basis van een rapport van Tech Transparency Project, een ngo die grote technologiebedrijven transparanter wil maken en aansprakelijk wil houden.
Lees verder

Dit jaar stierven meer dan 2.000 migranten op zee terwijl ze Spanje wilden bereiken
In 2020 zijn 2.170 migranten omgekomen terwijl ze vanuit Afrika via de Atlantische Oceaan Spanje wilden bereiken. Dat heeft de ngo Caminando Fronteras dinsdag bekendgemaakt.
Lees verder

Boston verwijdert standbeeld van Abraham Lincoln en knielende zwarte man
In de Amerikaanse stad Boston is een standbeeld verwijderd van oud-president Abraham Lincoln (1861-1865). Volgens tegenstanders was het standbeeld, dat Lincoln toont terwijl een zwarte man zijn schoenen poetst, een teken van blanke dominantie en superioriteit.
Lees verder

Ethiopische vluchtelinge, boegbeeld van integratie, vermoord aangetroffen op boerderij in Italië
Op een boerderij in Noord-Italië is het levenloze lichaam van een Ethiopische vluchtelinge gevonden. Het gaat om de 42-jarige Agitu Gudeta, die voor progressieve Italianen een boegbeeld van integratie was. De vrouw is door geweld om het leven gekomen. De politie neemt de zaak hoog op en is een moordonderzoek begonnen.
Lees verder

Ethiopische vluchtelinge, boegbeeld van integratie, vermoord op boerderij in Italië: "Ze was de geitenkoningin"
Op een boerderij in Noord-Italië is het levenloze lichaam van een Ethiopische vluchtelinge gevonden. Het gaat om de 42-jarige Agitu Gudeta, die voor progressieve Italianen een boegbeeld van integratie was. De vrouw is door geweld om het leven gekomen. De politie neemt de zaak hoog op en is een moordonderzoek begonnen.
Lees verder

Geen gerechtelijke klachten tegen agenten die met speelgoedpistool spelende jongen doodschoten
Er komen geen federale gerechtelijke klachten tegen de twee agenten die verantwoordelijk waren voor de dood van de 12-jarige Tamir Rice in Cleveland, in de Amerikaanse staat Ohio eind 2014. De zaak is gesloten, meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie dinsdag.
Lees verder

België wil dat 'ecocide' erkend wordt als misdaad
Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) heeft er bij het Internationaal Strafhof voor gepleit om ecocide, het kapotmaken van de natuur, te erkennen als misdaad. Dat schrijft De Morgen vandaag.
Lees verder

OVERZICHT. Zo slecht doen wij het niet: hoe staan onze buurlanden en andere Europese landen er voor?
België doet het helemaal niet slecht in Europa. Van de 31 landen laten er slechts acht minder besmettingen optekenen dan wij. Hoe zit het eigenlijk in de rest van Europa? Zien landen die kozen voor een harde lockdown al resultaten van die aanpak?
Lees verder

2021 wordt het jaar van de vroedvrouwen: babyboom in heel Vlaanderen, tot 16x meer geboortes verwacht
Gynaecologen voorspellen in 2021 een nieuwe babyboom. Voor het eerst in tien jaar zou het aantal geboortes in ons land dan weer significant stijgen. Reden? Corona, zoals u wellicht vermoedde. "Maar moeders in spe moeten zich geen zorgen maken: er zijn bedden genoeg op de materniteiten."
Lees verder

ONZE OPINIE. Laat ons aub niet verzanden in een maatschappij waarin een jonger leven zwaarder weegt dan een ouder
Hoera voor Jos Hermans! De eerste Vlaming die een vaccin kreeg! Maar tegelijk klonk her en der: waarom Jos Hermans? Een rusthuisbewoner van 96 jaar? Of zoals op sociale media hier en daar een Belg vond: 'Binnen twee maanden kan hij dood zijn.' Het rusthuis wordt hier weleens gezien als het voorgeborchte van het hiernamaals, weet u wel. Je geraakt er alleen buiten met de voeten eerst.
Lees verder

Nultolerantie op oudejaar: "Géén waarschuwing. Meteen boete van 250 euro"
Nadat kerst al bij al rustig verliep, staat de politie op scherp voor de jaarovergang. "We zullen onverbiddelijk zijn", zegt Dirk Van Nuffel van de politie in Brugge. Zijn strijdplan en dat van veel collega's: géén waarschuwing, maar onmiddellijk een boete van 250 euro. "Het virus kan veel, maar het kan geen rekening houden met of het al dan niet oudejaarsavond is."
Lees verder

Donald Trump vecht resultaat in Wisconsin opnieuw aan
Het kamp van uittredend Amerikaans president Donald Trump zet zijn juridische strijd tegen diens nederlaag bij de presidentsverkiezingen voort. Het campagneteam heeft een petitie ingediend bij het Amerikaanse Hooggerechtshof om een gerechtelijke uitspraak in de staat Wisconsin over de presidentsverkiezingen ongedaan te maken.
Lees verder

LIVE. België gaat coronavirus genetisch in kaart brengen - Aantal nieuwe besmettingen daalt onder de 1.800
Het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen in België blijft dalen en zakt onder de 1.800. Dat blijkt deze ochtend uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Ons land gaat de genetische ­evolutie die het coronavirus doormaakt structureel in kaart brengen. Dat wordt cruciaal om te vermijden dat het virus via mutaties ontsnapt aan het vaccin. Volg alle nieuws over Covid-19 in onze liveblog.
Lees verder

Duizenden werklozen wachten op uitkering
De Hulpkas Voor Werkloosheidsuitkeringen verzuipt al sinds de eerste lockdown onder de toevloed aan tijdelijk werklozen. Gevolg: duizenden mensen wachten op hun uitkering en krijgen geen gehoor. Dat schrijft De Morgen vandaag.
Lees verder

Diederick Schelfhout zou profrenner worden, tot hij werd aangereden op zijn motor en in vuurzee belandde: "Ik ben blij met elke seconde"
Hij stond op het punt om profrenner te worden. Zijn contract was al getekend. Tot Diederick Schelfhout (35) van z'n sokken werd gereden en onder z'n motor in een zee van vuur gleed. Toch gaf hij de fiets niet op: "Ik heb twee grote doelen. Een medaille op de Paralympische Spelen en de wereldtrui."
Lees verder

DE 100 BELGEN VAN 2020. De helden van de zorg (plaats 2): een welgemeende dankuwel
In het jaar waarin we al onze zekerheden verloren, bleef er eentje loeihard overeind: de onmetelijke toewijding van onze zorgverleners. Zelfs op de allermoeilijkste momenten bleven ze staan en knokten ze verder, niet zelden in de frontlinie. Idealiter hadden we ze allemaal op deze kolommen gezet — een plek die ze één voor één verdienen. Maar dat gaat niet en dus kozen we er zes, die de hele sector vertegenwoordigen. Aan iedereen die zo goed 'zorgde' het afgelopen jaar: een welgemeende dankuwel.
Lees verder

Juwelenontwerper Jochen Leën neemt Limburgse luxeresorts over: "Kunst, juwelen en gastronomie: dat is eigenlijk één en dezelfde klantenkring"
Juwelenontwerper Jochen Leën (39) zwaait voortaan de plak over de Limburgse luxehotels Domaine la Butte aux Bois (Lanaken) en Hotel Stiemerheide (Genk). Hij neemt na 35 jaar de fakkel over van oprichter Eric Bullens (57). Jochen is slagerszoon, één met een willetje. Hij brandt van de ambitie: wereldsterren kennen de weg al en die extra Michelin-ster mag er ook bij.
Lees verder

'Thuis'-slechterik Pieter Jan De Paepe wordt Jezus in musical: "Ik word nu een rockende Jezus"
De kerstvakantie is nog niet afgelopen of Pieter Jan De Paepe kijkt al uit naar de paasvakantie. De 25-jarige acteur, die we kennen als slechterik Xander van 'Thuis', staat dan op de planken van de muzikale dinnershow 'Jesus Christ Superstar' in de vernieuwde en virusveilige Zuiderkroon.
Lees verder

Pro League deed in zog van BOIC aanvraag voor versnelde inenting: in maart vaccin voor profvoetballers en olympiërs?
Het BOIC heeft een politieke aanvraag lopen om de Belgische olympische atleten sneller te vaccineren tegen corona, hopelijk al eind februari of begin maart. De Pro League sloot zich bij dat verzoek aan voor de profvoetballers.
Lees verder