Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 15 december 2020

Kompass Klub moet weg op huidige locatie: “We blijven zeker bestaan, en we hebben ook opties in Gent”

HLN
Kompass Klub moet weg op huidige locatie: "We blijven zeker bestaan, en we hebben ook opties in Gent"
Kompass Klub gaat na 4 jaar weg aan de Ottergemsesteenweg Zuid, en dat zonder afscheidsfeest. Dat kan niet, door corona. "Voor alle duidelijkheid: wij stoppen niet", zegt bezieler Jens Grieten. "We verhuizen alleen, omdat we moeten. Waar we naartoe gaan, staat nog niet vast. Of we in Gent blijven, ook niet. Maar we hebben wel ook opties in Gent." Op oudejaar is er wel een digitaal afscheidsfeest.
Lees verder

EMA beslist op 21 december over toelating eerste coronavaccin: "Waarschijnlijk kunnen eerste Europeanen voor eind 2020 al gevaccineerd worden"
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) wil op 21 december een besluit nemen over de toelating van het eerste coronavaccin in de Europese Unie. Het bureau had tot nog toe 29 december aangehouden als uiterlijke datum voor het zwaarwegende advies over het vaccin van Pfizer en BioNTech. Dat wordt dus al voor de kerst.
Lees verder

Vermoord of ondergedoken? Nog geen doorbraak in zaak vermiste Rabia (27): "We worden gek van ongerustheid"
Politie en parket zijn nog steeds op zoek naar Rabia Hamurcu (27) uit Genk. De kapster is sinds dit weekend vermist, maar haar wagen werd wel in het kanaal van Hasselt teruggevonden. Een moordonderzoek werd opgestart en haar man werd al urenlang verhoord, maar tegelijk houden speurders rekening met de piste dat ze is ondergedoken. "We worden gek van ongerustheid."
Lees verder

Betoverende eindejaarsfeesten voor jong en oud: 5 heerlijke recepten uit het Efteling Familiekookboek
Het einde van het jaar nadert. Pretparken en horecazaken blijven voorlopig nog even gesloten, we moeten dus zelf aan de slag gaan om de nodige magie in huis te halen. Het Efteling Familiekookboek geeft vijf heerlijke recepten prijs - goed voor een origineel driegangenmenu met aangepast drankjes - die makkelijk te bereiden zijn voor en door kids. Dankzij deze recepten worden het ongetwijfeld sprookjesachtige feestdagen voor het hele gezin!
Lees verder

Amerikaanse medicijnwaakhond wil deze week nog tweede coronavaccin goedkeuren
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) zou deze week nog groen licht geven voor een tweede coronavaccin in de Verenigde Staten. Dat melden Amerikaanse media. Het zou gaan om het vaccin van Moderna.
Lees verder

Kerncentrales hadden in 2019 verwaarloosbare impact op leefmilieu
De kerncentrales in ons land hadden vorig jaar een verwaarloosbare, zelfs niet-detecteerbare radiologische impact op het leefmilieu. Dat blijkt uit het jaarrapport 2019 van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). De kunstmatige radioactiviteit lag ook een stuk lager dan de natuurlijke radioactiviteit. Het FANC spreekt dan ook van een uitstekend resultaat.
Lees verder

Remco Evenepoel zegt in jaar tijd babyvet vaarwel en is scherper dan ooit: "Smijt er een brood tegen en 't is gesneden"
Voor Remco Evenepoel (20) kan het nieuwe wielerseizoen niet snel genoeg beginnen. Het toptalent van Deceuninck-Quick.Step staat scherper dan ooit. En dat amper vier maanden na zijn doodssmak in de Ronde van Lombardije. "Smijt er een brood tegen en 't is gesneden."
Lees verder

Viroloog Steven Van Gucht wint Wablieft-prijs 2020
Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano wint dit jaar de Wablieft-prijs. Die prijs eert een persoon of organisatie die het voorbije jaar opviel door klaar en duidelijk taalgebruik. Van Gucht haalde het van Sven Pichal en website 'De Welzijnswerker' van de stad Roeselare.
Lees verder

Honderdduizenden gezinnen blijven te veel betalen aan gas en elektriciteit: "Energieleveranciers beloven om slapende contracten aan te pakken"
Op heel korte termijn komt er een plan van aanpak voor de slapende energiecontracten. Dat hebben de toplui van de verschillende energieleveranciers beloofd na een ontmoeting met onder anderen federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). De problematiek van de slapende contracten werd vandaag nog eens aangehaald door de CREG. Uit het jaarverslag van de energieregulator blijkt opnieuw dat honderdduizenden Belgische gezinnen nog altijd te veel betalen voor hun elektriciteit en aardgas. En dat is deels het gevolg van de slapende energiecontracten.
Lees verder

NINA trakteert: win een fles non-alcoholische bubbels om te toasten
Kans is groot dat je ooit al eens alcoholvrij bier gedronken hebt. Iets minder ingeburgerd, maar ook bezig aan een opmars, is non-alcoholische wijn. Eens proeven? Dat kan, want samen met Vintense geven we twintig flessen weg. Proost!
Lees verder

Rally van Zweden gaat niet door in 2021
De Rally van Zweden, komend jaar de tweede manche van het seizoen in het WRC-kampioenschap, gaat niet door. Het coronavirus is opnieuw spelbreker, zo maakten de organisatoren bekend in een persmededeling.
Lees verder

EU pompt komende zeven jaar 5,1 miljard euro in gezondheidszorg en ziektepreventie
De Europese Unie pompt de komende 7 jaar 5,1 miljard euro in haar nagelnieuwe gezondheidsprogramma EU4Health. De onderhandelaars van het parlement en de lidstaten hebben daar een akkoord over bereikt. De eerste jaren zal de focus nadrukkelijk op het herstel van de coronacrisis liggen, alsook op een betere voorbereiding op eventuele nieuwe pandemieën.
Lees verder

Dochtertje van 3 logeert mee met mama op corona-afdeling omdat het nergens anders terechtkan: "Roxanne kreeg bij aankomst taart en cadeautjes"
Het standbeeld voor de helden van de zorg mag weer een beetje groter. Zowel Micheline Gallez (39) als haar man belandde met corona in het ziekenhuis, zodat hun dochtertje mogelijk tijdelijk naar de pleegzorg zou moeten. "Gelukkig waren de verpleegkundigen van UZ Gent hier enorm begripvol. Ze hebben ons dochtertje Roxanne mee gehospitaliseerd, omdat zij nergens anders terechtkon." Ondertussen is het gezin aan de beterhand.
Lees verder

Micheline en haar man kregen corona, dochtertje van 3 werd mee opgenomen omdat het nergens anders terecht kon. "Let op wat je doet, het mooiste kerstcadeau dit jaar is gezondheid."
"Ik wil mensen waarschuwen: let op wat je doet, corona treft echt niet enkel oude mensen." Dat vertelt Micheline Gallez (39) vanop haar kamer op de corona-afdeling van het UZ Gent. Het coronavirus kreeg zowel haar als haar man te pakken. "Gelukkig waren ze hier in het UZ enorm begripvol. Ze hebben ons dochtertje Roxanne mee gehospitaliseerd, omdat zij nergens anders terecht kon." Ondertussen is het gezin aan de beterhand.
Lees verder

Jeroen Meus verrast leerlingen hotelschool met gastcollege én eert overleden oud-leraar
Het werd een droomles dinsdagvoormiddag voor de 30 leerlingen van het zesde jaar restaurant-keuken in de hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Daar gaf Jeroen Meus een verrassingsbezoek. Hij maakte tijd om zijn ervaringen in de horeca te delen met de jeugd.
Lees verder

SHOWBITS. Eva Daeleman revalideert na bevalling en Kevin Janssens laat meest sexy kant zien
The show must go on, want de Showbizzwereld staat nooit stil. Wat jouw favoriete BV's en celebs de laatste 24 uur hebben uitgespookt, ontdek je hier in onze nieuwsstream.
Lees verder

POLL. Nu ploegen vanaf 1 januari vijf wissels mogen doorvoeren, wie van de top 8 heeft de beste bank?
In de Belgische hoogste klasse is het in navolging van heel wat andere Europese competities nu ook toegelaten. Clubs mogen vanaf 1 januari per wedstrijd vijf wissels doorvoeren. In drie wisselmomenten zullen maximaal vijf spelers gewisseld kunnen worden. Maar wie heeft daar de sterkste bank voor?
Lees verder

Minder dan een kwart van de voortvluchtigen heeft Belgische nationaliteit
Van de 1.925 voortvluchtigen op de lijst van het Fugitive Active Search Team (FAST) van de federale politie hebben 430 personen of 11 procent de Belgische nationaliteit. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) op een parlementaire vraag van Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas.
Lees verder

Al op zijn 9de eerste keer opgepakt: nieuwe klachten tegen Shia LaBeouf bevestigen rode draad van aanvallen en uitbarstingen
Wat is er toch aan de hand met Shia LaBeouf (34)? Opnieuw heeft een beroemdheid zich uitgesproken over de misdragingen van de acteur. Het gaat dit keer om zangeres Sia (44), die op Twitter emotioneel schrijft over haar vreselijke ervaringen en LaBeouf er bestempelt als een "een pathologische leugenaar." Met haar bericht wil Sia de wereld waarschuwen voor de 'Transformers'-acteur en zijn criminele uitspattingen, die nota bene al tijdens zijn vroege jeugd begonnen. Een portret van de acteur wiens leven gekenmerkt wordt door uitbarstingen.
Lees verder

Regeringscommissie: "Zweden heeft ouderen in zorgtehuizen niet genoeg beschermd"
Zweden is er niet in geslaagd om ouderen in verzorgingstehuizen en andere voorzieningen voor langdurige zorg te beschermen van de coronapandemie. Dat is de conclusie van een regeringscommissie.
Lees verder