Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 15 december 2020

F1-piloot Sebastian Vettel veilt helm voor 225.000 euro: “Meer dan alleen een boodschap”

F1-piloot Sebastian Vettel veilt helm voor 225.000 euro: "Meer dan alleen een boodschap"

De helm waarmee de Duitser Sebastian Vettel in november op de derde plaats eindigde in de Grote Prijs Formule 1 van Turkije is geveild voor 225.000 euro. De Ferrari-piloot schenkt de opbrengst aan projecten die kansarme kinderen in Afrika ondersteunen.

Lees verder

Mediahuis, Telenet en Proximus bundelen reclamekrachten

Mediahuis, de uitgever van onder meer De Standaard, richt samen met enkele andere grote spelers in telecom en media een nationale reclameregie op, die begin 2021 operationeel moet zijn.

Lees verder

Thibau Nys verkozen tot 'Jongere van het Jaar', 23 jaar na vader Sven: "Trots"

Veldrijder Thibau Nys (18) volgt Ilan Van Wilder op als 'Jongere van het Jaar'. Het referendum bekroont de beste jongere van 2020, gespreid over alle wielerdisciplines (weg, veld, baan, mountainbike, BMX) en categorieën (elite zonder contract, U23, junioren, nieuwelingen).

Lees verder

Grootschalig proefproject met sneltesten deze week van start

Woensdag starten veertien huisartsenpraktijken en zes test- en triagecentra pilootprojecten rond sneltesten. Patiënten met coronasymptomen, die nog geen vijf dagen ziek zijn, worden meteen getest en krijgen al na een kwartier het resultaat. Het doel is om vanaf januari op grote schaal te starten met sneltesten.

Lees verder

Ontploffing door 'externe' oorzaak op olietanker nabij Saudi-Arabië

Aan de haven van de Saudische stad Jeddah heeft een ontploffing plaatsgevonden op een olietanker, nadat het schip geraak werd door een 'externe bron'. Dat meldt het scheepvaartbedrijf Hafnia maandag.

Lees verder

Zeer zeldzame samenstand van Jupiter en Saturnus in het verschiet

Op 21 december is er aan de nachthemel een uiterst zelden spektakel te zien: een samenstand - 'conjunctie' in het jargon - van de reuzenplaneten Jupiter en Saturnus, zo laat Volkssterrenwacht Urania weten.

Lees verder

Politie New York doodt schutter die vuur opende op bezoekers van kerstconcert

In New York heeft de politie een man doodgeschoten die het vuur had geopend op mensen die een kerstconcert in openlucht bijwoonden. Niemand in het publiek werd geraakt door de schoten van de wilde schutter.

Lees verder

Kevin Durant kan het nog: NBA-superster scoort 15 punten voor Brooklyn bij rentree na zware blessure

Kevin Durant heeft anderhalf jaar nadat hij zijn achillespees scheurde zijn rentree gevierd op het basketveld. Met zijn nieuwe team Brooklyn Nets haalde hij het met 119-114 tegen Washington in een voorbereidingswedstrijd op het nieuwe seizoen in de NBA.

Lees verder

Naamsverandering komt er: "Baseballclub Cleveland schrapt bijnaam Indians"

Cleveland Indians, de club die uitkomt in de Noord-Amerikaanse Major League baseball (MLB), zal de meer dan honderd jaar oude naam veranderen. De bijnaam Indians refereert aan de oorspronkelijke bewoners van de Verenigde Staten en wordt inmiddels door veel mensen beschouwd als een uiting van racisme. Volgens Amerikaanse media, zoals de New York Times, is het besluit tot naamsverandering al genomen.

Lees verder

Nederlander Bert van Marwijk keert terug als bondscoach Verenigde Arabische Emiraten

Bert van Marwijk keert terug als bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten. Dat heeft de voetbalbond van het land in het Midden-Oosten maandag bekendgemaakt. Van Marwijk, die met Nederland in 2010 de WK-finale bereikte, was vorig jaar ook al bondscoach van de golfstaat. Na een vroege uitschakeling op het toernooi om de Golf Cup werd zijn contract in december ontbonden.

Lees verder

Live | Volg de persconferentie van het Crisiscentrum

Nu het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in ons land weer toeneemt, lijkt ook het aantal ziekenhuisopnames op weg naar een plateau. Volg hier vanaf 11 uur de persconferentie van het Crisiscentrum.

Lees verder

'Seksistisch' opiniestuk over Dr. Jill Biden zorgt voor ophef

Een opiniestuk van auteur Joseph Epstein in The Wall Street Journal komt onder vuur te liggen. In het stuk schrijft Epstein dat Dr. Jill Biden haar doctoraatstitel best zou laten vallen.

Lees verder

Gerard Houllier (73), de man die Liverpool vier prijzen in één jaar bezorgde, is overleden

Voormalig voetbaltrainer Gerard Houllier is overleden, dat melden L'Equipe en RMC. De Fransman werd 73 jaar.

Lees verder

Vlaamse regering wil met opleidingen crisis overwinnen

De Vlaamse regering, vakbonden en werkgevers hebben een sociaal akkoord gesloten dat 190 miljoen investeert in opleidingen, digitalisering en duurzaam werk.

Lees verder

Plannen voor kerst? Steven Van Gucht wikt vijf scenario's

Over tien dagen is het al zover: Kerstmis. Links en rechts hoor je allerlei plannen om straks de feestdagen toch met gezelschap te kunnen doorbrengen. Daarbij worden achterpoortjes van tuinen én van de coronamaatregelen opgezocht. Wat mag nu wel en niet? Viroloog Steven wikt vijf scenario's. 'Ik krijg mails van mensen die zeggen dat dit tot enorme familieruzies leidt.'

Lees verder

Belgen hielden miljarden over door crisis

De Belgen hebben door de coronacrisis zo'n 22 miljard euro extra apart kunnen zetten.

Lees verder

Brandweer moet vluchtende feestvierders van dak helpen

De politie werd zondagavond opgeroepen naar de Ter Heydelaan in Deurne na een melding van een mogelijk lockdownfeestje. De brandweer moest er uiteindelijk bij worden gehaald om de feestvierders van het dak te halen.

Lees verder

Nederland bereidt harde lockdown voor: bijna alles zou sluiten

Het Nederlandse kabinet zou een harde lockdown voorbereiden waarbij bijna alles de deuren moet sluiten. Dit zouden tot nu toe de zwaarste maatregelen zijn dat Nederland in de coronacrisis heeft gekend.

Lees verder

Van Gucht: '2020 was het jaar van het virus, laat ons hopen dat 2021 jaar van het vaccin wordt'

Tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum kwam ook vaccinveiligheid aan bod. Volgens viroloog Steven van Gucht zijn de vaccins bijzonder snel ontwikkeld, maar hij herhaalt dat ze veilig zijn. De studies en de veiligheid ervan worden gecontroleerd door onafhankelijke waarnemers. 'Geen enkele Westerse gezondheidsautoriteit heeft op dit gebied ook maar het kleinste risico genomen.'

Lees verder

Vrouw doodgestoken in Hoboken, partner opgepakt

Een vrouw is maandagochtend overleden na een steekpartij in de Lissabonstraat in Hoboken. Een 38-jarige man, de partner van het slachtoffer, is opgepakt.

Lees verder

Clash tussen Barcelona en PSG is dé kraker van de achtste finales in de Champions League

FC Barcelona versus Paris Saint-Germain wordt de topaffiche in de achtste finales van de Champions League. Dat werd maandag bepaald tijdens de loting in het Zwitserse Nyon.

Lees verder

Clasico tussen FC Barcelona en PSG kleurt achtste finales Champions League

FC Barcelona versus Paris Saint-Germain wordt de topaffiche in de achtste finales van de Champions League. Dat werd maandag bepaald tijdens de loting in het Zwitserse Nyon.

Lees verder

Hond gered uit dikke laag zeeschuim na extreem weer in Australië

De populaire badplaats Byron Bay aan de oostkust van Australië wordt geteisterd door hevige rukwinden en zware regenval. Door de felle wind ontstaat een dik pak zeeschuim dat gevaarlijk kan zijn. Een vrouw raakte er haar hond in kwijt, maar de twee konden snel herenigd worden.

Lees verder

Organisatoren plannen BK wielrennen mét publiek in Waregem: "Hopelijk niet volgens de nieuwe normaal"

De organisatoren hopen het BK wielrennen van komend jaar in Waregem, dat een samenwerking is tussen eersteklasser Zulte Waregem en wielerwedstrijd Dwars door Vlaanderen, op zondag 20 juni met publiek te houden, zo werd maandagmiddag bekendgemaakt tijdens de parcoursvoorstelling in de HippoLoggia in Waregem.

Lees verder

Grootschalig proefproject met sneltesten gaat woensdag van start: wie wordt getest en hoe betrouwbaar is het?

Vanaf woensdag gaan veertien huisartsenpraktijken en zes test- en triagecentra aan de slag met een proefproject rond sneltesten. Patiënten met coronasymptomen, die nog geen vijf dagen ziek zijn, komen dan onmiddellijk te weten of ze besmet zijn. Het doel is om begin januari op grote schaal te starten met de sneltesten. Maar hoe betrouwbaar is zo'n sneltest? Is die ook te koop bij de apotheek?

Lees verder

Club Brugge treft Dinamo Kiev, Antwerp ontmoet Rangers

Club Brugge en Antwerp kennen hun tegenstanders in de zestiende finales van de Europa League. Club Brugge moet het opnemen tegen het Oekraïense Dinamo Kiev, Antwerp treft het Schotse Rangers. Dat werd maandag bepaald tijdens de loting in het Zwitserse Nyon.

Lees verder

Haalbare kaarten voor Club Brugge én Antwerp in de Europa League: Dinamo Kiev en Rangers

Club Brugge en Antwerp kennen hun tegenstanders in de zestiende finales van de Europa League. Club Brugge moet het opnemen tegen het Oekraïense Dinamo Kiev, Antwerp treft het Schotse Rangers. Dat werd maandag bepaald tijdens de loting in het Zwitserse Nyon.

Lees verder

Grote storing bij Google: Gmail, Google Maps, YouTube en Google Drive werken niet of amper

Er is een storing aan de gang bij internetgigant Google. Onder meer Google Maps en Google Drive werken niet of amper. Ook YouTube, dat onderdeel is van Google, is momenteel niet beschikbaar Over de oorzaak van het probleem is niets bekend.

Lees verder

Mikaela Shiffrin eert overleden vader met fantastische reuzenslalom: "Masterclass van gecontroleerde agressie"

De Amerikaanse Mikaela Shiffrin heeft maandag tijdens de wereldbekermanche alpijnse ski in het Franse Courchevel de reuzenslalom op haar naam geschreven.

Lees verder

Van Gucht: 'Nederlanders, kom niet naar België om te winkelen'

Viroloog Steven Van Gucht roept Nederlanders op niet naar België af te zakken wanneer de niet-essentiële winkels in Nederland sluiten wegens de verstrengde lockdown. 'Verplaats u daar niet voor', zegt hij maandag aan het Nederlandse persbureau ANP. 'Het zijn de mensen die het coronavirus verspreiden. Ga naar uw lokale winkel, bestel online.'

Lees verder

Kaart toont evolutie van de coronacijfers van oktober tot nu in ons land

Het gaat niet goed met de besmettingscijfers. Er zijn ook opvallende regionale verschillen: in Vlaanderen is er een stijging met 3 procent in vergelijking met de week voordien, in Brussel en Wallonië een daling. In bovenstaande video ziet u de evolutie van de coronacijfers van oktober tot nu, in kaart gebracht door UGent-onderzoeker Bart Mesuere.

Lees verder

Ook na de kerstvakantie deeltijds afstandsonderwijs in secundair

In tegenstelling tot buurlanden Nederland en Duitsland, blijven de lagere en secundaire scholen na de kerstvakantie open. 'Ik wil geen verlenging van de kerstvakantie', aldus minister Weyts. Er is wel geen sprake van versoepelingen. Afstandsonderwijs blijft dus voorlopig de norm in de tweede en derde graad secundair.

Lees verder

Lukaku versus Van Aert en Evenepoel, Kopecky versus twee Belgian Cats: shortlist Sportman- en vrouw van het Jaar bekend

Sportspress heeft maandag de shortlists met drie namen vrijgegeven die kans maken op de titel van Sportman, Sportvrouw, Belofte, Ploeg, Coach en Paralympiër van het Jaar. De Belgische Beroepsbond van Sportjournalisten maakt op vrijdag 18 december de winnaars bekend.

Lees verder

Amateurtrainers betalen volgend jaar 10 procent belasting op hun vergoeding

Een fiscale noodoplossing om de duizenden verenigingswerkers in de sport tegemoet te komen, wordt door de sportclubs verworpen als 'onbetaalbaar' en werd door PS en groenen met lange tanden goedgekeurd.

Lees verder

President Iran grijpt terug naar nucleaire deal met VS

Ondanks verzet van hardliners in het land wil Iran teruggaan naar de nucleaire deal van 2015. 'Trump en enkelen die wrok koesteren in Iran willen het akkoord gewoon uitwissen (...) maar we hebben dat niet toegestaan en zullen het in de toekomst ook niet doen', verklaarde president Hassan Rohani maandag op een persconferentie.

Lees verder

België grijpt naast organisatie EK Hockey 2023

De Europese Hockeyfederatie (EHF) heeft maandag aangekondigd dat Duitsland het EK hockey van 2023 mag organiseren. De Duitsers, met speelstad Mönchengladbach, kregen de voorkeur boven België, dat in 2019 het EK in Antwerpen organiseerde.

Lees verder

Kans op witte kerst is zeer klein

Wie droomt van een witte kerst moet hier al jarenlang geduld uitoefenen. De laatste keer dat er met Kerstmis een sneeuwtapijt lag, dateert al van 2010. Dit jaar lijkt de kans weer klein dat we een witte kerst zullen hebben.

Lees verder

Gelin (Antwerp) en Voet (KV Mechelen) riskeren enkel voorwaardelijke schorsing

Antwerp hoeft Jérémy Gelin de komende dagen niet te missen. Het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft de verdediger van de Great Old maandag een speeldag schorsing met uitstel en een voorwaardelijke boete van 500 euro voorgesteld als minnelijke schikking voor zijn rode kaart tegen Club Brugge. KV Mechelen-verdediger Siemen Voet kreeg hetzelfde strafvoorstel.

Lees verder

Eden Hazard is nog niet fit voor duel met Athletic

Eden Hazard ontbreekt in de twintigkoppige selectie van Real Madrid voor het competitieduel van dinsdagavond tegen Athletic Club. Hij herstelt nog van een spierblessure.

Lees verder

Hotel met achttien verdiepingen stort in als een kaartenhuis

In de Amerikaanse stad Arlington in Virginia is een verouderd hotel met de grond gelijk gemaakt. Het gebouw stortte heel netjes als een kaartenhuis in. Bekijk beelden van de implosie in bovenstaande video.

Lees verder

Kinderen kiezen 'Ewa drerrie' als woord van het jaar

'Ewa drerrie' is het Kinderwoord van het Jaar 2020 geworden. Vlaamse kinderen verkozen het via Ketnet tot hun favoriete woord van het voorbije jaar. Het Tienerwoord van het Jaar is 'simp'.

Lees verder

Pornhub pakt illegale video's aan nadat Visa en Mastercard samenwerking stopten

Creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard stopten met het verwerken van betalingen aan Pornhub. De bedrijven kwamen er na een onderzoek van The New York Times achter dat er illegale beelden op de pornosite te vinden zijn. Maandag zegt Pornhub in een verklaring dat ze strenger zullen zijn wat betreft wraakporno, kindermisbruik en andere niet-consensuele beelden.

Lees verder

Antwerp en Club Brugge dienen een klacht in na racisme tegen speler Faris Haroun

In navolging van de racistische uitingen tegen Antwerp-aanvoerder Faris Haroun op Twitter zondag dienen Club Brugge en Antwerp een klacht in tegen onbekenden.

Lees verder

Vulkaan Etna spuwt lava en bedekt Sicilië met laagje as

De vulkaan Etna op het Italiaanse eiland Sicilië heeft in de nacht van zondag op maandag lava gespuwd. Nabijgelegen steden werden bedekt door een laagje as. Bekijk in bovenstaande video beelden van de uitbarsting.

Lees verder

Dader van steekpartij in Londense moskee krijgt zeven jaar cel

Een 30-jarige dakloze man is maandag veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar en drie maanden voor een steekpartij in een moskee in Londen. De aanval vond in februari plaats.

Lees verder

Sassoli opent eenzaam en alleen zitting Straatsburg om Fransen gerust te stellen

Het Europees Parlement blijft al sinds maart weg uit Straatsburg, tot ongenoegen van de Fransen. David Sassoli, de voorzitter van het Europees Parlement, opende daarom nog eens een zitting in Straatsburg.

Lees verder

Is dit het beste voetbalteam aller tijden? France Football onthult Ballon d'Or Dream Team

Voetbalmagazine France Football heeft maandag het Ballon d'Or Dream Team bekendgemaakt. Honderdveertig voetbaljournalisten stelden de ideale elf samen in een 3-4-3 opstelling.

Lees verder

Giro-ritwinnaar Diego Ulissi aan de kant met hartproblemen: "Ik ben boos en bezorgd"

Diego Ulissi staat door problemen aan het hart een tijd aan de kant. De 31-jarige Italiaan kampt met myocarditis, een ontsteking aan de hartspier. Zijn ploeg UAE Team Emirates bevestigt het nieuws maandag. De renner zal enkele maanden absolute rust in acht moeten nemen.

Lees verder

'Russische geheime dienst zat achter vergiftiging Navalni'

De Russische geheime dienst FSB zat achter de vergiftiging van oppositie­leider Aleksei Navalni. Dat zegt het onderzoekscollectief Bellingcat, dat bovendien claimt dat het de identiteit van de ­leden van het FSB-team heeft achterhaald. Navalni werd op 20 augustus vergiftigd met ­novitsjok tijdens een verblijf in Siberië.

Lees verder

Pro League nog niet eens over beloftenploegen in 1B en de amateurreeksen

De 25 clubs van de Pro League zijn het vandaag nog niet eens geraakt over de integratie van de beloftenploegen in 1B en de amateurreeksen. De knoop wordt pas doorgehakt in januari. Ook over de verlenging van het huidige format met één seizoen wordt pas op 18 januari gestemd.

Lees verder

Vlaamse regering sleutelt aan cultuurprijzen Ultimas

De Vlaamse regering sleutelt aan de Ultimas, de cultuurprijzen van de Vlaamse Gemeenschap. Zo komen er drie nieuwe prijzen, worden een aantal andere prijzen samengevoegd en er verdwijnt ook een categorie.

Lees verder

Europees Parlement onderzoekt opheffing onschendbaarheid Filip De Man

De commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement onderzoekt een vraag om de onschendbaarheid van Filip De Man (Vlaams Belang) op te heffen. Hij moet voor de politierechtbank te verschijnen voor een verkeersongeval waarbij hij betrokken was

Lees verder

Macron wil referendum om klimaatbescherming in grondwet op te nemen

De Franse president Emmanuel Macron geeft opdracht om een referendum uit te schrijven over milieubescherming en klimaatverandering. Bedoeling is om deze onderwerpen op te nemen in de grondwet.

Lees verder

Postuum | James Flynn, de man die zag dat het IQ stijgt

Scores op IQ-tests worden steeds hoger, ontdekte James Flynn (1934-2020). Maar dat betekende volgens hem niet dat we slimmer worden.

Lees verder

Verdachte opgepakt voor vluchtmisdrijf en carjacking in Rijkevorsel

De lokale politie van de zone Noorderkempen heeft een 29-jarige man uit Antwerpen opgepakt als verdachte in het onderzoek naar de twee zware ongevallen met vluchtmisdrijf én een carjacking in Rijkevorsel zaterdagavond. Dat meldt het Antwerpse parket.

Lees verder

AS Roma-middenvelder Bryan Cristante krijgt schorsing voor godslastering op het veld

Bryan Cristante, middenvelder van AS Roma, is maandag voor een wedstrijd geschorst wegens blasfemie (godslastering). Dat maakte de Italiaanse liga bekend.

Lees verder

'Resten van Lumumba krijgen laatste rustplaats in Congo'

De stoffelijke resten van de vermoorde Congolese premier Patrice Lumumba zullen volgend jaar vanuit België gerepatrieerd worden naar Congo. Dat heeft president Felix Tshisekedi volgens lokale media bekendgemaakt.

Lees verder

Walter Grootaers neemt afscheid van politiek

In Lier heeft zanger en presentator Walter Grootaers (65) maandagavond tijdens de (digitale) gemeenteraadszitting afscheid genomen van de lokale politiek. Grootaers stopt als schepen en raadslid voor Open VLD, na een carrière van 26 jaar.

Lees verder

De droom van de zelfrijdende wagens valt stil

Een aantal jaar geleden droomden autoconstructeurs van een ongevalvrije toekomst. Zelfrijdende auto's zouden alle problemen van de baan helpen. Maar die droom lijkt nu wat verderaf.

Lees verder

Kiescollege bevestigt overwinning Joe Biden als nieuwe president van de Verenigde Staten

Joe Biden heeft een belangrijke klip gerond in de procedure naar het Amerikaans presidentschap. Een meerderheid van de kiesmannen heeft zijn overwinning in de verkiezing bevestigd. Hij is nu officieel president. 'De democratie heeft gezegevierd', zegt Biden. Donald Trump geeft nog niet op.

Lees verder

'Knuffelcontact' is woord van het jaar

Het woord 'knuffelcontact' is in Vlaanderen verkozen tot woord van het jaar 2020. Het kreeg de afgelopen twee weken iets meer dan de helft (53,3 procent) van de 25.000 stemmen achter zich in de verkiezing die door Van Dale georganiseerd werd. De tweede plaats is voor 'covidioot' (8,7 procent), 'hoestschaamte' (7,3 procent) eindigde op de derde plaats.

Lees verder

Ben Weyts zorgt voor eigen laptop voor elke leerling in vijfde leerjaar

Elke leerling in het vijfde leerjaar krijgt in de toekomst een eigen laptop of gelijkwaardig ICT-toestel om schoolwerk mee te doen. Ook voor de leerkrachten komen er extra ICT-materiaal en aangepaste ICT-opleidingen. Dat staat in de visienota 'Digisprong. Van achterstand naar voorsprong' van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Lees verder

Biden haalt uit naar Trump: 'Zelfs machtsmisbruik kan vlam van democratie niet doven'

Joe Biden heeft een speech gegeven nadat het kiescollege zijn overwinning officieel heeft bevestigd. De president-elect bekritiseerde de pogingen van Donald Trump en diens aanhangers om het resultaat te delegitimeren, maar zei dat de democratie heeft gewonnen.

Lees verder

Amerikaanse minister van Justitie William Barr stapt op

De Amerikaanse minister van Justitie William 'Bill' Barr heeft zijn ontslag ingediend. Dat heeft president Donald Trump bekendgemaakt. Barr was een trouwe aanhanger van Trump.

Lees verder

Boko Haram eist ontvoering van honderden scholieren in Nigeria op

Abubakar Shekau, leider van de militante islamitische groepering Boko Haram, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist van de ontvoering van honderden middelbare scholieren in het noordoosten van Nigeria. Dat deed hij in een spraakbericht dat dinsdagochtend is gepubliceerd.

Lees verder

Stijging van gemiddeld aantal besmettingen versnelt

De stijging van het gemiddelde aantal besmettingen met het coronavirus versnelde de afgelopen dagen.

Lees verder

Ciro Immobile en Federica Brignone zijn Italiaanse sporters van 2020

Voetballer Ciro Immobile en skiester Federica Brignone zijn maandagavond door La Gazzetta dello Sport uitgeroepen tot Sportman en Sportvrouw van het Jaar in Italië.

Lees verder