Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 22 december 2020

“Buitenlanders begrijpen woord ‘file’ niet”: in de cabine van trucker Christophe (50) op zoek naar de oorzaak...

HLN
"Buitenlanders begrijpen woord 'file' niet": in de cabine van trucker Christophe (50) op zoek naar de oorzaak van de vele ongevallen op de E17
Stond u dit jaar in de file op de E17? Veel kans dat de werken aan het viaduct in Gentbrugge er voor iets tussenzaten. Sinds het begin van de werken in april gebeurden al ruim 180 ongevallen. Een onverklaarbaar hoog cijfer. Of juist wel te verklaren? Onze reporter reed mee met een vrachtwagenchauffeur om de pijnpunten aan de wegenwerken vast te stellen. Lees meer over de strafste Oost-Vlaamse verhalen van 2020 in dit dossier.
Lees verder

Nieuw fotoboek werpt ander licht op de kusttram: "Deze tramlijn is uniek in de wereld, een typisch Belgisch symbool"
Over de geschiedenis van de kusttram is al veel inkt gevloeid. Maar fotoboeken? Die zijn eerder zeldzaam. Fotograaf Didier Lemaire (52) heeft nu een piekfijn boek klaar met daarin honderd foto's van misschien wel de beroemdste tramlijn ter wereld. "Wat onze kusttram zo uniek maakt? Ach, dit is de langste én mooiste tramroute van de hele planeet. Uniek in zijn soort."
Lees verder

IN KAART. Stijging besmettingen in Antwerpen vertraagt fors: van bijna 30 naar 18 procent. Bekijk hier de situatie in uw regio
Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen stijgt al een tijdje opnieuw, en dan vooral in Vlaanderen, waar er weliswaar nog altijd meer wordt getest. De versnelling van die stijging is de laatste twee dagen lichtjes afgeremd, vandaag vooral in Antwerpen. Deze grafieken en kaarten tonen hoe de situatie in uw provincie en gemeente evolueert.
Lees verder

Kitir maakt 4 miljoen euro vrij om vaccins toegankelijk te maken in ontwikkelingslanden
Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (sp.a) maakt 4 miljoen euro vrij om COVID-19-vaccins via COVAX ook toegankelijk te maken in ontwikkelingslanden. Geen enkel land ter wereld zal veilig zijn voor COVID-19, zo lang niet alle landen veilig zijn, zegt Kitir in een persbericht.
Lees verder

Politici bijzonder misnoegd nadat drie Cercle-spelers betrapt werden op verjaardagsfeestje: "Dit moet stoppen"
Drie spelers van Cercle Brugge zijn afgelopen weekend betrapt tijdens een verjaardagsfeestje in een apartement met 22 aanwezigen. Het zou gaan om organisator Franck Kanouté (22), Anthony Musaba (20) en Jean Marcelin (20). Cercle reageerde intussen ontstemd en ook vanuit de politiek wordt er scherp uitgehaald naar de zondaars.
Lees verder

Belg (30) met koffer vol hasj betrapt in luchthaven Rotterdam
Op de luchthaven van Rotterdam is een Belg (30), die net aankwam met een vlucht vanuit Marokko, aangehouden voor drugssmokkel. In zijn bagage bleek 25 kilo hasj te zitten.
Lees verder

Eenzame kerst voor Sean Dhont: Allison blijft (voorlopig) in Californië
"Het wordt een zonnige kerst voor mij, heb zonet m'n verblijf in Californië verlengd", post Allison Scott (30) vrolijk op haar sociale media. Sean Dhondt (36) zal kerst dus zonder zijn echtgenote moeten vieren. Al kan hij er met het VTM-programma 'Kerst Met Ballen' op 30 december de sfeer wel nog in houden.
Lees verder

Doek valt over Mega World (vroegere Blokker): "650 werknemers krijgen ontslag als kerstcadeau"
Winkelketen Mega World (de vroegere Blokker) wordt failliet verklaard. Dat schrijven werknemers van Mega World Turnhout op hun Facebookpagina. Het bedrijf kende al langer financiële moeilijkheden. Zo'n 650 werknemers verliezen hun job.
Lees verder

Veiligheidsdiensten volgen steeds meer gevaarlijke rechts-extremisten in ons land: "De circulatie van (legale) vuurwapens is een trend die zorgen baart"
De Belgische veiligheidsdiensten moeten steeds meer gevaarlijke rechts-extremisten opvolgen. Volgens minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) is er een tendens in de rechts-extremistische scene om zich te bewapenen, schrijft De Tijd.
Lees verder

Dan toch geen nationaal verbod op vuurwerkverkoop: handelaars begrijpen het allemaal niet meer
De federale overheid kondigde eind november een nationaal vuurwerkverbod uit dat ook de verkoop aan banden zou leggen, maar dat komt er – enigszins verrassend – uiteindelijk niet. Mogelijk kan dat op niveau van de provincie nog opgelegd worden, maar dan begint de tijd toch wel te dringen. "En net omdat de overheid er zolang over doet om een verbod op te leggen, kunnen we ons personeel ook niet op economische werkloosheid zetten", klinkt het.
Lees verder

Football Talk. Levert Maehle Genk 15 miljoen euro op? - Anderlecht geeft kinderen ziekenhuispersoneel gratis stage - Diaby (ex-Club) wil terug naar België
Alleen de handtekeningen ontbraken gisterenavond nog. Op enkele details na is de deal tussen Racing Genk en Atalanta over Joakim Maehle afgerond. De 23-jarige Deense international ondertekent bij de Serie A-club een contract voor 4,5 seizoenen, tot de zomer van 2025 dus. Atalanta betaalt 11 miljoen euro, een bedrag dat via bonussen zo goed als zeker zal oplopen tot 15 miljoen. Maehle zal dus zaterdag tegen Waasland-Beveren zijn laatste wedstrijd in het shirt van Genk spelen. (KDZ)
Lees verder

Courteney Cox eindelijk herenigd met geliefde Johnny McDaid
Courteney Cox (56) is weer herenigd met haar geliefde, muzikant Johnny McDaid (44). De 'Friends'-actrice en haar vriend waren maar liefst negen maanden gescheiden door de corona-pandemie. Dat schrijft People.
Lees verder

Vlaamse regering breidt transitiepremie voor startende ondernemers tijdelijk uit
Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) laat de transitiepremie voor ondernemerschap tijdelijk uitbreiden. Nu hebben enkel werkzoekenden ouder dan 45 jaar die een zogenaamd prestartersproject hebben doorlopen recht op de premie, maar de Vlaamse regering breidt die nu uit naar werkzoekende jongeren (-30 jaar) en werkzoekenden uit kansengroepen. "Kiezen voor het ondernemerschap willen we bij iedereen stimuleren", zegt Crevits.
Lees verder

Move over millennial pink, felroze is de kleur die in 2021 onze kleerkasten zal domineren. Moderedacteur legt uit hoe dat komt
De modegoden hebben beslist: de kleur die volgend jaar overal zal zijn is hot pink, of felroze, een tint die we niet meer gezien hebben sinds de laatste keer dat we de film 'Mean Girls' keken. Moderedacteur David Devriendt legt uit waar deze comeback vandaan komt. "Roze staat voor optimisme, onschuld, vrolijkheid, allemaal dingen die je tijdens crisissen tekortkomt." Wees iedereen voor, en voeg met deze shopping een vleugje (trend)kleur toe aan je garderobe.
Lees verder

Esthée (10) vatte ingewikkelde Veiligheidsraad op één A4'tje samen: "Leuk dat de mensen mijn 'Nieuws Flech' zo duidelijk vonden"
Een van de Vlaams-Brabantse figuren uit 2020 die een glimlach op ons gezicht toverden, is de pientere Esthée Schoeters uit Diest. Een toen negenjarige, gewone scholiere in het vierde leerjaar. Tot ze er in april in slaagde om de warrige powerpoint van de Nationale Veiligheidsraad met de nieuwe coronamaatregelen op amper één A4'tje duidelijk samen te vatten. Esthée kreeg vanuit het hele land felicitaties voor haar 'Nieuws Flech'. Of ze binnenkort een samenvatting maakt van de bijsluiter van de nieuwe vaccins, laat ze nog in het midden. "Al ben ik wel wat bang voor het prikje", geeft ze toe.
Lees verder

Australiër die indringer doodde met samoeraizwaard schuldig aan doodslag
Een Australiër die een indringer doodde met een samoeraizwaard, hangt een maximale straf van 25 jaar boven het hoofd. Een jury in Sydney sprak hem vrij van moord, maar oordeelde dat hij zich wel schuldig maakte aan doodslag.
Lees verder

Van Ranst over coronavariant die ook in ons land opdook: "Die kwam niet van het Verenigd Koninkrijk, maar is via Nederland bij ons geraakt"
De chaos in het Verenigd Koninkrijk neemt toe nadat steeds meer Europese landen hun grenzen sluiten voor de Britten. Dat is te wijten aan de coronavariant die er is opgedoken, een variant die meer besmettelijk zou kunnen zijn. Viroloog Marc Van Ranst sust de gemoederen bij HLN LIVE en stelt dat er regelmatig varianten of mutanten van het virus worden gevonden. Trouwens, "de mutant die we vonden in België kwam niet van het Verenigd Koninkrijk maar van Nederland".
Lees verder

Tv's draaien overuren tijdens coronapandemie: gemiddeld 7 uur per dag aan tijdens lockdown
Door de coronapandemie draaien televisies overuren. Tijdens de lockdownperiodes stond de buis gemiddeld zeven uur per dag aan, blijkt uit een analyse van telecomoperator Telenet bij zijn 1,8 miljoen televisieklanten.
Lees verder

Djokovic trekt zich terug uit verkiezingen spelersraad ATP
Tennisser Novak Djokovic heeft zich teruggetrokken uit de komende verkiezingen voor de spelersraad van de Association of Tennis Professionals (ATP). Het nummer 1 van de wereld verwijst naar een nieuwe regel van de ATP, waardoor het meedingen naar een plaats in de spelersraad zou neerkomen op "belangenvermenging" aangezien de Serviër een van de oprichters is van een nieuwe spelersvakbond, de Professional Tennis Players Association (PTPA).
Lees verder

Vriend Delphine Lecompte vertelt over hun relatie: "Ze is misschien tenger, maar je moet eens weten hoeveel kracht ze heeft"
Wie dichteres Delphine Lecompte (42) aan het werk heeft gezien in 'De Slimste Mens' of haar columns heeft gelezen, heeft de naam al wel eens horen vallen: Frank de voormalige vrachtwagenchauffeur, aka Frank Van de Casteele (62). In HUMO vertelt hij voor het eerst over hun liefdevolle, maar bij momenten stormachtige relatie.
Lees verder