Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 27 november 2020

Tientallen jongeren en activisten voeren actie in Anderlecht voor Adil: tussen 80 en 90 aanhoudingen

HLN
Tientallen jongeren en activisten voeren actie in Anderlecht voor Adil: tussen 80 en 90 aanhoudingen
Het blijft onrustig in Anderlecht. Tientallen jongeren en activisten hebben vrijdagnamiddag actie gevoerd in de straten van Anderlecht voor Adil (19), de jongeman die in april stierf na een aanrijding met een anoniem politievoertuig. De agenten die bij die dodelijke achtervolging betrokken waren, worden niet vervolgd. Adil was op de vlucht voor een coronacontrole.
Lees verder

220 werknemers ICT-bedrijf Getronics Belux op straat: "Ontslagvergoeding pak lager door faillissement"
Waar de vakbonden al enkele maanden voor gewaarschuwd hadden, is nu ook werkelijkheid geworden: ICT-bedrijf Getronics Belux uit Diegem heeft 220 werknemers ontslagen. 110 anderen werden een paar weken geleden nog 'gered' nadat ze konden overstappen naar Cegeka en Connectis. De vakbonden vechten die overname nu echter aan wegens wanpraktijken.
Lees verder

Kneep expediteur oogje dicht bij internationale trafiek van 3,2 ton cocaïne?: wereldwijd 45 arrestaties uitgevoerd in "grootste anti-drugsoperatie ooit"
Vier verdachten die maandag werden opgepakt in een dossier rond de internationale smokkel van 3,2 ton cocaïne, zijn vrijdagmorgen voor de Brugse raadkamer verschenen. Naast de Antwerpse vastgoedman Ben D. (44) en horecabaas Blorim R. (46) zit ook een expediteur uit de haven achter de tralies. Dirk D. ontkent ook maar iets met de smokkel te maken te hebben. Intussen werd duidelijk dat onder leiding van Europol afgelopen week wereldwijd 45 arrestaties werden verricht in wat "de grootste anti-drugsoperatie ooit" wordt genoemd.
Lees verder

Urne met as van hond gestolen uit auto, baasjes Yves (77) en Lucie (80) kapot van verdriet: "We willen ons vriendje terug"
Yves Demaecker (77) en Lucie Nicolini (80) uit Linkebeek zijn de wanhoop nabij nadat de urne met daarin de as van hun geliefde viervoeter Fée (14) werd gestolen. Dat gebeurde in Ganshoren uit de auto van hun dierenarts. Yves is geen onbekende in de regio, al zeker niet omdat hij met de Civiele Bescherming tot in Turkije bij een aardbeving vermiste personen ging opsporen. "Ik wil mijn vriendje terug", snikt hij. "Nadat mijn andere hondje overleed belandde ik al in het ziekenhuis met een depressie."
Lees verder

Artem (32) en Thomas (31) zijn uit elkaar, maar er hangt nog altijd spanning in de lucht: "Ik weet liever niks over zijn nieuwe liefdesleven"
De jonge Artem en Thomas zitten allebei in de modewereld en leren elkaar kennen in Shanghai. Hun intense romance overstijgt landsgrenzen, taalbarrières en tijdzones, maar van hun gezamenlijke toekomstplannen komt nooit iets in huis. De afstand begint te zwaar te wegen en het koppel maakt er een eind aan. En toch: wanneer ze nu afspreken, hangt nog altijd spanning in de lucht. "We horen elkaar ook weer elke dag. Als we morgen allebei op dezelfde plek belanden, flakkert het vuur misschien weer op?" Alle andere artikels uit het dossier 'Ex-files' lees je hier.
Lees verder

Zo daag je tijdens een wandeling je lichaam meer uit: 6 simpele tips van sportexperts
Wandelen doen we met z'n allen nu meer dan ooit. Maar sporten doen sommigen van ons een pak minder. Fitness dicht, te koud om te joggen, luier geworden door al dat thuiszitten: excuses genoeg. Gelukkig kan je een wandeling makkelijk pimpen tot een stevigere work-out. Met deze tips en tricks van personal trainer Gudrun Hespel en sportfysioloog Johan Roeykens voelt je wandeluitje nog altijd als een wandeling, maar zet je je lijf en spieren meer aan het werk.
Lees verder

NMBS lanceert volgend jaar digitale rittenkaarten en die zullen goedkoper zijn dan papieren versie
De NMBS lanceert begin volgend jaar een digitaal alternatief voor de papieren tienrittenkaarten Standard Multi, Youth Multi en Local Multi. Dat zegt de spoorwegmaatschappij aan persagentschap Belga. De papieren versies die met balpen ingevuld moeten worden, blijven bestaan, maar zullen iets duurder zijn dan de digitale rittenkaarten.
Lees verder

Wit-Russische president Loekasjenko zegt op te stappen zodra nieuwe grondwet van kracht wordt
De omstreden Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko zal naar eigen zeggen geen president meer zijn eens de nieuwe grondwet in Wit-Rusland van kracht wordt. Dat heeft hij volgens het officiële Wit-Russische nieuwsagentschap Belta gezegd tijdens een bezoek aan een ziekenhuis in Minsk.
Lees verder

Loodwaarden in bloed bij kinderen rond Umicore gedaald: "Bufferzone heeft geen enkele zin"
Goed nieuws voor de inwoners van de Moretusburg in Hoboken. De loodwaarden van de kinderen die vlak naast de Umicore-fabriek wonen, zijn gedaald. PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders, die ook huisarts is in Hoboken, meldt dat nadat ze de resultaten van het bloedonderzoek vandaag in de bus kreeg. Daarmee is de Umicore-kous echter verre van af. "Een bufferzone heeft geen zin en we blijven ze bestrijden." Gisteren kregen de sociale huurders in de buurt al te horen dat ze verplicht moeten verhuizen.
Lees verder

VB'er ontketent rel in Nederland na uitspraken van Nederlandse politica over kinderboek Jip en Janneke
In een vergadering van de provincie Utrecht had de Nederlandse PvdA-politca Julie d'Hondt gezegd dat de oude rolverdeling tussen man en vrouw bevestigd wordt in de Jip en Janneke-boeken van Annie M.G. Schmidt. Ze vroeg zich af of deze boeken op termijn niet uit de bibliotheken zullen verdwijnen, net zoals de boeken van Zwarte Piet. De fractievoorzitter van Vlaams Belang in de gemeente Balen-Olmen, Bert Deckers, verspreidde daarop het bewuste videofragment uit die vergadering - waarna een rel was geboren bij onze noorderburen. Julie d'Hondt kreeg bedreigingen en scheldpartijen over zich heen. Dat blijkt uit onderzoek van omroep RTV Utrecht.
Lees verder

Brein achter vermeende pogingen van Iran om atoombom te maken komt om bij aanslag
Een prominente Iraanse atoomwetenschapper is slachtoffer geworden van een aanslag. Het gaat om Mohsen Fakhrizadeh die wordt gezien als het brein achter de vermeende pogingen van Teheran om een atoombom te maken.
Lees verder

Commotie over vaccin AstraZeneca dat België reserveerde: moeten we ons zorgen maken?
Na eerdere hoera-berichten van AstraZeneca over de doeltreffendheid van zijn vaccin, kondigt de farmareus plots toch extra onderzoek aan. Wat is er aan de hand? En moeten we ons zorgen maken over de prik, waarvan ons land 7,5 miljoen dosissen gereserveerd heeft? Vaccinoloog Geert Leroux-Roels (UGent) legt uit.
Lees verder

Actie voor Adil ontaardt: wagen in brand gestoken in Anderlecht
In Anderlecht heerst er al de hele namiddag een koortsachtige sfeer. Tientallen jongeren voerden er rond 14u actie voor Adil, de jongeman die in april op de vlucht sloeg voor een coronacontrole en slachtoffer werd van een aanrijding met een anonieme politiewagen.
Lees verder

Holzhauser wil na contractverlenging zijn straffe stats bij Beerschot verder opkrikken: "Ik heb altijd in mezelf geloofd dat ik dit kan"
Met Raphael Holzhauser heeft Beerschot een nieuw boegbeeld: daags na zijn contractverlenging tot 2023 zette de club hem voor de media. "Ook al hebben we maanden onderhandeld, Beerschot was altijd nummer één voor mij. Zoals we nu spelen: I like it."
Lees verder

Vier verdachten naar assisen verwezen voor terroristische moord op Franse priester in 2016
Vier mensen zijn in Frankrijk naar een speciaal hof van assisen verwezen voor de moord op priester Hamel in 2016 in zijn kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray, zo is vrijdag van een bron dicht bij het dossier vernomen. Onder de vier is Rachid Kassim, een invloedrijke propagandist van terreurgroep IS (Islamitische Staat) die vermoedelijk in Irak is gedood.
Lees verder

Militairen verdwijnen tegen september 2021 uit straatbeeld
Bij ongewijzigd dreigingsniveau verdwijnen alle militairen tegen uiterlijk 1 september volgend jaar uit het straatbeeld. Dat heeft de ministerraad vrijdag beslist. De politiediensten nemen vanaf begin volgende maand al een aantal bewakingsopdrachten over, waardoor de afbouw van het aantal militairen op straat kan beginnen.
Lees verder

De Decker ziet licht aan einde van blessure- en Covidtunnel, maar moet keepersknoop doorhakken: "Bolat is mentaal heel sterk"
Wim De Decker moet zich met AA Gent helemaal op de competitie focussen, om te beginnen zondag tegen Zulte Waregem. De coach van de Buffalo's ziet licht aan het einde van de blessure- en Covidtunnel, maar hij moet wel een keepersknoop doorhakken.
Lees verder

Belgian Lions hebben geen kind aan Tsjechië in kwalificaties voor het EK 2022
De Belgische nationale mannenbasketbalploeg heeft in de Litouwse hoofdstad Vilnius een overtuigende 62-90-zege geboekt tegen Tsjechië op de derde speeldag in groep C van de kwalificaties voor het EK van 2022. De Belgian Lions blijven zo ongeslagen aan de leiding in de poule en staan dichtbij EK-deelname.
Lees verder

Circusfamilie en hun dieren wegens corona al maanden gestrand op Belgische parking
Circus Zavatelli, een Frans familiecircus dat ook in ons land toert, zit door het coronavirus bijna volledig aan de grond. Sinds maart kwamen er amper inkomsten binnen. De 23 medewerkers zitten zonder werk en het geld om eten te kopen voor de circusdieren is bijna op. Ook twee andere circussen van dezelfde groep zitten in zak en as. Ze kamperen al maanden op een parking in Gembloux in de provincie Namen.
Lees verder

Vertrouweling van Erdogan stapt uit adviesraad van president
Na kritiek op de opsluiting van critici van de regering is een vertrouweling van Recep Tayyip Erdogan als adviseur van de Turkse president teruggetreden. Hij heeft zijn ontslag uit de Hoge Adviescommissie aangeboden en Erdogan heeft het ontslag aanvaard, deelde Bülent Arinc dinsdag op Twitter mee. Erdogans bureau bevestigde de beslissing. Arinc is ook medeoprichter van de conservatief-islamitische regeringspartij AKP.
Lees verder