Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 9 november 2020

Steunpakket loopt vertraging op na vraag om tweede lezing, Vandenbroucke boos: “U snijdt duizenden uitbaters de ade...

HLN
Steunpakket loopt vertraging op na vraag om tweede lezing, Vandenbroucke boos: "U snijdt duizenden uitbaters de adem af"
Een eerste steunpakket voor sectoren die getroffen zijn door de coronacrisis, kon maandag in de Kamercommissie Sociale Zaken geen groen licht krijgen. Björn Anseeuw (N-VA) vroeg immers de tweede lezing uit onvrede met de manier van werken. "U snijdt duizenden ondernemers de adem af", beet minister Frank Vandenbroucke (sp.a) hem toe.
Lees verder

Luister hier naar de gloednieuwe voetbalpodcast 'Top Of The League': "De Bruyne en Hazard laten het soms hangen. Lukaku staat er wél iedere keer"
Bent u gek van voetbal en kan u er maar geen genoeg van krijgen? Luister dan nu naar 'Top Of The League', de gloednieuwe voetbalpodcast op HLN.be. Beluister hieronder de eerste aflevering, met VTM-sportanker Maarten Breckx en onze analisten Marc Degryse en Gilles De Bilde.
Lees verder

Azerbeidzjan schiet "per ongeluk" Russische helikopter neer boven Armenië
Het Russische leger deelt mee dat een van hun Mi-24-helikopters vandaag werd neergehaald boven Armenië, nabij de grens met een regio die deel uitmaakt van Azerbeidzjan. Daarbij zouden twee bemanningsleden om het leven gekomen zijn. Een derde raakte gewond. Azerbeidzjan heeft inmiddels toegegeven dat het per ongeluk het toestel heeft neergehaald en excuseerde zich.
Lees verder

Clubs zien winterstop met één week ingekort door uitstel 1/16de finales beker, datum voor uitgestelde duels
Na overleg met Eleven Sports heeft de kalendermanager nieuwe datums gevonden voor de uitgestelde matchen in onze hoogste klasse. De Raad van Bestuur van de Pro League besloot ook, na eerder overleg met de amateurvleugels, om de 16de finales van de Croky Cup uit te stellen. De wedstrijden zullen plaatsvinden op 9 en 10 januari en niet op de voorziene data van 15 tot 17 december.
Lees verder

Clubs zien winterstop met één week ingekort door uitstel 1/16de finale beker, datum voor uitgestelde duels
Na overleg met Eleven Sports legde de kalendermanager deze namiddag de nieuwe speelmomenten voor speeldagen 17-20 in de Jupiler Pro League vast. De Raad van Bestuur van de Pro League besloot ook, na eerder overleg met de amateurvleugels, om de 16de finales van de Croky Cup uit te stellen. De wedstrijden zullen plaatsvinden op 9 en 10 januari en niet op de voorziene data van 15 tot 17 december.
Lees verder

Iconisch streetwear-merk Supreme heeft een nieuwe eigenaar
Een grote verschuiving in de modewereld: het merk Supreme uit New York is overgenomen door VF Corporation. De Amerikaanse modegroep heeft ook nog andere bekende kledingmerken zoals Vans, Timberland, The North Face en Wrangler onder z'n vleugels.
Lees verder

Is jouw badkamer trendproof? Ontdek nu al de badmode voor 2021
Het jaar is nog lang niet ten einde, maar interieurliefhebbers zijn al volop bezig met de woontrends voor 2021. Daarbij gaat veel aandacht uit naar de badkamer. Het is de ruimte waar we, zeker in periodes van lockdowns, de tijd nemen om tot rust te komen. Badkamers zijn daarom echte sfeerruimtes geworden die zowel mooi als praktisch moeten zijn. We zetten de zes belangrijkste trends op een rijtje.
Lees verder

Football Talk. FC Barcelona is Ansu Fati vier maanden kwijt - Juklerød Noors international - Vanheusden start revalidatie
FC Barcelona-toptalent Ansu Fati is vandaag met succes geopereerd aan de meniscus van zijn linkerknie. Barça houdt er rekening mee dat de 18-jarige Spaanse international (4 caps) vier maanden buiten strijd is.
Lees verder

Somers kiest Join.Vlaanderen als opvolger van Minderhedenforum
Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) gaat in zee met Join.Vlaanderen als nieuwe participatieorganisatie. Dat heeft hij maandag aangekondigd in een persbericht. De netwerkorganisatie vervangt het Minderhedenforum.
Lees verder

"Al honderden doden bij gewapend conflict in Ethiopië"
Bij een steeds verder escalerend conflict in de Ethiopische regio Tigray zijn al honderden mensen om het leven gekomen, zeggen bronnen binnen het leger en de veiligheidsdiensten. De premier van Ethiopië probeert de rest van de wereld gerust te stellen: het land staat niet op de rand van een burgeroorlog, klinkt het.
Lees verder

Mama start crowdfunding om transplantatie van zieke Ricardo te kunnen betalen: "Door corona kunnen we geen benefiet organiseren"
Wendy Simons uit Turnhout is een crowdfunding gestart om de medische behandeling van haar zieke zoon te kunnen betalen. Enkele weken geleden werd acute leukemie vastgesteld bij Ricardo. Hij staat op de wachtlijst voor een beenmergtranspantatie. "Door de coronacrisis kunnen we geen benefiet organiseren om geld in te zamelen", getuigt Wendy.
Lees verder

McDonald's werkt aan eigen vegetarische burger en keldert koers van Beyond Meat
McDonald's gaat volgend jaar in een aantal markten de plantaardige burger "McPlant" uittesten, zo kondigde het fastfoodconcern vandaag aan. De McPlant is volgens internationaal voorzitter Ian Borden gecreëerd "door McDonald's en voor McDonald's." Bij deze nieuwe productlijn zou het niet alleen de bedoeling zijn om een plantaardig alternatief te bieden voor rundvlees, maar ook voor de kipburger en voor ontbijtformules.
Lees verder

Dierenbeul aan het werk in Olen? Ellen vindt twee konijnen dood in haar tuin terug, naast sjaal met doodskoppen: "We denken aan een combinatie van mens en dier"
Ellen Swennen uit Olen-centrum deed in haar tuin maandagochtend een gruwelijke ontdekking. Net buiten hun beschadigd konijnenhok trof ze de twee konijnen van het gezin dood aan, maar het is nog onduidelijk door wie of hoe ze om het leven zijn gekomen. Het gezin vermoedt dat een mens met zijn of haar hond erachter zit. "Naast hen lag er een sjaal met doodskoppen. Als dat er niet had gelegen, hadden we gedacht aan een dier. Maar nu is het een heel raar verhaal."
Lees verder

Op zijn 39ste speelt Zlatan nog altijd brutaal de baas in zijn jungle: "Het is moeilijk om tegen hem te spelen, maar ook moeilijk met"
'Fame'. Honger in het Italiaans. Het vierletterwoord vergezelde onlangs een foto van een leeuw met bebloede muil op zijn Twitteraccount. De symboliek stond op punt. Op zijn 39ste speelt Zlatan nog altijd brutaal de baas in zijn jungle. Getuigenissen over een intimiderend fenomeen: "Soms voel je mee met zijn ploegmaats."
Lees verder

Trump ontslaat minister van Defensie Mark Esper
Amerikaans president Donald Trump heeft zijn minister van Defensie Mark Esper ontslagen. Christopher Miller, directeur van het Centrum voor Contraterrorisme, neemt zijn functie tijdelijk over.
Lees verder

Fiets- en wandelnetwerk wordt 25 jaar: hoe een oud-mijnwerker ons massaal aan het wandelen hielp
Zelden stapelden de wandelkilometers zich zo snel op als in de afgelopen dagen. Bedankt herfstvakantie, bedankt stralende hemel en dankjewel lockdown. Maar evengoed hulde aan mijningenieur op rust Hugo Bollen (74). Want hoewel het dit jaar zijn zilveren jubileum viert, wordt 'zijn' netwerk tijdens deze coronacrisis massaal ontdekt door stappers. "Mensen kennen vaak hun eigen omgeving niet", vertelt Hugo Bollen, uitvinder van het fiets- en wandelnetwerk.
Lees verder

Valentine Dumont scherpt Belgisch record 400 meter vrij aan
Valentine Dumont heeft het Belgisch record op de 400 meter vrije slag kortebaan nogmaals aangescherpt. Op de International Swimming League in Boedapest tikte ze als tweede aan in 4:00.05, dat is 32 honderdsten sneller dan de 4:00.37 die ze op 18 oktober, eveneens in Boedapest, op de tabellen zette. Enkel de Amerikaanse Hali Flickinger (3:59.78) was sneller.
Lees verder

Tweehonderd jobs bedreigd bij IBM België
Bij technologiebedrijf IBM in België staan 200 jobs op de tocht, of bijna een op de vijf banen. Dat zegt de christelijke vakbond ACV Puls.
Lees verder

Wanneer kunnen we ons laten inenten? En hebben we de andere vaccins nog nodig? Een antwoord op uw vragen over het kandidaat-vaccin van Pfizer-BioNTech
Dit zou wel eens het beste nieuws van 2020 kunnen zijn. Pfizer zegt dat zijn experimentele coronavaccin meer dan 90 procent effectief is. Pfizer-bestuurder Kathrin Jansen spreekt van "een historisch moment". Dit jaar kunnen al 10 tot 20 miljoen mensen worden ingeënt. Toch rijzen er ook bedenkingen.
Lees verder

Is resultaat van Pfizer werkelijk reden om te juichen? Steven Van Gucht: "Heel goed resultaat, maar het virus zal je er niet helemaal mee wegkrijgen"
Het vaccin dat farmareus Pfizer momenteel aan het ontwikkelen is, is voor 90 procent effectief. Dat betekent dat het kandidaat-vaccin negen op de tien mensen beschermt tegen een besmetting met het coronavirus. "Dat is bijzonder hoog", zegt ook viroloog Steven Van Gucht bij VTM NIEUWS. "Het griepvaccin beschermt slechts 50 procent van de mensen."
Lees verder