Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 10 november 2020

“Om ziekteverspreiding te voorkomen, maak je beter wat vaker schoon tijdens de winter”: expert legt uit hoe je da...

HLN
"Om ziekteverspreiding te voorkomen, maak je beter wat vaker schoon tijdens de winter": expert legt uit hoe je dat juist doet
Virussen verspreiden zich liever 's winters. Om te vermijden dat je besmet wordt met het coronavirus, is het dus beter om nu wat vaker schoon te maken. Maar moet je anders poetsen om bacteriën en virussen tegen te gaan? Volgens arts-microbioloog Dries Budding is ons motief bij het schoonmaken meestal fout. "Mensen willen dat alles er 'netjes uitziet', maar de meeste broeihaarden van bacteriën zíe je niet."
Lees verder

Parket start strafonderzoek na audit bij VRT
Het parket van Brussel heeft een opsporingsonderzoek geopend naar de mogelijke onregelmatigheden bij de VRT die een audit onlangs heeft blootgelegd. Dat meldt De Tijd.
Lees verder

Tomorrowland organiseert digitaal festival op oudejaarsavond
Het populaire dancefestival Tomorrowland organiseert op oudejaarsavond een virtueel feest met meer dan 25 artiesten verspreid over vier podia. Het evenement zal aangepast zijn aan alle tijdzones in de wereld.
Lees verder

Coronacrisis heeft ook positieve gevolgen: twaalf Gentse daklozen nemen leven opnieuw in handen
Voor twaalf Gentse daklozen heeft de coronacrisis een nieuwe start gegeven aan hun leven. Toen in maart de eerste lockdown in ons land werd afgekondigd, kregen ze tijdelijk onderdak in een voormalig hotel in Drongen. Van daaruit vonden ze intussen een vaste woning. "Verbluffende resultaten", aldus Els Goossens van CAW Oost-Vlaanderen.
Lees verder

Coronacrisis heeft ook positieve gevolgen: 12 Gentse daklozen nemen leven opnieuw in handen
Voor 12 Gentse daklozen heeft de coronacrisis een nieuwe start gegeven aan hun leven. Toen in maart de eerste lockdown in ons land werd afgekondigd, kregen ze tijdelijk onderdak in een voormalig hotel in Drongen. Van daaruit vonden ze intussen een vaste woning. "Verbluffende resultaten", aldus Els Goossens van CAW Oost-Vlaanderen.
Lees verder

Demir pompt 50 miljoen extra in groene energie
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) trekt de komende twee jaar 50 miljoen euro extra uit voor groene energie. Dat zei ze in het Vlaams Parlement bij de voorstelling van haar begroting.
Lees verder

Speel morgenmiddag (12u) mee met onze LIVE quiz en win een gesigneerd thuisshirt van de Rode Duivels!
Tijd voor de Duivels, tijd voor een quiz! Onze nationale ploeg begint morgen met een oefenwedstrijd tegen Zwitserland aan hun laatste drieluik van het jaar en daar koppelen wij bij HLN.be en VTM Nieuws een driedelige LIVE quiz aan vast! Morgenmiddag omstreeks 12u vuurt VTM-voetbaljournalist Jarno Bertho tien meerkeuzevragen op u af, de winnaar gaat met een gehandtekend thuisshirt van de Rode Duivels aan de haal! Deelnemen doet u via deze link! Wees zeker op tijd, want wie te laat komt, speelt niet mee voor de prijs.
Lees verder

Franstalige dramafilm 'Filles de joie' is Belgische inzending voor de Oscars
De film 'Filles de joie' (Meisjes van plezier) van regisseurs Frédéric Fonteyne en Anne Paulicevich wordt de Belgische inzending voor de Oscars. Dat maakte Wallonie Bruxelles Images dinsdag bekend in een persbericht.
Lees verder

Lidstaten en Europees Parlement bereiken grote en langverwachte doorbraak voor begroting
Er is een politiek akkoord over de meerjarenbegroting van de Europese Unie van 2021 tot en met 2027 en het daaraan gekoppelde coronaherstelfonds. De onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten zijn het na maanden eens geworden over het zogeheten en langverwachte MFK, nadat een fikse hindernis uit de weg is geruimd over de koppeling van EU-subsidies en de handhaving van de rechtstaat.
Lees verder

Na alle tegenslagen staat Silvy De Bie sterker dan ooit: "Ik heb spijt dat ik niet vlugger professionele hulp heb gezocht"
Zware pesterijen, een scheiding, stukgelopen zakenrelaties en het faillissement van haar kledingzaak: een mens zou voor minder onderuit gaan. Maar Silvy De Bie (39), die voor het eerst sinds lang een nieuw album uitbrengt met Sylver, is - met de nodige hulp - rechtgekrabbeld. "Vroeger moest ik een sterke madam spélen, nu bén ik er een", zegt ze.
Lees verder

Dit is waarom het een goed idee is om eucalyptustakken in je douche te hangen
Eucalyptus ophangen in je douche wordt een steeds grotere trend. En terecht! Het ziet er niet alleen leuk uit (check maar eens op Pinterest en Instagram onder de hashtag #eucalyptusshower), maar het is ook nog eens gezond! We zetten de voordelen voor je op een rijtje. Oh ja, we zijn wel niet verantwoordelijk voor uit-de-pan-swingende waterrekeningen, want douchen wordt hiermee extra aangenaam!
Lees verder

Minimumpensioenen ambtenaren 7 procent omhoog
De minimumpensioenen van de federale ambtenaren worden opgetrokken, gemiddeld met zo'n 7 procent. Dat meldt minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen). Het gaat om een groep van zowat 25.000 gepensioneerden.
Lees verder

Oorlog om de smiley: grungeband Nirvana en modeontwerper Marc Jacobs bekvechten over iconisch logo
Het rommelt in de mode- en muziekwereld. Al sinds 2018 zijn grungeband Nirvana en modeontwerper Marc Jacobs in een juridische strijd verwikkeld omdat de ontwerper het iconische logo van de band gebruikt heeft in zijn collectie. Vooralsnog is het onduidelijk wie er zijn gelijk gaat halen, maar intussen kwam er wel een verrassende betrokken partij zich mengen in het debat: de oorspronkelijke tekenaar. "Het is ironisch hoeveel miserie een smiley kan veroorzaken", klonk het eerder deze week bij een van de advocaten.
Lees verder

Zwitsers Akanji en Mvogo kijken uit naar duel met België: "Meten ons graag met toplanden"
In België loopt niemand echt warm van de oefeninterland van woensdagavond in Leuven tegen Zwitserland, maar de bezoekende internationals willen toch van het duel gebruik maken om te zien waar ze staan. "We meten ons graag met toplanden", vertelden ze tijdens een virtueel persmoment.
Lees verder

Niet-verzekerde bestuurster (30) over hele lijn schuldig aan dood motard: politierechter kent miljoen euro (!) schadevergoeding toe
Een 30-jarige vrouw uit Erps-Kwerps is over de hele lijn schuldig bevonden aan een dodelijk ongeluk twee jaar geleden in Bertem. Jamila B. week van haar baanvak af, waardoor een tegenliggende motorrijder geen schijn van kans had. De auto van de bestuurster bleek geen verzekering, keuring of inschrijving te hebben. Een extra domper voor de vrouw die uit eigen zak een miljoen euro schadevergoeding moet ophoesten.
Lees verder

Recordaantal Britten verloor afgelopen zomer job
Meer dan 310.000 Britten hebben tussen juli en september hun job verloren. Dat is een record, zo meldt het Britse statistiekbureau ONS (Office for National Statistics).
Lees verder

Ex-vrouw Phil Collins haalt uit: "Hij stonk uren in de wind. Hij douchte zich een jaar lang niet en wou z'n tanden niet poetsen"
Orianne Cevey (46) heeft de vuile was buiten gehangen van haar ex-man Phil Collins (69). En dat woord 'vuil' mag je volgens de vrouw vrij letterlijk interpreteren. "Hij poetste een jaar lang z'n tanden niet en stonk uren in de wind", is volgens Page Six te lezen in rechtbankdocumenten.
Lees verder

Nieuwe kerncentrale Wit-Rusland kampt al met technische problemen
De eerste kerncentrale van Wit-Rusland die vorige week in gebruik werd genomen, kampt nu al met technische problemen. Zondag viel een transformator uit, waardoor de stroomopwekking in de kerncentrale werd stopgezet, zegt het Russische staatspersbureau Sputnik , verwijzend naar Wit-Russische staatsbronnen.
Lees verder

Europese Unie biedt Joe Biden nieuw partnerschap aan
De Europese Unie biedt de toekomstige Amerikaanse president Joe Biden een nieuw partnerschap aan. "Gezondheid, klimaat, digitalisering, hervorming van het multilaterale systeem: dat zijn domeinen waar Europa het initiatief kan nemen, en met de VS een positieve nieuwe agenda kan aanbieden." Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen gezegd in de Europese Commissie.
Lees verder

Van Quickenborne wil online hate speech voor de strafrechter
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil online hate speech efficiënter kunnen vervolgen. Dat zei hij tijdens de uiteenzetting van zijn beleidsverklaring in de Kamer. Op dit moment komen drukpersmisdrijven - met uitzondering van misdrijven ingegeven door racisme, xenofobie of negationisme - in principe voor het hof van assisen, maar die procedure is zo omslachtig dat ze de facto niet worden vervolgd.
Lees verder