Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 14 november 2020

Luca Brecel overleeft thriller in eerste voorronde German Masters snooker

Luca Brecel overleeft thriller in eerste voorronde German Masters snooker

Luca Brecel heeft zich geplaatst voor de tweede voorronde op het German Masters snookertoernooi (400.000 pond/444.000 euro). In het Engelse Milton Keynes versloeg hij de Engelsman James Cahill met 5-4.

Lees verder

Paul Casey heeft voorlopig de leiding in handen tijdens de Masters golf, Tiger Woods neemt degelijke start

De Engelsman Paul Casey heeft met een openingsronde van 65 slagen (zeven onder par) de beste start genomen op het Masters golftoernooi, dat doorgaat op de Augusta National golfbaan in de Amerikaanse staat Georgia.

Lees verder

Frankrijk doodt leider Al Qaida in Mali

Franse strijdkrachten hebben op dinsdag 10 november een leider van terreurorganisatie Al Qaida gedood. Dat meldt de Franse minister van Defensie, Florence Parly. De gedode Bah ag Moussa wordt gezien als een 'historische figuur binnen de jihadistische beweging in de Sahel'.

Lees verder

Domper voor Engeland: Marcus Rashford mist duels tegen Rode Duivels en IJsland

Marcus Rashford moet door een schouderblessure forfait geven voor de beslissende Nations Leaguewedstrijden tegen België en IJsland. Dat bevestigde de Engelse voetbalbond.

Lees verder

Overlegcomité komt vrijdag opnieuw samen: wat staat er op de agenda?

Het Overlegcomité komt vrijdag om 14 uur opnieuw samen, al gebeurt dat ditmaal virtueel. Aan versoepelingen of verstrengde maatregelen moeten we ons daar niet verwachten: het belangrijkste punt wordt de analyse van de huidige situatie.

Lees verder

KMI stelt gemiddelde temperatuur naar boven bij

De gemiddelde temperatuur ligt vanaf 2021 weer iets hoger. Omdat het klimaat zo snel verandert, worden de gemiddelde waarden wereldwijd herberekend, meldt Het Laatste Nieuws.

Lees verder

Live | Crisiscentrum geeft persconferentie over coronavirus

Het dagelijkse aantal ziekenhuisopnames van patiënten met covid-19 blijft afnemen. Om 11 uur geeft het crisiscentrum meer uitleg over de recente cijfers. Volg de persconferentie in de video hierboven.

Lees verder

Tegen 2030 moet iedereen digitale watermeter hebben

Tegen 2030 moet iedereen een digitale watermeter hebben. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van minister van Omgeving Zuhal Demir. Sommige watermaatschappijen hadden nu nog de datum van 2040 in hun planning staan.

Lees verder

Ex-minister Philippe De Backer wordt voorgedragen als bestuurder bij Unifiedpost Group

De raad van bestuur van Unifiedpost Group, het fintechbedrijf dat eind september naar de Brusselse beurs trok, draagt Philippe De Backer voor als onafhankelijk bestuurder. Dat maakte het bedrijf vrijdag voor beurs bekend.

Lees verder

Ann Schoubs wordt nieuwe directeur-generaal De Lijn

De Vlaamse regering draagt Ann Schoubs voor als nieuwe directeur-generaal van vervoersmaatschappij De Lijn. Ze zal er op 1 januari Roger Kesteloot opvolgen.

Lees verder

KOERSNIEUWS. Dowsett tekent nieuw contract bij Israel Start-Up Nation, Drucker gaat naar Cofidis

Transferperiode in het wielrennen. En nog heel wat renners die zonder ploeg voor het seizoen 2021 zitten. In koersnieuws verzamelen wij elke dag de meest opvallende nieuwtjes uit de wielerwereld.

Lees verder

Mediahuis schuldenvrij na verkoop puzzelboekjes

Uitgever Mediahuis verkoopt samen met Ergon zijn belang in Keesing Media Group. Samen met de recente verkoop van het vastgoed in Nederland, is Mediahuis nu quasi schuldenvrij.

Lees verder

Vandenbroucke betreurt 'speculaties' rond Kerstmis

Het is veel te vroeg om nu al perspectief te geven op de viering van Kerstmis, waarschuwt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

Lees verder

81-jarige traint om Himalaya te beklimmen als eerbetoon aan coronaslachtoffers

Alsof het nog niet bijzonder genoeg is om 's werelds veertien hoogste bergen te beklimmen, doet de Spanjaard Carlos Soria het op z'n eenentachtigste. De man traint om een berg van meer dan 8.000 meter hoog in het Himalayagebergte te beklimmen, en wil daarmee een mooie boodschap brengen. Bekijk het in bovenstaande video.

Lees verder

Van Gucht: 'Heropening scholen niet helemaal zonder risico'

Maandag openen de scholen opnieuw de deuren, na een verlengde herfstvakantie. Gevreesd wordt dat daardoor het aantal besmettingen opnieuw zal toenemen. Viroloog Steven Van Gucht geeft toe dat de heropening niet zonder risico is, maar benadrukt dat de situatie van nabij zal worden opgevolgd.

Lees verder

Woord van de dag: endemie

Zelfs met een vaccin is de kans klein dat het coronavirus zal verdwijnen. 'Het is realistischer om te rekenen op een scenario waarbij de verspreiding evolueert van een epidemische situatie naar een endemische', zei viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van Sciensano.

Lees verder

Neefje van NBA-legende debuteert bij Belgian Lions: Michael Gilmore en Andy Van Vliet voor het eerst bij de nationale ploeg

Bondscoach Dario Gjergja en zijn sportieve staff presenteerden de selectie van 15 Belgian Lions voor de komende window. De Belgian Lions trekken tussen 23 november en 1 december naar de Litouwse hoofdstad Vilnius waar ze tegen Litouwen en Tsjechië zullen kampen.

Lees verder

Toon Aerts mikt op derde opeenvolgende zege in Ethias Cross van Leuven: "Parcours niet op mijn lijf geschreven"

De jubileumeditie van de veldrit in de schaduw van de Kazerne de Hemptinne in Heverlee zoekt een opvolger voor Toon Aerts. De oud-Europees en Belgisch kampioen was er reeds drie keer aan het feest. In 2016 was dat voor het eerst het geval. In 2018 en 2019 deed hij dat nog eens over zodat hij er zaterdag voor de derde keer op rij, de vierde keer in totaal dus, kan zegevieren. Toon Aerts krijgt natuurlijk weer af te rekenen met kersvers Europees kampioen Eli Iserbyt en Belgisch kampioen Laurens Sweeck.

Lees verder

Vlaanderen gaat voor het eerst sinds 2017 opnieuw geloofsgemeenschappen erkennen

Vlaanderen gaat vanaf september 2021 opnieuw lokale geloofsgemeenschappen erkennen. Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) heeft nu een voorontwerp van decreet klaar dat voorziet in nieuwe erkenningsvoorwaarden. Eén van de voorwaarden om erkend te worden is het verbod op buitenlandse financiering of staatsinmenging.

Lees verder

Erasmusstudenten in lockdown: 'Ik heb het gevoel dat ik ontsnapt ben'

Na een lockdown en een lege zomer wilden heel wat studenten hun buitenlandsemester niet laten schieten, ondanks de onzekerheid die de pandemie met zich meebrengt. De meesten zijn niet van plan om vervroegd terug te komen, zelfs niet als hun Erasmuservaring er nu één in lockdown is.

Lees verder

'Derde' coronagolf is in VS sneller en dodelijker, vooral in Midwest

Het coronavirus kent – in navolging van Europa – ook een snelle exponentiële groei in de Verenigde Staten. In een week tijd ging het aantal besmettingen van 100.000 naar 163.000 in één dag. Ziekenhuizen raken snel vol.

Lees verder

België zakt weg in Europese ranglijst van aantal besmettingen

Eind oktober stond België nog bovenaan de Europese ranglijst met de hoogste incidentie van coronagevallen per 100.000 inwoners. Ons land stak toen Tsjechië voorbij. Ondertussen is België weggezakt tot de zesde plaats in Europa.

Lees verder

Nederlandse regering laat proef met 1.500 supporters in voetbalstadions toe

Het kabinet in Nederland heeft toestemming gegeven voor een proef waarbij weer maximaal 1500 supporters naar binnen mogen in een voetbalstadion. De bezoekers, die vooraf worden getest op het coronavirus, worden verdeeld over diverse 'bubbels'. In iedere bubbel wordt een bepaalde maatregel uitgetest om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zoals het gebruik van mondkapjes en wel of niet juichen.

Lees verder

Favoriete hond van Turkmeense president krijgt gouden standbeeld

Sinds de Turkmeense president in 2017 een alabaipuppy cadeau deed aan Russisch president Poetin, weten we dat Berdymukhamedov dol is op het Turkmeense hondenras. De alabaihonden zijn een nationale trots, en daarom prijkt er nu een enorm gouden standbeeld van de hond in de hoofdstad van het land. Bekijk de plechtige inhuldiging van het beeld in bovenstaande video.

Lees verder

Streamen voor een schijntje met illegale decoders

Criminelen zetten in op streaming en bieden voor een spotprijs film- en sportpakketten aan, al dan niet vergezeld van een handige decoder. In Italië en Zwitserland viel de politie de afgelopen week binnen bij zulke bendes.

Lees verder

Loslopende honden dringen binnen in Planckendael en bijten twee guanaco's dood

Drie loslopende honden zijn vorige week dierenpark Planckendael binnengedrongen en hebben daar twee guanaco's doodgebeten. Een derde raakte gewond. Bij de politie loopt een onderzoek naar de feiten.

Lees verder

Nieuwe steunmaatregelen voor Vlaamse ondernemers

De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor een pakket steunmaatregelen voor ondernemers die lijden onder de coronamaatregelen.

Lees verder

Zedendelinquent op Most Wanted-lijst opgepakt op Brussels Airport

Op de luchthaven Brusselse Airport is donderdagavond een Kosovaarse zedendelinquent opgepakt door het FAST-team van de federale politie. Het gaat om Nesat Bego, die in Luxemburg veroordeeld werd tot 5 jaar gevangenis maar op de vlucht was. Hij stond op de Most Wanted-lijst van Interpol.

Lees verder

Mysterieuze inktvis toont zich voor het eerst in Australische wateren

Onderzoekers hebben voor het eerst beelden gemaakt van de zeldzame inktvissoort 'Magnapinna' aan de Australische kust. Tijdens twee expedities in 2015 en 2017 zijn ze met een speciale onderwaterrobot zo'n 3.000 meter diep gedoken om de zeedieren te filmen. Het onderzoek werd nu pas bekendgemaakt. De soort leeft in het duistere deel van de oceaan, waardoor er nog maar weinig geweten is over het dier.

Lees verder

Covid-19 velt 'de Yorkshire Ripper', een van de meest gevreesde Britse seriemoordenaars

'Gedetineerde Peter Coonan, geboren Sutcliffe, is op 13 november in het ziekenhuis overleden.' De droge melding van het Britse gevangeniswezen sluit een van de meest bloedige episodes uit de Engelse misdaadgeschiedenis af. Peter William Sutcliffe, alias de 'Yorkshire Ripper', vermoordde en verminkte eind de jaren 1970 zeker 13 vrouwen, meestal prostituees. Tot een gestolen nummerplaat hem de das omdeed.

Lees verder

Kanaal Bannon niet geschrapt van Facebook na bedreigingen, Zuckerberg verdedigt beslissing

De voormalige adviseur van president Trump, Steve Bannon, zei in een video dat hij onder meer Anthony Fauci zou willen te onthoofden. De video stond 10 uur lang op Facebook voor die verwijderd werd. Twitter schrapte het volledige profiel van Bannon, maar Facebook volgde niet.

Lees verder

Elise Mertens stoot door naar halve finales in laatste toernooi van het seizoen

Elise Mertens (WTA 21) heeft zich vrijdag geplaatst voor de halve finales van het WTA-toernooi in het Oostenrijkse Linz (hard/202.250 dollar). De Belgische nummer één, het tweede reekshoofd in Oostenrijk, versloeg het Russische vijfde reekshoofd Veronika Kudermetova (WTA 46) in twee sets: 6-4 en 6-1 na anderhalf uur.

Lees verder

Kortrijk-speler Selemani moet ex-club Union meer dan half miljoen euro schadevergoeding betalen

Faïz Selemani moet Union Sint-Gillis een schadevergoeding betalen van meer dan een half miljoen euro, vermeerderd met intresten. Dat heeft de arbeidsrechtbank beslist, zo meldt de 1B-club vrijdag. Er is een geschil tussen Selemani en Union sinds de Comorese spelmaker in de zomer van 2019 zijn contract bij de club eenzijdig verbrak. Enkele dagen later viste KV Kortrijk Selemani op, zonder een transfersom te betalen.

Lees verder

Schaatsbond schrapt WK afstanden in China

De Internationale Schaatsunie ISU heeft de WK afstanden en een wereldbeker shorttrack in Peking wegens de coronapandemie geschrapt. Beide wedstrijden waren testevents voor de Winterspelen van 2022 in de hoofdstad van China.

Lees verder

Pospisil ontmoet Sinner in finale ATP Sofia

De Canadees Vasek Pospisil (ATP 74) heeft zich vrijdag geplaatst voor de finale van het ATP-toernooi in het Bulgaarse Sofia (hard/325.615 euro).

Lees verder

Derde editie Ypres Historic naar november 2021 verplaatst

De derde editie van Ypres Historic Regularity, die van vrijdag 27 tot zondag 29 november 2020 gereden zou worden, is naar 2021 verplaatst. Dat meldde de organisatie vrijdag. De wedstrijd staat nu voor 26 tot 28 november 2021 op de kalender.

Lees verder

Ontbossingsvergunning Ineos alweer geschorst

De ontbossing van twee terreinen in de Antwerpse haven voor een mega-investering van het Britse chemieconcern Ineos is op de valreep tegengehouden.

Lees verder

Club Brugge neemt na anderhalf jaar al afscheid van operationeel directrice Katrien Meire

Katrien Meire is niet langer operationeel directeur van Club Brugge. Dat meldt De Tijd en werd aan onze redactie bevestigd.

Lees verder

Nederland voert vliegtaks in van 7,45 euro per ticket

Passagiers die vanop een Nederlandse luchthaven met het vliegtuig vertrekken, zullen vanaf 1 januari op hun ticket een belasting betalen van naar verwachting 7,45 euro. De Nederlandse regering heeft beslist de vliegtaks toch in te voeren na de jaarwisseling.

Lees verder

Carrie Symonds, de vrouw die Cummings uit Downing Street borstelde

De verwachting (en de hoop) van de meeste Conservatieve parlementsleden is uitgekomen: na communicatiedirecteur Lee Cain heeft ook Dominic Cummings, Johnsons 'Brexit-brein', Downing Street 10 verlaten. Vandaag, vrijdag, maakte hij zijn bureau leeg.

Lees verder

Belgische voetbalbond merkt maar net op tijd dat Nicolas Raskin geschorst is voor cruciale interland met beloften

Nicolas Raskin heeft vrijdag de nationale beloftenselectie verlaten. De Standard-middenvelder droeg nog een schorsing mee van bij de U19. Dat werd pas net op tijd ontdekt door de Belgische voetbalbond. Raskin werd op 19 november vorig jaar bij de U19 uitgesloten tijdens het duel tegen Griekenland.

Lees verder

Wereldwijd dreigt tekort aan geschikte injectiespuiten voor vaccin

Na de stormloop op beschermingsmiddelen, zoals mondmaskers, komt een nieuwe globale rush op gang: die op het materiaal dat nodig is voor de toediening van de vaccins die volop in ontwikkeling zijn.

Lees verder

Asterix Avo Beveren in zestiende finales CEV Cup volleybal uitgeschakeld

Asterix Avo Beveren is uitgeschakeld in de zestiende finales van de CEV Cup volleybal voor vrouwenteams. In zijn terugwedstrijd tegen het Servische Tent Obrenovac leed het vrijdag een 1-3 nederlaag. De setstanden waren 20-25, 25-23, 18-25 en 17-25. Donderdag was de heenwedstrijd al op een 0-3 nederlaag uitgedraaid. Beide partijen werden op Belgische bodem gespeeld.

Lees verder

Novak Djokovic vreest voor toekomst van honderden tennisprofs

's Werelds nummer een Novak Djokovic vreest dat honderden proftennissers die laag op de wereldranglijst staan grote problemen gaan hebben om rond te komen van hun sport. Door de coronapandemie zijn er amper toernooien op de lagere niveaus als Challengers en Futures. De Serviër uitte vrijdag zijn zorgen in aanloop naar de ATP Finals, de seizoensfinale met de beste acht spelers van het jaar.

Lees verder

Live | Volg de persconferentie van Donald Trump over coronavaccin

Donald Trump houdt om 22 uur Belgische tijd een persconferentie over 'operatie warp speed', de naam die zijn kabinet gaf een de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Volg de persconferentie live.

Lees verder

Minder ziekenhuisopnames, meer overlijdens

Terwijl het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen en de ziekenhuisopnames in een dalende trend zitten, is dat voor de overlijdens nog niet het geval.

Lees verder

Ongehoord. 'Sokken zijn ook belangrijk'
Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.
Lees verder

Zacht maar regenachtig

Vandaag begint met veel bewolking en regen over het noorden van het land en kans op mist in de Ardennen. Later op de dag verwacht het KMI dat het droog wordt en er geleidelijk soms brede opklaringen verschijnen, vooral na de middag.

Lees verder

'Nummer twee van Al-Qaeda vermoord in Iran'

De nummer twee van terreurbeweging Al-Qaeda, Abdullah Ahmed Abdullah, is in augustus in het geheim vermoord in Iran. Dat meldt de New York Times.

Lees verder

Vier knipt omstreden uitspraak Umi Defoort uit herhaling 'De slimste mens'

Producer en dj Umi Defoort (24) heeft de K-popfans tegen zich gekregen op sociale media. Aanleiding is zijn uitspraak in 'De slimste mens' over hoe die jonge mensen worden klaargestoomd tot sterren. De zender Vier heeft het omstreden fragment uit de herhaling gehaald.

Lees verder

Brazilië en Uruguay winnen, maar ploegmaat van Romelu Lukaku steelt de show met de meest precieze wereldgoal ooit

In de Zuid-Amerikaanse kwalificaties voor het WK 2022 is Uruguay vrijdag met 0-3 gaan winnen in Colombia. Bij de rust stond het 0-1. Edinson Cavani (Manchester United) opende de score al in de 5e minuut. In de 54e minuut verdubbelde Luis Suarez (Atletico Madrid) de voorsprong vanop de penaltystip en in de 73e ontnam Darwin Nunez (Benfica) de Colombianen de laatste hoop.

Lees verder