Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 21 november 2020

LIVE. ‘Overheid wil tot 20 miljard extra investeren in relance’ - Vandenbroucke: “Eerste vaccins kunnen al rond...

HLN
LIVE. 'Overheid wil tot 20 miljard extra investeren in relance' - Vandenbroucke: "Eerste vaccins kunnen al rond de jaarwisseling in ons land zijn"
Het aantal overlijdens door het coronavirus in België heeft de trieste mijlpaal van 15.000 overschreden. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van gezondheidsagentschap Sciensano. De andere cijfers gaan wel de goede kant uit: het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames blijft afnemen, al gaat de daling de laatste dagen wel minder snel. Volg alle ontwikkelingen in dit liveblog.
Lees verder

LIVE. Gemiddeld aantal nieuwe besmettingen onder de 4.000 - Vandenbroucke: "Eerste vaccins kunnen al rond de jaarwisseling in ons land zijn"
Het aantal overlijdens door het coronavirus in België heeft de trieste mijlpaal van 15.000 overschreden. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van gezondheidsagentschap Sciensano. De andere cijfers gaan wel de goede kant uit: het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames blijft afnemen, al gaat de daling de laatste dagen wel minder snel. Volg alle ontwikkelingen in dit liveblog.
Lees verder

Nieuwe satelliet gaat stijging zeespiegel meten
Europa en de Verenigde Staten lanceren zaterdag een nieuwe satelliet, die nauwkeurig moet meten waar en hoe de zeespiegel stijgt. Wetenschappers houden de zeespiegelstijging al tientallen jaren vanuit de ruimte in de gaten. De huidige satelliet daarvoor nadert het einde van zijn leven. De nieuwe sonde moet die metingen voortzetten met nauwkeuriger gegevens dan zijn voorgangers.
Lees verder

Leuvens gerecht onderzoekt tiental euthanasiezaken
Het Leuvense gerecht voert onderzoek naar meerdere gevallen van euthanasie, die niet volgens de voorgeschreven procedure zouden zijn verlopen. Dat bevestigt het parket, zo schrijft De Standaard zaterdag.
Lees verder

Onze opinie. Hoeveel onderzoek heb je nodig naar eerbetoon bij nazigraf?
Beste Tom Van Grieken, ik schrijf u via deze weg een bericht, omdat ik de indruk heb dat u als Vlaams Belang-voorzitter wat hulp kan gebruiken. Al een week wachten we op het "intern onderzoek" dat u hebt bevolen nadat één van uw mandatarissen bloemen ging neerleggen op het nazigraf van een Nederlandse SS'er. Ze had er zelfs haar mooiste jurkje voor aangetrokken: een traditionele Beierse dirndl, die ook onder het naziregime populair was omdat ze symbool stond voor de Duitse zuiverheid. Uw mandataris maakte van het kerkhofbezoek een statement. Ze poseerde uitgebreid, en plaatste de foto's met de nodige hashtags op Facebook en Instagram.
Lees verder

De voetbalbond bibbert: Virton moet volgend seizoen opgenomen worden in 1B en dat heeft potentieel grote neveneffecten
Virton moet volgend jaar opgenomen worden in 1B — zelfs al heeft de club geen geld, spelers of trainers. Dat oordeelt de Belgische Mededingingsautoriteit. Virton eist een schadevergoeding van 15 miljoen euro van de KBVB. Bovendien komt de hele licentieprocedure in opspraak: de nervositeit binnen de voetbalbond stijgt.
Lees verder

Nederlandse burgemeesters: 'België, verbied verkoop vuurwerk aan Nederlanders'
Burgemeesters in de Nederlandse provincie Noord-Brabant willen dat naast de verkoop ook het bezit van vuurwerk deze jaarwisseling verboden wordt. Ze vrezen dat mensen over de grens hun vuurwerk kopen en in Nederland gaan afsteken. Als het op zak hebben van vuurwerk verboden wordt, denken ze beter te kunnen handhaven. Bovendien willen ze dat België de verkoop aan Nederlanders verbiedt.
Lees verder

OVERZICHT. Daling coronacijfers zet zich door: opnieuw minder nieuwe infecties, ziekenhuisopnames en overlijdens
De daling van de coronacijfers in ons land zet zich door. Dat blijkt zaterdagochtend uit voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal besmettingen loopt terug met 38 procent in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen, het aantal nieuwe ziekenhuisopnames met 29 procent en het aantal overlijdens met 13,8 procent.
Lees verder

Daling coronacijfers zet door: minder nieuwe infecties, overlijdens en ziekenhuisopnamen in ons land
Tussen 11 en 17 november raakten in ons land elke dag gemiddeld 3.939,1 mensen besmet met het coronavirus. Dat is een daling met 38 procent in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen. In totaal testten in België daarmee nu al 553.680 mensen positief op Covid-19. Dat blijkt zaterdagochtend uit de voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Nina Derwael blijft in moeilijke tijden steun krijgen van sponsors en praat over mentale last zonder competitie: "Ik dacht wel eens, voor wat train ik hier?"
Het is eens wat anders dan rond haar lengteas draaien op de brug. Nina Derwael bezocht deze week een van haar sponsors, het klimaatneutrale zuivelbedrijf Hollebeekhoeve. Derwael vervult haar rol als ambassadrice met de natuurlijke flair die haar eigen is: "Ik ben blij dat ik in dit rare coronajaar steun blijf genieten." Derwael sprak ook over een 2020 zonder sportieve ijkpunten. Mentaal was het niet altijd makkelijk. "Ik dacht wel eens: voor wat train ik hier? Het leek wat uitzichtloos."
Lees verder

Fans van AA Gent schrijven boze brief: "We herkennen onze club steeds minder"
De fans van AA Gent hebben een boze brief geschreven, gericht aan de club. 'Een brief uit clubliefde', schrijven ze, maar de inhoud is snoeihard.
Lees verder

Pensioenen voor zelfstandigen omhoog
De kogel is door de kerk: vanaf volgend jaar krijgen zelfstandigen een hoger pensioen. Dat maakte de federale regering gisteren bekend. Bovendien hebben kersverse papa's die zelfstandige zijn binnenkort ook recht op meer ouderschapsverlof.
Lees verder

Carl Devos: "De Groenen wachtten bijna twintig jaar op regeringsdeelname, ook nu weer dreigt de fout van twintig jaar geleden"
Professor politicologie aan de UGent Carl Devos analyseert elke week voor HLN de stand van zaken in de Wetstraat. Je kan hem ook volgen op Twitter via @devoscarl
Lees verder

Bestuurder onder invloed veroorzaakt zware ravage op E403 maar blijft zelf ongedeerd: "Ik ben stom geweest"
Door een spectaculair ongeval is de E403 tussen Lichtervelde en Torhout vrijdagnacht urenlang dicht geweest. Vier voertuigen botsten er, als bij wonder raakten slechts twee bestuurders lichtgekwetst. De man uit Kortrijk die het ongeval veroorzaakte, had gedronken maar bleef zo goed als ongedeerd. Hij hoefde zelfs niet voor verzorging naar het ziekenhuis.
Lees verder

Zwaarbewolkte zaterdag met soms een lichte bui
Het blijft zaterdag veelal zwaarbewolkt. Vooral in het noorden van ons land kan er soms lichte regen of motregen vallen. Het wordt enkele graden zachter met maxima tussen 5 graden in de Hoge Ardennen en 13 graden aan zee. De wind waait matig of aan zee soms vrij krachtig uit het zuidwesten. Dat meldt het KMI.
Lees verder

Vlaamse regering gelooft opnieuw in stadions voor Club én Cercle, maar obstakels zijn er nog genoeg
Lichte hoerastemming bij de Vlaamse regering, want het verloren gewaande dossier voor een nieuw voetbalstadion – voor Cercle – langs de Blankenbergse Steenweg is aangepast. Het gaat nu weer naar de Raad van State, in de hoop dat een stadion er nu wél mogelijk is en dat Club op die manier ook geruster kan bouwen op Jan Breydel. Ligt de weg nu eindelijk open of zijn er nog addertjes onder het gras?
Lees verder

Zoon van president Trump besmet met coronavirus
Donald Trump Jr, de oudste zoon van Amerikaans president Donald Trump, heeft positief getest op Covid-19. Dat is vrijdag vernomen van zijn woordvoerder. Die voegde er meteen aan toe dat Trump geen symptomen vertoont.
Lees verder

Biersommelier ontdekt 5 verborgen parels in kleinere brouwerijen: "Bierlegende noemde ons een van de juwelen van België"
Het aantal brouwerijen in ons land is in twintig jaar tijd gestegen van 113 tot meer dan 350. En hoewel we nog lang niet het cijfer van 1910 benaderen — 3.244! —, keren we stilaan terug naar de tijd dat bijna elk dorp een brouwerij had. Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem klopte aan bij vijf kleine brouwers in vijf verschillende provincies en vertelt waarom je net hun lokale bieren moet proeven.
Lees verder

Topchocolatier Herman Van Dender proeft chocolade Sintfiguren uit de supermarkt: "Zoveel suiker, daar houden ook kinderen niet van"
Op zoek naar de lekkerste chocolade Sinterklaasfiguren voor je kinderen? De keuze is vaak enorm in de supermarkt. Wij laten ze proeven door topchocolatier Herman Van Dender, zes melk- en zes witte chocoladefiguren, en vragen welke de Sint beter wel of liever niet in de schoentjes van brave kinderen stopt.
Lees verder

François Fornieri denkt aan stappen tegen Venanzi na afketsen investeringsdeal: "Hij probeerde mijn imago te bevuilen"
Zijn deal met Bruno Venanzi viel plots in het water. En het zal een tijdje duren voor die wonde geheeld is. "Ik was er écht ziek van." Een interview met François Fornieri (58), de flamboyante CEO van pharmabedrijf Mithra die bijna mede-eigenaar was van Standard. "Meneer Venanzi weet wat ik hem verwijt."
Lees verder