Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 19 november 2020

LIVE. Leger kan hulpvraag niet meer aan: “Alle capaciteit is opgebruikt” - VS overschrijden kaap van kwart miljoe...

HLN
LIVE. Leger kan hulpvraag niet meer aan: "Alle capaciteit is opgebruikt" - VS overschrijden kaap van kwart miljoen coronadoden
Het aantal overlijdens door het coronavirus in België komt stilaan op een plateau. Ook de andere cijfers gaan de goede kant uit. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van gezondheidsagentschap Sciensano. Volg alle ontwikkelingen in dit liveblog.
Lees verder

Onderzoeksrapport: "Australische elitetroepen hebben 39 moorden gepleegd in Afghanistan"
De Australische Special Forces hebben tijdens het Afghaanse conflict minstens 39 Afghaanse gevangenen of burgers onrechtmatig gedood. Dat blijkt uit een vier jaar durend onderzoek naar vermeende oorlogsmisdaden door de elitetroepen. Dat zegt Angus Campbell, de bevelhebber van het Australische leger, die zijn "oprechte excuses" aan het Afghaanse volk heeft aangeboden .
Lees verder

Hoe krijgen we straks meerderheid gevaccineerd tegen Covid-19? "Simpel: minder mensen immuun betekent minder versoepelingen"
Aan vaccins geen gebrek, nu ons land ook intekent op het Pfizer-vaccin. Alleen is de vraag: hoe bereiken we de vooropgestelde 70 procent Belgen, waar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) op hoopt? "Hoe minder mensen immuun zijn, hoe minder de overheid kan versoepelen. Zo simpel is het", motiveert vaccinoloog Pierre Van Damme.
Lees verder

Willebroek, een politiestaat of net het 'Chicago' van België?: "Wij mogen niks. Een sigaret roken? Hup, coronaboete"
En plots werd de avondklok van Willebroek alweer ingetrokken. De storm van kritiek over de extreme maatregel, die de burgemeester zaterdag had ingevoerd om de overlast in een parkje aan te pakken, was te groot geworden. Maar het probleem zit dieper, zo blijkt. "Voor níks vraagt de politie hier uw paspoort", zeggen de jongeren in het parkje. "Agenten aanvallen, dát doen ze", zegt burgemeester Benny Evers (N-VA).
Lees verder

Corona kost onze ziekenhuizen 2 miljard euro: "Dit is een vicieuze cirkel. Als er niets verandert zal de financiële schade groter worden"
Ze zijn onze rots in de branding in deze pandemie, maar de ziekenhuizen riskeren zelf ten onder te gaan. De behandeling van de vele coronazieken haalt het al jaren fragiele verdienmodel helemaal onderuit. De impact van Covid-19 op de boekhouding van de hospitalen is desastreus volgens een Belfius-studie. Het verwachte verlies voor 2020: zo'n 2 miljard euro. Hoe kan het dat de Belgische ziekenhuizen zoveel verlies draaien in deze tijden? En hoe moet het verder?
Lees verder

ONZE OPINIE. Het grootste probleem met het Gentse wervingsbeleid: men bestrijdt discriminatie met discriminatie
Als twee kandidaten evenwaardig zijn voor een job bij de stad Gent, krijgt hij of zij met buitenlandse roots voorrang. Op die manier hoopt Gent haar personeelsbestand tot 30% diverser te maken. Als u in die eerste zin het omgekeerde had gelezen, riepen we, de groenen op kop, dat er sprake is van discriminatie.
Lees verder

"Begin volgend jaar kan vaccinatie in België starten": Pfizer haalt ook bij ouderen 94 procent
Nu het vaccin van Pfizer zo goed klaar is en ook dat van AstraZeneca en Moderna de eindmeet in zicht hebben, is het aan de geneesmiddelenagentschappen om de vaccins goed te keuren. Om te vermijden dat dat zeven maanden duurt, is het Europese EMA al meer dan een maand bezig met de evaluatie van verschillende vaccins, nog voor ze helemaal klaar zijn.
Lees verder

Onze huisanalist Marc Degryse: "Tielemans mogen we toch uitroepen tot de meest waardevolle speler van dit laatste interlandluik"
De Rode Duivels plaatsten zich gisteravond voor de Final Four. "Een duidelijke stap vooruit tegenover twee jaar geleden in de Nations League met die anticlimax tegen Zwitserland", aldus onze huisanalist Marc Degryse, die de loftrompet afstak over Youri Tielemans, Romelu Lukaku en "de mannen waar we altijd op kunnen rekenen".
Lees verder

"Trump maakt geen plannen meer om G7-top voor te bereiden"
De Amerikaanse president Donald Trump heeft geen plannen gemaakt om binnenkort gastheer te zijn voor een top van de G7, de club van zeven landen met de grootste economieën in de wereld en de Europese Unie.
Lees verder

OVERZICHT. België overschrijdt kaap van 15.000 coronadoden, gemiddeld aantal nieuwe ziekenhuisopnames en besmettingen blijft dalen
In ons land is de kaap van de 15.000 coronadoden overschreden. Uit de voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt deze ochtend dat er sinds de uitbraak van de pandemie in België al 15.025 patiënten aan Covid-19 bezweken. Het blijft verder wel de goede kant uitgaan met de cijfers.
Lees verder

België overschrijdt kaap van 15.000 coronadoden
In ons land is de kaap van de 15.000 coronadoden overschreden. Uit de voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt deze ochtend dat er sinds de uitbraak van de pandemie in België al 15.025 patiënten aan Covid-19 bezweken. Het blijft verder wel de goede kant uitgaan met de cijfers.
Lees verder

België overschrijdt kaap van 15.000 coronadoden
In ons land is de kaap van de 15.000 coronadoden overschreden. Uit de voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt deze ochtend dat er sinds de uitbraak van de pandemie in België al 15.025 patiënten aan Covid-19 bezweken. Het blijft verder wel de goede kant uitgaan met de cijfers.
Lees verder

Vandaag topoverleg op wielerbond: blijft Verbrugghe bondscoach? Of volgt Vanthourenhout hem op?
Belangrijke vergadering bij de wielerbond: blijft Rik Verbrugghe (46) bondscoach? Of wordt Sven Vanthourenhout (39) zijn opvolger? Financiële, deontologische en praktische argumenten worden vandaag op tafel gelegd tijdens het topoverleg.
Lees verder

De vraag van 11 miljoen Belgen: wie eerst? "Het zou niet goed zijn dat we álle 65-plussers moeten inenten"
Wie eerst? Het is de vraag van 1 miljoen - of van 11 miljoen Belgen, zo u wil. Eén consensus is er: het zorgpersoneel staat op één. Maar hoort ook de poetshulp in een woonzorgcentrum daar bij? En wat met de horeca, een van de zwaarst getroffenen? Verdienen zij geen voorkeursbehandeling? Zelfs leeftijd is geen doorslaggevend criterium, vinden experts. De vaccindiscussie is losgebarsten. Medisch filosoof Ignaas Devisch (UGent) licht toe.
Lees verder

Flo Windey gidst u door de wondere wereld van seks en drugs: "''Lap, ik ga weer niet durven buitenkomen', zegt mijn ma"
Seks, drugs en de schaamteloze Flo Windey: dat is het trio dat de donderdagavonden van 16-plussers wat spannender gaat maken. In 'Club Flo' informeert 'de nieuwe Goedele Liekens' in geuren en kleuren over tot de verbeelding sprekende onderwerpen. "Ik maak géén reclame, maar wil alles bespreekbaar maken."
Lees verder

Voor 3,2 miljard euro minder auto's uitgevoerd in eerste lockdown
De Belgische handel heeft een stevige tik gekregen tijdens de eerste lockdown. Dat blijkt uit een rapport van het agentschap Buitenlandse Handel. In euro's uitgedrukt kende de uitvoer van de automobielsector de grootste terugval, met een terugval van 3,2 miljard euro. De Belgische farmasector voerde als enige meer uit.
Lees verder

Ook Familie 'anderhalvemetert' voortaan
"Anderhalvemeteren, het blijft een vreemde situatie en een vreemd werkwoord, maar ook wij doen het", laat Sandrine André (Veronique) vanop de set van 'Familie' weten bij een foto met Kürt Rogiers (Lars).
Lees verder

Biografie toont kleine kantjes van Pieter Aspe: "Drinken was enige manier om mijn ellende te vergeten"
Normaal bedenkt Pieter Aspe (67) zelf de rode draad van een verhaal. Maar voor de pas uitgebrachte biografie 'Pieter Aspe: levens en liefdes' hoefde dat niet. Toch moet de werkelijkheid niet onderdoen voor z'n romans, geeft de schrijver tijdens een babbel toe. "Ik had geen geld, voelde me marginaal en ben stevig beginnen te drinken."
Lees verder

Doorschuifpolitiek Martínez niet bevorderlijk voor U21: "Ze hebben nog niet leren knokken"
De uitschakeling van de U21 voor het EK is een blamage. Geen mentaliteitsprobleem, zegt Proximus-analist Wim De Coninck. "Het zijn jongens die nog niet geleerd te hebben te knokken." Al is de doorschuifpolitiek van Roberto Martínez niet bevorderlijk voor de resultaten.
Lees verder

Bewolkte dagen in het vooruitzicht, met af en toe regen en iets frissere temperaturen
Het wordt vandaag wisselend tot zwaarbewolkt met perioden van regen of buien bij een goed voelbare wind. Er zijn rukwinden tot 65 km/u of zelf meer. De maxima zijn iets frisser dan de voorbije dagen, van 6 tot 11 graden, maar dat zijn de normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Dat meldt het KMI.
Lees verder