Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 2 november 2020

LIVE. België sinds middernacht in lockdown, grondwetspecialisten eisen coronawet - “Britse prins William hield bes...

HLN
LIVE. België sinds middernacht in lockdown, grondwetspecialisten eisen coronawet - "Britse prins William hield besmetting geheim"
Ons land is om middernacht opnieuw in lockdown gegaan, nadat de federale en deelstaatregeringen afgelopen vrijdag nieuwe verstrengingen hadden aangekondigd. Het aantal sociale contacten is flink ingeperkt en niet-essentiële handelszaken zijn gesloten. Volg alle ontwikkelingen over Covid-19 in deze liveblog.
Lees verder

Tokio of Parijs, hét grote dilemma voor Wout van Aert: "Hoop dat ploeg betekenis van de Spelen begrijpt"
Wout van Aert staat in 2021 voor een verschroeiende keuze. Tour of Tokio: entre les deux son coeur balance. Eeuwige olympische roem, oké. Maar... "Het is geen kermiskoers die ik moet schrappen, hé."
Lees verder

Wellicht einde seizoen voor Zinho Vanheusden na horrorblessure: "We hoorden het kraken"
Drama voor Zinho Vanheusden (21). Door zijn rechterknie gezakt tegen KV Oostende - wellicht betekent dit einde seizoen voor de verdediger. Akelige beelden, akelig geschreeuw. Brrrr, je wenst het niemand toe. "Zinho riep direct: 'oh non, pas maintenant'. Niet nu", zuchtte doelman Bodart.
Lees verder

OVERZICHT. Meer dan 1.200 coronapatiënten op intensieve zorg, gemiddeld 113 overlijdens per dag
Op 1 november lagen er in de Belgische ziekenhuizen 1.223 mensen met Covid-19 op intensieve zorg. Dat zijn er 62 meer dan de dag voordien, zo blijkt uit de jongste gegevens van Sciensano.
Lees verder

OVERZICHT. Ziekenhuizen flirten met record eerste golf: nu al 1.223 coronapatiënten op intensieve zorg
In de Belgische ziekenhuizen lagen er gisteren 1.223 mensen met Covid-19 op intensieve zorg. Dat blijkt uit de jongste gegevens van Sciensano. De ziekenhuizen zitten bijna aan het record van de eerste golf, toen er begin april 1.285 coronapatiënten op intensieve zorg lagen. De hospitalen schakelen deze week naar de hoogste fase. Het aantal overlijdens stijgt naar gemiddeld 113 per dag. Dat is een forse toename met 70 procent tegenover de week voordien.
Lees verder

Meer dan 1.200 coronapatiënten op intensieve zorgen
Op 1 november lagen er in de Belgische ziekenhuizen 1.223 mensen met Covid-19 op intensieve zorg. Dat zijn er 62 meer dan de dag voordien. Dat blijkt deze ochtend uit de jongste gegevens van Sciensano. De ziekenhuizen zitten bijna aan het record van de eerste golf, toen er begin april 1.285 coronapatiënten op intensieve zorg lagen, maar schakelen deze week naar de hoogste fase. In die fase worden er extra bedden vrijgemaakt voor coronapatiënten.
Lees verder

Clausule van 550.000 euro? Thorup moet volgens de wet maar 1 week loon betalen
Er zou een afkoopclausule van 550.000 euro staan in het contract van Jess Thorup. Maar volgens de Belgische wet moet FC Kopenhagen maar een paar duizend euro betalen om de trainer over te nemen van Genk. "Hij zou in principe slechts één weekloon moeten betalen als compensatie voor zijn contractverbreking", zegt Sébastien Ledure, sportadvocaat bij CRESTA.
Lees verder

Vier handelaars over hun eerste stappen in online verkoop: "Gewoon gegoogeld hoe ik een webshop bouwde"
Begrijpelijk dat tienduizenden winkeliers vandaag met veel tegenzin het bordje aan de vitrine naar gesloten draaien, maar ze hoeven nog niet te wanhopen. Volgens Unizo is één op de twee zelfstandige handelaars tijdens de vorige lockdown gestart met een nieuw online verkoopkanaal. Videobellen, mailen, chatten of zelf model spelen in de virtuele wereld: vier winkeliers getuigen over hun prille stappen op internet.
Lees verder

Grondwetspecialisten eisen coronawet: "We leggen de regering geen strobreed in de weg"
Een grote groep ­professoren uit felle kritiek op de ­regering én op de Raad van State, die de wettelijke basis voor de ­coronamaatregelen goedkeurde. In een opiniestuk in De Standaard eisen ze dat er een coronawet komt, die het wettelijk kader moet vormen voor de coronamaatregelen.
Lees verder

'Thuis' viert 25ste verjaardag met kledinglijn, spel en boek
'Thuis' krijgt een zilveren randje, want op 23 december zal het precies 25 jaar geleden zijn dat de openbare omroep de eerste aflevering van de dagelijkse fictiereeks uitzond. Dat jubileum wordt gevierd. Weliswaar met de rem op.
Lees verder

België opnieuw in lockdown: deze maatregelen zijn sinds middernacht van kracht
Sinds middernacht is ons land opnieuw in lockdown. Verschillende winkels moeten de deuren sluiten, telewerken is verplicht waar mogelijk en ook het aantal contacten in private kring wordt weer teruggeschroefd. De nieuwe regels gelden tot 13 december. Ze moeten het aantal besmettingen met het coronavirus fors doen afnemen, zodat de ziekenhuizen en het verzorgend personeel opnieuw wat ademruimte krijgen.
Lees verder

VTM, Eén en VIER helpen u door de lockdown: Vlaamse zenders zetten tweede herfstoffensief in
Het is puur toeval, maar het komt wel goed uit. Net op het ogenblik dat Vlaanderen omwille van corona weer op slot gaat, lanceren de tv-zenders hun tweede herfstoffensief. VIER kwam vorige week al met enkele nieuwigheden, de VTM-familie en Eén gaan er deze week opnieuw fors tegenaan. Dit mag u de volgende dagen en weken allemaal verwachten.
Lees verder

Vandaag nog erg zacht herfstweer met maxima tot 18 graden
Deze ochtend is het vaak zwaarbewolkt met hier en daar wat lichte regen of motregen. Later wordt het droger met enkele korte opklaringen. In de namiddag volgt er overal regen vanaf de kust. Naar de avond toe verschijnen er al opklaringen in het westen. Het is bijzonder zacht voor de tijd van het jaar met maxima van 15 tot 18 graden in de Ardennen en van 18 tot lokaal 20 graden elders. Er staat een vrij krachtige tot krachtige en aan zee soms zeer krachtige zuidwestenwind. Het KMI verwacht wind tot 75 km/u of lokaal iets meer.
Lees verder

Hamilton voedt geruchten na zege in Italië: "Ik weet niet of ik hier volgend jaar nog ben"
Zaterdag lukte het nog eens: poleposition. Ideale uitgangspositie voor eindelijk nog eens een zege. Twintig ronden lang leek dat te zullen lukken. Maar dan maakte Valtteri Bottas een inschattingsfout: hij vergiste zich van tegenstander. Lewis Hamilton nam het geschenk graag in ontvangst. En na afloop trok de Brit nog een rookgordijn op over zijn toekomst.
Lees verder

De ontknoping van 'Boer zkt Vrouw' en een kijkje achter de schermen van de gevangenis: dit kan u vanavond op tv bekijken
De tweede golf van het tv-herfstoffensief barst los, exact op het ogenblik dat Vlaanderen weer op coronaslot gaat. Dankzij HLN kan u nu vooraf perfect kiezen waar u van wil genieten. Wij bezorgen u een compleet overzicht van alle nieuwe programma's en van alle toptitels die terugkeren. Met tekst en uitleg en exclusieve videofragmenten, zodat u voor geen verrassingen komt te staan. Voor de snelle beslissers is er dit handige overzicht. Wie meer informatie wil, klikt op een programmatitel en wordt op zijn wenken bediend.
Lees verder

Hoe Percy Tau het begin van alle gevaar is bij Anderlecht, Kompany: "Hij is een leider"
"Een leider", noemde Vincent Kompany Percy Tau (26). Hij had evengoed kunnen zeggen: 'sterkhouder'. Bedrijvige Percy is het begin van alle gevaar.
Lees verder

Corona en de eer: waarom Kopenhagen roept
Na zijn premature ontslag bij AA Gent kiest Jess Thorup nu voor zichzelf. De Belgische corona-aanpak en de lokgroep van de grootste club van zijn thuisland gaven hem het beslissend duwtje.
Lees verder

Nieuw-Zeelandse premier stelt nieuwe, diverse regering voor
De Nieuw-Zeelands premier Jacinda Ardern heeft vandaag haar nieuwe kabinet voorgesteld en de samenstelling is diverser dan ooit. Zo krijgt het land met Nanaia Mahuta een eerste vrouwelijke buitenlandminister die bovendien van Maori-afkomst is. Vicepremier en minister van Financiën wordt de openlijk homoseksuele Grant Robertson.
Lees verder

Nieuw-Zeelandse premier stelt diverse nieuwe regering voor
De Nieuw-Zeelands premier Jacinda Ardern heeft vandaag haar nieuwe kabinet voorgesteld en de samenstelling is diverser dan ooit. Zo krijgt het land met Nanaia Mahuta een eerste vrouwelijke buitenlandminister die bovendien van Maori-afkomst is. Vicepremier en minister van Financiën wordt de openlijk homoseksuele Grant Robertson.
Lees verder

Klokkenluider Edward Snowden vraagt Russische nationaliteit aan
Voormalig CIA-medewerker Edward Snowden vraagt de Russische nationaliteit aan. De 37-jarige Snowden wordt al jaren gezocht door Washington wegens spionage en verblijft daarom in Rusland, waar hij onlangs nog een permanente verblijfsstatus kreeg.
Lees verder