Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 17 november 2020

IN KAART. Besmettingen en ziekenhuisopnames stabiliseren of stijgen zelfs in sommige Vlaamse provincies. Bekijk hier ...

HLN
IN KAART. Besmettingen en ziekenhuisopnames stabiliseren of stijgen zelfs in sommige Vlaamse provincies. Bekijk hier de situatie in uw regio
Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in België blijft dalen, maar die daling lijkt stilaan wel te vertragen. Deze grafieken en kaarten tonen hoe de situatie in uw provincie en gemeente evolueert.
Lees verder

Nelle (29) en Jonas (29) willen geen té zware hypotheek: "We betalen 1.200 euro per maand af. Het moet nog leefbaar zijn, hè"
Redacteur Inge Stiers vraagt elke week aan enkele Vlamingen hoeveel ze verdienen. Sinds ze hun laatste spaarcentjes in nieuwe ramen investeerden, hebben Nelle en Jonas geen reservepotje meer. "En dat baart mij toch wel een beetje zorgen", bekent Nelle. "Als er nu een grote rekening zoals de verzekering of kadastraal inkomen in de bus valt, is het slikken." Ze vertellen hoe ze elke maand de eindjes aan elkaar knopen.
Lees verder

José Mourinho cynisch voor interlandvoetbal: "Het was een fantastische week"
Tottenham-coach José Mourinho heeft op Instagram een opmerkelijke post geplaatst. De 57-jarige Portugees liet zich sarcastisch uit over het interlandvoetbal van de voorbije week.
Lees verder

Nations League-duel tussen België en Engeland best bekeken Rode Duivels-match ooit bij VTM
Een record. Liefst 1.324.405 kijkers, met een piek van 1.435.585, stemden zondag af op VTM voor het Nations League-duel tussen België en Engeland (2-0). Goed voor een marktaandeel van 49,7 procent. De wedstrijd was daarmee de best bekeken Rode Duivels-match ooit.
Lees verder

Studie: "Bestaand antidepressivum remt groei kankercellen af in proefdieren"
Het antidepressivum sertraline helpt om de groei van kankercellen af te remmen. Dat blijkt uit onderzoek op proefdieren, uitgevoerd door verschillende laboratoria van de KU Leuven. "Het is nog een experimenteel onderzoek, maar we mogen wel optimistisch zijn over het potentieel", zegt professor Kim De Keersmaecker, hoofd van het Laboratorium voor Ziektemechanismen in Kanker.
Lees verder

Dromen van Duitsland-België in Final Four? Duim dan mee dat 'nieuwe' Mannschaft straks punt pakt in Spanje
Top of the bill in de Nations League vanavond: Spanje-Duitsland. En de Rode Duivels mogen wel eens duimen voor Duitsland: dat vergroot de kans voor onze gouden generatie om zich éindelijk eens op hun top te meten met de Mannschaft in de Final Four.
Lees verder

Van zware blessure tot opgemerkte transfer naar Denemarken: zo verging het de Jonge Duivels die als basispion aan het vorige EK U21 begonnen
De Jonge Duivels kunnen zich vanavond verzekeren van deelname aan het EK U21. In 2019 namen de Belgische beloften ook al deel aan het EK. Hoe verging het de basisploeg die aan dat toernooi begon het voorbije anderhalf jaar?
Lees verder

PORTRET. Marokkaan van geboorte en Belg van paspoort: Moncef Slaoui leidde de ontwikkeling van het Moderna-vaccin dat 94,5% doeltreffend is
Plots vallen de Covid-vaccins als rijpe appels uit de bomen. En allemaal hebben ze een Belgische link. Dat van Pfizer, met 90% doeltreffendheid, komt uit de fabriek in Puurs. Dat van Moderna, een Amerikaans farmabedrijf, doet met 94,5% werkzaamheid nòg beter en ook dat heeft een Belgische link: Moncef Slaoui (61), immunoloog, ex-topman van farmareus GSK en in april door president Trump aangesteld om 'operatie-Warp Speed' te leiden, om zo snel mogelijk een vaccin te ontwikkelen. Slaoui is Marokkaan van geboorte, Belg van paspoort en ook een beetje van hart. "Ik dacht: ik ga een jaar in België studeren. Maar ik ben er 25 jaar gebleven."
Lees verder

Waarom Chadli de veiligste belegging is als vervanger van Meunier tegen Denemarken
De bondscoach kennende… Het wordt gewoon Nacer Chadli (31) op de plek van de geschorste Thomas Meunier, niet? Diens enige nadeel: bij Basaksehir speelde hij tot dusver… 11 minuten.
Lees verder

Met 1 paar sokken help je 1.320 Belgen met de ongeneeslijke longziekte mucoviscidose
Het is de Europese Mucoweek en zeker dit jaar is het belangrijk om daarbij stil te staan. 1.320 Belgen hebben de ongeneeslijke longziekte mucoviscidose en zij worstelen niet alleen met zwakkere longen en een levensverwachting van 30 à 50 jaar, maar nu ook met de angst voor corona erbovenop. Samen met een pak BV's brengt de nationale campagne #mucosocks het probleem onder de aandacht, en de actie laat je met een simpel paar sokken het onderzoek naar de ziekte steunen.
Lees verder

Gezocht: coronapatiënt die ontwaakt is uit coma
De typische coronapatiënt op de afdeling intensieve zorgen is een man van in de zestig, die met licht overgewicht kampt. Dat zei viroloog Steven Van Gucht gisteren tijdens de briefing van de Crisiscel. Het coronavirus spaart niemand, maar heeft blijkbaar toch een lichte 'voorkeur' voor een bepaald type. Zo schetste Steven Van Gucht gisteren het profiel van de 'typische coronapatiënt van de tweede golf'. Dat blijkt een man, een zestiger, die vaak ook met een beetje overgewicht kampt.
Lees verder

Miljardair Warren Buffett investeert in vaccinmakers Pfizer en Merck
Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett, heeft nieuwe investeringen gedaan in twee coronavaccinmakers: Pfizer en Merck.
Lees verder

Jan De Cock vrijgesproken in oplichtingszaak: "Als iemand in de fout is gegaan, dan zeker niet De Cock"
Jan De Cock is door de Brusselse correctionele rechtbank vrijgesproken voor oplichting en valsheid in geschrifte. De excentrieke kunstenaar raakte betrokken bij een onverkwikkelijke oplichtingszaak na een huurgeschil. Het parket Halle-Vilvoorde had eerder 10 maanden cel gevorderd.
Lees verder

'Temptation'-Pommeline heeft spijt van bepaalde ingrepen: "Ik heb er niet lang genoeg over nagedacht"
Pommeline Tillière (26) heeft het in 'Natur'elle' op Jani.be openhartig over haar uiterlijk. Volgens haar zorgen sociale media voor een onnatuurlijk streven naar perfectie. "Toen ik jonger was bestond dat nog niet en was iedereen perfect gelukkig."
Lees verder

"Plaatsbezoeken kunnen tóch doorgaan, zolang vastgoedmakelaar niet fysiek aanwezig is"
De voorbije weken ontstond nogal wat onduidelijkheid omtrent het al dan niet laten plaatsvinden van plaatsbezoeken tijdens de tweede lockdown. Zolang een vastgoedmakelaar of een eigenaar niet fysiek aanwezig is, kunnen plaatsbezoeken doorgaan. Dat zeggen een aantal grote vastgoedspelers in ons land in een persbericht. "Een kandidaat-koper of -huurder kan de woning alleen of via een virtuele begeleiding van de vastgoedmakelaar bezoeken", luidt het.
Lees verder

"Ik ben er heel tevreden mee": Claudia verdient 1.719 euro als administratief assistente
Claudia is er niet in geslaagd haar maandloon via Qmusic te verdubbelen, maar bij ons wilde ze nog wel een woordje kwijt over haar loon. Als administratief assistente verdient ze 1.719 euro, een bedrag waar ze heel tevreden over is.
Lees verder

Mondwater kan verspreiding corona fors verminderen volgens nieuwe studie
Doodgewoon mondwater met 0,07 procent van het antimicrobiële en antivirale middel Cetylpyridinium Chloride (CPC) zou "veelbelovend" zijn in de strijd tegen het coronavirus. Dat staat te lezen in een nieuwe studie van de universiteit van Cardiff. De mondspoeling doodt het virus binnen de 30 seconden bij experimenten in een laboratorium.
Lees verder

Mondwater doodt coronavirus binnen 30 seconden volgens nieuwe studie
Doodgewoon mondwater met 0,07 procent van het antimicrobiële en antivirale middel Cetylpyridinium Chloride (CPC) zou "veelbelovend" zijn in de strijd tegen het coronavirus. Dat staat te lezen in een nieuwe studie van de universiteit van Cardiff. De mondspoeling doodt het virus binnen de 30 seconden bij experimenten in een laboratorium.
Lees verder

Eden Hazard of toch maar Enzo Scifo? Guy Thys of Roberto Martínez? Voetbalbond gaat op zoek naar beste elftal én bondscoach van Rode Duivels aller tijden
Pittige keuzes. Naar aanleiding zijn 125ste verjaardag gaat de Belgische voetbalbond op zoek naar het beste elftal én de beste bondscoach van de Rode Duivels aller tijden. En de KBVB roept daarvoor de hulp van de fans in.
Lees verder

Europakenner Hendrik Vos pessimistisch over brexit-akkoord: "Wachtrijen aan grenzen en chaos in havens allicht niet meer te vermijden"
Volgens professor Europese Politiek Hendrik Vos (UGent) is er waarschijnlijk niet meer genoeg tijd in de moeizame brexit-onderhandelingen om wachtrijen aan de grensovergangen van en naar het Verenigd Koninkrijk te vermijden. Ook valt er vanaf 1 januari chaos in de havens te verwachten, en extra taksen op de import en export van bepaalde producten. Dat zegt Vos in een gesprek met HLN LIVE.
Lees verder