Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 17 november 2020

Horeca dicht tot volgende lente? “Zou ons niets verbazen. Maar liever nu langer dicht dan in 2021 steeds opnieuw de...

HLN
Horeca dicht tot volgende lente? "Zou ons niets verbazen. Maar liever nu langer dicht dan in 2021 steeds opnieuw de deuren te moeten sluiten"
Biostatisticus Niel Hens (UHasselt) vertelde gisteren in De Afspraak dat hij niet verwacht dat de horeca dit jaar nog zal heropenen. "We weten dat dat een risicovolle omgeving is. Uitbaters doen enorm hun best, maar het is een ontmoetingsplaats zonder mondmasker. We drinken al eens iets en er wordt wat losser met elkaar omgegaan. Dat heeft het virus nu eenmaal graag." Wij legden ons oor te luister bij enkele horeca-uitbaters en vroegen wat zij van die uitspraak vinden en het feit dat ze misschien nog langer dan verwacht de deuren zullen moeten dichthouden.
Lees verder

Nederlands onderzoek: coronavirus veroorzaakt schade aan middenrif bij ernstig zieken
Bij Covid-patiënten die erg ziek zijn, beschadigt het coronavirus het middenrif, de belangrijkste ademspier. Volgens onderzoek van het academisch ziekenhuis Amsterdam UMC ontstaan er bij deze patiënten een ontstekingsreactie en bindweefselvorming in deze spier.
Lees verder

Geen Zesdaagse dit jaar, tenzij je zelf rondjes rijdt
Vanavond zou het startschot worden gegeven van de Zesdaagse van Gent, editie 2020. Niet dus. Het enige positieve is dat er dit jaar inderdaad geen massa plastic bekers op het middenplein zullen liggen. Een magere troost voor de duizenden feest- en sportliefhebbers die nu normaal naar 't Kuipke zouden afzakken. Er is wel een digitaal alternatief.
Lees verder

Horeca tot eind dit jaar dicht? In zee van takeaway ben je maar beter creatief
Biertjes op café of eens lekker uit eten: volgens de experts zal het er dit jaar niet meer van komen. En dus moet de horeca nog wat langer alternatieven bedenken. Takeawaymaaltijden zijn ondertussen flink ingeburgerd, maar sommige ondernemers doen er nog een creatief schepje bovenop. Of wat dacht u van een virtueel café en een live kookles op Instagram van een topchef?
Lees verder

Russisch parlement stemt levenslange -gerechtelijke- onschendbaarheid voor ex-presidenten
Het Russische parlement heeft dinsdag een wetsvoorstel goedgekeurd dat de ex-presidenten van het land een gerechtelijke onschendbaarheid garandeert voor de rest van hun leven. Een maatregel die beschouwd wordt als een toegeving aan de huidige president Vladimir Poetin.
Lees verder

Amy Roberts kleedde 'Prinses Diana' in 'The Crown': van kneuterig en zedig naar va-va-voom
In seizoen 4 van 'The Crown' doen zowel Lady Di als Margaret Thatcher hun goedgeklede intrede. Hoofd kostuumontwerp Amy Roberts legt uit hoe lastig het is om zulke iconische moderne figuren te kleden.
Lees verder

Meer migranten komen naar EU over land
Het aantal mensen dat over land via de Balkan illegaal de Europese Unie binnenkomt, is in een jaar tijd meer dan verdubbeld. Dat zei het Europese grensbewakingsbureau Frontex dinsdag. De toestroom via de Middellandse Zee is daarentegen sterk afgenomen in vergelijking met 2019. In oktober staken bijna 3.500 mensen de grens over via de Westelijke Balkan, meer dan een derde meer dan in september, aldus Frontex.
Lees verder

Blijft ATP Finales lege vlek op palmares Nadal? Hij legt de duimen tegen Thiem
Dominic Thiem (ATP 3) heeft ook zijn tweede groepsmatch op de ATP Finals in Londen gewonnen. De Oostenrijker haalde het in twee intense sets van de Spanjaard Rafael Nadal (ATP 2).
Lees verder

Vlaams minister Demir krijgt politiebewaking na dreigmail
Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) heeft een dreigmail ontvangen die door de ordediensten ernstig wordt genomen. Dat meldt Het Belang van Limburg en het bericht wordt bevestigd door het kabinet-Demir. De minister krijgt politiebescherming.
Lees verder

Wie ging aan de haal met de kerstboom van de schepen? En wie stal het huisnummer van de burgemeester? Kleinste stad van Vlaanderen in ban van mysterieuze dief
Wie is de mysterieuze dader van allerlei kleine vandaalstreken in het centrum van Mesen? Nadat eerder een bloempot werd vernield, moest nu een kerstboom van de schepen van Sociale Zaken en het huisnummer van de burgemeester eraan geloven. "Het lijkt erop dat iemand het stadsbestuur wil pesten."
Lees verder

Populair tot in China en Australië: Studio 100 komt met bioscoopfilm van kinderserie 'Mia and me'
De kinderreeks 'Mia and me' van het productiehuis Studio 100 krijgt een vierde seizoen en een bioscoopfilm. De serie, over een 12-jarig meisje dat naar de wondere wereld Centopia wordt geslingerd, is een groot internationaal succes.
Lees verder

KIJK LIVE. Droomstart voor de Jonge Duivels! De Smet maakt er op assist van De Ketelaere 0-1 van
• EK-kwalificatieduel U21 • België staat 2de in groep, op twee punten van leider Duitsland • Cruciaal duel: Jonge Duivels zijn enkel bij winst zeker geplaatst voor EK
Lees verder

Artsen smeken Trump informatie over coronabeleid aan opvolger Biden te geven: "Uitstel kan levens kosten"
Amerikaanse artsen- en ziekenhuisorganisaties roepen president Trump op informatie over het coronabeleid te delen met het overgangsteam van zijn beoogde opvolger Biden. Trump erkent de zege van Biden niet en weigert hem vooralsnog toegang tot gegevens van overheidsdiensten, zoals in het verleden gebruikelijk was bij een machtsoverdracht. Uitstel kan vele levens kosten, schrijven de hoofden van de verenigingen van ziekenhuizen, medici en verpleegkundigen aan Trump.
Lees verder

6.000 skiliefhebbers en schoolkinderen kunnen niet op sneeuwreis met Intersoc: "Misschien kan krokus nog. Of Pasen. Want de goesting in vakantie is héél groot"
Een gemakkelijke beslissing was het niet, zegt Intersoc-directeur Johan Swinnen. Maar wel eentje die onvermijdelijk was: geen kerstvakantie in de sneeuw in Zwitserland, geen sneeuwklassen in januari. Alles bij mekaar moeten meer dan 6.000 vakantiegangers thuisblijven. De directeur telt af tot de eerste week van januari: "Dan bekijken we of we terug opstarten. Misschien kan krokus nog. Of Pasen."
Lees verder

KIJK LIVE. Zwak verdedigen van Bornauw leidt ommekeer in: Bosniërs gaan op en over Jonge Duivels in amper drie minuten
• EK-kwalificatieduel U21 • België staat 2de in groep, op twee punten van leider Duitsland • Cruciaal duel: Jonge Duivels zijn enkel bij winst zeker geplaatst voor EK
Lees verder

Waarom corona ervoor zorgt dat meer leerlingen na Nieuwjaar voor een andere richting moeten kiezen
Mogelijk 20 procent meer leerlingen dan anders zal na Nieuwjaar voor een andere studierichting kiezen. Eind vorig schooljaar werden beduidend meer A-attesten uitgereikt, omdat door al dat thuisonderwijs nu eenmaal minder informatie over de leerlingen voorhanden was. "En dus boksen heel wat leerlingen boven hun gewicht", waarschuwt onderwijsexpert Martin Valcke (UGent).
Lees verder

NMBS reageert op rapport van Rekenhof: 'Altijd als een goede huisvader gehandeld"
Het Rekenhof heeft een vernietigend rapport afgeleverd over het verloop van de werken aan het Sint-Pietersstation. Die kosten nu al 200 miljoen euro meer dan ooit begroot, en zullen ook minstens 11 jaar langer dan voorzien duren. "Wij hebben altijd gehandeld in het belang van de reiziger", reageert de NMBS nu.
Lees verder

Geen veredelde oefenpot, maar wel een match van heel wat miljoenen die het Belgische voetbal alleen maar ten goede kunnen komen
Zeg niet: 'België-Denemarken is een veredelde oefenpot.' Maar: 'Een gelijkspel levert minstens een ettelijke miljoenen extra op.' Eindwinst in de Nations League zou de bondskas zelfs met zeven cijfers spekken. Geld dat de ontwikkeling van het Belgisch voetbal alleen maar ten goede kan komen.
Lees verder

Steeds meer geweld tegen de brandweer: "Soms steken mensen een matras in brand en bellen ze de brandweer om hen dan lastig te vallen"
Geweld tegen de politie is iets waar we helaas vrijwel dagelijks over kunnen lezen in de kranten. Geweld tegen de brandweer en andere hulpdiensten, echter, is iets waar we veel minder over horen. Echter, volgens Bert Brugghemans, woordvoerder van Netwerk Brandweer, worden brandweerlieden en ambulancebroeders de jongste jaren steeds vaker lastig gevallen en zelfs fysiek aangevallen tijdens hun werk. "Het algemene respect voor de hulpdiensten neemt af en onze mensen worden dat gewaar."
Lees verder

Facebook en Twitter verdedigen ingrijpen bij nepnieuws Amerikaanse verkiezingen
Facebook en Twitter hebben verdedigd dat zij ingrijpen als gebruikers verkeerde informatie over de Amerikaanse verkiezingen plaatsen. Zo staan er de laatste tijd veel waarschuwingen bij berichten van de Amerikaanse president Donald Trump, bijvoorbeeld als hij stelt dat er bij de presidentsverkiezingen van 3 november massaal is gefraudeerd.
Lees verder