Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 27 oktober 2020

Weyts: ‘Herfstvakantie verlengen is kans op reset’

Weyts: 'Herfstvakantie verlengen is kans op reset'

De herfstvakantie wordt verlengd met drie dagen. Die beslissing maakte minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zondag bekend, na een alarmerend rapport over het aantal besmettingen in het onderwijs. 'Die verlenging kan zorgen voor een reset', zei Weyts in De Ochtend op Radio 1.

Lees verder

Thaise demonstranten gebruiken Duitse wet om koning in het nauw te drijven

Thaise protesteerders willen weten of hun koning Rama X zijn koninklijke macht gebruikte vanuit Duitsland. Volgens de Duitse wet mag dat immers niet. De betogers hopen zo verder druk uit te oefenen op Rama X en de Thaise regering. Ze eisen onder meer hervormingen aan het hof. De Thaise koning is overigens geen ongeschreven blad en herintroduceerde tijdens zijn koningschap koninklijke polygamie.

Lees verder

Moeder doodt dochter (17) en daarna zichzelf: 'Het is haar allemaal te veel geworden'

Op haar 17de verjaardag is Noor V. vrijdag omgebracht door haar moeder, Regine, die vervolgens ook zelf uit het leven stapte. 'Noor droomde ervan om bakker te worden.'

Lees verder

Oproep. Hoe lost u die verlengde herfstvakantie op?

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft dan toch beslist om de herfstvakantie te verlengen. Maar uw kinderen twee dagen bij de grootouders afzetten is uit den boze, volgens de virologen. Heeft u al creatieve opvangoplossingen bedacht? U kunt ze (liefst samen met uw contactgegevens) mailen naar binnenland@standaard.be.

Lees verder

Vlaamse Rand wil geen sport en cultuur meer, en een avondklok

23 burgemeesters uit de ruime Vlaamse rand rond Brussel vragen de gouverneur van Vlaams-Brabant om in de hele provincie een avondklok in te stellen. Alle sport- en cultuuractiviteiten moeten stopgezet worden. 'De federale maatregelen volstaan niet.'

Lees verder

Jonge huisartsen gaan in 'attestenstaking'

De pandemie veroorzaakt niet alleen een toename van het aantal patiënten voor huisartsen, ook de administratieve last swingt de pan uit. 'Om de administratieve overbelasting bij huisartsen een halt toe te roepen, gaan we over tot een attestenstaking', laat Jong Domus, de vereniging van jonge huisartsen, weten.

Lees verder

Live | Crisiscentrum geeft persconferentie over coronavirus

Om 11 uur geeft het crisiscentrum meer uitleg over de recente cijfers. Volg de persconferentie in de video hierboven.

Lees verder

KV Mechelen stelt stemming over Penninckx 'onbepaalde tijd' uit

Voetbalclub KV Mechelen stelt de bijzondere aandeelhoudersvergadering over de toekomst van Dieter Penninckx als bestuurder voor onbepaalde tijd uit.

Lees verder

Luchthavenautoriteiten Qatar gaan boekje te buiten nadat pasgeboren baby werd gevonden

De Australische regering heeft een klacht ingediend bij de autoriteiten in Qatar over vermeende vernedering en inwendig onderzoek bij een tiental vrouwen op de internationale luchthaven van de hoofdstad Doha, nadat een pasgeboren baby gevonden werd in de toiletruimte. 'Wat daar is gebeurd, is enorm verontrustend en beledigend.'

Lees verder

Joe Biden verwart Donald Trump met George W. Bush

Tijdens een online verkiezingsevenement afgelopen zondag heeft democratisch presidentskandidaat Joe Biden een verwarde indruk gegeven. Biden herinnerde zich de naam van huidig president Donald Trump even niet meer en noemde hem George. Toen Joe Biden met Barack Obama in 2008 opkwam, was George W. Bush president van de Verenigde Staten. Waarschijnlijk verwarde hij diens naam met die van Trump. Bekijk het bewuste moment in bovenstaande video.

Lees verder

Raf Simons komt na 25 jaar met eerste vrouwencollectie

Vrouwen dragen al jaren zijn mannencollectie, maar voor de allereerste keer brengt topontwerper Raf Simons een vrouwencollectie in eigen naam uit. Zijn collectie voor 2021 werd wereldwijd voorgesteld met een show via livestream.

Lees verder

Staakt-het-vuren Azerbeidzjan en Armenië alweer geschonden

Kort nadat een nieuw staakt-het-vuren in het conflict over de betwiste regio Nagorno-Karabach in de zuidelijke Kaukasus maandag van kracht werd, hebben Armenië en Azerbeidzjan elkaar beschuldigd van schending van de overeenkomst.

Lees verder

Niet iedereen mag haar AOC noemen: 'Basisrespect'

Het Amerikaanse parlementslid Alexandria Ocasio-Cortez staat bij het brede publiek bekend onder haar initialen, maar ze heeft liever niet dat president Donald Trump die afkorting gebruikt.

Lees verder

Jambon kondigt extra Vlaamse ministerraad aan over bijkomende coronamaatregelen

De Vlaamse regering organiseert dinsdagavond een extra ministerraad om te beslissen over eventuele bijkomende coronamaatregelen. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) maandag aan Belga laten weten.

Lees verder

Spanningen lopen op: Turkse president roept op om Franse producten te boycotten

President Recep Tayyip Erdogan heeft maandag de Turken opgeroepen om Franse producten te boycotten. Die oproep komt er na oplopende spanningen tussen Erdogan en Macron.

Lees verder

Coens en De Crem betrapt: werklunch is overtreding coronaregels

CD&V-voorzitter Joachim Coens en zijn partijgenoot Pieter De Crem werden afgelopen week 'betrapt' toen ze in een hotel aan het lunchen waren. De twee overnachten niet in het hotel, waardoor het een overtreding van de huidige coronamaatregelen is.

Lees verder

Vicevoorzitter Duitse Bondsdag sterft bij tv-opname

Thomas Oppermann, de vicevoorzitter van de Duitse Bondsdag, is onverwachts overleden. De 66-jarige politicus stortte in tijdens filmopnamen met de openbare omroep ZDF.

Lees verder

Rechtbank beslist maandag over Mega World

De ondernemingsrechtbank in Mechelen spreekt zich pas maandag uit over de aanvraag tot gerechtelijk akkoord voor Mega World.

Lees verder

Nieuw seizoen 'De Mol' is al (coronaproof) ingeblikt

Na de ontmaskering van Alina in april kropen de makers van De mol weer ondergronds.

Lees verder

Ian McKellen is 'niet bereid te sterven' voor coronafilms

De filmindustrie trekt zichzelf op gang met veiligheids­coördinatoren. De 81-jarige Ian McKellen past daar liever voor.

Lees verder

Houdt de avondklok stand voor de rechter?

Slaagt de zoveelste aanval tegen een coronamaatregel? Tot nu kon de Raad van State altijd terugvallen op procedureregels om zich niet over de grond van de zaak uit te spreken. 'Daardoor wordt de toegang tot de rechter illusoir', zegt Jan De Groote die de jongste aanval lanceert.

Lees verder

Topmagistraat Johan Sabbe geschorst door seksueel getinte berichten aan chauffeur

De tuchtrechtbank in Gent heeft de Oost-Vlaamse topmagistraat Johan Sabbe maandag geschorst voor een periode van zes maanden, waarvan drie maanden met uitstel na grensoverschrijdend gedrag tegenover zijn vroegere vrouwelijke chauffeur.

Lees verder

Daklozen in Brussel krijgen 'attest van niet-huisvesting' voor avondklok

Vanaf maandag zullen aan daklozen in de Brusselse straten 'attesten van niet-huisvesting' verdeeld worden door veldwerkers, mobiele teams en spoeddiensten van de ziekenhuizen Sint-Jan en Sint-Pieters. Dat heeft Christophe Thielens, de woordvoerder van hulporganisatie Samusocial, aangekondigd.

Lees verder

Vierjarige coronapatiënt Kaïs is weer thuis na twaalf dagen kunstmatige coma: 'Hij moet nu nog een tijdje revalideren'

De vierjarige Kaïs, de jongen die twaalf dagen in een kunstmatige coma lag in het UZ van Brussel, is aan de betere hand. Hij werd vrijdag overgebracht naar het ziekenhuis van Vilvoorde en daar is hij maandagochtend ontslagen. Hij kan nu thuis verder herstellen maar moet wel nog wat onderzoeken ondergaan. Kaïs testte twee weken geleden positief op covid-19.

Lees verder

Kimmer Coppejans struikelt over eerste horde in Challenger Hamburg

Kimmer Coppejans (ATP 176) is maandag uitgeschakeld in de eerste ronde van het Challengertoernooi in het Duitse Hamburg (hard/44.820 euro).

Lees verder

Geamputeerde sprinter mag met huidige prothesen niet deelnemen aan Olympische Spelen

De geamputeerde sprinter Blake Leeper mag van het Internationaal Sporttribunaal TAS met zijn huidige prothesen niet deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokio en andere grote wedstrijden. De Amerikaan was in beroep gegaan tegen een uitspraak van World Athletics, de internationale atletiekfederatie.

Lees verder

Coronacijfers anders voorgesteld: Amerikaanse kunstenares plant vlagje voor elke overleden persoon

In Washington D.C. heeft kunstenares Suzanne Brennan Firstenberg een installatie gebouwd met duizenden witte vlagjes. Elk vlagje staat symbool voor een Amerikaan die overleden is aan de gevolgen van corona. Ze hoopt dat het abstracte dodenaantal op die manier tastbaarder wordt en dat men meer stilstaat bij het verlies van zoveel mensen. In de Verenigde Staten is de dodentol vandaag al opgelopen tot 223.328.

Lees verder

Pogba gaat klacht indienen tegen Britse tabloid na geruchten over afscheid van Les Bleus

Paul Pogba heeft maandag aangekondigd dat hij klacht zal indienen tegen de media, zoals onder meer de tabloid The Sun, die hebben gepubliceerd dat de Franse middenvelder zijn loopbaan als international zou beëindigen als teken van protest tegen de opmerkingen van de Franse president Emmanuel Macron over de radicale islam.

Lees verder

Honderden mensen genieten van vliegtuigmaaltijd op de grond

Zo'n negenhonderd mensen trokken zaterdag naar de luchthaven van Singapore om te eten in het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. Niet in de lucht, maar op de grond kunnen de klanten genieten van een driegangenmenu van vliegtuigmaaltijden. Het is een initiatief om de luchtvaartsector te steunen, sinds er door de coronapandemie nog amper gevlogen wordt.

Lees verder

Nederlandse doelman Michel Vorm zet een punt achter zijn carrière

De Nederlander Michel Vorm heeft maandag op Instagram bekendgemaakt te stoppen met voetballen. De 37-jarige doelman zat zonder club sinds zijn contract bij Tottenham deze zomer afliep. In het tussenseizoen werd zijn naam nog gelinkt aan Anderlecht.

Lees verder

Schalke 04 mag vrijdag maar 300 toeschouwers toelaten

Schalke 04 mag vrijdag voor zijn wedstrijd van de zesde speeldag in de Bundesliga tegen Stuttgart maar driehonderd toeschouwers in zijn Veltins-Arena ontvangen. Dat deelde de club van Benito Raman maandag mee. Net als op de vierde speeldag tegen Union Berlijn (1-1) zullen de weinige toeschouwers over de onderste stadionring verdeeld worden. De tickets worden verloot onder de fans die een aanvraag ingediend hebben.

Lees verder

Vicepremier Sophie Wilmès nog altijd op intensieve zorg

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) ligt nog altijd op de afdeling intensieve zorg van het Delta-ziekenhuis in Oudergem. 'Haar toestand gaat stapje voor stapje vooruit en ze wordt niet beademd', zegt haar woordvoerster Elke Pattyn.

Lees verder

Verdachten van hacking op Belgische bankautomaten gevat in Portugal

In Portugal zijn deze zomer twee mannen aangehouden voor feiten van hacking op bankautomaten in ons land. Dat heeft het Antwerpse parket maandag bekendgemaakt. De twee zullen in november worden uitgeleverd zodat ze in België kunnen worden berecht.

Lees verder

KU Leuven schakelt over naar digitaal onderwijs, behalve voor eerstejaarsstudenten

Op 3 november verscherpt de KU Leuven de coronamaatregelen voor al haar campussen. Lessen zullen zo veel mogelijk online gegeven worden, met uitzondering voor de eerstejaarsstudenten. 'Met deze werkwijze creëren we de impact die door een code rood beoogd wordt', zegt rector Luc Sels.

Lees verder

Pieter Timmers met New York Breakers twee keer vierde in aflossing

Pieter Timmers is maandag in Boedapest met de New York Breakers zowel in de 4x100 meter vrije slag als de 4x100 meter wisselslag vierde geworden op de eerste dag van de vierde International Swimming League.

Lees verder

UHasselt schakelt vanaf 1 november over naar code rood

De UHasselt heeft beslist om vanaf 1 november over te schakelen naar code rood. De lessen gaan vanaf dan maximaal online door.

Lees verder

Teambaas Ferrari daagt gefrustreerde Vettel uit

Mattia Binotto, de teambaas van Formule 1-renstal Ferrari, heeft zijn piloot Sebastian Vettel, die na dit seizoen vertrekt bij Ferrari, in subtiele bewoordingen uitgedaagd. "Misschien mogen we wel wat meer verwachten van onze tweede rijder", liet hij fijntjes weten.

Lees verder

Dief graait in kar van cuberdonverkoper: 3.000 euro snoep onverkoopbaar

In Gent heeft een 53-jarige man zondag met zijn handen in de kar van een cuberdonverkoper gegraaid en de vlucht genomen. Dat meldt het parket van Oost-Vlaanderen.

Lees verder

De burgemeester van Rome zegt dat de maffia haar en haar familie wilde vermoorden

De burgemeester van Rome Virginia Raggi zegt dat de plaatselijke maffia van plan was om haar en haar familie te vermoorden. Volgens haar omdat ze het tegen de maffia opnam.

Lees verder

Trossard en Brighton kunnen niet winnen van West Bromwich

Brighton & Hove Albion heeft maandag op de zesde speeldag van de Premier League in de slotfase de zege laten schieten tegen promovendus West Bromwich Albion. Het werd 1-1. Leandro Trossard stond bij de thuisploeg aan de aftrap en werd tien minuten voor tijd, bij een 1-0 voorsprong voor Brighton, gewisseld.

Lees verder

Machtsontplooiing in Hollywoodstijl voor … zeven verstekelingen

Waarom zette de Britse Royal Navy veertig speciale commando's in om zeven verstekelingen van een olietanker te halen? 'Een kaping? Zij kunnen zo'n schip helemaal niet besturen.'

Lees verder

Frank De Bleeckere: "Frans (Beerschot) had rood moeten krijg in Antwerpse derby"

Scheidsrechter Jasper Vergoote had Beerschot-verdediger Frédéric Frans in de Antwerpse derby afgelopen zondag een rode kaart moeten geven voor een overtreding op Dieumerci Mbokani. Dat heeft Frank De Bleeckere, woordvoerder van het Refereeing Department, maandag gezegd in zijn wekelijkse evaluatie.

Lees verder

Miss Nice stopt ermee: beste Belgische triatlete ooit Tine Deckers beëindigt haar carrière

Na meer dan vijftien seizoenen op het hoogste niveau in de triatlonsport (lange afstand) heeft Tine Deckers maandag bekendgemaakt een punt te zetten achter haar loopbaan. De 42-jarige Leuvense was het voorbije decennium vijf maal de beste in de Ironman van Nice (2009, 2010, 2012, 2014 en 2016). Ze was ook de enige Belgische die de triatlon van Embrun op haar naam kon schrijven. Op de Ironman van Hawaï was haar beste prestatie in zes deelnames een twaalfde plaats (2011).

Lees verder

Saelemaekers en Ibrahimovic stelen de show, maar AC Milan geeft het drie keer weg tegen AS Roma

Op de vijfde speeldag van de Serie A heeft leider AC Milan zijn eerste puntenverlies geleden. Milan kwam in eigen huis nochtans drie keer op voorsprong tegen AS Roma, maar gaf die bonus telkens opnieuw uit handen. Zo werd het 3-3.

Lees verder

Met de groeten van Thorup: KRC Genk bezorgt AA Gent ijskoude douche na blunder van Bolat

Het houdt niet bij AA Gent. Als de verdediging niet eens pijnlijk in de fout gaat, dan is het aan de doelman om naast een bal te grabbelen. Dit keer bleek ook Sinan Bolat voor het virus dat al een heel seizoen bij de Buffalo's woedt. Jess Thorup mag blij zijn met de 1-2-zege want Genk kwam wel héél goed weg. Door de thuisnederlaag blijft AA Gent met 9 op 30 hangen op de dertiende plaats.

Lees verder

Brandweerman gewond na aanval tijdens interventie in Verviers

Een brandweerman-ambulancier van de zone Vesdre Hoëgne et Plateau is maandagavond gewond geraakt toen hij tijdens een interventie in Verviers aangevallen werd. Dat melden de hulpdiensten.

Lees verder

Amerikaanse Senaat keurt benoeming Amy Coney Barrett goed als rechter aan Hooggerechtshof

De Amerikaanse Senaat heeft maandag de benoeming goedgekeurd van Amy Coney Barrett als negende lid van het Hooggerechtshof. De 48-jarige Barrett volgt de overleden rechter Ruth Bader Ginsburg op.

Lees verder

Corona: staan we er nu beter of slechter voor dan in maart?

Corona is nooit helemaal weggeweest, maar hoe het virus nu huishoudt is haast ongezien. Pieken van 18.000 besmettingen op één dag, ziekenhuizen die overbelast zijn, scholen die langer sluiten, cultuur en sport gaan op slot, de lockdowngedachte is helemaal terug. Het lijkt wel alsof het weer maart of april is toen alle ellende begon. Of zijn we nu toch beter gewapend tegen het virus dan toen?

Lees verder

Geweld naar aanleiding van presidentsverkiezingen Guinee kost al 21 mensenlevens
In het West-Afrikaanse Guinee zijn er al 21 mensen overleden door protesten die uitbraken na de presidentsverkiezingen op 18 oktober. De zittende president Alpha Conde won voor een derde keer de verkiezingen. Zijn tegenstanders zeggen dat de overwinning ongrondwettelijk is.
Lees verder

Dagelijks 13.052 nieuwe besmettingen en 502 ziekenhuisopnames; een vijfde van alle tests positief
Er worden dagelijks meer dan 13.000 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd en meer dan 500 covidpatiënten opgenomen in onze ziekenhuizen. Elke dag sterven er bijna 50 mensen aan de gevolgen van covid-19. Het postiviteitsratio van de afgenomen testen ligt intussen op 21,2 procent.
Lees verder

Europese mededingingsautoriteiten keuren overname Tiffany goed

De Europese mededingingsautoriteiten hebben het licht op groen gezet voor een overname van het Amerikaanse juwelenbedrijf Tiffany door het Franse luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) voor 16,2 miljard dollar. Dat heeft Tiffany maandag nabeurs gemeld in een mededeling aan de Amerikaanse toezichthouder voor financiële markten, de SEC.

Lees verder

Negentien seksdelinquenten op Most Wanted-lijst

Europol heeft de namen en foto's van negentien voortvluchtige seksuele delinquenten op de Most Wanted-website gezet.

Lees verder

VS sluiten ondanks Chinese druk nieuwe wapendeal met Taiwan

De Verenigde Staten hebben maandag ingestemd met de verkoop van honderd Harpoon-kustverdedigingssystemen ter waarde van 2,4 miljard dollar (2,03 miljard euro) aan Taiwan. Eerder op de dag maakte China bekend sancties in te stellen tegen Amerikaanse bedrijven die betrokken waren bij eerdere wapenverkopen aan het eiland, dat door China beschouwd wordt als een afvallige provincie.

Lees verder