Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 16 oktober 2020

Vuilniswagen van 26 ton rijdt van Herenpolderbrug en belandt 6 meter dieper

HLN
Vuilniswagen van 26 ton rijdt van Herenpolderbrug en belandt 6 meter dieper
Een vuilniswagen van de stad Antwerpen is vrijdagnamiddag van een brug gereden door een technisch mankement. De bestuurder raakte lichtgewond.
Lees verder

"Mensen worden apen": Russische lastercampagne steekt de draak met Oxford-vaccin
"Verwerpelijk." Zo reageert de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab op de Russische poging om het coronavaccin van de Oxford-universiteit onderuit te halen. Foto's en video's op Russische sociale media moeten doen geloven dat mensen bij gebruik van het middel in apen veranderen. Een foto van premier Johnson -met apenkop en de boodschap dat hij van zijn bigfoot-vaccin houdt- moet de Russische lastercampagne kracht bij zetten.
Lees verder

Ex-atlete Olivia Borlée zwanger van eerste kindje
Heuglijk nieuws bij de familie Borlée: Olivia Borlée, die in 2008 olympisch goud won met de 4x100m aflossingsploeg in Peking, kondigde gisteren op Instagram haar eerste zwangerschap aan. De 34-jarige Brusselse trok vorig jaar een streep onder haar atletiekcarrière.
Lees verder

Wereldprimeur: Duitse kernfysici meten kleinste tijdsspanne ooit
Duitse kernfysici hebben een merkwaardig stopwatch-wereldrecord neergezet. De onderzoekers uit Frankfurt slaagden er met hun collega's uit Berlijn en Hamburg in om de kleinste tijdspanne ooit te meten. Dat heeft de Goethe Universiteit in Frankfurt bekendgemaakt.
Lees verder

Recordboete voor British Airways na hacking
Luchtvaartmaatschappij British Airways moet een boete betalen van 20 miljoen pond (zowat 22 miljoen euro), nadat hackers in 2018 persoonlijke en financiële gegevens van meer dan 400.000 klanten en werknemers hadden bemachtigd. Het is de hoogste boete die de Britse gegevensbeschermingsautoriteit (ICO) tot nu toe oplegde, zo maakte ze bekend.
Lees verder

Van Avermaet zal zondag dan toch niet aan start van Ronde van Vlaanderen staan: "Een keuze van het verstand, niet van het hart"
Hij start niet. Greg Van Avermaet (35) trok vandaag nog op verkenning, maar heeft beslist om toch te passen voor de Ronde van Vlaanderen.De benen leken in orde, maar zijn gebroken ribben en de verrekking aan de ligamenten van zijn schouder bezorgden hem nog (te) veel pijn.
Lees verder

Goffin hoopt ondanks nieuwe positieve coronatest nog deel te kunnen nemen aan European Open
David Goffin (ATP-14), die op 7 oktober positief testte op Covid-19, hoopt snel van het virus verlost te zijn, zodat hij volgende week kan deelnemen aan het European Open in Antwerpen. Bij een dinsdag afgenomen test bleek de 29-jarige Luikenaar wel nog altijd besmet.
Lees verder

REPORTAGE. Op bezoek in het Oost-Vlaamse Horebeke: nog één van de amper twee coronavrije plekjes in België
Wat hangt er in Horebeke, waar zondag zoals elk jaar ook de Ronde van Vlaanderen weer passeert, in de lucht? Hoe slagen ze erin om dit stukje Vlaamse Ardennen al weken coronavrij te houden, terwijl het virus in de rest van het land springlevend is? Zijn ze daar dan allemaal zo volgzaam en gedisciplineerd? Of van nature gewoon erg op zichzelf? En: zien ze de buitenwereld daar nog wel graag komen nu? "Kom, geef die twee vreemden een jeneverke. Dat ontsmet."
Lees verder

Meeste mensen hebben geen idee waar ze besmetting opliepen
De meerderheid van de mensen die van 1 september tot 13 oktober besmet raakten met het coronavirus heeft geen idee waar dat precies gebeurde. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Zij die het wel weten, wijzen het gezin aan als voornaamste besmettingsbron. Daarna volgt de werkplek.
Lees verder

Alaphilippe is hét wapen in sterk blok van The Wolfpack: "Koers vroeg openbreken, laat ze dan maar achter ons rijden"
Een Flandrien is hij niet, maar Julian Alaphilippe is dé troef van Elegant-Quick.Step zondag in de Ronde van Vlaanderen. "De motivatie is enorm." Al heeft de Wolfpack met hun gekende assertieve stijl nog andere wapens achter de hand. "We zullen de koers vroeg openbreken. Laat ze dan maar achter ons rijden", doet Lampaert het plannetje uit de doeken.
Lees verder

K3 lanceert videoclip voor 'Dans Van De Farao'
Op 14 oktober hebben Hanne, Marthe en Klaasje de titelsong van hun nieuwe film K3 - Dans van de Farao uitgebracht. Vandaag wordt ook de bijbehorende videoclip, inclusief beelden uit de film, gelanceerd.
Lees verder

Oude satelliet en raket op het nippertje aan botsing ontsnapt
LeoLabs, dat ruimtepuin traceert en in kaart brengt, waarschuwde er gisteren al voor: twee stukken ruimteschroot zouden elkaar op amper 25 meter passeren en dreigden te botsen. Volgens de laatste waarnemingen liep het maar juist goed af.
Lees verder

Brand op Kilimanjaro na vijf dagen onder controle
Na vijf dagen blussen is de natuurbrand op de Kilimanjaro onder controle. De Tanzaniaanse autoriteiten hebben dat door middel van een luchtinspectie boven het hoogste punt van Afrika vastgesteld.
Lees verder

Wim De Decker had een goed gesprek met Yaremchuk: "Roman zal alles doen voor AA Gent"
Wim De Decker hoopt dat AA Gent morgen op het veld van Cercle Brugge kan doorgaan op het elan van de 5-1-zege tegen Beerschot, maar door het ontbreken van 12 internationals verliep de voorbereiding niet optimaal. De Decker had wel een goed gesprek met Roman Yaremchuk.
Lees verder

Vlaamse contacttracing voelt stijgende cijfers en zet nu ook sms'jes in om achterstand te vermijden
Ook de Vlaamse contactopspoorders voelen de sterke stijging van de coronacijfers. Het aantal op te bellen hoogrisicocontacten is van donderdag op vrijdag zelfs verdubbeld. Om die mensen allemaal snel te blijven informeren gaat de contactopvolging sms'en sturen in plaats van hen op te bellen, net zoals in Brussel en Wallonië al gebeurde. Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid is er momenteel nog geen sprake van een achterstand.
Lees verder

Frustraties bij politie die de regels moet handhaven: "Bijna elke corona-interventie begint en eindigt met discussies en verwijten"
Ook na de verstrengde coronamaatregelen blijft de politie inbreuken vaststellen. Voor hen is het allang duidelijk: een klein deel van de bevolking verpest het voor de rest. "Bij sommigen is het draagvlak voor de maatregelen zo goed als nul", klinkt het. De tijden van sensibilisering zijn achter de rug, streng optreden is de boodschap. "Mensen die overtredingen begaan, weten goed genoeg waarmee ze bezig zijn."
Lees verder

Koning Albert "verheugd" over toenadering tussen koning Filip en Delphine
Een dag nadat koning Filip (60) bekendmaakte dat hij geluncht had met z'n halfzus, prinses Delphine (52), heeft ook hun vader, koning Albert II (86), gereageerd op de toenaderingspoging.
Lees verder

Inge Vervotte bestuurder bij VN-fonds voor slachtoffers van mensenhandel
Voormalig minister Inge Vervotte is door secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) Antonio Guterres aangeduid als lid van de vijfkoppige bestuursraad van het UN Voluntary Trust Fund for Victims of Trafficking in Persons (UNVTF). Dat meldt Buitenlandse Zaken.
Lees verder

Navy SEAL die deelnam aan Bin Laden-raid haalt uit naar Trump
Een Amerikaans oud-elitemilitair die in 2011 deelnam aan de liquidatie van al-Qaidaleider Osama bin Laden, haalt uit naar Donald Trump. De VS-president retweette de ongefundeerde samenzweringstheorie die stelt dat zijn Democratische uitdager Joe Biden Navy SEALS liet doden om zo toe te dekken 'dat de raid eigenlijk mislukte en in scène was gezet'.
Lees verder

"Dit is zo absurd dat het lachwekkend wordt": Annick strijdt al twee jaar om te veel betaalde boete terug te krijgen
Meer dan twee jaar wacht Annick Hansquine uit Mechelen al op de terugbetaling van een driedubbel betaalde boete. Zonder de ombudsman had ze de hoop om haar centen ooit terug te zien al lang opgegeven. "Dit is zo absurd dat het lachwekkend wordt."
Lees verder