Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 7 oktober 2020

Terwijl de Brusselse ziekenhuizen vollopen, is het ‘Aalstenaars eerst’ aan de Dender

Terwijl de Brusselse ziekenhuizen vollopen, is het 'Aalstenaars eerst' aan de Dender
De Brusselse ziekenhuizen lopen stilaan vol met coronapatiënten. Het Brusselse UZ rekent daarom op ziekenhuizen in Aalst om patiënten over te nemen. Maar daar hebben de Aalstenaars nu een stokje voor gestoken. 'Ik vind het nogal straf dat dit zo eenzijdig wordt afgekondigd.'
Lees verder

Voorzitter Bouchez behoudt vertrouwen van MR, maar moet zich laten omringen
De parlementsleden van de MR zijn gisteravond in de parlementaire intergroep overeengekomen om het vertrouwen te behouden in hun partijvoorzitter, Georges-Louis Bouchez. Het debat duurde meer dan vier uur en verliep bij momenten erg levendig.
Lees verder

De bocht die niemand begreep: waarom het coronabeleid omgegooid is
Minder virologen, meer pleitbezorgers van soepeler maatregelen. Dat is het nettoresultaat van de nieuwe samenstelling van Celeval, die de Nationale Veiligheidsraad adviseert. Het effect op het beleid laat zich raden. Wat schuilt er achter de stoelendans bij het adviesorgaan? 'Mijn indruk is dat Celeval per se een versoepelingsclub moest worden.'
Lees verder

Hoe moet het verder met de beroemdste coronapatiënt van het moment?
Hoe moet het verder met de beroemdste coronapatiënt van dit moment? Oftewel: kan Donald Trump zijn campagne weer vervolgen? Het hangt af van zijn ziektebeeld. Heeft hij louter milde klachten of is er meer aan de hand? Volgens Trump zelf voelt hij zich nu 'beter dan twintig jaar geleden'. Afgelopen nacht heeft hij het ziekenhuis in elk geval verlaten.
Lees verder

Valt de Duits-Russische miljardenpijplijn alsnog in het water?
Miljarden heeft het Russische energiebedrijf Gazprom gestoken in de aanleg van Nord Stream 2, een nieuwe pijpleiding via de Oostzee naar Duitsland. Op zo'n tachtig kilometer na is de pijpleiding voltooid, maar nu hangt het hele project aan een zijden draadje als gevolg van Amerikaanse sancties, verdeeldheid binnen de Europese Unie en de aanslag op de Russische oppositieleider Aleksej Navalny.
Lees verder

Een groter geheim dan Delphine ooit was: het vermogen van Albert II
Het is officieel. Delphine Boël mag de naam van haar vader en de titel van prinses dragen. Én: straks heeft ze ook recht op haar deel van de erfenis, net als Filip, Astrid en Laurent. Vraag is nu hoeveel plaats ze daarvoor moet vrijmaken in haar spaarpot. Want het vermogen van koning Albert is een veel groter geheim dan Delphine zelf ooit was. Volgens de meest voorzichtige raming gaat het om 12,4 miljoen euro, volgens de meest onvoorzichtige om 2,3 miljard.
Lees verder

Nathalie Muylle (CD&V) over einde ministerschap: 'De moeilijkste tien minuten van mijn carrière'
'De moeilijkste tien minuten van mijn carrière': zo omschrijft voormalig minister van Economie en Consumenten Nathalie Muylle (CD&V) hoe ze te horen kreeg dat ze geen minister zou worden in de nieuwe federale regering. Dat vertelde ze in De Ochtend op Radio 1.
Lees verder

Live - Covid of niet, Trump zet zijn masker af bij terugkeer uit het ziekenhuis
De Verenigde Staten verkiezen op 3 november een nieuwe president. Huidig president Donald Trump neemt het namens de Republikeinse partij op tegen Joe Biden, die de Democratische nominatie in de wacht sleepte. In deze verkiezingsblog houden we u op de hoogte van het belangrijkste Amerikaanse verkiezingsnieuws.
Lees verder

Sean P. Conley, lijfarts van Trump: geen dokter, maar spindokter
In de drie dagen dat president Donald Trump in het ziekenhuis ligt vanwege een coronabesmetting, zaait zijn lijfarts Sean P. Conley (40) vooral verwarring. Het is niet voor het eerst dat de Witte Huisarts felle kritiek ontvangt.
Lees verder

▶ Kijk live - Openingscollege Carl Devos (UGent) met voorzitters van CD&V, Open Vld en sp.a
Vivaldi is rond, maar wat nu? De partijvoorzitters van CD&V, Open Vld en Sp.a zijn vandaag gastsprekers op het openingscollege politicologie van professor Carl Devos aan de UGent. Bekijk het integrale college op deze pagina.
Lees verder

Onderzoek: ook schapen en koeien kunnen mogelijk Covid-19 krijgen
Niet alleen nertsen, honden en katten, ook schapen en koeien lopen wellicht gevaar om het nieuwe coronavirus te krijgen. Dat blijkt althans uit een nieuwe studie waarbij wetenschappers keken op welke dierencellen het virus 'past'. Voor zover bekend is er nog geen geval van corona bij schapen of koeien waargenomen.
Lees verder

Nederlandse gynaecoloog verwekte minstens 17 donorkinderen met eigen sperma
Een inmiddels overleden Nederlandse gynaecoloog heeft tussen 1981 en 1993 zeker zeventien keer zijn eigen sperma gebruikt voor inseminaties zonder dat de wensouders dat wisten. De affaire kwam per toeval aan het licht door de naspeuringen van een van de nakomelingen van dokter Jan Wildschut. DNA-onderzoek heeft de familie en de donorkinderen bij elkaar gebracht.
Lees verder

Leren piekeren met professor Filip Raes: 'Nooit meer piekeren is een illusie'
Bijna iedereen piekert, over werk, kinderen, corona. Hoogleraar psychologie Filip Raes (KU Leuven) heeft een boek geschreven over hoe we het tobben beter kunnen aanpakken. 'Hoe langer je piekert over een probleem, hoe meer je dat probleem níét aanpakt.'
Lees verder

Leer piekeren met hoogleraar Filip Raes: 'Boekentitels als 'Nooit meer piekeren' zijn onzin'
Bijna iedereen piekert, over werk, kinderen, corona. Hoogleraar psychologie Filip Raes (KU Leuven) heeft een boek geschreven over hoe we het tobben beter kunnen aanpakken. 'Hoe langer je piekert over een probleem, hoe meer je dat probleem níét aanpakt.'
Lees verder

Zo verliep het openingscollege van Carl Devos (UGent) met de voorzitters van CD&V, Open Vld en sp.a
Joachim Coens, Egbert Lachaert en Conner Rousseau, de voorzitters van CD&V, Open Vld en sp.a, waren vandaag te gast in het openingscollege politicologie van professor Carl Devos (UGent).
Lees verder

Roger Penrose, Reinhard Genzel en Andrea Ghez winnen Nobelprijs voor Fysica
De ene helft van de Nobelprijs voor Fysica 2020 gaat naar Roger Penrose, voor de ontdekking dat de zwarte gatenformatie een robuuste voorspelling is van de algemene relativiteitstheorie. De andere helft gaat naar Reinhard Genzel en Andrea Ghez, voor de ontdekking van een supermassief compact object in het midden van ons heelal. Dat is zonet bekendgemaakt in de Zweedse hoofdstad Stockholm.
Lees verder

De belangrijkste cijfers en kaarten: zo evolueert het coronavirus in uw regio
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in België is hoog. Het ontdekken van lokale broeihaarden blijft daarom enorm belangrijk. Deze tabellen en kaart tonen hoe het aantal besmettingen in uw provincie en gemeente evolueert. Ook volgen we de algemene toestand in ons land op.
Lees verder

Live - Van Ranst: 'Binnenkort sterven weer tientallen mensen per dag aan Covid'
Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
Lees verder

Pedro Facon wordt voorgedragen als coronacommissaris
Pedro Facon, directeur-generaal van de FOD Volksgezondheid, wordt voorgedragen als de eerste 'coronacommissaris' van ons land. Dat werd bevestigd aan onze redactie. Facon moet de strijd tegen het virus beter helpen coördineren en krijgt daarvoor een vast team rond zich.
Lees verder

Live - UZ Gent zoekt 2.000 Belgen om coronavaccin op te testen
Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
Lees verder

Test Aankoop eist minimumrendement op alle spaarrekeningen nu Triodos spaarrente afschaft
Consumentenorganisatie Test Aankoop vraagt de federale regering om een minimale rente vast te leggen voor alle spaarrekeningen, zowel de gereglementeerde als de niet-gereglementeerde. Dat doet ze na de aankondiging van Triodos Bank dat zij de spaarrente op nul zet.
Lees verder

Het stormt verder bij MR: tegenstanders claimen dat Bouchez voorzitterscampagne met partijgeld betaalde
Nog maar net heeft MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zijn hachje gered bij de Franstalige liberalen, of het stormt alweer bij de partij. Volgens zijn partijgenoten Denis Ducarme en Christine Defraigne zou Bouchez partijgeld hebben aangewend in zijn campagne om voorzitter te worden in 2019. Dat meldt de RTBF.
Lees verder

Bij de start 30 jaar geleden scoorden 'De Kampioenen' even slecht op tv als op het veld: 'Een openbare omroep onwaardig'
Tournée générale, mijn gedacht, want F.C. De Kampioenen viert feest. Vandaag is het, dag op dag, dertig jaar geleden dat de eerste aflevering werd uitgezonden. Ondertussen is de reeks een monument, maar de start verliep destijds moeizaam. Pascalleke en co. waren door de openbare omroep vooral in het leven geroepen om weerwerk te bieden aan de nieuwe pletwals VTM.
Lees verder

Hoe overleeft de jeugd nog eens een halfjaar met corona? 'Ik heb nog nooit zoveel jongeren blij gezien op 1 september'
Het coronavirus wil van geen wijken weten: als de besmettingscijfers nog harder stijgen, dreigt een nieuwe lockdown, waar werkelijk niemand naar uitkijkt. Maar hoe groot is de ravage van de eerste lockdown, of valt die best mee? We polsten bij experts naar gouden raad om de coronawinter door te komen. Vandaag: de jeugd. 'Sexting is heel normaal bij tieners, zeker als ze elkaar langere tijd niet kunnen zien'
Lees verder

Rika Ponnet: 'Het is confronterend om te merken dat je je partner niks meer te zeggen hebt'
Het coronavirus wil van geen wijken weten: als de besmettingscijfers nog harder stijgen, dreigt een nieuwe lockdown, waar werkelijk niemand naar uitkijkt. Maar hoe groot is de ravage van de eerste lockdown, of valt die best mee? We polsten bij experts naar gouden raad om de coronawinter door te komen. Vandaag: relaties. 'Het is tijd dat we uit de overlevingsmodus komen, want dit houden we geen jaar vol.'
Lees verder

Wat hebben ziekenhuizen intussen geleerd? 'Wij gaan ervan uit dat we nog tot volgende lente patiënten zullen zien'
Het coronavirus wil van geen wijken weten: als de besmettingscijfers nog harder stijgen, dreigt een nieuwe lockdown, waar werkelijk niemand naar uitkijkt. Maar hoe groot is de ravage van de eerste lockdown, of valt die best mee? We polsten bij experts naar gouden raad om de coronawinter door te komen. Vandaag: de ziekenhuizen. 'Er komt zeker een vaccin, maar het zal niet voor 100 procent beschermen', zegt intensivist Joost Wauters (UZ Leuven).
Lees verder

Wat hebben ziekenhuizen sinds het begin van de pandemie geleerd? 'Wij gaan ervan uit dat we nog tot volgende lente patiënten zullen zien'
Het coronavirus wil van geen wijken weten: als de besmettingscijfers nog harder stijgen, dreigt een nieuwe lockdown, waar werkelijk niemand naar uitkijkt. Maar hoe groot is de ravage van de eerste lockdown, of valt die best mee? We polsten bij experts naar gouden raad om de coronawinter door te komen. Vandaag: de ziekenhuizen. 'Er komt zeker een vaccin, maar het zal niet voor 100 procent beschermen', zegt intensivist Joost Wauters (UZ Leuven).
Lees verder

▶ Nieuwe beelden tonen hoe minitornado over noorden van Antwerpen trekt
Gisteravond omstreeks 18 uur trok een minitornado over het noordwesten van de provincie Antwerpen. De indrukwekkende beelden van de windhoos kan u hieronder bekijken.
Lees verder

▶ Beelden tonen hoe minitornado over noorden van Antwerpen trekt
Gisteravond omstreeks 18 uur trok een minitornado over het noordwesten van de provincie Antwerpen. De indrukwekkende beelden van de windhoos kan u hieronder bekijken.
Lees verder

Live - 1 Belg op de 5 wil geen vaccin tegen corona
Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
Lees verder

Raad van State legt bom onder stadionplannen van Club en Cercle Brugge
Slechts nieuws voor de bouwplannen van Club Brugge: de Raad van State heeft beslist dat er géén stadion mag gebouwd worden langs de Blankenbergse Steenweg. Daar zou buur Cercle een stadion bouwen, maar het arrest legt nu ook een bom onder het stadiondossier van Club Brugge.
Lees verder

Bijna 5.000 studenten depanneerden leerkrachten tijdens coronacrisis
Het sluiten van de scholen was niet alleen voor de leerlingen een probleem, ook leerkrachten in spe zagen zich een stage door de neus geboord. Toch slaagden 4.876 studenten erin mee te draaien in de klaspraktijk via een EHBO-stage.
Lees verder

Regering benoemt Pedro Facon als coronacommissaris
Pedro Facon, directeur-generaal van de FOD Volksgezondheid, wordt de eerste 'coronacommissaris' van ons land. Dat bevestigde premier Alexander De Croo (Open Vld) zonet op een persconferentie na een Overlegcomité. Facon moet de strijd tegen het virus beter helpen coördineren en krijgt daarvoor een vast team rond zich. Om 17.30 uur begint de persconferentie na het Overlegcomité.
Lees verder

Regering benoemt coronacommissaris, Pedro Facon topfavoriet
Pedro Facon, directeur-generaal van de FOD Volksgezondheid, wordt voorgedragen als de eerste 'coronacommissaris' van ons land. Dat werd bevestigd aan onze redactie. Facon moet de strijd tegen het virus beter helpen coördineren en krijgt daarvoor een vast team rond zich. Om 17.30 uur begint de persconferentie na het Overlegcomité.
Lees verder

Regering benoemt Pedro Facon als coronacommissaris: 'Briljante keuze'
Pedro Facon, directeur-generaal van de FOD Volksgezondheid, wordt de eerste 'coronacommissaris' van ons land. Dat bevestigde premier Alexander De Croo (Open Vld) zonet op een persconferentie na een Overlegcomité. Facon moet de strijd tegen het virus beter helpen coördineren en krijgt daarvoor een vast team rond zich. Om 17.30 uur begint de persconferentie na het Overlegcomité.
Lees verder

► Live - Komen er nieuwe coronamaatregelen?
Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
Lees verder

► Live - Regering verstrengt maatregelen: maximaal 3 nauwe contacten, cafés dicht om 23 uur
Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
Lees verder

Zeg niet yoghurt maar yog: voedingsproducent moet naam product aanpassen op vraag van zuivelindustrie
Geen yoghurt, wel yog. Zo zal het Nederlandse Abbot Kinney's voortaan zijn veganistische product noemen, nadat de Belgische en Nederlandse zuivelindustrie het gebruik van de term 'yoghurt' onrechtmatig noemde. 'Het zijn hopeloze achterhoedegevechten van de melklobby.'
Lees verder

Deze nieuwe coronamaatregelen gelden vanaf vrijdag
Tijdens een persconferentie heeft federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) zopas de nieuwe verstrengde maatregelen voor de komende maand uit de doeken gedaan. 'Vier' is het magische cijfer dat telkens terugkeert om de zaken eenvoudig te houden, klinkt het.
Lees verder

Live - Joe Biden bouwt voorsprong in de peilingen uit
De Verenigde Staten verkiezen op 3 november een nieuwe president. Huidig president Donald Trump neemt het namens de Republikeinse partij op tegen Joe Biden, die de Democratische nominatie in de wacht sleepte. In deze verkiezingsblog houden we u op de hoogte van het belangrijkste Amerikaanse verkiezingsnieuws.
Lees verder

'Dit was echt nodig': Marc Van Ranst reageert op de strengere maatregelen
De nieuwe regering introduceert meteen een regel van vier om de stijgende coronacijfers tegen te gaan. Gemiddeld raken nu dagelijks 2.300 Belgen besmet. Voor viroloog Marc Van Ranst komen de nieuwe maatregelen geen seconde te laat.
Lees verder

Van Ranst: 'Pas na tien dagen zullen we impact van maatregelen zien'
De nieuwe regering introduceert meteen een regel van vier om de stijgende coronacijfers tegen te gaan. Gemiddeld raken nu dagelijks 2.300 Belgen besmet. Voor viroloog Marc Van Ranst komen de nieuwe maatregelen geen seconde te laat.
Lees verder

Harde klap voor horeca: 'We moeten solidair zijn'
De regering heeft zonet de beslissing genomen om de regels in cafés en andere drinkgelegenheden te verstrengen. 'We hebben altijd gepleit voor gelijke regels voor iedereen, maar dat is nu helaas tijdelijk niet mogelijk. We moeten nu solidair zijn en de zwaar getroffen ondernemers ondersteunen. En alstublieft, respecteer de regels', reageert Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen, in een persbericht.
Lees verder

Harde klap voor horeca: 'Alstublieft, respecteer de regels'
De regering heeft zonet de beslissing genomen om de regels in cafés en andere drinkgelegenheden te verstrengen. 'We hebben altijd gepleit voor gelijke regels voor iedereen, maar dat is nu helaas tijdelijk niet mogelijk. We moeten nu solidair zijn en de zwaar getroffen ondernemers ondersteunen. En alstublieft, respecteer de regels', reageert Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen, in een persbericht.
Lees verder

Bevelhebber Amerikaanse strijdkrachten uit voorzorg in quarantaine
In de Verenigde Staten is de hoogste officier van de Amerikaanse strijdkrachten, generaal Mark Milley, samen met andere hoge officieren uit voorzorg in quarantaine gegaan. Zij hadden contact met een officier van de kustwacht die besmet blijkt te zijn met het coronavirus, zo berichtten verscheidene Amerikaanse media.
Lees verder

Eindelijk vindt de regering de juiste lijn: om de boel draaiende te houden, moet men nu maatregelen nemen
Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.
Lees verder

'De Croo en Vandenbroucke tonen dat ze de kapiteins zijn die we nodig hebben'
Premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) besloten een persconferentie na een Overlegcomité meteen aan te grijpen om de coronamaatregelen te verstrengen. 'Het is duidelijk dat deze twee heren een versnelling hoger schakelen', zegt communicatie-expert Fons Van Dyck.
Lees verder

Legendarische gitarist Eddie Van Halen (65) overleden aan keelkanker
De legendarische gitarist Eddie Van Halen van de rockband Van Halen is op 65-jarige leeftijd overleden na een lange strijd tegen keelkanker. Dat meldt entertainmentwebsite TMZ en wordt bevestigd door zijn zoon op Twitter.
Lees verder

Opgepast: politie houdt vandaag flitsmarathon op Belgische wegen
Wie vandaag met de wagen de weg op moet, let maar beter extra op zijn snelheid. De lokale en federale politie houden namelijk een nieuwe flitsmarathon. Dat bevestigt de federale politie.
Lees verder

Patiënten blij met teleconsultaties maar er gaat niets boven een echt doktersbezoek
Patiënten die tijdens de lockdown gebruik konden maken van teleconsultaties waren daar erg tevreden over. Dat blijkt uit een studie die alle ziekenfondsen uitvoerden. Al gaat er volgens de patiënten wel niets boven een echt doktersbezoek. Vandaag wordt binnen het RIZIV bekeken of zulke raadplegingen op afstand doorgetrokken worden.
Lees verder

Epidemioloog Marius Gilbert: 'Belangrijker dan het exacte aantal contacten is het signaal'
Meer dan het laten dalen van de curves, moet het doel zijn om ze op dit niveau te stabiliseren. Dat zegt epidemioloog Marius Gilbert (ULB). 'Blijft het aantal ziekenhuisopnames een hele winter op dit niveau? Ik zou er direct voor tekenen.'
Lees verder

Aantal dagelijkse overlijdens wegens coronavirus bijna verdriedubbeld
Tussen 27 september en 3 oktober zijn in België dagelijks gemiddeld 2.466 nieuwe coronabesmettingen bevestigd, een stijging met 57 procent in vergelijking met de zeven dagen daarvoor. Ook in de ziekenhuizen zet de stijging zich door met gisteren voor de eerste keer sinds mei weer meer dan 100 nieuwe opnames. Het aantal dagelijkse doden is op een week tijd zelfs bijna verdriedubbeld.
Lees verder

Maximaal drie nauwe contacten, cafés om 23 uur dicht: zo wil overheid stijging besmettingen stoppen
Vergeet de sociale bubbel van vijf. Vanaf vrijdag mogen we nog maximaal drie nauwe contacten hebben, en dat een maand lang. Ook de cafés moeten om elf uur 's avonds dicht. 'Een harde klap', klinkt het bij Horeca Vlaanderen.
Lees verder