Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 27 oktober 2020

Stad Oudenburg: Lokale coronamaatregelen

Lokale coronamaatregelen
Afgelopen weekend werden al bijkomende maatregelen genomen voor WZC Riethove en LDC Biezenbilk om de verspreiding van het coronavirus tegen te  gaan. Vandaag besliste het crisisteam over nog een aantal lokale maatregelen.

Evenementen en activiteiten

 • Het stadsbestuur organiseert geen evenementen tot en met 15 januari 2021.
 • Evenementen van externe organisatoren in stedelijke gebouwen zullen niet worden toegelaten tot en met 15 januari 2021.
 • Op vlak van jeugd, sport en cultuur volgen we de protocollen van de Vlaamse overheid. Het Funkamp tijdens de herfstvakantie gaat voorlopig nog steeds door.
 

Dienstverlening

De stedelijke dienstverlening wordt als essentieel beschouwd en blijft gegarandeerd. 
De loketten van de dienst burgerzaken, de dienst omgeving en de dienst vergunningen blijven fysiek bereikbaar. De andere diensten blijven bereikbaar per mail of telefoon. Een afspraak maken kan ook nog altijd.
 
Houd bij je bezoek steeds rekening met de veiligheidsmaatregelen en volg de instructies ter plaatse. Kom bij voorkeur alleen en houd voldoende afstand!

Het Open Stadhuis (eerste en derde donderdag) gaat tot nader bericht niet door. De burgemeester blijft wel beschikbaar na afspraak op het nummer 059-56 84 20 of via burgemeester@oudenburg.be.
Lees verder

Opnieuw strengere regels vanaf 23 oktober 2020
Het Overlegcomité heeft op vrijdag 23 oktober 2020 een reeks coronaregels op het vlak van sport, culturele evenementen en (hoger) onderwijs in lijn gebracht met alarmniveau 4. De strengere regels zijn nodig om ziekenhuizen te ontlasten, te voorkomen dat alle scholen moeten sluiten, de gehele economie stilvalt en al te veel mensen zouden vereenzamen door een algemene lockdown.

Het gaat om de volgende strengere coronaregels:

 • Sportevenementen: alle professionele sportwedstrijden binnen en buiten verlopen zonder publiek. Alle amateurwedstrijden worden opgeschort. Jeugdwedstrijden voor jongeren tot 18 jaar blijven toegelaten, maar zijn enkel toegankelijk voor één enkel lid van het gezin. Het aanbieden en nuttigen van drank en voedsel blijft verboden.
 • Hoger onderwijs: de bezettingsgraad wordt herleid tot maximaal 20% mét mondmaskerplicht, behalve voor practica waarvoor dat niet mogelijk is. De regel geldt niet voor eerstejaars.
 • Indoor evenementen en activiteiten (op cultureel, religieus, onderwijs en verenigingsvlak): maximum 40 personen, indien voldoende garanties voor coronaproof organisatie, en mits 1,5 meter-regel en mondmasker, maximum 200 personen. Het aanbieden van drank en voedsel is verboden.
 • Openbaar vervoer: elke overheid waakt er binnen zijn bevoegdheid over dat de capaciteit van het openbaar vervoer tijdens de spitsuren optimaal is om crowding te vermijden.
 • Pretparken worden tijdelijk gesloten.
 • Dierentuinen: indoor ruimtes worden gesloten; het aanbieden en nuttigen van drank en voeding is verboden.
 • Telewerk blijft de regel. Er wordt met de werkgeversfederaties overlegd om een responsabiliserende monitoring op te zetten zodat men de regel van telewerk overal toepast waar het moet.
 
Gezien de bijzondere urgentie van de situatie, gaan de regels onmiddellijk van kracht vanaf het moment van publicatie op vrijdag 23 oktober 2020. De regels lopen tot en met 19 november 2020, met een tussentijdse evaluatie na twee weken.
 
Het Overlegcomité herinnert daarnaast aan de algemene regels voor alarmniveau 4 die reeds op maandag 19 oktober van kracht gingen:

 • Knuffelcontacten (nauwe contacten) worden beperkt tot max. 1 persoon
 • Privésamenkomsten worden beperkt tot 4 dezelfde personen per twee weken.
 • Samenscholingen op openbaar domein worden beperkt tot maximaal 4 personen.
 • Markten en kleine kermissen blijven open, maar het nuttigen van drank en voeding wordt verboden. Rommelmarkten, brocantes en kleine kerstmarkten zijn verboden.
 • Cafés en restaurants zijn gesloten. Dit geldt voor een periode van vier weken, en wordt geëvalueerd na twee weken. Afhalen van maaltijden blijft mogelijk tot 22 uur. Recepties en banketten verzorgd door een professionele catering/traiteur onderneming zijn verboden, behalve in hotels voor de verblijvende gasten en koffietafel bij uitvaarten (max. 40 personen).
 • Nachtwinkels moeten sluiten om 22 uur. Er is een verbod op alcoholverkoop vanaf 20 uur.
 • Verbod om zich op de openbare ruimte te begeven tussen 24 uur en 5 uur, behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen, zoals onder meer dringende medische redenen, professionele verplaatsingen en woon-werk verkeer.

Alarmniveau 4 vanaf 23 oktober 2020 
Lees verder

Extra opvang voor verlengde herfstvakantie
Zondagavond kondigde de Vlaams minister van onderwijs aan dat de herfstvakantie verlengd zal worden tot en met 11 november 2020, dit zowel voor het kleuter- als basisonderwijs. We begrijpen dat het niet voor alle ouders evident is om op zo'n korte termijn opvang te vinden voor deze extra dagen. Om de ouders te ondersteunen die geen alternatief hebben, voorzien we als lokaal bestuur in extra opvang op maandag 9 en dinsdag 10 november 2020.

Om de buitenschoolse kinderopvang in Oudenburg zo coronaproof mogelijk te laten verlopen werd reeds beslist om op de verschillende locaties zo veel mogelijk met vaste begeleiders per school te werken. Ook tijdens de herfstvakantie wordt gewerkt met vaste, locatiegebonden bubbels die zoveel mogelijk aansluiten bij deze schoolbubbel. 

We kiezen voor een werking in 2 bubbels. Enerzijds is er opvang voorzien in de hoofdlocatie van De Kikker (Aernoudstraat 15) voor kinderen die school lopen in de Vrije Basisschool Oudenburg-Ettelgem of buiten Oudenburg. Anderzijds wordt opvang aangeboden in de lokalen van GO! Basisschool Arnoldus voor de kinderen die op deze locatie school lopen en voor de kinderen van VBS De Tandem Roksem-Westkerke. Op die manier behouden we zoveel mogelijk de huidige bubbels en kunnen we kwaliteitsvolle activiteiten aanbieden.

Deze werking zal gelden van 2 november tot en met 10 november 2020. Om ouders te ondersteunen die geen alternatief hebben, zullen we dus ook op maandag 9 november en 10 november opvang voorzien op beide locaties. De inschrijvingen voor deze dagen zullen opnieuw via i-School verlopen.
 
Opgelet! Op woensdag 11 november 2020 is BKO De Kikker gesloten.

Voor meer informatie kan je terecht bij de coördinator van Buitenschoolse Kinderopvang De Kikker op het nummer 059-56 84 44 (dagelijks bereikbaar tussen 6.30 en 19 uur) of via ibo@oudenburg.be.

Lees verder