Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 13 oktober 2020

Stad Oudenburg: Coronamaatregelen horeca vanaf 9 oktober

Coronamaatregelen horeca vanaf 9 oktober
Op dinsdag 6 oktober 2020 kondigde de federale regering nieuwe maatregelen aan in de strijd tegen het COVID-19-virus. Deze gaan in vanaf vrijdag 9 oktober 2020. Voor de horecasector zijn de beslissingen echter heel ingrijpend.

Het stadsbestuur is er zich van bewust dat deze situatie verre van optimaal is, waar mogelijk zullen we de Oudenburgse horeca in de toekomst dan ook steeds verder blijven ondersteunen.

Voor cafés, cafetaria's en kantines zijn er nieuwe specifieke regels. Aan één tafel mogen maximaal vier mensen plaatsnemen, tenzij het een gezin betreft dat meer dan vier personen telt. Wie met een grotere groep afspreekt, zal zich moeten verspreiden over meerdere tafels. Daarnaast zullen cafés de deuren moeten sluiten om 23 uur. 

Voor restaurants verandert er niets. Uiteraard gelden ook de eerder opgelegde maatregelen zoals de mondmaskerplicht en het bewaren van de afstand.

In het wekelijks overleg van de burgemeesters met de gouverneur werd de ernst van de situatie benadrukt en werd er gevraagd om erop toe te zien dat de kantjes er niet vanaf gelopen worden. Welke cafés onder de noemer eetgelegenheid vallen zal niet afhangen van de NACE-code waaronder de onderneming geregistreerd staat, maar wel van de manier waarop de onderneming is geregistreerd bij het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV). Het louter serveren van eten is bijgevolg geen argument om alsnog tot 1 uur geopend te zijn.

De gouverneur kondigde ook aan dat de FOD Economie en de interventieploegen van de politiezone Kouter vanaf vrijdag 9 oktober 2020 alle horecazaken in het land zal controleren op de correcte naleving van de maatregelen, en dit via gerichte bezoeken. Bij inbreuken zal de burgemeester, op vraag van de gouverneur, meteen overgaan tot sluiting van minstens één maand, zonder voorafgaande waarschuwing.
 
Ondanks dit bijzonder moeilijk gegeven, zijn we ervan overtuigd dat we er samen doorkomen en de burgemeester niet tot dergelijke maatregelen dient over te gaan. 

Lees verder

Code oranje voor jeugd en sport
Op dit moment stijgen de coronacijfers zorgwekkend. Daarom schakelen de sportsector en het jeugdwerk in heel Vlaanderen vanaf woensdag 14 oktober 2020 over naar kleurcode oranje. Een algemene aanpassing van de kleurcode voor onderwijs is voorlopig nog niet aan de orde.

Sport

Vanaf woensdag 14 oktober 2020 schakelt de sportsector in heel Vlaanderen naar code oranje. Concreet betekent dit dat indoorsportactiviteiten waarbij geen anderhalve meter afstand bewaard kan worden tijdelijk verboden worden voor iedereen boven 12 jaar. Voor sporters onder 12 jaar verandert er op dat vlak niets. De kleedkamers en douches sluiten, behalve in zwembaden. 

De sportkantines zijn open en volgen de richtlijnen van de horeca. Publiek is toegelaten op sportactiviteiten conform de bepalingen daarover in het Ministerieel Besluit en de toepassing van het Covid Event Risk Model (CERM).

Tijdens de herfstvakantie kunnen sportkampen doorgaan in kleinere groepen, volgens de protocollen die gelden voor alle jeugdkampen.
De verstrengde maatregelen worden na de herfstvakantie opnieuw geëvalueerd. 


  

Jeugd

Vanaf 14 oktober 2020 schakelt ook het jeugdwerk over op code oranje. 

Net als bij code geel wordt een groot deel van de jeugdwerkregels die gelden sinds de zomer doorgetrokken. In kleurcode oranje verkleint de bubbel voor +12-jarigen bij binnenactiviteiten naar 20 kinderen of jongeren. Het dragen van een mondmasker is tijdens die activiteiten verplicht. Voor buitenactiviteiten blijft een bubbel van 50 mogelijk en moet geen mondmasker gedragen worden.


Lees verder

Vacature zorgkundig en verpleegkundig personeel
Lees verder