Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 25 oktober 2020

Sint-Lievens-Houtem: Webinar woningkwaliteit en renovatie

Webinar woningkwaliteit en renovatie
Op dinsdag 27 oktober 2020 om 19.30 uur organiseert het gemeentebestuur een webinar. Je krijgt hier online een heldere toelichting over:
  • het verplicht conformiteitsattest voor huurwoningen vanaf 2021
  • de woningkwaliteitsvereisten
  • de werking van het sociaal verhuurkantoor
  • het gratis advies aan huis en begeleiding bij renovatiewerken
Je kan je tot 26 oktober 2020 voor de webinar inschrijven via daandemesel@so-lva.be.

Lees verder

Mondmasker verplicht
Mondmasker verplicht op begraafplaatsen, in openbare gebouwen en op recyclageparken

De gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, heeft beslist om in alle gemeenten en steden van Oost-Vlaanderen een mondmasker te verplichten:
  • in alle publiek toegankelijke delen van openbare gebouwen;
  • op alle recyclageparken.
Van maandag 26 oktober tot en met zondag 8 november 2020, de periode rond Allerheiligen, geldt deze mondmaskerplicht ook op openbare begraafplaatsen en de parkings ervan.
Bovendien verplicht de gouverneur alle Oost-Vlamingen vanaf de leeftijd van 12 jaar om op het volledige grondgebied van de provincie Oost-Vlaanderen altijd een mondmasker bij zich te hebben en dat te tonen op vraag van de politie.

Met deze maatregelen streeft de gouverneur naar uniformiteit en duidelijk voor de burgers.
Lees verder

Verstrengde maatregelen Covid-19
COVID-19 alarmniveau 4: Overlegcomité verstrengt coronaregels voor sport, cultuur en hoger onderwijs
23/10/2020


Het Overlegcomité heeft een reeks coronaregels op het vlak van sport, culturele evenementen en (hoger) onderwijs in lijn gebracht met alarmniveau 4.
De strengere regels zijn nodig om ziekenhuizen te ontlasten, te voorkomen dat alle scholen moeten sluiten, de gehele economie stilvalt en al te veel mensen zouden vereenzamen door een algemene lockdown.

Het gaat om de volgende strengere coronaregels:

1. Sportevenementen: alle professionele sportwedstrijden binnen en buiten verlopen zonder publiek. Alle amateurwedstrijden worden opgeschort. Jeugdwedstrijden voor jongeren tot 18 jaar blijven toegelaten, maar zijn enkel toegankelijk voor één enkel lid van het gezin. Het aanbieden en nuttigen van drank en voedsel blijft verboden.

2. Hoger onderwijs: de bezettingsgraad wordt herleid tot maximaal 20% mét mondmaskerplicht, behalve voor practica waarvoor dat niet mogelijk is. De regel geldt niet voor eerstejaars.

3. Indoor evenementen en activiteiten (op cultureel, religieus, onderwijs en verenigingsvlak): maximum 40 personen, indien voldoende garanties voor coronaproof organisatie, en mits 1,5 meter-regel en mondmasker, maximum 200 personen. Het aanbieden van drank en voedsel is verboden.

4. Openbaar vervoer: elke overheid waakt er binnen zijn bevoegdheid over dat de capaciteit van het openbaar vervoer tijdens de spitsuren optimaal is om crowding te vermijden.

5. Pretparken worden tijdelijk gesloten.

6. Dierentuinen: indoor ruimtes worden gesloten; het aanbieden en nuttigen van drank en voeding is verboden.

7. Telewerk blijft de regel. Er wordt met de werkgeversfederaties overlegd om een responsabiliserende monitoring op te zetten zodat men de regel van telewerk overal toepast waar het moet.

Gezien de bijzondere urgentie van de situatie, gaan de regels onmiddellijk van kracht vanaf het moment van publicatie op vrijdag 23 oktober 2020. De regels lopen tot en met 19 november 2020, met een tussentijdse evaluatie na twee weken.

Het Overlegcomité herinnert daarnaast aan de algemene regels voor alarmniveau 4 die reeds op maandag 19 oktober van kracht gingen:

1. Knuffelcontacten (nauwe contacten) worden beperkt tot max. 1 persoon

2. Privésamenkomsten worden beperkt tot 4 dezelfde personen per twee weken.

3. Samenscholingen op openbaar domein worden beperkt tot maximaal 4 personen.

4. Markten en kleine kermissen blijven open, maar het nuttigen van drank en voeding wordt verboden. Rommelmarkten, brocantes en kleine kerstmarkten zijn verboden.

5. Cafés en restaurants zijn gesloten. Dit geldt voor een periode van vier weken, en wordt geëvalueerd na twee weken. Afhalen van maaltijden blijft mogelijk tot 22 uur. Recepties en banketten verzorgd door een professionele catering/traiteur onderneming zijn verboden, behalve in hotels voor de verblijvende gasten en koffietafel bij uitvaarten (max. 40 personen).

6. Nachtwinkels moeten sluiten om 22 uur. Er is een verbod op alcoholverkoop vanaf 20 uur.

7. Verbod om zich op de openbare ruimte te begeven tussen 24.00u en 5.00u, behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen, zoals onder meer dringende medische redenen, professionele verplaatsingen en woon-werk verkeer. 
Lees verder