Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 11 september 2020

Journalist onthoofd teruggevonden in oosten van Mexico

Journalist onthoofd teruggevonden in oosten van Mexico

Misdaadjournalist Julio Valdivia is onthoofd teruggevonden in het oosten van Mexico. Dat meldt El Mundo, de krant waar hij voor werkte.

Lees verder

Spaanse competitiestart één dag uitgesteld na dispuut tussen La Liga en Spaanse bond: geen voetbal vrijdag of maandag

De openingswedstrijd van het nieuwe seizoen in de Spaanse hoogste klasse is met één dag uitgesteld vanwege een conflict tussen de Spaanse Voetbalbond RFEF en La Liga, zo werd woensdagavond bekendgemaakt.

Lees verder

Belgisch gerecht zal tand Lumumba dan toch teruggeven aan nabestaanden

Bijna zestig jaar na de dood van Congo's eerste premier Patrice Lumumba zal ons land zijn enige overgebleven lichaamsdeel, een tand, terugbezorgen aan zijn familie. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag.

Lees verder

Sebastian Vettel ruilt zijn Ferrari vanaf volgend F1-seizoen in voor een Aston Martin

De Duitse viervoudige wereldkampioen Sebastian Vettel komt vanaf volgend seizoen in de Formule 1 uit voor Aston Martin, zo bevestigde het team donderdag.

Lees verder

Half miljoen Soedanezen dakloos door zware overstromingen

Soedan wordt geteisterd door zo'n hevige overstromingen dat de overheid zich maandag genoodzaakt zag de noodtoestand uit te roepen. Een half miljoen Soedanezen zijn dakloos en er vielen al minstens 102 doden. Het ergste zou nog moeten komen.

Lees verder

Europees Hof in advies: 'Vlaams verbod op onverdoofd slachten is onwettig'

Het Vlaamse verbod op onverdoofd slachten schendt het Europees recht, zegt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in zijn opinie aan de rechters. Dat advies wordt later meestal gevolgd door het Hof zelf.

Lees verder

Witte universiteitsprofessor die deed alsof ze zwart was, neemt ontslag

Jessica Krug, de witte universiteitsprofessor die zich voordeed als een zwarte vrouw, heeft ontslag genomen. Dat meldt de universiteit waaraan ze les gaf.

Lees verder

Vlaamse regering schrapt gezamenlijk uitje naar wijndomein in Puurs

De Vlaamse regering breekt uitzonderlijk met de traditie om jaarlijks een ministerraad buitenshuis te houden. 'Het is te druk', klinkt het op het kabinet van Jambon (N-VA).

Lees verder

Napoli-voorzitter test positief op corona, maar woonde ondanks symptomen vergadering met collega's bij

Napoli-voorzitter Aurelio De Laurentiis heeft woensdag positief getest op het coronavirus, zo bevestigde de club donderdag.

Lees verder

Overzicht: in deze Europese landen woedt het coronavirus hevig

Niet alleen in België stijgt het aantal nieuwe besmettingen weer gestaag. Ook in andere Europese landen gaan de alarmbellen af. Vooral in Spanje en Frankrijk is het opletten.

Lees verder

NBA. Toronto Raptors slepen zevende duel uit de brand na thriller, LA Clippers op één zege van clubgeschiedenis

Regerend NBA-kampioen Toronto heeft woensdag een zevende duel afgedwongen tegen de Boston Celtics in de halve finales van de Eastern Conference.

Lees verder

San Francisco kleurt donkeroranje

De hevige bosbranden in het westen van de VS kleurden de lucht boven San Francisco in de Amerikaanse staat Californië donkeroranje. Duizenden mensen zijn al op de vlucht geslagen voor de felle branden en acht mensen kwamen om.

Lees verder

OPROEP: Mondmaskers in de klas: vloek of zegen?

Mondmaskers in de klas zijn (voorlopig) een nieuwe realiteit in het Vlaamse onderwijs. Verschillende leerkrachten en leerlingen uitten hun ongenoegen, anderen pleiten net voor extra voorzichtigheid. Wat is uw ervaring en motivatie?

Lees verder

Mechelse politie zet zich dit weekend schrap voor protestmars

De stad Mechelen trommelt zondag een grote politiemacht voor een verboden rechtse protestmars. Ze neemt ook strenge maatregelen. 'We roepen mensen op om hun gezond verstand te gebruiken en niet te komen betogen', zegt burgemeester Alexander Vandersmissen.

Lees verder

Onderzoek naar agent die 'geen linkse preek afsteken' tegen tieners zegt

Een online filmpje waarin een Antwerpse politieagent tegen twee tieners onder meer 'ge moet geen linkse preek afsteken' zegt, heeft tot intern onderzoek geleid. 'Uiteraard keuren we die uitspraken niet goed', zegt politiewoordvoerder Willem Migom.

Lees verder

Soap-Delphine bereikt finale

Vandaag begint de laatste aflevering van de soap rond Delphine Boël. De hamvraag: wordt ze prinses van Saksen-Coburg?

Lees verder

Brand vluchtelingenkamp Lesbos: Frankrijk en Duitsland werken aan gemeenschappelijk plan

Na de branden in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos werken Frankrijk en Duitsland samen aan een plan om vluchtelingen op te nemen. Griekenland stuurt donderdag drie veerboten om 2000 vluchtelingen tijdelijk onderdak te bieden.

Lees verder

Denemarken stelt ambassadeur aan die migrantenkampen buiten EU moet promoten

De missie van de ambassadeur is aan de deur van niet-EU-landen te gaan aankloppen en hen te overtuigen dergelijke kampen op te zetten. Ook zal de ambassadeur bij andere EU-lidstaten op zoek gaan naar bondgenoten, die er dezelfde visie van een nieuw asielbeleid op nahouden.

Lees verder

'Voer mondmaskerpauze in voor leerkrachten en leerlingen'

De christelijke onderwijsvakbond COC pleit voor een mondmaskerpauze in het secundair onderwijs.

Lees verder

Zware brand in haven Beiroet doet stad weken na explosie opnieuw opschrikken

In de haven van Beiroet is een grote brand uitgebroken. Inwoners van de stad houden hun hart vast: enkele weken geleden explodeerde in de Libanese hoofdstad een voorraad ammoniumnitraat.

Lees verder

Langverwachte 'Dune' heeft eindelijk een trailer

Dune is de nieuwe filmbewerking van Frank Herbert's sciencefictionroman. De film gaat over de zoon van een adellijke familie die belast is met de bescherming van het meest waardevolle bezit en meest vitale element in het heelal. De film wordt midden december in de zalen verwacht.

Lees verder

Wit-Russische oppositieleider Maria Kalesnikava: 'Ik vreesde voor mijn leven'

De gevangengenomen Wit-Russische oppositieleider Maria Kalesnikava werd maandag op klaarlichte dag in een bestelwagen geduwd. Kalesnikava zegt nu dat ze voor haar leven vreesde toen veiligheidsagenten een zak over haar hoofd deden tijdens haar ontvoering.

Lees verder

Brusselse jongeren hebben weinig vertrouwen in politiek en media

Het vertrouwen van de Brusselse jongeren in de politiek en in de media staat op een laag pitje. Dat blijkt uit een grootschalige bevraging van wetenschappers van het onderzoekscentrum BRIO van de Vrije Universiteit Brussel. Het geloof in leerkrachten, maar ook politie en justitie is wel nog groot.

Lees verder

Gesprekken over komst Legoland-park naar Gosselies

Merlin Entertainments en de Waalse regering voeren gesprekken over de komst van een Legoland-pretpark op de vroegere site van Caterpillar in Gosselies. Dat heeft Waals minister van Economie Willy Borsus donderdag bevestigd.

Lees verder

Alison Van Uytvanck struikelt in achtste finales enkelspel in Istanbul

Alison Van Uytvanck (WTA 60) heeft zich donderdag niet kunnen plaatsen voor de kwartfinales van het WTA-toernooi in Istanbul (gravel/202.250 dollar).

Lees verder

Vivaldi zoekt bijna 12 miljard euro

De recentste raming van het Planbureau toont nog steeds een begrotingstekort van zo'n 26 miljard euro vanaf 2021. De ambitie van de Vivaldipartijen is om daar tegen 2024 bijna 12 miljard van weg te werken. Al kan het ook bij 2 miljard blijven.

Lees verder

Actrice en Bondgirl Diana Rigg (82) overleden

Brits actrice Diana Rigg is overleden op 82-jarige leeftijd. Ze werd bekend door de televisieserie The avengers en door rollen zoals Olenna Tyrell in Game of thrones.

Lees verder

Lucas Hamilton spurt naar de zege in vierde etappe Tirreno - Adriatico, Michael Woods blijft leider

In Italië stond de vierde etappe van Tirreno-Adriatico op het programma. Bijna tweehonderd zware kilometers tussen Terni en Cascia, dwars doorheen het natuurpark van de Sibillijnse Alpen. Mooie omgeving, loodzware etappe. Lucas Hamilton won de etappe, Michael Woods blijft in de blauwe leiderstrui. Dankzij een derde plaats en de bonificatieseconden vergroot hij zijn voorsprong met luttele seconden.

Lees verder

Elise Mertens blikt al vooruit na uitschakeling op US Open: "Rome zal een fysieke uitdaging worden"

Met een droge 6-1, 6-0 nederlaag werd Elise Mertens (WTA 18) woensdag uit de kwartfinales van de US Open gekegeld door de Wit-Russische Victoria Azarenka (WTA 27).

Lees verder

VK heeft Brexitakkoord al geschonden, zeggen EU-advocaten

Advocaten van de Europese Unie beweren in een gelekt document dat het Verenigd Koninkrijk het scheidingsakkoord al geschonden heeft. Dat betekent dat sancties zouden kunnen volgen. De EU en het VK hielden donderdag een spoedoverleg.

Lees verder

Woods wil blauwe leiderstrui verder verdedigen: "Tirreno-Adriatico is verre van gedaan"

Met zijn derde plaats in de rituitslag deed leider Michael Woods (EF Pro Cycling) een goede zaak. De Canadees telt nu 9 seconden voorsprong op de Pool Rafal Majka en 18 seconden op de Italiaan Fausto Masnada. Tijdens deze vierde etappe in Tirreno-Adriatico kregen al enkele favorieten voor de eindzege een ferme tik. Nog slechts 11 renners staan binnen de minuut op leider Woods. Vrijdag wacht tussen Norcia en Sasotetto opnieuw een zware opdracht.

Lees verder

Voortvluchtige Belgische kinderverkrachter opgepakt in Malaga

De Spaanse politie heeft afgelopen zondag de voortvluchtige Belgische pedofiel Goffrey J. (42) opgepakt in Malaga, op vraag van het Antwerpse gerecht. De man uit Olen werd in 2009 veroordeeld voor de verkrachting van twee twaalfjarige meisjes, maar kon afgelopen zomer ontkomen uit een psychiatrische kliniek.

Lees verder

Stan Van Samang dient klacht in na verspreiden naaktfoto's

Stan Van Samang heeft een klacht ingediend tegen onbekenden omdat naaktfoto's van hem via allerlei websites en berichtendiensten verspreid zijn. Al meer dan een week circuleren er expliciete filmpjes en foto's van enkele BV's online. Het blijkt aartsmoeilijk om je hier wettelijk tegen te beschermen, ook al is deze foto's delen of ze publiceren is strafbaar.

Lees verder

Tienen Vooruit en Vooruit Tienen: naamsverandering SP.A zorgt voor verwarring

De naamsverandering bij sp.a zorgt voor verwarring in Tienen. Sp.a Tienen wordt zo Vooruit Tienen, maar in de Vlaams-Brabantse stad bestaat al een partij met de naam Tienen Vooruit.

Lees verder

Waarom naaktfoto's van BV's delen niet onschuldig is

Hoewel naaktfoto's delen een strafbaar feit is, lijken velen dat te vergeten zodra er exemplaren opduiken van een BV. 'Mensen denken dat er een afstand is, maar dat raakt hen wél.'

Lees verder

Delphine Boël wil titel van 'prinses van België'

Het Brusselse hof van beroep zal ten laatste op 29 oktober zijn arrest vellen in de zaak Boël. Het gaat niet langer om het wettelijke vaderschap, wel om de koninklijke titels.

Lees verder

België stuurt team van 13 mensen naar Moria met B-Fast

België stuurt een medisch team van dertien mensen naar het vluchtelingenkamp Moria om hulp te bieden na de vernietigende branden. Het gaat voornamelijk om artsen en verpleegkundigen.

Lees verder

Burgemeester Portland verbiedt gebruik traangas

Agenten in het Amerikaanse Portland mogen voortaan geen traangas meer inzetten om menigtes uit elkaar te drijven. Dat heeft burgemeester Ted Wheeler beslist.

Lees verder

'Vanity plates': Het paradijs is een nummerplaat

In het beste geval moet je erom glimlachen, maar meestal is een gepersonaliseerde ­nummerplaat gewoon aanstellerij op wielen. ­Vanity plates, een nieuwe realityreeks op VTM 2, zoekt uit hoe aanstellerig die aanstellers zijn.

Lees verder

Brexit kan eindigen voor rechtbank

Europa verscherpt zijn toon tegenover de Britten. Als Londen een deel van het scheidingsakkoord aan zijn laars lapt, kunnen juridische inbreukprocedures gestart worden. Het VK krijgt drie weken om zich te bezinnen.

Lees verder

Mep niet zomaar een wesp dood, ze redden de planeet

Wespen. Nog een even en we zijn ervan af maar nu, uitgerekend nu, zijn ze op hun irritantst. En toch is het zonde om ze dood te meppen.

Lees verder

Zijn er nog socialisten in Vlaanderen?

Agalev werd Groen, de CVP werd CD&V, de PVV werd Open VLD, en de SP.A wordt nu Vooruit. Voort het eerst staat het woord socialisme niet meer in de naam van de partij. Zijn er dan geen socialisten meer in Vlaanderen?

Lees verder

Gemiddeld 547 besmettingen per dag: stijging met 22 procent

Tussen 1 september en 7 september is het gemiddelde aantal coronabesmettingen gestegen naar 547,4. Dat is een stijging met 22 procent tegenover de week voordien. Dat blijkt vrijdagochtend uit de voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Van de Veire reageert op verspreiding naaktbeelden: 'Plots word je het perverse mikpunt van spot en haat'

Radiostem Peter Van de Veire, een van de drie BV's van wie naaktfoto's op sociale media en WhatsApp circuleren, heeft vanmorgen voor het eerst gereageerd op MNM: 'Je vindt me een crimineel? Een pervert? Ga voor de spiegel staan.'

Lees verder