Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 29 augustus 2020

Gevel van horecazaak in Deurne beschoten

Gevel van horecazaak in Deurne beschoten

Op de Turnhoutsebaan in Deurne is afgelopen nacht de gevel van horecazaak The Pasta House beschoten. Er werd even voor 4 uur meerdere keren met een zwaar kaliber geschoten.

Lees verder

Door Amerikaanse politie neergeschoten Jacob Blake 'met handboeien vastgemaakt aan bed'

Jacob Blake, de 29-jarige zwarte man die in de rug werd geschoten door de politie in Wisconsin, ligt met handboeien vastgemaakt aan zijn ziekenhuisbed. Dat heeft zijn vader aan de krant Chicago Sun-Times gezegd.

Lees verder

Ook ijshockeycompetitie NHL stilgelegd uit protest na politiegeweld in VS

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL worden de wedstrijden in de play-offs van donderdag en vrijdag uitgesteld uit protest na het politiegeweld tegen de zwarte Amerikaan Jacob Blake in Kenosha in de staat Wisconsin, zo maakte de NHL bekend.

Lees verder

Onafhankelijke commissie gaat misbruik in de turnwereld onderzoeken: 'Sportclub moet een veilige thuishaven zijn'

Begin augustus druppelden de eerste getuigenissen over mentaal misbruik in de turnwereld binnen, nu komt er een onafhankelijke onderzoekscommissie om een rapport op te stellen over de zaak. De commissie op initiatief van Vlaams minister van Sport Ben Weyts zal de getuigenissen rond de topsportwerking bij Gymnastiekfederatie Vlaanderen vzw (Gymfed) verder onderzoeken.

Lees verder

Schiphol schrijft dieprode cijfers door crisis en schrapt banen

Het Nederlandse luchthavenbedrijf Royal Schiphol Group heeft door de coronacrisis in de eerste zes maanden van het jaar een verlies geleden van 246 miljoen euro. Het bedrijf wil de kosten omlaag krijgen en zet daarom het mes in het personeelsbestand. Daarbij zullen naar verwachting honderden banen verdwijnen, op een totaal van 3.000 werknemers.

Lees verder

Tientallen doden door overstroming in Pakistan

Door overstromingen in de Pakistaanse miljoenenstad Karachi zijn de afgelopen drie dagen zeker 41 mensen om het leven gekomen. De overstromingen worden veroorzaakt door hevige regenval.

Lees verder

LIVE. Crisiscentrum geeft persconferentie over coronavirus

Het gemiddelde aantal gerapporteerde nieuwe besmettingen met het coronavirus per dag blijft afnemen in België. Om 11 uur geeft het crisiscentrum meer uitleg over de recente cijfers. Volg de persconferentie in de video hierboven.

Lees verder

380 banen op de tocht bij Sodexo

De directie van Sodexo wil bijna 380 banen schrappen vanwege de dalende vraag van klanten in de cateringdienstensector door corona. De wet-Renault wordt opgestart.

Lees verder

Langstzittende Japanse premier laat lauwe erfenis na

Met een onverwacht afscheid om gezondheidsredenen laat de rechtse premier Abe Shinzo een leegte achter in de Japanse politiek. Hij bracht stabiliteit, maar niet de omslag die Japan nodig had.

Lees verder

Trump stelt 'verenigend programma' voor en haalt 41 keer uit naar Biden

Ruim een uur lang sprak Donald Trump op de slotavond van de Republikeinse Conventie. Naast de verwachte uithalen naar zijn tegenstander Joe Biden, stelde Trump ook enkele programmapunten voor, 'waarmee hij de VS terug wil verenigen'. In bovenstaand fragment somt hij zijn belangrijkste speerpunten op.

Lees verder

Begin van het schooljaar, verkeersinfarct voor de schoolpoort?

In niet-coronatijden reist de helft van alle middelbare scholieren met de bus of tram naar school. Maar durven zij (en hun ouders) dat nog, nu er een virus rondwaart? VAB vreest voor een piek in het autoverkeer voor de schoolpoort.

Lees verder

Debby boekte zeven keer vakantie, maar moest zeven keer annuleren door corona: 'Maar de aanhouder wint'

Met de code rood die ons land vorige week uitdeelde aan de Spaanse Balearen, ziet Debby Vanmeerbeeck haar zevende reis in het water vallen sinds het begin van de coronacrisis. Dit weekend probeert ze het een achtste keer met het Italiaanse Toscane. Met de auto, zodat ze van locatie kan veranderen als de coronakaart ook daar rood begint te kleuren.

Lees verder

Koning verlengt opdracht van Lachaert met één week

Koning Filip heeft de opdracht van Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert tot volgende week vrijdag verlengd. Dat meldt het paleis in een persbericht.

Lees verder

Matthieu Bonne van Kamp Waes stopt noodgedwongen zwemtocht langs kust

Door de felle wind vannacht slaagde de 26-jarige Mathieu Bonne, bekend van het VRT-programma Kamp Waes, er toch niet in de Belgische kust af te zwemmen. Dat meldt VRTNWS.

Lees verder

Buurtbewoners boos na zoveelste aanslag in Deurne: 'Waar zit Bart De Wever nu met zijn war on drugs?'

Na het oplaaiende drugsgeweld de afgelopen dagen deed de Antwerpse politie extra controles in de omgeving van Deurne, maar dat hield de aanslagplegers blijkbaar niet tegen. Bij de buurtbewoners overheerst vooral boosheid. 'Als wij dit al van ver zagen aankomen, waarom de politie dan niet?'

Lees verder

Boeing mag eindelijk herexamen doen

Anderhalf jaar na het wereldwijde vliegverbod voor alle 737 Max-toestellen, mag de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing er opnieuw officiële testvluchten mee doen. De 737 Max is bijna terug.

Lees verder

Primeur voor KV Kortrijk: eersteklasser heeft plan om 2.980 toeschouwers toe te laten bij eerstvolgende thuismatch

KV Kortrijk heeft de primeur beet. Als eerste Belgische club komt het naar buiten met een volledig afgewerkt plan om opnieuw fans toe te laten in de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Moeskroen. "Het plan kwam tot stand in nauw overleg met stad Kortrijk. Het doet ons veel plezier dat we al onze abonnees opnieuw zullen kunnen verwelkomen", aldus Jelle Brulez, commercieel manager B2C bij KV Kortrijk.

Lees verder

Hoe Trump en Biden elkaar deze week verbaal aanvielen

De Democratische en Republikeinse Conventies zijn achter de rug. Op 3 november trekken de Amerikanen naar de stembus en moeten ze kiezen tussen Joe Biden en Donald Trump. Op de slotavond van beide conventies namen Biden en Trump uitgebreid het woord. In bovenstaande video zetten we hun toespraken even naast elkaar.

Lees verder

Ravage na orkaan Laura: casinoboot tegen brug gebotst in Louisiana

De orkaan Laura heeft in de Amerikaanse staat Louisiana enorme schade aangericht. Zeker zes mensen kwamen daarbij om het leven. Laura, die donderdag aan land ging in Louisiana, is intussen bijgesteld naar een orkaan van categorie 3 en verplaatst zich nu richting Arkansas.

Lees verder

Nederlandse politie vindt 20.000 euro in koffiezetapparaat

In een woning in Rotterdam is de politie vorige week gestuit op een bedrag van 20.000 euro, dat verborgen was in een koffiezetapparaat.

Lees verder

Nieuw boek schetst bitse strijd tussen Melania en Ivanka Trump

Liggen First Lady Melania en First Daughter Ivanka Trump op ramkoers? Een nieuw boek van voormalig Melania-vertrouweling Stephanie Wolkoff schetst in elk geval het beeld van een bijzonder verzuurde relatie tussen de twee vrouwen.

Lees verder

Vanaf dinsdag 100 km per uur op Brusselse ring

Vanaf dinsdag 1 september wordt de snelheid op de Ring rond Brussel verlaagd naar 100 kilometer per uur. Dat gebeurt in het kader van het Vlaamse Energie- en ­Klimaatplan 2021-2030.

Lees verder

Medewerkers van UZ Gent dansen samen op zomerhit 'Jerusalema'

'Jerusalema', de Zuid-Afrikaanse danshype die stilaan de wereld verovert, is ook een hit in het Universitair Ziekenhuis Gent. Liefst 250 medewerkers waagden zich donderdag aan de bekende dance challenge.

Lees verder

Patrick De Koster, makelaar van Kevin De Bruyne, nu ook aangehouden

Patrick De Koster (55), de makelaar van Kevin De Bruyne, die donderdag werd opgepakt en urenlang werd ondervraagd, verscheen na een nachtje in de cel vrijdagmiddag voor de onderzoekrechter. Die heeft nu ook beslist om hem aan te houden.

Lees verder

Weerman toont waarom buiten staan in orkaan niet zonder risico is

Weerman Justin Horne stond in San Antonio in de Amerikaanse staat Texas verslag uit te brengen over de orkaan Laura die het zuiden van de Verenigde Staten teistert. Maar je buiten begeven tijdens een orkaan van categorie 4 is niet bepaald veilig. De meteoroloog kwam met de schrik vrij toen de bliksem vlak bij hem insloeg.

Lees verder

Nee, het waren niet de skiërs: 'Sterk vermoeden dat virus op 15 januari al in ons land was'

De skiërs uit Italië die in maart naar ons land terugkeerden, leidde tot een snelle verspreiding van het virus in ons land. Maar het was zeker niet de eerste keer dat het virus zijn intrede maakte, zo bevestigt een nieuw rapport van de VUB en de ULB. Maar wanneer is het dan in ons land aangekomen?

Lees verder

Vrouw aangehouden omdat ze pasgeboren baby zou hebben omgebracht

De onderzoeksrechter in Brussel heeft een 28-jarige vrouw aangehouden voor kindermoord, omdat ze haar pasgeboren baby zou omgebracht hebben.

Lees verder

Max Verstappen snelste tijdens tweede oefensessie GP van België, drama bij Ferrari

Max Verstappen heeft tijdens de tweede oefensessie voor de GP van België de snelste tijd gereden. Dramatische resultaten waren er bij Ferrari met een vijftiende en zeventiende tijd.

Lees verder

Akkoord over 1 meter afstand in zalen voor kunst en cultuur

Er is vrijdag een akkoord bereikt over de regels rond social distancing in zalen voor kunst en cultuur. Voortaan moet er niet 1,5 meter maar 1 meter afstand gehouden worden tussen bubbels. Dat zegt Leen Laconte van Overleg Kunstenorganisaties.

Lees verder

Royal Excel Moeskroen in verdenking gesteld voor oplichting

Voetbalclub Royal Excel Moeskroen is door onderzoeksrechter Claise in verdenking gesteld voor valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en oplichting.

Lees verder

Mathieu van der Poel verschijnt alsnog aan start Druivenkoers (in zijn nieuwe driekleur): "Extra wedstrijdritme"

De 25-jarige Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) wordt één van de blikvangers in de 60e editie van de Druivenkoers, die zaterdag van start gaat. De kersverse Nederlandse kampioen wil na het Europees kampioenschap in Plouay zo wat extra wedstrijdkilometers opdoen.

Lees verder

Na onthullingen in zaak-Chovanec: Jambon geeft morgen meer uitleg

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zal morgen meer uitleg geven over zijn rol in de zaak-Chovanec. Dat laat zijn woordvoerder weten. Vraag is in hoeverre Jambon op de hoogte was van de dood van de Slovaakse man.

Lees verder

Jeff Bezos breekt record: 200 miljard dollar op zak

Het fortuin van Amazon-oprichter Jeff Bezos heeft de kaap van 200 miljard dollar bereikt. Niemand was ooit zo rijk.

Lees verder

Drugsgeweld Antwerpen: 'Bij de volgende aanslag kunnen doden vallen'

'Bestuurlijk nemen we alle maatregelen die noodzakelijk zijn voor het gerechtelijk onderzoek', zegt de woordvoerder van Bart De Wever. Maar zijn de inwoners daarmee gesust?

Lees verder

Terwijl Lionel Messi overhoop ligt met Barcelona, blijft Cristiano Ronaldo Juventus trouw: "De wereld veroveren"

Ondanks eerdere speculaties omtrent een mogelijk vertrek uit Turijn, speelt Cristiano Ronaldo ook volgend seizoen in de kleuren van Juventus. "Ik maak me klaar voor mijn derde seizoen als Bianconeri, met meer ambitie dan ooit. Met Juventus werken we om Italië, Europa en de wereld te veroveren", schreef de Portugees vrijdag op Instagram.

Lees verder

Marc Thys wordt nieuwe rechterhand van Defensiebaas

Generaal-majoor Marc Thys wordt de nummer twee van defensie. Hij zal een tandem vormen met de pas benoemde Chef Defensie Michel Hofman.

Lees verder

Banksy financiert reddingsschip in Middellandse Zee

De beroemde Britse straatkunstenaar Banksy heeft een schip beschilderd en gesponsord om migranten te redden. De bemanning van anarchisten en ervaren reddingswerkers ziet het als een 'strijd tegen het oprukkende fascisme'.

Lees verder

Overlever Correa brengt jaar na dodelijke crash van Anthoine Hubert eerbetoon op Spa-Francorchamps: "Angstiger geworden"

Tijdens de Grote Prijs Formule 1 van België wordt dit weekend op het Circuit van Spa-Francorchamps de dodelijke crash van vorig jaar in de F2 herdacht.

Lees verder

Nederlander gedood door ijsbeer op Spitsbergen

Een 39-jarige Nederlander is aangevallen en gedood door een ijsbeer op het Noorse eiland Spitsbergen.

Lees verder

Onweersbuien zorgen voor wateroverlast in Vlaanderen en Brussel

Verschillende plaatsen in Vlaanderen en Brussel stonden vanavond blank als gevolg van hevige onweersbuien. Ook later op de avond wordt er nog stevige regenval voorspeld.

Lees verder

86 kinderen en begeleiders in quarantaine nadat 2 kinderen besmet raken op kamp

Twee kinderen die deelnamen aan het zomersportkamp van de gemeente Assenede, in Oost-Vlaanderen, testten positief op covid-19. In totaal moeten nu 86 kinderen en hun begeleiders in quarantaine tot en met maandag 7 september.

Lees verder

Eén meter afstand in cultuurhuizen: krijgt cultuurbezoeker een uitzondering?

Vanaf 1 september mogen cultuurhuizen hun publiek op één meter van mekaar zetten in plaats van anderhalve. Zolang de bezoekers maar een mondmasker dragen.

Lees verder

NBA-competitie hervat zaterdag na boycot

De National Basketball Association zal zaterdag hervatten. De voorbije dagen lag de hoogste basketbalcompetitie stil nadat enkele teams weigerden te spelen nadat de Afro-Amerikaanse Jacob Blake zeven keer in de rug werd geschoten door de politie.

Lees verder

UCI-voorzitter David Lappartient bevestigt dat WK dit jaar plaatsvindt: "Er zijn een aantal kandidaten in Europa"

Er komt dit jaar toch nog een WK wielrennen. "Op de normale data, de locatie maken we rond 1 september bekend", zei David Lappartient, de voorzitter van de internationale wielrenunie UCI, vrijdag in Nice. De wereldtitelstrijd zou aanvankelijk vanaf 20 september plaatsvinden in Zwitserland, niet ver van het hoofdkantoor van de bond, maar de beperkingen rond het coronavirus daar maakten dat onmogelijk.

Lees verder

Herstelde Niki Terpstra verlengt contract bij Total Direct Energie: "Hij is gemotiveerder dan ooit na zware val"

Wielrenner Niki Terpstra rijdt ook volgend jaar voor de Franse ploeg Total Direct Energie. De 36-jarige Nederlander heeft zijn contract verlengd tot eind 2021. Het seizoen van Terpstra leek voorbij na een zware val in juni, maar hij herstelde snel en heeft alweer zijn rentree in het peloton gemaakt.

Lees verder

Lachaert geeft zichzelf nog één week

Koninklijk opdrachthouder Egbert Lachaert (Open VLD) zoekt nog één week verder naar coalitiepartners. Intussen tikt de klok richting nieuwe verkiezingen.

Lees verder

Anderlecht kan ook KV Oostende niet verschalken, kustploeg houdt punt thuis

Een valse start. Anders kun je het debuut van Vincent Kompany als coach toch niet noemen. Na de 1-1 tegen Moeskroen speelde Anderlecht nu 2-2 gelijk tegen staartploeg Oostende. Paars-wit was slechts twintig minuutjes baas en da's is pijnlijk. Het programma oogde makkelijk, maar met 1 op 6 is de weg naar de top is nog lang. Héél lang.

Lees verder

Duizenden mensen herdenken legendarische I have a dream-toespraak in Washington

In de Amerikaanse hoofdstad Washinton D.C. zijn duizenden mensen op straat gekomen om de legendarische I have a dream-toespraak van Martin Luther King Jr. te herdenken. De speech uit 1963 is in het licht van Black Lives Matter actueler dan ooit.

Lees verder

Seraing pakt leiding in 1B na spectaculaire tweede helft tegen Deinze

Het ambitieuze Deinze heeft op de tweede speeldag van de 1B Pro League een 0-2 voorsprong op het veld van FC Seraing uit handen gegeven. Seraing won in de toegevoegde tijd met 3-2, dankzij onder andere een doelpunt van Georges Mikautadze. De Luikenaars staan voorlopig alleen aan de leiding in 1B.

Lees verder

Peter Sagan hoopt op geel in de Tour: "We zullen zien of ik de beklimmingen kan overleven"

Peter Sagan heeft zijn zinnen gezet op de gele trui in de openingsrit in Nice. De kopman van BORA-hansgrohe vindt er een parcours op maat. "De ritzege betekent ook het geel", zei hij op een persmoment in Nice. "Dus het zou wel een mooie extra betekenen."

Lees verder

Lyon wint met Denayer makkelijk van Dijon dankzij hattrick van Depay

In de Franse Ligue 1 heeft Lyon, met Jason Denayer heel de wedstrijd op het veld, zonder veel problemen op de tweede speeldag van Dijon met 4-1 gewonnen.

Lees verder

Ongehoord. 'Ajje moe kajakken, moeje kajakken'
Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.
Lees verder

J.K. Rowling geeft humanitaire onderscheiding terug

De schrijfster J.K. Rowling geeft een lintje terug aan de familie Kennedy, omdat die haar transfoob noemt.

Lees verder

Gemiddeld aantal besmettingen daalt opnieuw sneller: 445 per dag

Tussen 19 en 25 augustus zijn er dagelijks gemiddeld bijna 445 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd in België. Dat zijn er 13 procent minder dan de week daarvoor. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van Sciensano.

Lees verder

UCI wil weten wat uit achterzak Evenepoel werd gehaald na val

De UCI is een onderzoek gestart naar de zware valpartij van Remco Evenepoel tijdens de Ronde van Lombardije. Op beelden op sociale media is immers te zien hoe ploegleider Davide Bramati iets uit de achterzak van Evenepoel wegstopt. Teammanager Patrick Lefevere van Deceuninck - Quick-Step reageert ontstemd. 'Een onschuldig ­bidonnetje wordt gebruikt om de integriteit van Remco in twijfel te trekken.'

Lees verder

Minstens veertien doden in Louisiana en Texas door orkaan Laura

De krachtige orkaan Laura die over de zuidelijke staten Louisiana en Texas trok, heeft in de Amerikaanse staten aan zeker veertien mensen het leven gekost.

Lees verder

Acteur Chadwick Boseman overleden

Het vroege overlijden van Chadwick Boseman (43), de acteur die 'Black panther' speelde, is een groot verlies voor Hollywood, voor de filmliefhebber en voor zwart Amerika.

Lees verder

Raonic - Djokovic is finale van toernooi van Cincinnati

De Canadees Milos Raonic (ATP 30) heeft zich vrijdag in New York geplaatst voor de finale van het Masters 1.000-toernooi van Cincinnati (hard/4.222.190 dollar). 's Werelds nummer een Novak Djokovic is zijn tegenstander in de eindstrijd.

Lees verder