Doorgaan naar hoofdcontent

Waarom hebben sommige kazen gaten en andere niet? Kaasmeester Van Tricht legt uit

HLN
Waarom hebben sommige kazen gaten en andere niet? Kaasmeester Van Tricht legt uit
Het is je ongetwijfeld al opgevallen: sommige kazen hebben gaten en andere niet. "Dat is niet zomaar toeval", vertelt kaasmeester Frederic Van Tricht. "De gaten zijn het gevolg van een bewuste zet bij het begin van het rijpingsproces." Wat is dan het verschil tussen beide soorten? En veranderen die gaten iets aan de smaak? De kaasexpert legt uit.
Lees verder

Agent en brandweerman zwaargewond bij zware gasontploffing in Oostende: beelden tonen ravage
De hulpdiensten zijn momenteel massaal aanwezig op de hoek van de Christinastraat ende Ooststraat in Oostende. Daar vond omstreeks 11.30 uur een zware gasontploffing plaats, zo bevestigt de politie. Onder andere een brandweerman en politieman zouden zwaargewond geraakt zijn. "Ik hoorde mensen schreeuwen uit paniek", vertelt een getuige die de ontploffing zag gebeuren.
Lees verder

Hulpverleners halen jongen (11) levend vanonder het puin na Russische luchtaanval op Mykolaiv
Een flatgebouw van vijf verdiepingen is woensdagnacht geraakt door Russische beschietingen in de Oekraïense stad Mykolaiv. Een 11-jarige jongen die al zes uur lang onder het puin lag, is gered door hulpverleners. Er wordt nog volop gezocht naar andere vermisten.
Lees verder

BV 24/7. Kato van The Starlings geniet van alle rust en Josje straalt van geluk
The show must go on, want de showbizzwereld staat nooit stil. Wat jouw favoriete BV's de laatste 24 uur hebben uitgespookt, ontdek je hier in onze nieuwsstream.
Lees verder

Gemeenten starten met online aanvragen rijbewijs
Burgers kunnen vanaf maandag 17 oktober een voorlopig rijbewijs (model 18 maanden) online aanvragen. Ze moeten dan alleen nog naar het gemeentehuis om het rijbewijs af te halen. Dat meldt de federale overheidsdienst Mobiliteit.
Lees verder

"Klaarkomen tijdens telewerken geeft me een concentratieboost." 35 Vlamingen over hun doordeweekse seks
Wat vind jij fijn aan je gewone, doordeweekse seks? Die vraag stelde vroedvrouw en auteur Uwe Porters (32) aan 31.000 Vlamingen op Instagram. Ze kreeg honderden anonieme reacties: we verzamelden de opvallendste en trekken er met Uwe een paar belangrijke lessen uit over ons seksleven. "De werkdag erna voelt een tikkeltje anders. Dan ben ik echt in een gelukkigere mood."
Lees verder

LIVE. Mazzu: "Als ik 3-5-2 speel, zeggen ze dat 4-4-2 beter is. Maar als ik dat speel, hoor ik dat 3-5-2 beter is voor de stabiliteit"
• Conference League • Aftrap: 21 uur • London Stadium • West Ham-Anderlecht
Lees verder

CELEB 24/7. Hailey Bieber kijkt uit naar Halloween en Chrissy Teigen heeft last van zwangerschapskwaaltjes
Niets leuker dan meekijken met het leven van onze beroemde medemensen. Benieuwd wat ze zoal uitspoken? Je ontdekt het hier in onze nieuwsstream.
Lees verder

IN BEELD. Club-spelers weer thuis na historische kwalificatie in Champions League
De spelers van Club Brugge zijn daags na hun historische kwalificatie in de Champions League weer in het land. Simon Mignolet en co werden bij hun aankomst op de luchthaven van Oostende-Brugge opgewacht door een kleine schare fans.
Lees verder

"Help mij alstublieft, ik vrees voor mijn leven": hoe sjeik van Dubai zijn ex-vrouw tot pure wanhoop drijft
"Mijn kinderen en ik zijn doodsbang en vrezen voor ons leven. We worden gegijzeld in ons eigen huis." Dat zegt Zeynab Javadli (31) in een verontrustende video die ze via de media heeft verspreid. De ex-vrouw van sjeik Saeed Al Maktoum (46) - neef van de Emir van Dubai -, is ten einde raad en smeekt zelfs de Verenigde Naties om hulp. Sinds ze de scheiding aanvroeg, is haar sprookjesachtige luxeleven dan ook veranderd in een ware nachtmerrie.
Lees verder

"Help mij alstu­blieft, ik ben radeloos": hoe sjeik van Dubai zijn ex-vrouw tot pure wanhoop drijft
"Mijn kinderen en ik zijn doodsbang en vrezen voor ons leven. We worden gegijzeld in ons eigen huis." Dat zegt Zeynab Javadli (31) in een verontrustende video die ze via de media heeft verspreid. De ex-vrouw van sjeik Saeed Al Maktoum (46) - neef van de Emir van Dubai -, is ten einde raad en smeekt zelfs de Verenigde Naties om hulp. Sinds ze de scheiding aanvroeg, is haar sprookjesachtige luxeleven dan ook veranderd in een ware nachtmerrie.
Lees verder

LIVE. Kapitein Teddy Teuma verlengt bij Union tot 2025 - Geraerts: "We zijn niet bezig met de eerste plek"
Na de late triomf in Portugal vorige week mag Union zich nu voor de return opmaken tegen een dubbel gemotiveerd Braga, meent coach Karel Geraerts: "Ik verwacht een felle reactie." De inzet voor Union morgenavond oogt met mogelijk al verzekerde groepswinst erg aantrekkelijk.
Lees verder

Koudste plek(je) van België ligt in Gent: wetenschappers koelen atomen af tot -273 graden
De koudste plek van België ligt voortaan in Gent. Dat was tenminste enkele maanden geleden het geval, toen wetenschappers van de Universiteit Gent erin slaagden om enkele tienduizenden atomen af te koelen tot vlak boven het absolute nulpunt (-273 graden Celsius).
Lees verder

Vlaamse luchtkwaliteit opnieuw verslechterd door heropleving economie en verkeer na corona (en mogelijk ook door meer houtverbranding)
De Vlaamse luchtkwaliteit is opnieuw verslechterd. Coronamaatregelen deden in 2020 de concentraties van vervuilende stoffen in de lucht nog sterk dalen, maar die zijn inmiddels weer omhooggegaan, meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) donderdag in een persbericht. De oorzaak van de toename in 2021 ligt vrijwel zeker bij de heropleving van economie en verkeer en mogelijk ook door toegenomen houtverbranding, zo klinkt het.
Lees verder

OPROEP. Weer premie voor doe-het-zelvers: ga jij meteen aan de slag? (Of grijp je er net naast?)
Je dak zelf isoleren: er was een tijd dat elke goede huisvader -en moeder de mouwen opstroopten voor die klus. Ze kregen daarvoor ook een premie. In een sfeertje van professionalisering werd die vanaf 2021 afgeschaft voor doe-het-zelvers. Alleen nog als je je dak door een aannemer liet isoleren, moedigde de overheid die investering aan.
Lees verder

Weinig collectieve ontslagen aangekondigd in eerste negen maanden
Van januari tot en met september hebben veertig bedrijven in België de intentie aangekondigd om over te gaan tot collectief ontslag. Daarbij kwamen 2.5047 banen op het spel te staan, of minder dan de helft van het gemiddelde van de voorbije tien jaar, zo blijkt donderdag uit cijfers van de federale overheidsdienst Werkgelegenheid.
Lees verder

"Aan wie anders ga je de Gouden Schoen geven?": ex-keepers Pfaff en De Vlieger over de ongelofelijke prestaties van Simon Mignolet en de vergelijking met Courtois
De Gouden Schoen, die hoort in januari in de handen van Simon Mignolet (34) te belanden, daar zijn ex-keepers Geert De Vlieger en Jean-Marie Pfaff het roerend over eens. Maar hoe fel 'Big Si' nu ook schittert in de Champions League en in de eigen competitie, over een maand zal hij zich weer moeten verzoenen met de rol van back-up voor Thibaut Courtois. "De nationale ploeg is geen duivenkot."
Lees verder

U hebt zorgdiploma en wil flexi-jobben in rusthuis? Dat kan, maar enkel in keuken of aan onthaal: "Oplossing gecreëerd voor probleem dat niet bestaat"
Er zit een rare kronkel in de nieuwe spelregels voor flexi-jobs van de regering-De Croo: mensen met een zorgdiploma of gepensioneerden uit de zorg mogen niet flexi-jobben in een functie waar ze voor opgeleid zijn - en het nijpende personeelstekort zal dus niet verlicht worden. "Maar 's nachts pintjes tappen in de Carré en de volgende dag opnieuw in ziekenhuis werken, mogen verpleegkundigen dan wél. Vreemd, toch?"
Lees verder

Anna Sorokin uit 'Inventing Anna' openhartig in interview (tijdens huisarrest): "Ik verdien een tweede kans"
Anna Sorokin (31), de fraudeur op wie het hoofdpersonage in de Netflixserie 'Inventing Anna' is gebaseerd, laat in haar hart kijken in een interview met Jake Tapper van 'CNN'. Ze heeft momenteel huisarrest en draagt een enkelband, maar laat haar hoofd niet hangen. Integendeel. "Ik probeer mijn fouten recht te zetten", klinkt het.
Lees verder

Oude e-mail van Angelina Jolie aan Brad Pitt opnieuw opgedoken: "Alcohol heeft ons gezin kapotgemaakt"
Er is opnieuw veel te doen rond Angelina Jolie (47) en haar ex-man Brad Pitt (58). Vorige week deed de 'Maleficent'-actrice nog een boekje open over een ruzie op een privéjet. Ondertussen is er dan weer een oude e-mail van Angelina Jolie aan Brad Pitt opnieuw opgedoken. De mail draait voornamelijk rond de verkoop van hun wijngaard Chateau Miraval. "We moeten verder met ons leven."
Lees verder