Doorgaan naar hoofdcontent

Vergiftigde traditie of ‘woke’ gedoe? Zwarte Piet of toch maar Roetpiet? In Aalst en Kortrijk zijn ze alvast duid...

HLN
Vergiftigde traditie of 'woke' gedoe? Zwarte Piet of toch maar Roetpiet? In Aalst en Kortrijk zijn ze alvast duidelijk: "Er zal áltijd wel iemand zijn die zich beledigd voelt"
Er is de laatste jaren al aardig wat inkt over gevloeid, over die brave knecht - mag je dat nog zeggen? - van de Sint. En met de intrede van Sinterklaas in zicht, lijkt het debat zich opnieuw overal te roeren. Want hoe zwart mag Zwarte Piet eigenlijk nog zijn? Veel gemeenten hebben er een uitgesproken visie op, wat niet zelden tot verhitte discussies leidt. De goedheilig man en zijn helper zelf hebben er soms nog maar bitter weinig mee te maken, of zo lijkt het althans. Wat als zij straks nergens meer willen komen?
Lees verder

CELEB 24/7. Van Indiana Jones tot Vecna uit 'Stranger Things': deze celebs stralen in hun halloweenoutfits
Niets leuker dan meekijken met het leven van onze beroemde medemensen. Benieuwd wat ze zoal uitspoken? Je ontdekt het hier in onze nieuwsstream. Vandaag vieren de celebs massaal Halloween. En daar horen uiteraard straffe kostuums bij.
Lees verder

Het mysterie van de Brit die op zee gered werd: "Hij heeft niet eens een kajak", zegt verbaasde vader
De drenkeling die door Nederlandse vissers is opgevist uit Het Kanaal is de 28-jarige Daniel Lewis uit Blackpool. Zijn vader is verbaasd te horen dat het om zijn zoon gaat. Zonder ervaring is hij de zee opgegaan. "Hij heeft niet eens een kajak."
Lees verder

Heeft gepensioneerde slager uit Heppen zijn ex-schoonzoon vermoord na een ruzie? "Hij heeft prachtige films gemaakt, nu speelt hij zelf de hoofdrol in een misdaaddrama"
Wat bezielde Tim Wils (40) uit Olmen om aan te kloppen bij oud-dorpsslager B.B. (64) in Ham, terwijl hij al langer dan een jaar niet meer samen was met zijn dochter? Waren het oude materialen die hij nog moest komen ophalen? Of was hij de dader zelf uit zijn tent komen lokken? Feit is dat hij nooit meer thuis zou komen.
Lees verder

"Het kan meer dan 25 jaar duren voor asbest je ziek maakt": kan jij een schadevergoeding krijgen van het Asbestfonds?
Asbest maakt nog altijd slachtoffers, met aandoeningen die vaak erg moeilijk te detecteren en te behandelen. Maar hoe weet je of je ziek werd door asbest? En wat moet je doen om een schadevergoeding aan te vragen? Alexander Van De Sande van het Asbestfonds geeft advies. "Een slachtoffer van mesothelioom heeft recht op een eenmalige vergoeding van 10.824 euro en een maandelijks bedrag van 1.979,25 euro."
Lees verder

Twintig jaar na 'Die Another Day': zo gaat het nu nog met Pierce Brosnan en grote liefde Keely
In 2002 kroop Pierce Brosnan (69) voor de allerlaatste keer in de huid van superspion James Bond. Sindsdien reeg hij de ene rol aan de andere. Z'n laatste wapenfeit is de nieuwe DC Comics-film 'Black Adam', waarin hij Doctor Fate speelt. Tot grote vreugde van z'n echtgenote Keely Shaye Smith (59). "Hij is thuis al een superheld, dus waarom niet op het witte doek?" liet zij optekenen. Hoe gaat het intussen met de acteur en z'n gezin? En hoe is hun liefdessprookje ooit begonnen? "Ze bezit een kracht waar ik niet zonder zou kunnen."
Lees verder

RECENSIE. 'The Devil's Hour': "Peter Capaldi schittert in een finale die voller zit dan een kerstkalkoen"
Als we een lekker ouderwetse griezeltitel als 'The Devil's Hour' horen, dan begint het in ons hoofd spontaan beelden te regenen uit 'The Omen', 'The Exorcist' en 'Rosemary's Baby'. Edoch, deze zesdelige thriller in dat heilige rijtje aan horrorklassiekers plaatsen, zou te veel eer zijn. Maar dat wil niet zeggen dat deze reeks op Prime Video, geproduceerd door 'Doctor Who'-showrunner Steven Moffat en met diens 'Twaalfde Doctor' Peter Capaldi in een hoofdrol, niet z'n bovennatuurlijke verrassingen heeft. Of die ook uw tijd en aandacht waard zijn? Evelien Delgouffe zoekt het in onze 'Kijkgids' voor u uit.
Lees verder

11 stoute vragen aan comedian Henk Rijckaert. "Ik trok brievenbussen uit de grond en zette ze bij andere huizen"
Stand-upcomedian Henk Rijckaert (48) trekt sinds deze maand de theaters in met zijn comedyshow 'Influencer'. Verder heeft hij een YouTubekanaal, Koterij, waarin hij elke week een DIY-project uit zijn mouw schudt. Voor nu hield hij het bij elf zelfgevonden antwoorden op enkele pikante vragen. Van zijn schoonvader kussen tot vandalisme plegen.
Lees verder

"Ik lijk een hulpeloze vent": comedian Henk Rijckaert klapt uit de biecht over intieme blunders en vader zijn
Stand-upcomedian Henk Rijckaert (48) trekt sinds deze maand de theaters in met zijn comedyshow 'Influencer'. Verder heeft hij een YouTubekanaal, Koterij, waarin hij elke week een DIY-project uit zijn mouw schudt. Voor nu hield hij het bij elf zelfgevonden antwoorden op enkele pikante vragen. Van zijn schoonvader kussen tot vandalisme plegen: de comedian is er bloedserieus over.
Lees verder

Mannen die onterecht veroordeeld werden voor moord op Malcolm X krijgen 36 miljoen euro
Twee mannen die na twintig jaar vrijgesproken werden voor de moord op Malcolm X ontvangen in totaal 36 miljoen euro van de stad en de staat New York. Muhammad Aziz en Khalil Islam zijn het slachtoffer geworden van een van de grootste gerechtelijke dwalingen in de Afro-Amerikaanse geschiedenis.
Lees verder

Football Talk. Paul Pogba moet definitief een streep door het WK trekken
Paul Pogba zal met zekerheid niet deelnemen aan het WK voetbal in Qatar (20 november-18 december). Dat bevestigde zijn zaakwaarnemer Rafaela Pimenta maandag in een bericht aan het Franse persagentschap AFP. De 29-jarige Pogba speelde dit seizoen door een zware knieblessure nog geen minuut voor zijn nieuwe team Juventus.
Lees verder

"Haar hele familie zal gekwetst worden": priester van Diana reageert ontzet op nieuwe scènes van 'The Crown'
'The Crown' ligt opnieuw onder vuur: Yves-Marie, de priester die Diana haar laatste sacramenten voordroeg voor ze stierf, hekelt het feit dat het fataal auto-ongeluk van de prinses in beeld zal gebracht worden in het nieuwe seizoen van de serie.
Lees verder

Wouter Mouton en andere Belgische activist die beroemd kunstwerk viseerden woensdag al voor Nederlandse 'supersnelrechter'
Twee van de Belgische mannen die vorige week donderdag werden opgepakt na hun klimaatactie in het Mauritshuis in Den Haag, moeten woensdag voor de supersnelrechter in Nederland verschijnen. De Belgische activisten plakten zich vast aan en besmeurden het beroemde schilderij 'Meisje met de parel'. Wat het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) betreft is het strafdossier klaar en is "iedereen gebaat bij een snelle afhandeling", zo meldt het in een persbericht.
Lees verder

Musk en Twitter trekken rechtszaak in na overname
Nu Elon Musk Twitter heeft overgenomen, hebben de betrokken partijen officieel gevraagd om de rechtszaak in te trekken. Dat blijkt uit documenten die vandaag gepubliceerd werden.
Lees verder

Talkshowgasten overdonderen moderatoren op Russische tv: "Dit is een wrede en sadistische oorlog tegen burgers"
Een ongewone scène op de Russische staatstelevisie: enkele talkshowgasten baren opzien met hun kritische uitspraken over het Kremlin. "Het probleem is dat het internationaal recht werd geschonden", klinkt het onder meer. De moderatoren reageren verbouwereerd en proberen vervolgens de kritiek de kop in te drukken.
Lees verder

ANALYSE. 'Blind getrouwd' begint te lijken op een documentaire over paargedrag in gevangenschap
'Blind getrouwd' begint zo stilaan op een natuurdocumentaire over panda's te lijken. Intimiteit komt er vooral op aanraden van de verzorgers - pardon: de experts - en na veel ongemakkelijke gesprekken. Kan je de situatie tussen Jana en Christiaan nog een veelbelovend begin van een leven samen noemen, vraagt onze journaliste Nadine Van Der Linden zich af. Zeker nu Jana te kennen geeft dat ze "liever een ruigere man" wil? "Het mag ook geen dressuurkunstje worden."
Lees verder

Omzet in 5 jaar vervijfvoudigen: dit is hoe Elon Musk ook van Twitter geldmachine wil maken
Die 44 miljard dollar die hij voor Twitter neerlegde, zal moeten worden terugverdiend. En dus gaat Elon Musk, de nieuwe eigenaar van 'het blauwe vogeltje', gebruikers voor meer toepassingen laten betalen. Maar er is meer nodig om de totaalomzet in 5 jaar tijd te vervijfvoudigen tot ruim 26 miljard dollar. Een overzicht van alle mogelijke plannen van de wispelturige Musk.
Lees verder

BINNENKIJKER. Anne-Catherine (33) woont op 120 vierkante meter: "Bij de renovatie was elke centimeter belangrijk"
Anne-Catherine Gerets (33) woont in Brasschaat met haar man Michaël van Tilburg (43), hun zoontje Ferdinand (1,5) en week om week ook zijn dochters Estée (16) en Bo (17). Hond Lola en katten Lotje en Soesji zijn de huisdieren. Met z'n vijven op een oppervlakte van 120 m² is het — zacht uitgedrukt — gezellig druk in het rijhuisje. Maar de tv-persoonlijkheid heeft het op zo'n manier gedecoreerd en ingericht dat alle puzzelstukjes er wonderwel in elkaar passen.
Lees verder

Vrouw met handicap moet uit vliegtuig kruipen nadat personeel weigert speciale rolstoel te geven
Natalie Curtis werd donderdag vernederd door het vliegtuigpersoneel van Jetstar. Natalie, die in een rolstoel zit, vroeg de speciale rolstoel die door het gangpad van het vliegtuig past om uit te stappen, maar kreeg het niet. "Ik moest bijbetalen, maar dat heb ik werkelijk nog nooit moeten doen", klinkt het.
Lees verder

"Het heeft ons veel leed bezorgd": Rebel Wilson over gedwongen outing door Australische krant
Rebel Wilson (42) deelde afgelopen juni het nieuws dat ze de liefde heeft gevonden bij een vrouw, maar niet veel later bleek dat dit niet geheel haar eigen keuze was. De Australische krant 'Sydney Morning Herald' zette haar namelijk onder druk om haar relatie met een vrouw te bevestigen. Maar nu is de krant op de vingers getikt door de Australian Press Council, tot groot jolijt van de actrice. "Hoewel ik niet persoonlijk heb gevraagd om actie te ondernemen, ben ik blij dat het nu officieel is erkend", schrijft ze op Instagram.
Lees verder