Doorgaan naar hoofdcontent

Stad Gent: Geluidsarm en diervriendelijk eindejaarsvuurwerk in Gent

Stad Gent
Geluidsarm en diervriendelijk eindejaarsvuurwerk in Gent
Stad Gent

Het vuurwerk zal vanaf nu geluidsarmer en diervriendelijker zijn. Ook op het vlak van milieuvriendelijkheid zet het een stap vooruit.

Geluidsarm en diervriendelijk eindejaarsvuurwerk in Gent

Dit jaar kunnen Gentenaars opnieuw samen de overgang van oud naar nieuw vieren met vuurwerk. Dat zal vanaf nu geluidsarmer en dus diervriendelijker zijn. Ook op het vlak van milieuvriendelijkheid zet dit vuurwerk een stevige stap vooruit.

Het eindejaarsvuurwerk op 31 december zal vanaf dit jaar geluidsarmer en diervriendelijker zijn. Hoge vuurwerkpijlen, luide knallers en andere geluidseffecten blijven daarbij achterwege. Door het gebruik van kleinere vuurwerkpijlen, minder buskruit en door de pijlen minder hoog af te schieten, blijft het geluid binnen de perken.

De Stad wil het vuurwerk opnieuw aan Portus Ganda organiseren. Omdat het vuurwerk lager ontploft dan andere jaren, is daarvoor echter een nieuwe toestemming van politie en brandweer nodig. Daarvoor zal binnenkort een rondgang plaatsvinden met de vuurwerkfirma en de veiligheidsdiensten.

Aan Portus Ganda blijft het samen genieten van de show en het nieuwe jaar. We houden ook rekening met de buurt en vooral met de dieren die afzien van de luide knallen. Na zoveel jaar zonder eindejaarsevenement kijk ik ernaar uit om terug samen te kunnen vieren.

Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten Beter voor het milieu

Dankzij een nieuwe productiemethode zal het vuurwerk geen zware metalen meer bevatten. Die worden vervangen door meer ecologische bestanddelen. Daarnaast zal het afval van het vuurwerk bijna voor 100% biologisch afbreekbaar zijn. De hulzen en toebehoren worden niet langer gemaakt uit plastic, maar uit karton.

Alle praktische info en het volledige programma worden later bekendgemaakt.

Contact voor pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder

Postbussen op Westerbegraafplaats om brieven naar dierbaren te sturen
Stad Gent

In aanloop naar Reveil op 1 november 2022 kunnen nabestaanden een brief naar een overledene posten.

Postbussen op Westerbegraafplaats om brieven naar dierbaren te sturen

In aanloop naar Reveil op 1 november 2022 kunnen bezoekers op de Westerbegraafplaats vanaf vandaag een brief naar een overledene posten. Daarvoor staan er twee speciale 'herinneringspostbussen', één voor volwassenen en één voor kinderen.

Nog tot 6 november 2022 kunnen nabestaanden en bezoekers van de Westerbegraafplaats een brief of kunstwerk voor een overledene achterlaten in een van twee herinneringspostbussen. Aan de afscheidsruimte aan de hoofdingang kunnen volwassenen een brief posten in een postbus van Postkantoor 00/00/00. Als ze ook hun gegevens en een postzegel achterlaten, krijgen ze een kunstwerk in ruil.

Aan het kinderperk staat een postbus van Missing You. Kinderen kunnen er een kunstwerkje of brief posten. Missing You wil verlies en verdriet draaglijk helpen maken voor kinderen. Wie zijn gegevens achterlaat, kan door de vzw gecontacteerd worden voor een troostmoment achteraf.

Het beheer van de begraafplaatsen betekent voor ons als Stad meer dan het onderhoud. We zetten ook mee onze schouders onder tal van initiatieven rond rouw en verliesverwerking. Reveil is intussen een vaste waarde op 1 november. Dit project met herinneringspostbussen vormt daarop een mooie aanvulling.

Isabelle Heyndrickx, schepen van Burgerzaken en Protocol 1 november op Gentse begraafplaatsen

1 november is traditioneel de dag om overledenen te herdenken. Ook dit jaar strijkt Reveil neer op de Gentse begraafplaatsen. Op de begraafplaatsen van Gentbrugge, Mendonk, Sint-Amandsberg en de Westerbegraafplaats zijn er troostmomenten tussen 17 en 18 uur, met muziek en verhalen. Op de Westerbegraafplaats hertekent onder andere een kunstenaar van Postkantoor 00/00/00 live verliesverhalen van bezoekers en vinden kinderen troost dankzij muziek van Missing You. Op de begraafplaats van Sint-Amandsberg kunnen bezoekers dan weer samen zingen met Zie Ze Zingen. Deelname is gratis, inschrijven is niet nodig.

Reveil op de Gentse begraafplaatsen

Contact

Bevoegd

View full press release

Lees verder

Ruim 125 kinderen voor het eerst gratis op tandcontrole in Muide-Meulestede
Stad Gent

Op drie locaties in de wijk controleren vrijwillige tandartsen in drie dagen tijd de tanden van zo'n 125 kinderen.

Ruim 125 kinderen voor het eerst gratis op tandcontrole in Muide-Meulestede

Voor het eerst kunnen kinderen uit de wijk Muide-Meulestede gratis hun tanden laten nakijken in hun eigen wijk. Op drie locaties in de wijk controleren vrijwillige tandartsen in drie dagen tijd de tanden van zo'n 125 kinderen.

De Stad Gent organiseert samen met de vzw TOPunt Gent en Kind en Gezin al langer gratis tandcontroles voor kinderen . Die controles gebeuren in consultatiebureaus van Kind en Gezin, maar de wijk Muide-Meulestede heeft geen consultatiebureau, de wijk scoort ook minder goed qua preventieve mondzorg en er is geen tandarts gevestigd. Daarom vindt er nu voor het eerst een gratis controle plaats in basisschool Victor Carpentier, Freinetschool De Loods en Wijkgezondheidscentrum 't Vlot. Normaal is zo'n controle voor kinderen tussen 2 en 4 jaar, maar voor deze actie werd gekozen om die leeftijd op te trekken naar 12 jaar. Maar liefst 125 kinderen tussen 2 en 12 jaar uit 70 gezinnen schreven zich in om hun tanden te laten controleren.

Een preventief bezoek aan de tandarts kan veel onheil voorkomen. We voeren als Stad samen met partners deze gratis screenings uit om de financiële en sociale drempels te verlagen. Bovendien zijn het praktische leermomenten voor kinderen én ouders om hen te sensibiliseren, want je tanden goed verzorgen, dat is al vanaf jonge leeftijd zeer belangrijk.

Rudy Coddens, schepen van Gezondheid

De controles gebeuren door vrijwillige tandartsen. Zij geven advies rond poetsgewoontes, voeding en een tandartsbezoek. Alle kinderen krijgen ook een poetspakket mee. De maatschappelijk werker van het wijkgezondheidscentrum of de brugfiguren van de twee buurtscholen helpen de ouders bij het maken van een afspraak bij een tandarts. Zo is een goede opvolging verzekerd.

De gratis tandcontrole in Muide-Meulestede is een initiatief van vzw TOPunt Gent, samen met de Stad Gent, wijkgezondheidscentrum 't Vlot, basisschool Victor Carpentier en Freinetschool De Loods.

Contact voor pers

Bevoegd

Betrokken

View full press release

Lees verder

Sinterklaas meert voor het eerst aan bij Kapitein Zeppospark aan Houtdok
Stad Gent

Alle kinderen zijn welkom op zondag 13 november 2022 vanaf 15 uur voor een ontvangst- en verrassingsmoment.

Sinterklaas meert voor het eerst aan bij Kapitein Zeppospark aan Houtdok

Vorig jaar kwam Sinterklaas nog aan bij bibliotheek De Krook, dit jaar zetten de goedheilig man en zijn Pieten voor het eerst voet aan wal bij het Kapitein Zeppospark aan het Houtdok. Alle kinderen zijn welkom op zondag 13 november 2022 vanaf 15 uur.

Bij de intrede vorig jaar aan bibliotheek De Krook moesten kinderen ouder dan 10 nog een mondmasker aan, twee jaar geleden werd de intrede zelfs geschrapt en stuurde Sinterklaas gepersonaliseerde filmpjes. Maar dit jaar gaat de intrede zoals vanouds door, en voor het eerst op een nieuwe locatie: het Kapitein Zeppospark aan het Houtdok.

Alle kinderen zijn welkom op zondag 13 november 2022 vanaf 15 uur. Rond 15.30 uur wordt de boot verwacht, om 16 uur is er een welkomst- en verrassingsmoment en spreekt Sinterklaas alle Gentse kinderen toe. Van 16.30 tot 17.30 uur kunnen kinderen de Sint persoonlijk ontmoeten. Het volledige programma is te vinden op www.stad.gent/sinterklaas . Net zoals andere jaren roept de Stad Gent alle kinderen op om hun eigen 'zwaaisint' mee te brengen, een duurzaam alternatief voor wegwerpvlaggetjes. Een online tutorialfilmpje en printklare sjablonen helpen hen op weg.

Hoog bezoek in het Houtdok. Na vele jaren zal er opnieuw een schip gelost worden. Deze keer komt Sinterklaas er van boord, samen met zijn roetpieten en cadeautjes voor alle Gentse kinderen.

Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten en Evenementen

Zoals gebruikelijk is er ook dit jaar een rolstoelpodium en zijn er tolkpieten aanwezig. Wie met de fiets komt, kan rekenen op extra fietsenstallingen in de Chinastraat. Omwille van de werken aan de toekomstige Verapazbrug komt er extra signalisatie vanaf de Bataviabrug om fietsers de weg te wijzen.

Contact voor de pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder