Doorgaan naar hoofdcontent

Staat op uitnodiging voor jouw boosterprik ook vervaldatum? ‘Wachten tot december is niet aan te raden’

Staat op uitnodiging voor jouw boosterprik ook vervaldatum? 'Wachten tot december is niet aan te raden'

Wie het boostervaccin nog niet is gaan halen, haalt er best zijn uitnodiging nog eens bij. In sommige gevallen staat er wel degelijk een 'vervaldatum' op.

Lees verder

Zelenski: 'Rusland probeert ons van de kaart te vegen'

De Oekraïense president Volodomir Zelenski roept in een reactie op de Russische raketaanvallen zijn landgenoten op om schuilplaatsen op te zoeken.

Lees verder

Beelden tonen moment van raketinslagen in Kiev

De voorbije nacht waren er verschillende explosies in het centrum van Kiev. Het gaat om de eerste raketaanvallen in maanden op de Oekraïense hoofdstad. Beelden op sociale media tonen grote ravage: er zijn meerdere auto's uitgebrand en een explosie heeft een krater geslagen nabij een speeltuin. Er is minstens een dode gevallen.

Lees verder

Russische raketten treffen Kiev tijdens spitsuur: 'Ze proberen ons te vernietigen'

Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie heeft Rusland maandagochtend zeker 75 raketten afgevuurd op het land. Voor het eerst in maanden was Kiev daarbij een doelwit. In de hoofdstad vielen meerdere doden.

Lees verder

Ik kan er niet meer opkomen! Wat is dat met dat geheugen van mij?

Wat ging ik nu weer halen in de keuken? Hoe heet die actrice uit Pretty woman nu weer? Collega Tom Heremans moet het antwoord op beide vragen schuldig blijven en maakt zich serieus zorgen over zijn geheugen.

Lees verder

Lula da Silva mag Bolsonaro niet aan kannibalisme linken

Een Braziliaanse rechter heeft Lula da Silva verboden een advertentie te gebruiken die zittend president Jair Bolsonaro in verband brengt met kannibalisme.

Lees verder

Proces tegen Air France en Airbus rond vliegtuigcrash uit 2009 begint

Zijn Air France en Airbus verantwoordelijk voor de dood van de 228 passagiers die in 2009 neerstortten in de Atlantische Oceaan tijdens hun vlucht van Rio de Janeiro naar Parijs? Dat moet duidelijk worden tijdens het proces tegen de vliegmaatschappij en de vliegtuigbouwer, dat vandaag van start gaat.

Lees verder

Test Aankoop eist 11 miljoen van Apple: 'iPhone werd opzettelijk vertraagd'

Apple moet zich vandaag in België verdedigen voor de rechter. De aanklacht? Het bewust vertragen van iPhone 6-modellen om u sneller een nieuw toestel te doen kopen.

Lees verder

Nobelprijs Economie naar academici die banken en financiële crisissen onderzochten

De Nobelprijs economie wordt dit jaar toegekend aan Ben Bernanke, Douglas Diamon en Philip Dybvig voor hun onderzoek naar banken en financiële crisissen. Dat heeft het Nobelcomité in Stockholm zonet aangekondigd.

Lees verder

Benzine, diesel en stookolie worden duurder

Diesel tanken wordt dinsdag fors duurder. Ook de prijzen voor benzine en stookolie stijgen. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie.

Lees verder

Eurocommissaris Didier Reynders schuilt in hotelkelder voor explosies in Kiev

Eurocommissaris Didier Reynders was zich in Kiev aan het klaarmaken om naar het ontbijt te gaan toen hij het luchtalarm hoorde. 'Er was nooit paniek', reageert hij vanuit de ondergrondse parkeergarage waar hij samen met alle hotelgasten werd ondergebracht.

Lees verder

VRT moet geen schadevergoeding betalen aan Bart De Pauw

De VRT moet geen schadevergoeding betalen aan Bart De Pauw. Dat heeft de rechtbank in Brussel geoordeeld. De rechter heeft de claim van Bart De Pauw over de gehele lijn afgewezen. De Pauw moet 1 euro schadevergoeding betalen aan de VRT.

Lees verder

File op de Zwarte Zee: 120 graanschepen liggen te wachten

Is de graandeal tussen Oekraïne en Rusland in gevaar? Liefst 120 schepen liggen te wachten om Oekraïense havens in of uit te varen. Tot toenemende frustratie van Kiev, dat felle kritiek uit op Rusland.

Lees verder

Onze oudste trouwers: 'Hij vroeg het vijftig jaar geleden al, maar ik wou nog even wachten'

Hij vroeg het in 1972 al een keer, maar zij zei: 'Laat ons eerst nog wat van het leven genieten'. Een halve eeuw later zei Maria De Vriendt (90) toch ja tegen Paul Rosy (95). De oudste ­trouwers van ons land zijn gelukkig samen in rusthuis Andante in Laken.

Lees verder

Voorzitter gemeenteraad Los Angeles onder vuur na racistische uitspraken

Nury Martinez, de voorzitter van de gemeenteraad van Los Angeles, en andere stadsambtenaren krijgen kritiek vanwege racistische opmerkingen aan het adres van de zwarte zoon van het witte mederaadslid Mike Bonin. Die wil dat de voorzitter meteen aftreedt.

Lees verder

Paspoort van voetballegende Ali Daei afgenomen na kritiek op Iraans regime

Lokale media melden dat het paspoort van de 53-jarige legendarische ex-voetballer Ali Daei in beslag werd genomen. Hij uitte kritiek op het Iraans regime via Instagram.

Lees verder

'Een beller die zich eindelijk begrepen voelt, dat is toch het mooiste dat er is?'

In 2021 beantwoordden de vrijwilligers van Zelfmoordlijn 1813 zo'n 22.870 oproepen. Om haar dienstverlening te vrijwaren, zoekt de organisatie nieuwe vrijwilligers. 'We willen elke drempel naar hulp weghalen.'

Lees verder

Regering-De Croo op zoek naar politieke evenwichten

De federale topministers zijn aan de laatste marathonvergadering begonnen om de begroting 23-24 af te werken. De eindstreep moet morgenmiddag bereikt zijn.

Lees verder

Meer schrijven, minder invullen in de klas

De kwaliteit van de handboeken en onlineleermiddelen in het Vlaamse onderwijs moet beter. Een alliantie van uitgeverijen, wetenschappers en onderwijskoepels engageert zich ertoe om dat te bewerkstelligen. 'De leraar moet weer aan het stuur staan.'

Lees verder

'Poetin kan onze infrastructuur kapotmaken, maar hij kan ons niet meer bang maken'

Twee dagen nadat een explosie de brug naar de Krim gedeeltelijk heeft vernield, heeft Rusland ruim tachtig raketten op Oekraïne afgevuurd. Al zeker elf mensen kwamen om.

Lees verder

Een Nobelprijs voor de academicus Bernanke, met dank aan de centraal bankier Bernanke

Voormalig Fed-voorzitter Ben Bernanke krijgt met twee andere economen de Nobelprijs Economie voor zijn academisch werk. Maar die bekroning kan niet los gezien worden van de manier waarop hij de Verenigde Staten door de financiële crisis loodste.

Lees verder

Bart De Pauw verliest proces tegen de VRT

Bart De Pauw heeft volgens de rechter geen recht op een schadevergoeding van de VRT. Integendeel: de televisiemaker moet de openbare omroep een schadevergoeding betalen. Voorlopig is dat 1 euro, maar de VRT kan ook meer vragen.

Lees verder

Als het einde nadert, gooien we de bucketlist in de vuilnisbak

Weet u nog waar u was net voor de lockdowns ingingen? Als u nog een laatste keer iets ging drinken, dan is de kans groot dat het in uw vertrouwde kroeg was. Als er nog weinig tijd rest, verkiezen we vertrouwd boven nieuw, blijkt uit nieuw psychologisch onderzoek.

Lees verder

Russische precisieraketten komen met een hoge prijs

Na de sabotage van de Krimbrug – een klap voor de Russische militaire logistiek en een diepe vernedering voor Poetin – was de vraag niet of, maar wanneer en hoe het Kremlin zou reageren. Dat gebeurde alvast niet met de gevreesde inzet van een ­tactisch kernwapen. Kremlin-woordvoerder Dimitri Peskov herhaalde dat daarvoor de rode lijn voor Rusland niet was overschreden. Wel vuurde het Russische leger in de vroege maandagochtendspits een barrage van raketten af op zowat alle belangrijke Oekraïense steden, tot Lviv aan de Poolse grens toe. In welke mate daarbij militaire infrastructuur werd beschadigd, is onbekend. Maar absoluut zeker is dat ook burgerdoelwitten zwaar zijn getroffen. Van een speeltuin en een universiteitsgebouw in Kiev tot energiecentrales en communicatie-infrastructuur.

Lees verder

Russische precisieraketten komen met een hoge prijs

Als antwoord op de opgeblazen Krimbrug grijpt het Kremlin terug naar de techniek om burgerdoelen aan te vallen. Die gruwelijke aanpak versterkt net het bondgenootschap tegen Rusland, schrijft Lieven Sioen.

Lees verder

Regering-De Croo kibbelend de nacht in

De mikado van de begroting werd maandagavond serieus door elkaar geschud. Door een besparing van tafel te halen, gingen er plots ook tal van andere pakketten aan het schuiven.

Lees verder

Niet de VRT maar Bart De Pauw moet schadevergoeding betalen

Bart De Pauw heeft volgens de rechter geen recht op een schadevergoeding van de VRT. Integendeel: de televisiemaker moet de openbare omroep een schadevergoeding betalen. Voorlopig is dat 1 euro, maar de VRT kan ook meer vragen.

Lees verder

Podcast | We weten welke woorden woke zijn, maar we blijven ermee worstelen

Het taallandschap ontwikkelt zo snel dat het niet abnormaal is dat we twijfelen aan onze woordkeuze. De Standaard organiseerde een taaltest rond inclusieve termen (hoe woke is uw Nederlands?) en daar kwamen best verrassende resultaten uit. Welke lessen mogen we daaruit trekken en kan taal echt de wereld veranderen?

Lees verder

'Gele banaan' en 'kankerneger': 141 gevallen van racisme en discriminatie

De Belgische voetbalbond behandelde vorig seizoen 141 meldingen van ­discriminatie, waarvan 90 voor racisme.

Lees verder

Explosie in Edegem, 75 mensen tijdelijk geëvacueerd

In Edegem, in de provincie Antwerpen, heeft zich om 1.35 uur een luide explosie voorgedaan. Er werden uit voorzorg 75 mensen tijdelijk geëvacueerd, heeft burgemeester Koen Metsu (N-VA) meegedeeld op Twitter.

Lees verder

Meer dan 1.500 patiënten met corona in Belgische ziekenhuizen

De coronacijfers blijven stijgen. Er liggen opnieuw meer dan 1.500 mensen met of wegens een coronabesmetting in de Belgische ziekenhuizen. Dat blijkt uit de gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Poetshulpbedrijf dat loonsverlaging wil doorvoeren, zet door met plan: 'We hebben weinig andere keuze'

Het dienstenchequebedrijf dat zijn poetshulpen een loonsverlaging wil opleggen, zet door met die plannen. 'Gelet op de flinterdunne winstmarges in deze sector hebben we weinig andere keuze.'

Lees verder

Staatssecretaris De Moor werkt aan capaciteitsverhoging voor asielopvang

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) legt een Winterplan op de tafel van de federale regering om de instroom van asielzoekers het hoofd te bieden. Ze stelt een capaciteitsverhoging voor, maar wil ook noodmaatregelen om meer mensen uit het netwerk te doen uitstromen.

Lees verder