Doorgaan naar hoofdcontent

Scholz en Von der Leyen: Marshallplan-strategie nodig voor wederopbouw Oekraïne

HLN
Scholz en Von der Leyen: Marshallplan-strategie nodig voor wederopbouw Oekraïne
De wederopbouw van Oekraïne na de oorlog wordt volgens de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen een missie die een hele generatie in beslag zal nemen. In een opiniestuk in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung stellen zij dat de wederopbouw een strategie vereist die van hetzelfde niveau is als het 'Marshallplan' voor Europa na de Tweede Wereldoorlog.
Lees verder

Noord- en Zuid-Korea vuren beide waarschuwingsschoten af na overschrijden zeegrens
Het Zuid-Koreaanse leger heeft maandagochtend waarschuwingsschoten afgevuurd in de richting van een Noord-Koreaans schip dat volgens het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap de controversiële zeegrens tussen beide landen had overschreden.
Lees verder

Vliegtuig Korean Air met 173 inzittenden schiet van landingsbaan af op de Filipijnen: geen gewonden
Een vliegtuig van Korean Air met 173 mensen aan boord is op de internationale luchthaven Mactan-Cebu op de Filipijnen van de landingsbaan geschoven. Volgens de Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij zijn daarbij geen gewonden gevallen en hebben alle inzittenden het vliegtuig veilig kunnen verlaten.
Lees verder

Vliegtuig met 173 inzittenden schiet van landingsbaan op de Filipijnen: geen gewonden
Een vliegtuig van Korean Air met 173 mensen aan boord is op de internationale luchthaven Mactan-Cebu op de Filipijnen van de landingsbaan geschoven. Volgens de Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij zijn daarbij geen gewonden gevallen en hebben alle inzittenden het vliegtuig veilig kunnen verlaten.
Lees verder

Vliegtuig met 173 passagiers aan boord schiet van landingsbaan af: geen gewonden
Een vliegtuig van Korean Air met 173 mensen aan boord is op de luchthaven van Cebu op de Filipijnen van de landingsbaan geschoven. Volgens de Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij zijn daarbij geen gewonden gevallen en hebben alle inzittenden het vliegtuig veilig kunnen verlaten.
Lees verder

Twee doden in Mexico na doortocht orkaan Roslyn
In Mexico zijn bij de doortocht van orkaan Roslyn - inmiddels afgezwakt tot een tropische storm - minstens twee mensen om het leven gekomen. Er is ook heel wat schade aan huizen en wegen. Volgens de autoriteiten viel er een dode in Rosamorada en overleed er ook op het eiland Mexcaltitán een bejaarde man nadat zijn woning instortte.
Lees verder

Burgers stappen naar rechter voor strengere lucht­kwaliteitsnormen
Negen Belgen spannen een rechtszaak aan tegen de overheid wegens falend luchtkwaliteitsbeleid. Ze eisen dat de normen in ons land in overeenstemming worden gebracht met de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat berichten De Standaard en Le Soir vandaag.
Lees verder

Helft rusthuizen houdt niet goed bij wie hoeveel insuline kreeg
Slechts 48% van de woonzorgcentra registreert consequent elk insulinespuitje dat aan een bewoner gegeven wordt. Dat blijkt uit het inspectierapport over het medicatiebeleid in de woonzorgcentra, dat Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) opvroeg naar aanleiding van de insulinemoorden in een woonzorgcentrum in Oostrozebeke.
Lees verder

Derde van werktijd leerkrachten gaat naar administratie
Leerkrachten moeten zich te veel bezighouden met administratie. In een nieuwe studie van de onderzoeksgroep UGent@Work zeggen ze liefst 33 procent van hun werktijd te spenderen aan taken die zij als 'planlast' ervaren: verplichtingen, regeltjes en administratie die leerkrachten als lastig en overbodig ervaren. Dat schrijven Het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad vandaag.
Lees verder

België stuurt B-FAST-team naar door overstromingen geteisterd Pakistan
België stuurt een waterzuiveringsinstallatie en een B-FAST-team van experten naar Pakistan om bijstand te verlenen na de zware overstromingen van deze zomer. Dat heeft de federale overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken deze ochtend laten weten.
Lees verder

Meer dan 23.000 mensen op de vlucht voor geweld in noordoosten van Congo
In de Democratische Republiek Congo zijn ongeveer 23.000 mensen op de vlucht nadat de gevechten tussen rebellen en het Congolese leger in het noordoosten van het land opnieuw zijn opgelaaid. Sinds het uitbreken van het geweld donderdag zijn ook al zo'n 2.500 personen naar buurland Oeganda getrokken. Dat meldt het bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Naties (UNOCHA) op Twitter.
Lees verder

Geflitst aan 129 km/uur: hoeveel is dat op je dashboard?
Wie met een snelheid van 129 km/uur of meer een flitscamera of een trajectcontrole passeert, krijgt gegarandeerd een boete. Maar met hoeveel komt dit overeen op de kilometerteller van je voertuig? Filip Rylant, woordvoerder van mobiliteitsfederatie TRAXIO, geeft uitleg.
Lees verder

Slechts 1 Vlaamse bediende op de 10 klopt nooit overuren
Bijna de helft van de Vlamingen maakt elke week overuren, voor 10% is het zelfs dagelijkse kost. Dat blijkt uit een onderzoek bij 1.000 bedienden. Opvallend: bij één op de vijf werknemers heeft de leidinggevende er geen idee van hoeveel overuren er gepresteerd worden.
Lees verder

Benjamin (16) liep klimaatmars voor Rosa, zijn vriendin die tijdens de overstromingen in Wallonië overleed: "Haar dood mag niet voor niets zijn"
Geen duidelijkere schreeuw naar klimaataandacht tussen de 30.000 betogers gisterennamiddag, dan die van Benjamin Van Bunderen Robberechts (16) uit Dworp. Zijn vriendin, de 15-jarige Rosa, stierf vorige zomer tijdens de overstromingen in Wallonië. "Ze was het eerste directe klimaatslachtoffer in ons land. Ik moét mijn stem laten horen."
Lees verder

Volgen Jana en Christiaan in 'Blind getrouwd' advies op om 'het' te doen? Jana verklapt het aan Showbits
Hebben ze 'het' nu gedaan of niet, Jana en Christiaan? Om op die vraag een antwoord te krijgen, kijken de fans van 'Blind Getrouwd' reikhalzend uit naar de aflevering van vanavond. Hoog tijd dus voor Jarne al eens af te spreken met Jana. Niet alleen om het te hebben over de volgende logische stap in haar huwelijk met Christiaan, maar ook over haar onzekerheid en over het gênante duwtje in de rug dat het koppel kreeg van expert Wim Slabbinck. Of ze zijn advies hebben opgevolgd, verklapt ze al in een nieuwe Showbits.
Lees verder

COLUMN. We mogen niet blind zijn voor de sociale en maatschappelijke nevenschade die de Covid-aanpak heeft veroorzaakt
Wie voortdurend in de achteruitkijkspiegel kijkt, zal botsen met hetgeen dat voor hem opduikt. Overheden evalueren vandaag hun coronabeleid. Nuttig, want de pandemie is niet weg. Misschien moeten we zelfs met Covid leren leven, zoals met de griep, die wereldwijd jaarlijks 300.000 tot 600.000 levens eist.
Lees verder

Zuhal Demir weigert KU Leuven subsidie te betalen: "Potentieel gevaarlijk precedent," zegt Carl Devos
Zuhal Demir weigert de KU Leuven voorlopig een subsidie van 1,4 miljoen euro. Ze doet dat om een reden die niets met het subsidiedossier op zich te maken heeft. Volgens haar kabinet gaat ze daarmee haar bevoegdheid niet te buiten, maar politicoloog Carl Devos noemt het toch "een potentieel gevaarlijk precedent."
Lees verder

WEERBERICHT. Wisselvallige en winderige dag met mogelijk onweer, temperaturen tot 18 graden
Het wordt vandaag wisselvallig en winderig met geregeld buien die van zuidwest naar noordoost over het land trekken. Lokaal is daarbij ook onweer mogelijk. De maxima liggen tussen 13 of 14 graden in de Hoge Venen, rond 16 graden aan zee en tussen 16 en 18 graden in het binnenland. Dat meldt het KMI.
Lees verder

"Drie keer per weekend voor 20.000 man optreden, maar geen Vlaming die het weet": Kate Ryan al 20 jaar big business in buitenland
Een tjokvol Sportpaleis. Maar dan in Madrid, Boedapest of Stockholm. Élk weekend. Big business over de grens, onze Kate Ryan (42), maar geen Vlaming die het weet. "'Désenchantée' zette twintig jaar geleden de deur open en die ging niet meer dicht", vertelt ze ons in Oslo waar ze zaterdagavond voor 20.000 man optrad. "Ooit stond ik zelfs op het podium met Lady Gaga. Ik als headliner, zij als minder bekende artiest."
Lees verder

Lotte Vannieuwenborg maakt tegelijkertijd een comeback in 'Thuis' én 'Familie': "Elke avond in 1,8 miljoen huiskamers"
Zowel de kijkers van 'Thuis' als die van 'Familie' zien de komende tijd een oude bekende terugkeren. En wat opzienbarend is: het zijn personages die gespeeld worden door dezelfde actrice. Zo zal Lotte Vannieuwenborg (35) weer te zien zijn in 1,8 miljoen huiskamers. "Maar geen paniek," lacht Lotte, "Ik zie er in de twee reeksen helemaal anders uit."
Lees verder