Doorgaan naar hoofdcontent

Schaker Hans Niemann zou valsgespeeld hebben in meer dan honderd partijen

Schaker Hans Niemann zou valsgespeeld hebben in meer dan honderd partijen

De 19-jarige schaker Hans Niemann heeft vermoedelijk in veel meer online partijen valsgespeeld dan hij heeft toegegeven. Dat concludeert schaakplatform Chess.com uit een rapport van 72 pagina's. Over de wedstrijd die Niemann won van Magnus Carlsen doet het platform geen uitspraken.

Lees verder

'Spookmotor' rijdt anderhalve kilometer zonder bestuurder op Antwerpse ring

Op sociale media circuleren opmerkelijke beelden vanop de Antwerpse Ring. Een bestuurder die richting Nederland reed, filmde hoe een motorfiets zonder bestuurder op de linkerrijstrook bolde. De motorfiets kwam uiteindelijk tot stilstand tegen de middenberm. 

Lees verder

Geen WK Voetbal op groot scherm: almaar meer Franse steden weigeren sportevenement uit te zenden

In Frankrijk laten almaar meer steden weten dat ze voor het WK Voetbal geen fanzones met groot scherm zullen installeren. Niet dat onze zuiderburen niet geloven in de winstkansen van Les Bleus. Met die 'boycot' hekelen de betrokken stadsbesturen de belabberde mensenrechtensituatie in Qatar en de enorme ecologische voetafdruk van het hele event.

Lees verder

Uber stelt app open voor taxi's in Brussel

Uber introduceert een nieuwe functie voor ritten in Brussel - Uber Taxi - waarmee taxichauffeurs ritten kunnen aanbieden via de Uber-app. Dat meldt het bedrijf woensdag in een persbericht.

Lees verder

Von der Leyen maakt opening naar prijsplafond

Volgens de Europese Commissievoorzitster Ursula von der Leyen kan een prijsplafond voor gas 'een tijdelijke oplossing' zijn, als het zo is ontworpen dat het de energiebevoorrading niet in gevaar brengt.

Lees verder

'Na dit alles kan ik niet meer in Izjoem blijven leven'

De Russen gaven hem voedsel, in ruil begroef hij de doden uit de ruïnes van de stad. Nu Izjoem is bevrijd, vreest Romas Eesalu dat hij als collaborateur wordt aanzien.

Lees verder

Depeche Mode komt naar België met nieuw werk: 'Fletch zou gehouden hebben van dit album'

Martin Gore en Dave Gahan hebben een nieuw album van Depeche Mode klaar. De synthpopband kondigt meteen ook een wereldtournee aan om Memento mori te promoten. Die doet ook ons land aan. Het is het eerste album zonder de recent overleden medeoprichter Andy Fletcher.

Lees verder

Ethische bank NewB heeft nodige kapitaal niet gevonden

NewB is er niet in geslaagd om een kapitaalverhoging van 40 miljoen euro rond te krijgen, zoals gevraagd was door de Nationale Bank. Dat meldt L'Echo en de coöperatieve bank bevestigt het nieuws. Daardoor is de licentie van de ethische bank in gevaar.

Lees verder

Lawine doodt minstens 10 bergbeklimmers in de Himalaya

Een groep van 41 bergbeklimmers werd dinsdag verrast door een lawine in het Indiase gedeelte van het Himalayagebergte. Volgens lokale politie zijn tot nu toe 10 lichamen geborgen en 14 klimmers gered.

Lees verder

Spaanse pers looft 'efficiënt en agressief' Club Brugge

Een Belgische ploeg die met 9 op 9 aan de groepsfase van de Champions League begint, Club Brugge heeft het gedaan. De prestaties van Club, en vooral van de Catalaan Ferran Jutgla, oogsten lof in de Spaanse pers.

Lees verder

Nobelprijs Chemie naar trio met ingenieuze instrumenten om moleculen te bouwen

De Nobelprijs Chemie gaat dit jaar naar Carolyn Bertozzi, Morten Meldal en Barry Sharpless voor het ontwikkelen van ingenieuze instrumenten om moleculen te bouwen, ofwel de ontwikkeling van 'klikchemie'. Dat werd zopas bekendgemaakt in Stockholm.

Lees verder

Zanger Iraans protestlied vrijgelaten

De populaire Iraanse zanger Shervin Hajipour, die de strijdkreten van de 'vrouwenrevolutie' in Iran in een protestlied goot, is weer vrij, zij het op borgtocht. 'Op die manier kan de zaak de wettelijke procedure volgen.'

Lees verder

Premier Frederiksen stuurt Denen vervroegd naar de stembus

Denemarken gaat vervroegde verkiezingen organiseren. Dat kondigde de socialistische premier Mette Frederiksen aan op een persconferentie. Haar regering valt over de onterechte uitroeiing van 17 miljoen nertsen.

Lees verder

Yeah, but no, but yeah: wat nu voor Musk en Twitter?

Eerst wilde Elon Musk Twitter kopen. Dan heeft hij maanden zijn allerbest gedaan om daar weer onderuit te geraken. Nu gaat de deal toch door. Wat is er precies aan de hand? En wat staat er nu te gebeuren?

Lees verder

Britse kunstenaar tekent huis helemaal vol

De 28-jarige Sam Cox, beter bekend als Mr Doodle, heeft zijn huis helemaal volgetekend. Het huis van de Britse kunstenaar heeft dertien kamers en ligt in Tenterden, in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk. In bovenstaande video ziet u hoe zijn huis in twee jaar tijd onherkenbaar veranderd is. 

Lees verder

Spanje en Portugal nemen Oekraïne mee in hun kandidatuur voor WK voetbal 2030

Spanje en Portugal nemen Oekraïne mee in hun kandidatuur voor WK voetbal 2030. Dat gerucht was gisteren gelanceerd, maar is nu bevestigd op een persconferentie.

Lees verder

Historische houten banken in Brussels Noordstation maken plaats voor metalen zitjes: 'Dystopisch en onmenselijk'

In het Brusselse Noordstation zijn de houten zitbanken vervangen door nieuwe, metalen zitjes. Dat is niet naar de zin van heel wat Brusselaars en pendelaars. Zij uiten hun ongenoegen op sociale media en zien er vooral een manier in om daklozen te verhinderen nog op de banken te slapen.

Lees verder

Geen verwarring meer bij vergelijken energiecontracten: Vreg en Creg hanteren vanaf nu dezelfde methode

Alle energieregulatoren – in Vlaanderen gaat het om de Creg en de Vreg – zijn het erover eens dezelfde methode te gebruiken bij de vergelijking van energiecontracten.

Lees verder

Vlaams Belang-raadslid ontslagen omwille van racistische uitspraak

Werner De Gres, het Wilrijks districtsraadslid dat zich op Facebook racistisch uitliet over voetballer Didier Lamkel Zé, is ontslagen door zijn werkgever, Atlas Copco. Eerder had Vlaams Belang De Gres al geschorst.

Lees verder

Hoe Club Brugge afrekende met dertig jaar calimerodenken

Zes jaar na de nul op achttien onder Michel Preud'homme heeft Club Brugge de sleutel gevonden om door te dringen tot de beste zestien van Europa. Hoe raakte de Belgische kampioen van zijn calimerokramp verlost?

Lees verder

Angèle, Marion Cotillard en Juliette Binoche knippen haar af als steun voor Iraanse vrouwen

Zo'n vijftigtal Franstalige zangeressen en actrices hebben in een video op Instagram hun steun betuigd aan de Iraanse Mahsa Amini. Amini kwam enkele weken geleden om het leven nadat de politie haar had gearresteerd voor het onjuist dragen van haar hoofddoek. Enkele lokken haar waren nog zichtbaar. 

Lees verder

Lichaam van man gevonden in maïsveld

Een loonwerker heeft in Herent een levenloos lichaam gevonden op een veld langs de Mechelsesteenweg.

Lees verder

Activisten verstoren toespraak Truss: 'Wie heeft hiervoor gestemd?'

De eerste speech van Liz Truss als premier op het partijcongres van de Britse Conservatieven werd woensdagmiddag even verstoord. De 47-jarige Truss moest haar security vragen om twee Greenpeace-activisten uit de zaal te verwijderen toen die een spandoek in de lucht staken en begonnen te roepen.

Lees verder

Een 'White Lives Matters'-shirt: Hoe ver mag Kanye West nog gaan?

Rapper en modeontwerper Kanye 'Ye' West werd in Parijs overladen met kritiek, nadat hij modellen de catwalk op had gestuurd met een 'White Lives Matter'-T-shirt. Vogue-medewerker Gabriella Karefa-Johnson noemde de stunt 'puur geweld'. Laat de modewereld Ye zomaar zijn gang gaan?

Lees verder

Nederland trekt alle registers open in energiecrisis

Onze noorderburen gaan de energieprijzen plafonneren voor huishoudens. In ons land ligt zo'n dure maatregel veel moeilijker.

Lees verder

Ook in de chemie moet het klikken

Het zijn de schroeven en bouten van de organische chemie. Met 'klikmoleculen' kunnen complexe moleculaire bouwsels in een wip in elkaar worden gezet. Daarnaast kunnen er ook biologische cellen mee worden getagd. Met dank aan de drie laureaten van de Nobelprijs Scheikunde van dit jaar.

Lees verder

Te koop: de bril van een seriemoordenaar

150.000 euro voor de bril van Jeffrey Dahmer, een kwart miljoen voor zijn urne. Nu de seriemoordenaar door Netflix weer in de aandacht staat, vraagt een veilinghuis grof geld voor zijn bezittingen. 'Voor sommige mensen zijn seriedoders als rocksterren.'

Lees verder

Alec Baldwin treft minnelijke schikking met familie van Halyna Hutchins

De Amerikaans acteur Alec Baldwin heeft een minnelijke schikking getroffen met de familie van Halyna Hutchins, de cameravrouw die vorig jaar werd doodgeschoten op de set van de film Rust. Dat melden Amerikaanse media.

Lees verder

Geen excuses van Liesbeth Homans aan de kinderopvang

In de plenaire zitting van het Vlaams Parlement pareerde CD&V-minister Benjamin Dalle de scherpe kritiek van de oppositie. Voor de sector van de kinderopvang, die woensdagmiddag op straat kwam, is het extra beloofde geld onvoldoende.

Lees verder

De bokkensprongen van het Britse pond

'Het pond steeg met 11 procent in negen dagen, en de aandelenmarkt gaat door het dak. Waarom lezen we daarover niets in de kranten?' De vraag die het Conservatieve parlementslid Sir John Redwood gisteren via Twitter stelde, verraadt zijn onvrede over de berichtgeving die de regering-Truss ten deel viel. Maar tegelijk kun je je afvragen: hebben de markten overdreven gereageerd op de begrotingsplannen van minister van Financiën Kwasi Kwarteng?

Lees verder

Opec en Rusland schroeven olieproductie fors terug

Het oliekartel Opec+ verlaagt zijn olieproductie met twee miljoen vaten per dag. Dat komt overeen met 2 procent van de totale wereldproductie. Het gaat om de grootste productie­beperking sinds 2020.

Lees verder

Miss Krim beboet omdat ze Oekraïens lied zingt

Olga Valeeva, die eerder dit jaar nog tot Miss Krim verkozen was, is door de Russische overheid op de Krim beboet omdat ze een Oekraïens strijdlied zong op Instagram. Haar vriendin die ook op de video te zien was, moet tien dagen naar de cel. Dat meldt het Russische persagentschap Tass.

Lees verder

'Friends' blijft te zien op Netflix

'Er is geen einddatum voor Friends in Vlaanderen', bevestigt Netflix. In tegenstelling tot eerdere berichten verdwijnt de populaire sitcom voorlopig niet van het platform.

Lees verder

Tsjechische internettrollen 'annexeren' het Russische Kaliningrad

Satirische Tsjechische websites schrijven dat Kaliningrad voortaan Královec heet en onderdeel uitmaakt van Tsjechië. De grappenmakers drijven zo de spot met de redenering van Rusland voor de annexatie van Oekraïense gebieden.

Lees verder

Het eerste soloconcert van Frenetik in thuisstad Brussel: gevoelig als een snaar en direct als een kogel

Het Brusselse rapfenomeen Frenetik speelde dinsdagavond zijn eerste soloconcert voor eigen publiek. Met de elegantie van een prins rapte hij in de Ancienne Belgique over de straat, naastenliefde en politiegeweld.

Lees verder

Botsing met asteroïde krijgt 'staartje': ruimtespoor van 10.000 km

Twee dagen na de impact van Nasa's Dart-ruimtetuig op de asteroïde Dimorphos konden astronomen een bijzondere foto van de nasleep maken. Ze kiekten een spoor van weggeslagen stof en puin van minstens 10.000 kilometer lang.

Lees verder

Angelina Jolie beschuldigt Brad Pitt van fysiek geweld tegenover hun kinderen

De Amerikaanse filmster Angelina Jolie (47) beschuldigt haar voormalige partner Brad Pitt (58) van 'fysiek geweld' tegenover haar en twee van hun kinderen. Dat blijkt uit documenten die ze ingediend heeft in het kader van een lang aanslepende gerechtelijke procedure. Pitt ontkent alles.

Lees verder

Oekraïense soldaat getuigt over gevangenschap: 'Stokslagen, elektrische shocks en naalden onder de nagels'

Een van de Oekraïense soldaten die vrijkwamen bij een ruildeal met Russische gevangenen heeft in een interview aan het Britse Sky News verteld over wat hij allemaal doormaakte in zijn gevangenschap. 'Alsof ik in een concentratiekamp zat.'

Lees verder

'Zonder kinderopvang zijn het de vrouwen die thuisblijven, dat weten we allemaal'

De crisis in de kinderopvang dreef woensdagnamiddag voor de tweede keer actievoerders de straat op. 'Waar blijft dat marshallplan voor de kinderopvang?'

Lees verder

Poetin hoopt dat frontlijnen vanzelf zullen stilvallen

Terwijl het Oekraïense leger zijn opmars voortzet, mikt de Russische president Poetin blijkbaar op tijdwinst. Hij meent 'dat de situatie in de nieuwe gebieden zal stabiliseren'.

Lees verder

Yellow Tigers laten zich niet verrassen door Argentinië

De Belgische vrouwen hebben op het WK volleybal Argentinië met 3-0 geklopt. Een eerste stapt op weg naar de kwartfinales.

Lees verder

Premie zonnepanelen op 1 januari onherroepelijk gehalveerd

De premies voor zonnepanelen worden volgend jaar definitief gehalveerd, ondanks de vertragingen door ­leverings­proble­men.

Lees verder

Chelsea maatje te sterk voor Milan, Haaland zet City op weg naar ruime zege tegen Kopenhagen

Chelsea - Milan was een van de blikvangers van de groepswedstrijden in de Champions League woensdag. De Londense club haalde het eenvoudig met 3-0. Een opmerkelijke uitslag was de 5-0 van Manchester City op bezoek in Kopenhagen.

Lees verder

Noord-Korea vuurt opnieuw raket af richting Japan

Noord-Korea heeft donderdag (lokale tijd) een ballistische raket afgevuurd richting de Japanse Zee, twee dagen nadat het een gelijkaardige raket had afgevuurd boven Japan.

Lees verder

Wie gaat onze koopkracht redden?

Wie gaat onze koopkracht beschermen? De werkgevers? Zij zouden liever de lonen niet te fors indexeren want dan gaan de bedrijven kopje onder, zeggen ze. De regering dan? Zij zit met een gat in haar begroting dat enkel groter wordt en volgend jaar 23 miljard euro kan belopen. Wie ons dan wel gaat helpen? Geloof het of niet maar we moeten rekenen op de energiesector.

Lees verder

Von der Leyen maakt opening naar prijsplafond voor gas

De voorzitter van de Europese Commissie maakt een bocht en erkent dat een prijsplafond voor gas 'een tijdelijke oplossing' kan zijn, op voorwaarde dat het de bevoorrading niet in gevaar brengt. De vraag is of Berlijn zal willen volgen.

Lees verder

Zeker 18 doden bij schietpartij in stadhuis in Mexico, waaronder burgemeester

Bij een schietpartij in het stadhuis van de Mexicaanse plaats San Miguel Totolapan zijn woensdagmiddag (lokale tijd) zeker achttien doden gevallen, waaronder de burgemeester.

Lees verder

Vijf uur lang fuiven op alléén maar muziek van Taylor Swift

Een hele avond lang dansen op muziek van één en dezelfde artiest, het lijkt ons niet meteen het ideale avondje uit. Toch verwacht de Antwerpse concertzaal Trix op 21 oktober honderden Taylor Swift-fans om net dát te doen. 'Vier à vijf uur lang gaan plezier maken op haar repertoire.'

Lees verder