Doorgaan naar hoofdcontent

Rustig weer met zonnige perioden

Rustig weer met zonnige perioden

Het wordt, na het optrekken van het ochtendgrijs, rustig met soms mooie zonnige perioden. De maxima liggen tussen 11 en 16 graden. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Live begroting | Federale topministers werken aan de laatste loodjes, ook 'gezondheidsshift' op tafel

De federale regering is op zoek naar een begrotingsakkoord. Deze namiddag wordt premier Alexander De Croo (Open VLD) in de Kamer verwacht voor zijn beleidsverklaring. Volg hier alle recente ontwikkelingen. Download de app DS Nieuws en krijg een melding bij belangrijke updates.

Lees verder

Vuurpijlgooier Beerschot krijgt celstraf en vijf jaar stadionverbod

Jorn V.d.B., de Beerschotsupporter en hooligan die vorig jaar tijdens de stadsderby een vuurpijl in het vak met Antwerpsupporters gooide, is veroordeeld tot twee jaar cel en een stadionverbod van vijf jaar. Aan de club moet hij 8.000 euro schadevergoeding betalen.

Lees verder

Artsen Zonder Grenzen richt medische hulppost in bij asielregistratiecentrum

Vanaf woensdag zal Artsen Zonder Grenzen een medische hulppost inrichten om asielzoekers te ondersteunen. 'Opnieuw zal Artsen Zonder Grenzen diensten verlenen die de Belgische staat zou moeten voorzien.'

Lees verder

Bekend Antwerps café Pelgrom sluit: 15de-eeuwse kelders staan leeg

In alle stilte werden de boeken van het bekende café-restaurant Pelgrom in Antwerpen neergelegd. De coronacrisis gaf de doodsteek. Het pand – inclusief middeleeuwse kelders – staat intussen al een hele tijd te huur.

Lees verder

Nikiforov botst op Europees kampioen op WK judo en moet naar herkansingen

Geen finale voor Toma Nikiforov op het WK judo in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent. In de klasse tot honderd kilogram won onze 29-jarige landgenoot zijn eerste twee partijen, maar verloor hij in de kwartfinale van Europees kampioen Korrel.

Lees verder

Komt het metaverse er nu echt? Moment van de waarheid voor Meta-baas Zuckerberg

Al een jaar belooft Mark Zuckerberg dat het metaverse, de volgende fase van het internet, eraan komt. Dinsdagavond kan hij maar best overtuigende argumenten voorleggen dat hij weet waar hij mee bezig is.

Lees verder

Inwoners Kiev ruimen hun stad op na Russische aanval

Oekraïne werd maandagochtend stevig wakkergeschud. Over het hele land regende het raketten in grote steden. Ook de hoofdstad Kiev, die sinds de Russische terugtrekking eind maart niet meer belaagd werd, kreeg er van langs. Een dag later bevinden de inwoners van Kiev zich opnieuw op straat om de brokstukken op te ruimen en hun leven te midden van de oorlog te hernemen.

Lees verder

Verlengde energiekorting en brede overwinsttaks: dit weten we al over het begrotingsakkoord

De regering heeft een begrotingsakkoord bereikt voor 2023 en 2024. Premier Alexander De Croo wordt vanmiddag in de kamer verwacht om zijn beleidsverklaring uit te spreken. Dinsdagochtend sijpelden al enkele van de beslissingen binnen.

Lees verder

Nederlands tv-programma 'Spoorloos' koppelde zeker twee deelnemers aan verkeerde familie

Het populaire Nederlandse tv-programma Spoorloos heeft zeker twee personen die deelnamen aan het programma gekoppeld aan de verkeerde biologische familie.

Lees verder

Poort Klein Kasteeltje blijft dicht na incident

De chaos blijft duren aan de poort van het Klein Kasteeltje. Medewerkers van Fedasil zijn de situatie beu en vragen Nicole de Moor, staatssecretaris voor Asiel en Migratie (CD&V), om snel actie te ondernemen. In tussentijd sloten ze de deuren.

Lees verder

Curator Hermitage stapt op 'uit schaamte'

Dmitri Ozerkov, curator bij de Hermitage in Sint-Petersburg, legt zijn functie neer. Hij zegt niets meer gemeen te hebben met het Rusland van vandaag.

Lees verder

Op zijn 16de zijn eerste minuten, op zijn 18de zijn eerste goals: wie is Super Mario van Anderlecht?

Mario Stroeykens was afgelopen weekend de redder van Anderlecht. Met twee goals als invaller zorgde hij bij KV Mechelen alsnog voor de zege. Wie is deze 18-jarige Super Mario van paars-wit?

Lees verder

Vlaamse avonturier overleeft vier onvoorziene nachten in Himalayagebergte

Peter Van Geit (50), een ervaren Belgische trekker uit Lokeren, en zijn vriendin Sneha (22) zijn na vier hachelijke nachten op 4.000 meter hoogte in de Indiase bergen gered. De twee kwamen in de problemen toen Sneha sneeuwblind raakte.

Lees verder

Tabak en e-sigaret duurder, maar straks wel 0 procent btw op groenten en fruit?

De federale regering haalt de komende twee jaar 275 miljoen euro extra uit accijnzen op tabak en vapers. Tegelijk belooft Vivaldi ook een echte 'gezondheidsshift', al is dat nog niet concreet.

Lees verder

Nafi Thiam als rolmodel voor meisjes geëerd met standbeeld uit Lego

Speelgoedbedrijf Lego plaatste dinsdag in het station Brussel-Centraal een levensgroot standbeeld van zevenkampster Nafi Thiam. 9 van de 10 standbeelden in Belgen zijn beelden van mannen. Daarom maakte Lego een standbeeld van een inspirerende vrouw.

Lees verder

Hoe elke partij het akkoord ziet als de eigen overwinning

De federale regering heeft een akkoord over de begroting bereikt. De vele partijvoorzitters en vicepremiers rollen over elkaar heen om de overwinning naar zich toe te trekken. Een bloemlezing, vers van Twitter.

Lees verder

'België moet deur openzetten voor nieuwe kleinschalige kerncentrales'

Zo veel mogelijk windenergieparken in de Noordzee gecombineerd met de bouw van een nieuw type kleinschalige kerncentrales is de goedkoopste piste om tegen 2050 ons land klimaatneutraal te maken. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Vlaamse onderzoeksinstituut Energyville.

Lees verder

Waarom had De Croo de hele nacht nodig? Hoe zijn kaartenhuisje in elkaar stuikte

De PS weigerde een aanpassing van de ambtenarenpensioenen, waarna een verhoging van de effectentaks werd geschrapt. Premier Alexander De Croo zag zijn zorgvuldig gebouwd kaartenhuisje in elkaar stuiken en had de hele nacht nodig om het weer op te tuigen.

Lees verder

MR wil 'blijven vechten' voor fiscaal voordeel tweede woning

Het laatste woord is nog niet gezegd over de beslissing het belastingvoordeel voor de tweede woning te schrappen. De MR wil de komende jaren 'blijven vechten' voor de woonbonus.

Lees verder

Storm Julia maakt minstens 26 doden in Centraal-Amerika

Storm Julia heeft in Centraal-Amerika aan minstens 26 mensen het leven gekost. Vier mensen zijn vermist, zo is meegedeeld door de betrokken overheden. De storm had zich vrijdag boven de Caribische Zee gevormd en was zondagnacht als orkaan van de laagste categorie aan land gegaan in Nicaragua. In dat land werd eveneens grote schade aangericht, maar er zijn tot nu toe nog geen slachtoffers.

Lees verder

Arne Marit wint Sluitingsprijs Putte-Kapellen

Arne Marit heeft de Sluitingsprijs Putte-Kapellen gewonnen, de laatste wegkoers van het seizoen op Belgische bodem. Hij haalde het nipt in een massasprint.

Lees verder

Jambon na ongelukkige uitspraak: 'Ik heb snel rijden op geen enkele manier willen vergoelijken'

'Ik heb op geen enkele manier snel rijden willen vergoelijken.' Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in het Vlaams Parlement gezegd naar aanleiding van zijn uitspraken in het tv-programma De Tafel van vier. Hij excuseerde zich meermaals voor de uitspraak.

Lees verder

Koen Fillet neemt ontslag bij VRT: 'Ik ga vrolijk fluitend een nieuw avontuur tegemoet'

Radiomaker Koen Fillet (59) gaat weg bij de VRT. Hij wordt voltijds podcastmaker en kunstenaar. 'Ik ben na de dood van mijn vader diep beginnen nadenken over wat ik nog wou van het leven.'

Lees verder

Het hoogste zoutvat ter wereld staat in Gent

In de Gentse zeehaven staats sinds kort een productietoren van 64,5 meter hoog, een halve meter hoger dan de Boekentoren. De toren is volledig gevuld met zeezout, een duurzaam product dat wereldwijd in de lift zit.

Lees verder

'In dertig dagen verlost van je burn-out? Belachelijk'

Het wemelt van de mensen die behandelingen aanbieden voor burn-outs, maar wetenschappelijk is onduidelijk wat werkt. 'Mijn belangrijkste tip? Gooi je boek weg en zoek zelf uit wat werkt.'

Lees verder

Willem-Alexander vliegt 'zelf' naar Zweden voor staatsbezoek

De Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Maxima zijn in Zweden aangekomen voor een staatsbezoek. Het koningspaar zat niet bij elkaar tijdens de vlucht: Willem-Alexander nam plaats in de cockpit als copiloot.

Lees verder

'Niemand weet hoeveel mijnen hier liggen. Het is één grote chaos'

De bossen bij Zalissia, ten noordoosten van Kiev, zijn verboden terrein geworden – tenzij je een ontmijningsexpert bent. Zelfs als de oorlog morgen stopt, zal het jaren duren voor hier weer bessen en paddenstoelen geplukt kunnen worden.

Lees verder

Kat Larry gaat confrontatie met vos bij Downing Street 10 niet uit de weg

Een vos dacht maandag een rustige avondwandeling te maken nabij de ambtswoning op Downing Street 10, maar dat was buiten Larry gerekend. De kat houdt de woning al elf jaar vrij van muizen, maar ook van vossen zo blijkt.

Lees verder

Lege staatskas opent de deur naar regering van lopende zaken

Gezinnen en bedrijven hebben uitzicht op drie miljard euro aan energiesteun. Maar een regering die als los zand aan elkaar hangt, blijft ongeschikt om te hervormen. Geld voor nieuw beleid is zoek.

Lees verder

België mag opnieuw in VN-Mensenrechtenraad zetelen

België zetelt van 2023 tot en met 2025 in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (UNHRC). De kandidatuur van ons land is dinsdagnamiddag goedgekeurd op de Algemene Vergadering van de VN in New York.

Lees verder

Basispakket van 1.000 euro energie voor hele winter

Een belasting op de overwinsten van de energiesector moet samen met de bestaande bijdragen van de kerncentrales minimaal 3,1 miljard opleveren.

Lees verder

Koning Charles III wordt op 6 mei officieel gekroond

De ceremonie waarop de Britse koning Charles III gekroond wordt, zal plaatsvinden op 6 mei 2023. Dat heeft het Britse paleis laten weten.

Lees verder

Navo laat jaarlijkse oefening met kernwapens doorgaan

De jaarlijkse oefening met kernwapens van Navo die gepland staat voor volgende week gaat door. Dat heeft Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg dinsdag bevestigd, voorafgaand aan een Navo-vergadering in Brussel. Die oefening nu annuleren zou volgens hem 'een verkeerd signaal' zijn.

Lees verder

Israël en Libanon verdelen gasvelden onder elkaar

In een gebied in de Middellandse Zee liggen twee grote gasvelden waarover Libanon en Israël met elkaar in de clinch liggen. Een oplossing is nu gevonden: ieder land krijgt één veld om aan te boren.

Lees verder

Sergio Gomez (ex-Anderlecht) krijgt rood in gelijkspel Manchester City, Juventus op rand van de uitschakeling

Manchester City is op bezoek bij het Deense Kopenhagen niet verder gekomen dan een 0-0-gelijkspel. City, dat een uur met tien verder moest na een rode kaart van Sergio Gomez, kan straks wel zeker zijn van de volgende ronde als Sevilla niet wint tegen Dortmund. Verder staat Juventus op de rand van de uitschakeling. De Oude Dame ging tegen Maccabi Haifa kansloos onderuit. De volgende ronde halen wordt zo wel heel erg moeilijk.

Lees verder

Regering dempt impact loonstijging voor bedrijven

Het bedrijfsleven reageert teleurgesteld op de maatregelen waarmee de regering de loonkostenschok wil dempen.

Lees verder

'Ruimtekogel' Nasa heeft koers asteroïde kunnen wijzigen

De poging van de ruimtevaartorganisatie Nasa om een asteroïde door een botsing van koers te doen veranderen, is geslaagd. Tot die vaststelling komt de Nasa, ruim twee weken na het experiment met de 'ruimtekogel'.

Lees verder

Tijdskrediet om voor kinderen te zorgen wordt ingeperkt

Terwijl de kinderopvang in woelige wateren zit, snijdt de overheid in het systeem van tijdskrediet, zowel voor ouders als voor vijftigplussers. Dat valt niet in goede aarde bij het middenveld.

Lees verder

Hoofdrolspeelster 'Murder, she wrote' overleden

Angela Lansbury, de actrice die wereldberoemd werd in de rol van Jessica Fletcher in de reeks Murder, she wrote, is overleden op 96-jarige leeftijd. Dat meldt haar familie.

Lees verder

Meta Quest Pro-bril brengt het metaverse (iets) dichterbij

Met een nieuwe virtual­realitybril, de Meta Quest Pro, wil Meta de virtuele en de echte wereld met elkaar verbinden. Dat zal wel geld kosten.

Lees verder

Podcast | De Croo had ambitie, maar zijn regering maakt het (alweer) niet waar

Het goede nieuws is dat onze regering een begroting heeft voor 2023 en verkiezingsjaar 2024. Het slechte nieuws is dat er geen geld is om ingrijpend beleid te voeren. Erger nog: verschillende partijen hebben niet eens de ambitie om iets wezenlijks aan te pakken. Vivaldi faalt daarom als hervormingsregering.

Lees verder

Club strijdt voor Europese status en Belgische voetbaltoekomst

Club Brugge kan vanavond (18.45 uur) als snelste Belgische club de achtste finales van de Champions League bereiken. Het voedt daarmee de hoop dat ons land ook na de hervorming van de eerste Europese beker in 2024 competitief blijft.

Lees verder

President Maduro vreest voor honderdtal doden na aardverschuiving Venezuela

De Venezolaanse president Nicolas Maduro vreest dat de aardverschuiving, die zich zaterdagavond in Las Tejerias voordeed, aan bijna 'een honderdtal' mensen het leven heeft gekost.

Lees verder

Droog weer, met wisselend wolken en opklaringen

Het wordt droog met opklaringen en wolkenvelden. De maxima variëren van 12 graden op de Ardense hoogten tot 16 of 17 graden in Vlaanderen. 's Avonds wordt het geleidelijk zwaarbewolkt en na middernacht trekt via de kust een regenzone over het land. De minimumtemperaturen liggen tussen 5 en 10 graden.

Lees verder

Italiaanse chauffeur die twee Vlaamse vrouwen doodreed, was onder invloed van drank en drugs

De Italiaanse chauffeur die in Rome twee jonge vrouwen uit West-Vlaanderen doodreed, is gearresteerd en zit in de cel. Volgens Italiaanse media was hij onder invloed van alcohol en drugs en reed hij ook zonder geldig rijbewijs rond.

Lees verder

Poetin heeft 'complete inschattingsfout' gemaakt in Oekraïne, denkt Biden

De Russische president Vladimir Poetin heeft de situatie in Oekraïne verkeerd ingeschat en heeft de weerstand van het Oekraïense volk onderschat. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden verklaard in een interview met nieuwszender CNN. 'Ik denk dat hij een rationeel iemand is, die een complete inschattingsfout heeft gemaakt.'

Lees verder