Doorgaan naar hoofdcontent

Provincie Limburg: Toeristische hotspot Terhills neemt zelfrijdende shuttles in gebruik

Toeristische hotspot Terhills neemt zelfrijdende shuttles in gebruik

Bezoekers en verblijfsgasten van Terhills Maasmechelen, kunnen vanaf nu gebruik maken van zelfrijdende shuttles om zich te verplaatsen binnen de uitgestrekte site. De shuttles rijden volledig autonoom zonder veiligheidssteward aan boord en dit al minstens voor een periode van één jaar. Bij succes wordt de periode verlengd tot 10 jaar. Het mobiliteitsproject kost 4 miljoen euro, waarvan 800.000 euro wordt aangebracht door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De rest wordt geïnvesteerd door de Vlaamse Regering, de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM. Flanders Make en De Lijn zijn strategische en wetenschappelijke partners in het project. "De mobiliteit van de toekomst, één van de ambities van SALKturbo, wordt hier in het vakantiepark gemaakt", aldus gedeputeerde van Economie en Innovatie Tom Vandeput.

Met trekpleisters zoals Terhills Resort, Terhills Hotel, Terhills Cablepark, Elaisa Wellness  en de hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park, is de toeristische belevingssite Terhills, goed voor ca. 1 miljoen bezoekers en verblijfsgasten per jaar. Dat is nog exclusief de 2,5 miljoen bezoekers van het nabijgelegen Maasmechelen Village.

Om de uitgestrekte site te bezoeken, heeft Terhills een breed aanbod aan duurzame vervoermiddelen uitgewerkt gaande van elektrische bootjes, e-steps, e-bikes, elektrische golfwagentjes tot de benenwagen voor de sportievelingen. LRM, de investeringsmaatschappij achter het Terhills-project, zorgt met de ter beschikkingstelling van zelfrijdende shuttles voor de kers op de vervoerstaart. De shuttles rijden over een traject van 2,5 km dat de trekpleisters verbindt van het Terhills Hotel, tot aan het Terhills Resort en de toekomstige wandel- en fietsbrug over de grote plas.

De voertuigen van EasyMile bieden plaats aan 12 passagiers en zijn ook rolstoltoegankelijk. Ze kunnen 13u rijden zonder bij te laden. Na de proefperiode wordt het vervoerssysteem wellicht uitgebreid naar 5 shuttles, zodat elke halte tijdens de drukste uren van de dag om de 4 minuten bediend wordt. In eerste instantie zal er wel nog een veiligheidssteward aan boord zijn. Stapsgewijs wordt de rol van de veiligheidssteward afgebouwd om in het voorjaar 2023 volledig stewardless te rijden.

Living lab mobiliteit

Tom Vanham, Algemeen Directeur LRM: "De Terhills-site is vergelijkbaar met een kleine stad, met erg diverse mobiliteitsuitdagingen en vervoersstromen. Het shuttlesysteem is voor ons dus niet zomaar een kortstondig demonstratieproject, maar een essentieel onderdeel van een complexe mobiliteitspuzzel. We kiezen als investeringsmaatschappij met het stewardless-verhaal bovendien resoluut voor een innovatief en duurzaam vervoerssysteem. Op het kruispunt van mobiliteit, innovatie en economie liggen er volgens ons nog heel wat onontgonnen kansen voor bedrijven die technologieën, sensoren, apparatuur of software voor zelfrijdende voertuigen willen ontwikkelen. Terhills is privaat terrein en maakt de site geschikt als living lab waar innovatieve vervoerssystemen kunnen ontwikkeld en getest worden. De ervaring die we hier opdoen, kan mogelijk ook voor andere locaties in Limburg oplossingen bieden."

Gedeputeerde van Economie en Europa en POM-voorzitter Tom Vandeput: "Dit project creëert een unieke test- en onderzoeksomgeving voor autonome vervoerstechnologie en zet Limburg als innovatieve regio andermaal op de kaart in Vlaanderen en de ruime Euregio. Voor de Provincie Limburg is deze site een interessant voorbeeld voor de realisatie van een innovatief intern mobiliteitssysteem bij de herstructurering van bestaande of de ontwikkeling van nieuwe bedrijfsterreinen. De inzet van de bijna 800.000 euro Europese middelen vormt een belangrijke opstap voor nieuwe investeringen. Limburg is daarmee een pionier voor slimme en duurzame mobiliteitsoplossingen."

Lees verder

Water zuiveren met Tiense Suiker

Op 8 november nodigt het Agrowaterloket Limburg ons uit om samen op bezoek te gaan bij de Tiense Suikerraffinaderij, waar er momenteel een bietencampagne loopt. We leren over het proces van biet tot suiker, met focus op duurzaam watergebruik.

Het bezoek zal de focus leggen op de waterzuivering, de waterrecuperatie en het project 'Tiense Watervelden'. Met dit bezoek hoopt het Loket Limburgse land- en tuinbouwers te inspireren. Ook al vindt het waterzuiveringsproces op grote schaal plaats, toch kunnen de basisprincipes die gebruikt worden ook in land- en tuinbouwbedrijven geïmplementeerd worden. 

Programma

  • 13.15 u.: verzamelen aan T-center
  • 13.30 u.: bezoek Tiense Suikerraffinaderij, focus duurzaam watergebruik - rondleiding door Didier Goffin, procesmanager
  • 15.00 u.: afsluiter

Praktisch

Adres: Vinckeboschvest 50, 3300 Tienen. Parkeren kan op de site. U ontvangt vooraf een mail met alle details. 

Projectsteun

Binnen het project 'Limburgs water, elke druppel telt' wordt gewerkt aan een betere Limburgse waterbalans. Hoe algemeen de waterproblematiek ook is, oplossingen zijn maatwerk. Daarom is er ook voor elke land- en tuinbouwer een unieke rol weggelegd. 

Schrijf je nu in!

Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht voor 7 november. Dit kan door hier te klikken, je gegevens te mailen naar diana.goris@boerenbond.be of te bellen naar het nummer 016 28 61 02.

Let op! Wie inschrijft en uiteindelijk niet aanwezig is zonder bericht na te laten, zal een no-show bijdrage gevraagd worden van €25.

Lees verder

DATABANKNIEUWS // Actualisatie en uitbreiding van het rapport klimaat en energie

Het rapport klimaat en energie, dat via limburg.incijfers.be voor elke Limburgse gemeente te raadplegen is, kreeg een grondige update.

Lees meer op limburg.incijfers.be.

Lees verder

Save the date: LIKONA-contactdag - 21 januari 2023

De LIKONA-contactdag is de jaarlijkse hoogdag voor natuurliefhebbers in Limburg. En dit al voor het 32ste jaar op rij!

Stip zaterdag 21 januari 2023 al aan in je agenda, want dan stellen het Provinciaal Natuurcentrum en de LIKONA-werkgroepen de resultaten van recent natuuronderzoek voor. Het belooft alvast een fijn weerzien te worden voor vrijwillige en professionele natuuronderzoekers van binnen en buiten de provinciegrenzen.

Het programma en de mogelijkheid om in te schrijven volgen snel. We lichten wel al graag een klein tipje van de sluier. Verwacht je o.a. aan lezingen over holle wegen, de Limburgse prioritaire soorten, de invloed van de droogte op onze amfibieën en nog zoveel meer.

Lees verder

Kleine projecten, duurzaam resultaat

Heeft jouw school een idee voor een vernieuwend project dat het milieu of klimaat verbetert? Dan kan je beroep doen op de subsidie voor kleine duurzame projecten van de provincie Limburg.

Zowel verenigingen, scholen, bedrijven en gemeenten komen in aanmerking. Terreinrealisaties en communicatieacties worden allebei betoelaagd. Zolang jouw idee inhoudelijk aanleunt bij het provinciale klimaat- en milieubeleid, maak je kans op financiële steun. Zo kregen verenigingen subsidies voor de realisatie van een rondreizende tentoonstelling over de klimaatverandering, om voedselbossen aan te planten of voor het inrichten van boekenruilkastjes.

Online aanvragen

Interesse? Stuur vóór 1 maart jouw ingevuld aanvraagformulier naar milieuenklimaat@limburg.be.

Hier vind je het formulier, samen met het subsidiereglement en alle bijkomende voorwaarden.

Nog vragen? Neem contact op met Dorthy Daris, milieuenklimaat@limburg.be

Lees verder