Doorgaan naar hoofdcontent

Oogarts raadt aan om rond je vijftigste regelmatig je ogen te laten checken: “Van glaucoom kan je stilaan blind wor...

HLN
Oogarts raadt aan om rond je vijftigste regelmatig je ogen te laten checken: "Van glaucoom kan je stilaan blind worden"
Minstens drie procent van de Belgische 40-plussers heeft glaucoom. Een ongeneeslijke oogaandoening die je langzaam maar zeker slechtziend kan maken. Hoe kan je het herkennen? En welke behandelingen bestaan er? We vroegen het aan oogarts Tom Van Hoorde. Collega Sophie Lemmens (UZ Leuven) geeft uitleg over de allernieuwste opsporingstechniek met artificiële intelligentie. "Iedere zenuwvezel die je bent verloren, kan je niet meer terugkrijgen."
Lees verder

Wie is Ales Bialiatski (60), de Wit-Russische mensenrechtenactivist die Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen?
De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar een persoon en twee organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten. Het gaat om de Wit-Russische mensenrechtenactivist Ales Bialiatski (60), het Russische Memorial en het Oekraïense Center for Civil Liberties. Dat maakt het Noorse Nobelcomité vrijdag bekend.
Lees verder

Nobelprijs voor de Vrede gaat naar voorvechters van mensenrechten uit Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland
De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar voorvechters van mensenrechten, onder wie Ales Bialiatski (60). Dat heeft het Noorse Nobelcomité zopas bekendgemaakt. Bialiatski is een Wit-Russische mensenrechtenactivist die momenteel in de cel zit. Ook de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial en de Oekraïense mensenrechtenorganisatie Center for Civil Liberties werden als winnaar aangeduid.
Lees verder

Altijd een verstopte neus? 1 op de 10 Belgen heeft chronische sinusitis. "De bouw van je neus speelt mee"
Heb je het hele jaar lang het gevoel dat je verkouden bent? Voor 1 op de 10 Belgen is het de ellendige realiteit, want zij kampen met chronische sinusitis. "Onderschat niet hoe hard die aandoening je levenskwaliteit aantast", zegt neus-, keel- en oorarts Peter Hellings. Hij legt uit welke remedies er zijn en tipt één wondermiddel dat ook Covid-19 voorkomt. "Deze methode kost bijna niks, is veilig en heeft een zeer groot effect, zowel om symptomen te voorkomen als om ze te behandelen."
Lees verder

"We vinden het belangrijk dat onze werkgever naar haar luistert": zwangere Hanne zorgt voor uitdagingen bij K3
Het zijn bewogen tijden bij K3. De uitputtende shows eisen stilaan hun tol bij de zeven maanden zwangere Hanne (28), en Julia (20) werd de voorbije maanden achtervolgd door het gerucht dat ze met Metejoor (31) de lakens deelde. Maar moeilijke momenten horen erbij, vertellen Julia en Marthe (26) in 'Dag Allemaal'. "Elk moment van de dag lig je onder een loep." Gelukkig zijn er ook dingen om naar uit te kijken, zoals hun deelname aan 'Liefde voor muziek'. "De filmpjes tussendoor zullen we vooral zonder Hanne opnemen."
Lees verder

Julia van K3 over kwalijke Metejoor-roddels: "Mijn vriend en familie hebben nooit aan mij getwijfeld"
Het zijn bewogen tijden bij K3. De uitputtende shows eisen stilaan hun tol bij de zeven maanden zwangere Hanne (28), en Julia (20) werd de voorbije maanden achtervolgd door het gerucht dat ze met Metejoor (31) de lakens deelde. Maar moeilijke momenten horen erbij, vertellen Julia en Marthe (26) in 'Dag Allemaal'. "Elk moment van de dag lig je onder een loep." Gelukkig zijn er ook dingen om naar uit te kijken, zoals hun deelname aan 'Liefde voor muziek'. "De filmpjes tussendoor zullen we vooral zonder Hanne opnemen."
Lees verder

Van tomatensoep tot spaghetti bolognese: 5 verse en kant-en-klare maaltijden met elkaar vergeleken. Welke versie is goedkoper, lekkerder en gezonder?
Hoe graag we ook koken en verse maaltijden eten: soms is de nood voor kant-en-klaar hoog. Maar zijn die alternatieven dan écht zo ongezond? Culinair journaliste Inge Stiers en diëtiste Sanne Mouha nemen van spaghetti bolognese, vol-au-vent, tomatensoep, chocomousse en pizza beide varianten onder de loep. Welke zijn het lekkerst, gezondst én goedkoopst? "Het enige voordeel van deze voorverpakte maaltijd is dat het klaar is op amper 4 minuten."
Lees verder

"Een snellere laptop dan deze vind je niet": techexpert selecteer de drie beste laptops van het moment
Bij de keuze van een laptop speelt budget vaak een rol. Maar wat als je de allerbeste laptop wil, ongeacht het prijskaartje? Wat zijn in dat geval de toplaptops op de markt en welke factoren maken die toestellen zo high-end? Expert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers legt het uit én belicht drie van de beste laptops van het moment.
Lees verder

LIVE F1. Mercedes domineert tweede oefensessie in de regen - Schumacher niet van start na brokken
Doet Max Verstappen het in Japan? Als hij op het circuit van Suzuka minimaal acht punten meer pakt dan Charles Leclerc en zes punten meer dan zijn teamgenoot Sergio Pérez, dan volgt de Nederlander zichzelf op als wereldkampioen in de Formule 1. Intussen is er nog steeds veel te doen om de 'budget-gate'. Volg de aanloop, kwalificaties en race zelf de komende dagen in onderstaande liveblog.
Lees verder

Voor de waaghalzen: 'Code van Coppens' opent escaperoom in Antwerpse Stadsfeestzaal
Fan van het VTM-programma 'Code van Coppens'? Dan is er goed nieuws, want vanaf de herfstvakantie kunnen liefhebbers zich volledig laten onderdompelen in een escaperoom in de Antwerpse Stadsfeestzaal.
Lees verder

Samenwerking tussen Kanye 'Ye' West en Adidas staat op het spel: "Het draait om respect en gedeelde waarden"
Adidas is niet zeker of ze hun samenwerking met rapper Kanye 'Ye' West (45) willen verderzetten. Het sportmerk werkt al samen met de artiest sinds 2016. Zo brachten ze samen zijn Yeezy-kledinglijn tot stand. Maar aangezien Ye zich de laatste tijd vaak negatief heeft uitgelaten over het bedrijf en diens CEO, trekken ze nu de krachtenbundeling in twijfel.
Lees verder

Kanye 'Ye' West ligt in de clinch met Adidas na 'white lives matter'-actie: "Ik bén Adidas"
Adidas is niet zeker of ze hun samenwerking met rapper Kanye 'Ye' West (45) willen verderzetten. Het sportmerk werkt al samen met de artiest sinds 2016. Zo brachten ze samen zijn Yeezy-kledinglijn tot stand. Maar aangezien Ye zich de laatste tijd vaak negatief heeft uitgelaten over het bedrijf en diens CEO, trekken ze nu de krachtenbundeling in twijfel. De 'white lives matter'-actie tijdens Paris Fashion Week zou de druppel geweest zijn.
Lees verder

Kiev belooft "leven en veiligheid" te garanderen van Russische soldaten die zich overgeven
Oekraïne zal "het leven en de veiligheid" garanderen van de Russische soldaten die zich onmiddellijk overgeven. Dat heeft de Oekraïense minister van Defensie Oleksi Reznikov vrijdag verklaard in een videoboodschap.
Lees verder

Komt Shay Mitchell met TikTok-video uit de kast als biseksueel?
Shay Mitchell (35) is mogelijk uit de kast gekomen als biseksueel. De 'Pretty Little Liars'-actrice deed dat aan de hand van een TikTok-trend. In een video vertelt een meisje dat vrouwen die op vrouwen vallen een groene, velvet zetel hebben. En laat zo'n bank nu net in het huis van Mitchell staan, laat ze zien. Onder de post zijn mensen heel blij met het nieuws. "Kom je uit de kast? Zoveel liefde voor jou!"
Lees verder

VIDEO. De weekenddilemma's van Lauren Versnick: "Op zondag draag ik sweatpants"
"Ik was mezelf een beetje kwijt. Maar in Los Angeles vond ik de Lauren van vroeger terug." Ze werkt als model en ook acteren is haar (nieuwe) passie. Maar Lauren Versnick is vooral door mode al van kinds af aan geobsedeerd, merken we wanneer ze onze weekenddilemma's beantwoordt.
Lees verder

Ook in Argentinië gaat het mis in voetbalstadion: dode bij rellen na gebruik van traangas door politie
Bij onrust in een voetbalstadion in de Argentijnse stad La Plata is één persoon om het leven gekomen. De autoriteiten melden dat het slachtoffer, een 57-jarige man, is overleden aan een hartaanval. Volgens onbevestigde berichten zouden er ook gewonden zijn.
Lees verder

Luxevilla met keuken van 100.000 euro is 800.000 euro waard: "Goed bekeken om de leefruimtes boven in te richten"
Hoeveel is jouw woning waard? Onze woonexpert Björn Cocquyt neemt de proef op de som. Deze week bezoekt hij met Geert Broodcoorens van Groep BG een strakke villa in Geraardsbergen met een prachtig uitzicht op de velden. "Net om die reden heeft de eigenaar de leefruimtes boven ingericht en dat is goed bekeken!"
Lees verder

Pieter Gerkens, van afgeschreven tot vaste waarde bij Antwerp: "Te braaf zou ik mezelf niet meer noemen"
Nuttig. Zo kan je de voetballer Pieter Gerkens (27) in één woord omschrijven. Nochtans mocht de middenvelder eigenlijk beschikken bij Antwerp, tot Mark van Bommel hem 'herontdekte'. "Of ik me nu een vaste waarde voel? Daar blijf ik voorzichtig in." Een monoloog.
Lees verder

Populaire Nintendo-personages komen tot leven in nieuwe 'Mario'-film
Goed nieuws voor de fans van de 'Mario'-games: in 2023 krijgt Super Mario zijn eigen film, 'The Super Mario Bros. Movie'. In deze teaser kunnen de fans alvast een eerste glimp opvangen van onder meer Mario, Luigi, Toad, Kamek én de slechterik Bowser. 'Marvel'-acteur Chris Pratt (43) verleende zijn stem aan de populaire Italiaanse loodgieter.
Lees verder

Ex-militair van president Poetins privéleger praat voor het eerst in video-interview: "Geld is de enige motivatie"
Een voormalig militair van de Wagner-militanten doet voor het eerst zijn verhaal. Wagner is een exclusieve groep legermilitanten in Rusland die zo'n 5.000 euro per maand krijgen om speciale missies te voltooien, missies die het gewone leger niet aankunnen. Ondertussen sneuvelden er al 1.500 Wagners in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. "Er is geen andere motivatie, alleen geld. Russische vrede voor de Amerikaanse dollars.", vertelt voormalig Wagner-strijdkracht Marat Gabidullin aan het Amerikaanse CNN. Daardoor komen er barsten in de meest elitaire groep van Poetin, want voor nieuwe aanwervingen moet er niet aan hoge eisen voldaan worden. Bekijk in bovenstaande reportage de meest opvallende quotes uit het interview.
Lees verder