Doorgaan naar hoofdcontent

NAVO houdt volgende week boven ons land jaarlijkse oefeningen in afwerpen van kernwapens

HLN
NAVO houdt volgende week boven ons land jaarlijkse oefeningen in afwerpen van kernwapens
De NAVO houdt volgende week een oefening in het afwerpen van kernwapens. "Het gaat om een een routinetraining die elk jaar plaatsvindt om onze nucleaire afschrikking veilig, beveiligd en effectief te houden", zegt NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg over de oefening 'Steadfast Noon'. Die zou deze keer ook boven ons land plaatsvinden, zo is aan onze redactie bevestigd. Rusland is op de hoogte van de jaarlijkse oefening.
Lees verder

De ene vraag was toch de andere niet: werd het Bart Cannaerts met opzet moeilijk gemaakt in 'De allerslimste mens'?
Nét niet. De indrukwekkende zegereeks van Bart Cannaerts eindigde uiteindelijk met zeventien deelnames, eentje minder dan het record van Ella Leyers. De vragen die de beste speler van dit seizoen op zijn bord kreeg waren dan ook erg moeilijk. Terwijl zijn concurrentes celebrity's en Vlaamse politici mochten opnoemen, moest Cannaerts bijvoorbeeld tien bloemsoorten herkennen. Té moeilijk om nog toeval te kunnen zijn? Wij analyseerden het spel en vroegen het aan de makers zelf.
Lees verder

Bedrijven moeten 1.800 euro storten per ontslag door langdurige ziekte
Bedrijven zullen 1.800 euro moeten storten per werknemer die ze ontslaan wegens medische overmacht. De opbrengst gaat naar een fonds om mensen naar werk te begeleiden. Dat heeft de federale regering beslist tijdens haar begrotingsgesprekken, schrijft De Standaard.
Lees verder

Polen stelt lek vast in oliepijpleiding tussen Rusland en Duitsland: geen sabotage
Er zijn geen aanwijzingen van sabotage bij het lek aan de Druzhba-oliepijpleiding in Polen, waarlangs ruwe olie uit Rusland naar Duitsland vloeit. Dat laat de Poolse operator Pern weten.
Lees verder

Nieuwe explosie in buurt van Antwerpse Stadspark schrikt buurtbewoners op
In de Van Breestraat, vlak bij het Stadspark, werden buurtbewoners in de nacht van woensdag op donderdag opgeschrikt door een explosie. Niemand viel daarbij gewond. Vermoedelijk gaat het opnieuw om een aanslag in het drugsmilieu.
Lees verder

Raffinaderijen TotalEnergies in Frankrijk staken voort, tankstations kampen met brandstoftekorten
De staking bij de Franse raffinaderijen van TotalEnergies wordt verlengd. Een "zeer grote meerderheid" van het personeel van de vijf betrokken sites stemde vanochtend om voort actie te voeren. Dat meldt Eric Sellini van vakbond CGT aan persbureau AFP. Daags voordien waren de onderhandelingen met de directie op niets uitgedraaid.
Lees verder

Een hoger rendement voor je spaarcenten: welke producten brengen meer op dan de staatsbon?
Na een pauze van drie jaar heeft de Belgische overheid dit jaar opnieuw staatsbons uitgegeven. Wie in zo'n staatsbon investeert, leent gedurende een afgesproken aantal jaren geld uit aan de overheid. Die betaalt je vervolgens ieder jaar interest en op het einde van de looptijd krijg je je kapitaal terug. Zijn de staatsbons van de overheid een goede investering? Of zijn er vergelijkbare spaarproducten die méér opleveren? Spaargids.be zocht het uit.
Lees verder

Belgische overheid geeft opnieuw staatsbons uit: hoe interessant zijn die? En wat zijn de alternatieven?
Na een pauze van drie jaar heeft de Belgische overheid dit jaar opnieuw staatsbons uitgegeven. Wie in zo'n staatsbon investeert, leent gedurende een afgesproken aantal jaren geld uit aan de overheid. Die betaalt je vervolgens ieder jaar interest en op het einde van de looptijd krijg je je kapitaal terug. Zijn de staatsbons van de overheid een goede investering? Of zijn er vergelijkbare spaarproducten die méér opleveren? Spaargids.be zocht het uit.
Lees verder

"Dit is puur om ouders te sussen": TikTok pakt uit met misleidende reclame
Kinderen zijn gemiddeld 10 jaar als ze op TikTok gaan, drie jaar jonger dan de leeftijdsgrens. Experten werpen een blik achter de cijfers in Vlaanderen en leggen uit waarom kinderen er zo gemakkelijk verslaafd aan raken. "We kunnen het niet enkel meer met dansjes associëren. TikTok is een zender geworden en gaat van entertainment naar nieuwskanaal, zoekmachine en kookplatform."
Lees verder

Vivaldi dooft voordelige pensioenregeling politie uit: bonden beraden zich over acties
De voordelige pensioenregeling voor de politie wordt tegen 2030 afgebouwd. Dat heeft de regeringstop beslist tijdens de begrotingsopmaak, schrijft De Tijd. Het tempo waarin dat gebeurt, moet nog vastgelegd worden. De maatregel wordt gekoppeld aan de gefaseerde loonsverhoging voor de politie, waarop de vakbonden al erg misnoegd reageerden.
Lees verder

Met 10 jaar anciënniteit zo'n 1.000 euro bruto meer: bijna 4.400 mensen stapten vorig jaar over naar het onderwijs. Dit moet je weten als je de switch overweegt
Vorig schooljaar zijn liefst 4.398 mensen uit de privésector overgestapt naar het onderwijs. Dat is liefst 50 procent meer dan het jaar ervoor, en ook een record. Toch hebben veel scholen na amper zes weken (alweer) heel wat openstaande vacatures. Voel jij je geroepen om ook leraar (m/v/x) te worden? "Informeer je goed over de stappen die je zet", raadt Pieterjan Soens aan. De onderwijsexpert bij VDAB beantwoordt 10 vragen over zo'n ingrijpende carrièreswitch.
Lees verder

Junior Planckaert opnieuw geopereerd: "Hopelijk kan revalidatie nu echt beginnen"
Junior Planckaert (30) is opnieuw onder het mes gegaan. Eind april 2021 kwam hij ten val tijdens het motorcrossen, waarbij hij zijn knie en scheenbeen brak en geopereerd moest worden. Deze keer moest hij naar de operatietafel om het 'ijzerwerk' uit zijn been te laten verwijderen. "Weer een paar vijzen kwijt", grapt Junior op Instagram. "Hopelijk kan mijn revalidatie nu echt beginnen!"
Lees verder

Honderden vrachtwagens dagenlang vast op Krim door instorting brug: "We willen absoluut niet door Marioepol rijden"
Honderden vrachtwagens staan te wachten op veerboten om de Straat van Kertsj over te steken. Dat is het gevolg van de gedeeltelijke instorting van een brug tussen de Krim en Rusland. Terwijl auto's en treinen weer over de brug kunnen, moet het vrachtverkeer een alternatieve route vinden: de veerboot gebruiken of via het vasteland door Marioepol rijden.
Lees verder

SIMON 'SUPERMAN'. Nog nooit pakte CL-doelman uit met 14 saves over twee duels tegen één tegenstander: "De reddingen van Mignolet leken wel hekserij"
Groter dan groots. Simon Mignolet bracht Club naar de volgende ronde in de Champions League - dat is niet gelogen. Op zijn 34ste zit hij in de vorm van zijn leven. Dat bewijzen ook de statistieken. Samen met Neuer de enige ongeslagen doelman op het kampioenenbal. Atlético's zwart beest, 'Gele Muur' van 1m93. Sinds 2003-2004 pakte een doelman in de CL nog nooit uit met 14 saves over twee matchen tegen één tegenstander, zonder te incasseren.
Lees verder

"De apocalyps is nog niet voor vandaag", zo zeggen journalisten die ontdekten waar nucleaire trein van Rusland vertrok
De schrik voor een atoomoorlog laaide vorige week weer op door een Russische trein die met nucleaire wapens onderweg zou zijn. Maar dat klopt niet, zeggen journalisten die uitgevlooid hebben van waar de trein komt. Dat blijkt een sjofele kazerne te zijn waar er zeker géén kernwapens liggen. Of zien zij toch iets over het hoofd?
Lees verder

De temperatuur van je warmteboiler verlagen om energie te besparen? Dat is niet zonder risico's
Je kunt de temperatuur van je cv-ketel lager zetten om je energieverbruik te doen dalen en zo geld te besparen. Maar volgens experts is dat niet zonder gezondheidsrisico's: de legionellabacterie schuilt om de hoek. Waar moet je rekening mee houden, zodat je zeker niet ziek wordt? Bouwsite Livios.be helpt je op weg.
Lees verder

Ben jij FIFA-kampioen? Voetbalbond organiseert huiskamertoernooi voor versterking eDevils
De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) start een zoektocht naar zestien FIFA-spelers om de poule aan te vullen waaruit nationale selecties worden gemaakt voor internationale toernooien. Iedereen die ouder is dan 16 jaar kan meedoen aan één van de toernooidagen, maar je moet wel een PlayStation 5 hebben.
Lees verder

Vlaamse pretparken halen alles uit de kast om je schrik aan te jagen tijdens Halloween: "Onze nieuwe huiveringwekkende spookhuizen zijn echt de moeite waard"
Halloween nadert met rasse schreden, en dat betekent... griezelen! Het is een jaarlijkse traditie dat ook de pretparken het beste van zichzelf geven om de bezoekers de stuipen op het lijf te jagen en dat is dit jaar niet anders. Wij legden ons oor te luister bij Bobbejaanland, Bellewaerde Park en Plopsaland en kwamen te weten wat hun griezelige plannen zijn voor de komende weken.
Lees verder

Noodmaatregel om plaats vrij te maken: "Asielzoekers die werken, moeten uit het opvangnetwerk vertrekken"
Om meer plaatsen voor kwetsbare groepen als minderjarigen, vrouwen en gezinnen te kunnen vrijmaken in het verzadigde opvangnetwerk, wil staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) dat asielzoekers met een langdurig arbeidscontract het netwerk verlaten. Ze heeft Fedasil, het federaal agentschap dat instaat voor de opvang van asielzoekers, de opdracht gegeven die noodmaatregel uit te voeren, bevestigt haar kabinet vandaag.
Lees verder

Ontsnapte Ruinerwold-zoon Israel vroeg al maand vergeefs om hulp: "Had erg behoefte aan persoonlijk contact"
Israel van Dorsten (28) ontsnapte precies drie jaar geleden uit de boerderij in Ruinerwold. Waar hij onder het juk van zijn vader met zijn familie in totale afzondering leefde. Nu blijkt dat hij een maand lang vergeefs om hulp heeft gevraagd bij meerdere instanties. Over de extreme leefomstandigheden en zijn mentale worsteling los te komen schreef hij een boek. "Ik ben nog steeds zo blij dat ik deze stap heb gezet."
Lees verder